Wednesday, June 11, 2014

Kelantan :: rugi kalau tak singgah shopping di RANTAU PANJANG



sebenarnya...dari awal..kiteorang tak plan nak gi Rantau panjang ni..
sebab kiteorang membayangkan tempat ni jauh sangat nak pusing dari Kota Bharu tu...
tapi tetibe laki aku ngajak sehari sebelum balik..
plan nya malam tu nak pergi lagi qakaf che yeh 2nd round..
ngajak kawan laki aku tu..
tapi kawan tu cakap...
shoping kat qakaf che yeh mahal..
berbanding shoping kat rantau panjang tu..
mahal..??!! gullpp..
aku dah rasa murah dah tu..
tapi ada lagi tempat yang lagi murah..??!!

ok fineeee....

kiteorang cancel pergi wakaf che yeh malam tu..
plan esok nya..masa nak balik singgah sekali Rantau Panjang..
kali ni laki aku yang mengajak..
so..harus lah aku sengeh2 macam kupang kan...ngeeee...

sekali ngan kawan laki aku tu..

tips pertama nak gi sini :: kalau ko orang luar dari kelantan dan tak teror kecek klate.. bawak kawan klate datang sama2.. sebab..biasanya derang akan bagi harga yang lebih muraaaaahhh waktu tawar menawar nanti
kalau ada la...






this is Rantau Panjang hokeh..hahaha
konon2 nak amik gambar kat sini waktu balik..
sekali dah lecak tiak aku ni ha..dak qaleef pon dah membuta dalam kereta..
ada lah sekeping gambar kiteorang laki bini dalam IG tu ha...


sebenarnya...rantau panjang ni..
tak lah jauh sangat poooonnn....
tengok dalam peta macam jauh jer..uhukhukkk....
laki aku pon cakap macam jauh jer...malas ler tew sebenarnya kan...
aku dah pernah pergi sini sebenarnya dah pergi 6-7 tahun lepas..
yang masa abang aku kawen tu...
tapi masa tu dari dabong kelantan..lebih kurang 2 jam perjalanan..
tu rasa jauh sangat tuuuu....
tapi sini dari KB...tak rasa..lagi pulak jalan ikut pekan..
tau2 dah sampai...




sampai2 kat Rantau Panjang tu..tegak jer dah kepala aku...hahaha...
masih tak berubah macam 6-7 tahun lepas..
cume bertambah kedai baru aku rasa...



ni adik aku amik gambar sikit sangat niiiii....
dari dalam kereta masa nak mencarik parking..
kawasan ni besar..dari sini boleh nampak seberang thailand tu ha..
ko kalau berani lintas pakai sampan gi la ko...
tapi orang cakap barang2 nya sama jer..sebab barang2 kat sini pon amik dari sana jugak..



ni jer kot gambar2 yang ada...memang tak banyak..
sebab lepas tu camera terus simpan..
sebab tangan dah penuh kiri kanan ngan barang...miahahaha...
sampai kan stroller qaleef tu kiteorang buat trolley...



tips kedua nak kesini :: pakai baju yang selesa...sebab kebanyakan kedai kat sini.. takde kipas..ekon jauh sekali.. walaupon cuaca luar tak panas..tapi suasana dalam kedai lagi2 kat kedai2 papan tengah2 tu..teramat lah panas..

tu aku pakai baju dan tudung aku beli dari pasar besar Siti Khadijah..
cotton dan selesa sangat..
adik aku..qaleef ngan laki aku..
kemain masing2 bau kepam baju dah lenjun balik tu..
sampai kene tukar masing2..



ni lah kawan fared dak kelantan aku cakap tu..Wan nama nya
kawan satu opis Fared ni kat KL ni...tapi balik kampung awal bulan..
die lah banyak tolong kiteorang kat sini..carik kan hotel..jalan bagai..
yang bawak gi tempat besh..dan tolong kiteorang tawar menawar..
asal ada barang pekenan jer.. terus die masuk tawar2 harga..giteewww ko aty..
dah murah nak murah lagi...lalalala...harus lah kaaaaann...

tu kat depan kedai menan tu ngan bargain tuk bajak backhoe besar punyeerrr...
kat Selangor Kl aku jumpe ritu Rm 150.. kat Manjaku kedai baby Rm 200 rasanya..
kat Rantau panjang ko nak tau berapa aku dapat lepas bargain..??
hanya RM 50 hengget hokeh...!!



