Tuesday, June 24, 2014

Smbang Petang :: kita nak anak kite jadi apa besar nanti..??










-gambar ehsan dari adik bongsu aku-

"semoga kekal lah seperti ini sehingga menutup mata nanti..amin "


cliche sangat kan kalau tengok anak main dokter2..caption gambar -bakal doktor-
kalau pakai topi engineer ..caption mesti -bakal engineer-
pegang calculator..caption -bakal accountant-
pheewww....nak hebat sesaje ko kan...hahaha..biasa tu..biasaaaaaa...
ni biler tengok qaleef ikut sama2 solat jemaah macam ni.. 
jam2 tu nak tulis caption -bakal imam-
cliche sangat kaaaaaaaaaaaannnn......hahahaha...

giler ko tak nak doakan yang baik tuk anak2...harusss laaaa kan....
semua mak nak kan anak nyer akan jadi orang yang berjaya..
semua mak2 macam tu...
semua mengharapkan yang terbaik tuk anak...
semua pasti nak anak menjadi seseorang yang boleh dibangga kan...
[melain kan orang yang takde kesedaran sivik bunuh..dera..atau buang anak merata2]
semua hokeh....semuaaaaaa......
termasuk aku....
sebagai mak..
aku  pasti akan doakan yang terbaik tuk anak aku..
nak anak jadi imam..penghafaz al-quran...
sejuk kubur aku nanti insyaa Allah kalau qaleef menjadi imam pada jemaah masjid satu hari nanti...

tak sempat tanya arwah mak aku dulu..
apa yang mak aku nak aku jadi masa aku kecik2 dulu..
cume yang aku ingat..mak aku pernah cakap..-takde sorang pon anak2 die jadi cikgu macam die...-
sedih lak rasa....sobsob....
tapi kiteorang adik beradik memang tak nak jadi cikgu..
terutamanya aku ngan Tina la..hahaha..
jangan ko tanya kenapa...
ni baru2 ni aku tanya adik aku yang baru habs spm ni..
kot nak sambung study dalam bidang perguruan kan..
nan hado nyer die nak....

tu lah kan..kite selalu letak kan harapan tinggi2 kat anak kite..
macam tu gamak nya mak ayah kite letak kan harapan pada kite..
aku ni sejak2 dah kertu banyak berpikir pasal kesilapan2 aku pada mak ayah aku..
banyak menghampakan derang..sedih..
kesian derang..
lagi2 mak aku dah meninggal..
doa anak2 ni jer lah harapan mak pak kite yang dah tiada...
aku pasti..itu lah harapan makpak kite dari saat melahirkan kite dulu2 kan..
bukan jer berjaya cemerlang ngan ilmu dunia..
tapi jugak ngan ilmu akhirat..
suapaya 'boleh pasang air-cond' tuk mak pak kite dalam kubur nanti..
maksud nya... mampu menyejukkan mereka di sana melalui doa2 kite..insyaa ALlah...
[Ya Allah... Kau cucuri lah rahmat mu pada arwah ibuku Norizan..kasihi lah dia sepertimata die manjaga dan mengasihi aku sejak dari kecil..tempat lah die di kalangan orang2 yang kau kasihi..Amin]



macam tu jugak biler kite dah jadi mak2 ni..
baru tau semua jerit perih mak kite dulu...
sedaya upaya memberi yang terbaik...
tapi kekadang kite tak sedar...
kite mahu anak menjadi imam..menjadi penghafaz alquran...
kite mahu anak sehebat imam as-shafie..
tapi kite tak buat amalan2 yang sepatut nya..
tu lah ko aty kan...
sekarang dunia sangat mencabar..
tengok sekarang pon dah seram sejuk...
tak tau lah zaman anak kite membesar nanti...
takut aku nak pikirkan...

haaaiihh.. kalau cakap pasal harapan kite pada anak ni..
boleh buat carekarama lah gamak nya kan..
kite tunaikan jer lah yang sepatut nya..
bri lah apa yang kite boleh dan mampu..
selebih nya..sampai satu masa..
bila die dah tau dan mahu memilih jalan die sendiri..
kite lepas kan dengan doa..
supaya apa yang kite bagi die sekarang ni..
akan membantu die memilih jalan yang baik jugak tuk masa depan die..
tak kisah la die nak jadi apa pon kan..
kat dunia ni ada beratus ribu kerje.. atau apa yang die boleh jadi..
yang penting.. sesuatu yang akan bawak kebaikan..insyaa Allah..

giteeww ko aty...
mak2 sangat sekarang ni..