jap jap aku amik gambar kasi ko tengok besar mana..







besar kaaaaann.... 50 hengget... okeh lar tu...
haaaa...lepas ni boleh la tolong mama korek tanah belakang nak tanam sayur...
menanam lah sangat ko aty... >___<



sambung cerite..
kat Rantau Panjang ni tak perasan berapa jam..
tapi tak lama..kot...hahaha..
aku tak beli kain baju sendiri pon..
lebih pada baju seluar qaleef..jeans budak ya hampuuunn..memang murah...
ko cer kire dari fes entry aku pasal kelantan ni berapa banyak dah aku tulis n cakap murah tu...kahkahkah..
tapi memang murah..nanges kalau tak beli..
sebab nak datang lagi tak tau tahun biler ko kan..
laki aku pon sama...die yang lebih shoping ooii..
tu yang hati senang bawak gi shoping hari tu tuuuu.....
nak gak beli comforter...
tapi tak jumpe yang pekenan..
dan yang kebanyakan aku jumpe..
bukan full 100% cotton..mesti ada campur..
tak berapa suka..nanti tak selesa..
jadi..tak beli...



yang ni antara aku beli.. tu periuk kukus tu aku beli kat pasar besar siti khadijah..
lepas kurang dapat Rm 50.. tapi mahal..!! 
sebab kat Rantau panjang ni boleh dapat Rm 35 besar tu jugak.. nanges..!!
salahkan laki sebab ritu kate tak nak pergi sini...sob sob...

tu yang tray buffet bertingket2 aku beli tu..
ko hagak2 berapa aku beli semua tu..??
4 bekas sekali tutup..2 saiz.. semua sekali hanya Rm 49..
bagi aku muraaaaahhh sangat...sebab aku pernah beli satu 2 tahun lepas sebelum raya kat Selangor ni ha..
satu jer dah Rm 45.. satu jer hokeh...
ni 49 hengget dapat 4 tingkat ko..!!!

mak mak sangat kan aku sekarang ni..shopping beli bende2 macam ni..ngehngehngeh...
aku beli sebab aku rasa keperluan..
ni lagi nak raya.. ada rejeki sikit nak jemput tetamu datang umah kan..buat makan2..
boleh lah guna.. kemas sikit..dan tertutup...

apa lagi eh yang menarik kat rantau panjang ni..
macam2 ah yang besh...

dan lagi menarik nya kat sini untuk aku..
aku jumpa pembaca blog aku...
giler jauh ko sampai Rantau panjang tu hokeh..
sikit lagi nak sampai thailand...hahaha..
teranjat gegel orang tegur aku...
seb baik tak mintak sign...hahahaha..pang sikit Aty... lebey pulak ko kan..
okeh2.. nama die Mimi..penah beli menan wooden toys ngan aku..
Mimi tegur aku masa aku kat dalam satu deret kedai nak beli jeans Qaleef..
alahai... mekaseh sudi tegur blogger ikan kering macam aku ni...
cantik dan lembut orang nya..
ohooii..orang kelantan cantik2 hokeh..
siap jumpa mak dia..makcik dia..adik die..
semua cantik2 awet muda..
nak panggil makcik pon segan....
bertambah besh.. sebab Mimi ni ada kedai kat situ....
jual tudung2 dan telekung..
dapat lah aku rembat telekung untuk travel dah lama aku carik yang cantik kain nya..
tak tebal macam lycra...tapi tak nipis macam satin biasa orang jual tu...
aku tak suka kain satin2 nipis2 ringan2 tu..
berkilat semacam..kedut pon semacam...
bila solat bawah kipas..terbang semua...
nak solat kan..biar lah elok2 sikit gamak nya..
nanti aku cerite pasal telekung tu hokeh..
kaler hijau apple...cantiiiikkk...siap bag...
beli dari kedai mak Mimi ni lah..
dapat harga istimewa kaaaannn....alhamdulillah..
rembat sekali tudung square bidang 60 besar sama macam kuning tu..tapi kaler lain..
terlupa nak amik gambar sebab ralit borak..
sampai laki aku dah 2-3 kali dok ulang alik depan kedai..
silent mode bawak maksud soh cepat sikit...
nyampah tau....