apa lagi aku nak pikir sekarang ni..
selain dari pikir amalan2 kite bila dah mati nanti..
dan jugak..masa depan anak2 kite kaaaann....
orang kate..bila dah ada anak..
kite memang tak akan mampu berhenti berpikir pasal anak..
anak anak dan anak...

apa2 pon....untuk qaleef...
mama akan doakan segala yang terbaik..
doakan mama jugak yer sayang..
supaya istiqamah dalam mendidik qaleef..
doakan jugak apa yang mama kogsikan selama ni..
memberi manfaat bersama pada orang lain..
dapat amalkan sepenuh nya.. 
dan buat semua ni Lillahitaala..
insyaa Allah...

apa yang aku kongsikan ni adalah nukilan hati aku sendiri..
duduk termenung pandang wajah anak..
cube perbaiki diri sendiri..
aku sedar..semua nya bermula dari diri aku sendiri..
aku yang akan mencorak kan anak aku..
dalam keadaan sekeliling yang sangat2 mencabar ni..
aku takut ngan apa yang aku pikir kan sendiri..
aku takut di persoalkan kat dalam kubur nanti kalau tak mampu tunaikan amanah Allah yang satu ni..
sungguh aku takut...
dan paling aku takut..
anak2 tak mampu mendoakan tuk aku dan tuk fared biler kiteorang dah takde nanti...

terlalu besar ker harapan aku..??
tak...aku rasa semua mak pak memiliki harapan yang tinggi pada anak..
aku mengekspresi kan semua perasaan aku kat sini..
sebagai harapan aku...
semoga Allah mengizinkan segalanya berlaku..
dan memudahkan jalan yang aku pasti sangat mencabar ni..amin...

itu harapan aku..
macamane pulak dengan harapan korang semua..
lagi2 yang bergelar mak...??
aku pasti ianya jugak sesuatu yang hebat..!!








10 comments:

Suffiah zee said...

for sure laa nak yg baik2...nak anak Berjaya D dunia d Akhirat...dah bole jd kebanggaan semua...InsyaAllah...rasa takut gak sebenarnyee mampukah diri ini utk membentuk anak ini dengan dunia akhir zaman yg penuh cabaran d dugaan.ini.....

Ema Minami said...

Saya doakan qaleef berjaya menjadi imam nanti....ameen...semalam sy mimpi aty dtg umah sya..hakhak...sempat bermain dgn qaleef...wiwiwiw

Amal Salleh said...

sama2 doakan yang terbaik untuk anak2 :)

Mummy Faeeq said...

Alahai Qalif..awk mmg sumber inspirasi..hehehehe betul tu sis..nak ajar anak bagus sgt time2 ni..Faeeq pun sy ajar bolat jemaah sama2..tapinya bijak terlebih..bg sejadah sendiri tak mo..nak sejadah yg mak apak die guna..tongag tonggek la die depan kite yg tgh solat..sabo je la..lepas solat wajib kena baca al-quran..kalau tak merengek la die non stop..:)

Mimie_Zatun said...

Anak adalah amanah..
Semoga kita mampu mencorak dgn nilai yang baik. Aminnn

eima said...

aku cuma berharap anak2 aku berjaya dunia dan akhirat ... cam alisha suka follow mama die solat .....

Duniaku Duniamu jua said...

Ahaks...kalau nak jadi cikgu zmn skrg nih,...tkder ler...ko dapat didik n ajar anak dgn sesempurna yg ko nak...sbb masa n fikiran ko...nk tk nk...duk cbuk wat kerja.. nk pandaikn anak org...namun...Allah Maha Adil...apabila kite..ikhlas ngajo krn Allah SWT. InsyaAllah...ko sndri tk sedar biler anak ko jadi pandai...hehe..just share pnglamn sndri...sntiasa ader niat nak jadikn ank hafiz...InsyaAllah dprmudahkn.

Yana Ujang said...

normal sgt mak puji anak sendiri...x pnh lg aku dgr org ckp, "eh anak ko lg comel dr anak aku laa.." kahkah~

serius x pernah -.-'

semoga kita semua istiqamah mendidik anak kita dan bakal anak² ke jln yg diredhai Allah...amboi ramai sgt bakal anak² tu? :p

Bidadari gojess said...

as salam. betul tu. tambahan zaman sekarang zaman mencabar. zaman yg mmg mencabar. yg penting ilmu agama. back to fitrah kenapa kita dilahirkan di dunia ni... in shaa Allah impian n doa ibu bapa senang makbul.. jadi doakanlah banyak2 anak kita...

jemput dtg blog kita yer..

www.bidadarigojes.blogspot.com

Mama Ayah said...

anak2 ibarat kain putih, ibubapa lah yang mencorakkannya