ni blog Mimi tu :: kamidaritimur.blogspot.com
siap buat entry jumpa aku kat SINI..terharuuuu... feeling2 retis ko..hahahaha..
malu sebenarnya... jumpa aku jer pon kan...ngeeee...
tapi.. aku memang seronok jumpa kawan2 baru..jumpe pambaca blog aku sendiri..
terima kasih kat Mimi n family die sebab layan aku ramah sangat2...
ada rezki ke sana..pasti aku nak singgah lagi..
kedai nya senang aku nak ingat insyaa Allah.. 


lepas kuar dari lot kedai Mimi tu..
aku rasa kiteorang terus balik..
dah tak larat dah...peluh macam aku mandi hujan....huhu....
qaleef pon dah buat perangai...
so terus gerak balik..rasa dalam pukul 4 ptg rasanya..
singgah umah sedare kat machang..dan terus balik non stop laki aku drive sampai rawang..
kol 3 pagi selasa tu sampai..punggah barang lagi...pheewww...
baru terasa penat tak hengat...

dah dah... tu jer aku nak cerite..
tak habes lagi ni..
jarang2 aku nak cerite pasal percutian aku kat mana2 sebelum ni..
tak minat nak buat ala2 travelogue..mihmihmih... 
tapi kali ni..rajin sikit..ngeeee...
nanti aku sambung..





14 comments:

eima said...

ok la buat travelog aty .. org len boleh dpt info dr blog ko ni .. pas ni cite lagi ye .. hihi

klu menan cam tu mmg murah .. syes ... kat thailand lg mahai xmau discount langsung .. huhuhuhu

PetakBunga said...

actualy shoping kat kb lg murah dr rantau pjg terutama musim ct sekolah.. laki kita org rantau pjg, kita org kb..haha..
tp kat rantau pjng ni..seronok shopping pasal display item yg buat kita rambang mata..tiap kali balik rumh laki kita mesti teringin jugak nak singgah rantau pjg..
beli tudung selai pun xpe dah.

Nurzakiah Hanum said...

betul2

mrs kayrul said...

last g kelantan pun masa panjat gunung dulu kat dabong....bestnya tgk murah2 plak tue

Ema Minami said...

murahnya!! teringin pulak nk gi kelate bile aty cerita...kekeke...

Lynn Damya said...

Salam..haha bestttt sgt kan kat rantau panjang ni..sy pernah smpai sini sekali je, tu pun sbb ikut trip ke Kelantan masa tu..adik saya study kat Machang, tp tiap kali pegi sana, xpernah nya jalan2..masing2 lepak, sbb jalan dpd Johor ke sana dekat 12 jam..sampai terus pengsan..hehe..
mainan lori tu nmpk mcm best ! :p

Owh ye, sy ada buat giveaway untuk voucher LAZADA tu..orang LAZADA tu serius pulak nak kasi blogger lain..so klw u join, sy boleh je kasi satu kat u..hehe.. :D

meh klik sini kot-kot berminat :

http://lynndamya.blogspot.com/2014/06/giveaway-voucher-diskaun-lazada-1.html

terima kasih ! :)

Gieyana said...

Apsal aku x terlintas nk beli benda2 ni erk..harus terjah wang kian dkt perlis nnt...ekeke

Gieyana said...

Eh dkt Wang Kelian..typo lak..:)

TeacherAzimah said...

Eh x pnh smpi lg ni bila aty citer byk MURAH tu mcm tergoda plak nak pi hehehe

mama amir said...

thanks for sharing...husband dah plan ajak g tahun depan...kire ala2 survey cite la ni...hehe

Epa Zarifa said...

kak, sy pun beli kat rantau panjang bajak besar tu... tapi warna merah...minta tawar dapat rm58... mmg xguna org kecek klate la..sendiri je... hahaha..tak dan nak cerita dalam blog...tp masa kitorg pegi rantau panjang last month mmg panas giler area sana. mil ckp kat pengkalan kubur lagi murah.

shalimar yusof said...

Salam sis,,

Sis xtry kee ais krim cmpur kat situ?sedapp

:: aJa :: said...

tu belum pergi munduk.. heaven!!!! =D

Masya said...

kat rantau panjang ni mmg murah² jersi, jeans, mainan, barang² still lglah rambang ooooo ... kdg tu x sedar dah 2 jam pusing hahahaha .. mmg naya semuanya murah.