Tuesday, July 15, 2014

DEKORASI :: Idea wall frame dari majalah




cerite pasal wall border frame..
ada orang tanya aku.. idea baru ker..??

jawapan nya.. TAK langsung hokeh.. hahaha...
aku taknak cakap pasal omputeh yang memang dah biasa buat..
english style kekdah nya..
tapi ni..harini aku nak share gambar2 yang aku amik dari dalam majalah malaysia..
dari dekorasi umah2 melayu...
impiana..anjung seri..GLAM.. ID design.. Deko... apartment.. n etc yang ada kat umah aku ni...
sejak beberapa tahun lepas..
yang memang dah buat dah idea ni...
ada aku jumpa dari magazine tahun 2004..
so..maknenya...semua ni bukan lah  baru....
aku jer baru buat...ngeeee......

jom layan beberapa gambar aku ter-jumpa dan snap bagi ko tengok..
boleh memberi inspirasi..
since ramai sangat yang email aku tanya lebih details pasa frame aku kat ruang tamu tuuuuu....

dan sila jangan terpedaya..
memang nampak macam senang..
tapi.. kalau tak kene gaya...
memang separuh jalan jer siap nya...
tapi boleh jer ko cuba...
buat sendiri atau tempah...
bajet tempah kat orang..lebih kurang Rm 400-500 [kot]
aku tak pasti..sebab biasa kontraktor amik untung lebih sikit kan..
bukan setakat untung upah..tapi untung barang jugak
macam aku kos nya tak sampai pon seratus... hahaha...
buat sendiri lah kata kaaaaann....
tapi.. macam aku cerite sebelum ni lah...gigih tak gigih lah ko...




ni aku jumpe.. pemilik nya interior designer melayu
die buat frame tu belakang kepala katil
hijau tu wall paper
dah 2-3 deko magazine review hiasan dekorasi umah ni..


haaa..yang ni gempak lagi lah..
sebab pakai cermin sebagai frame.. rumah mewah ni



ni magazine tahun 2011 [kalau aku tak silap]
fokus pada frame atas sofa tu





nampak tak frame besar keliling tu
lepas tu tambah lagi macam pendiang api tu..
umah malaysia ni tau..cantik kan..
kalau tak silap magazine ni tahun 2010 rasa nya..
warna coklat gelap tu lah memberi inspirasi pada aku -rumah lama dulu-








tak mampu nak explain satu persatu gambar..
ni beberapa gambar2 umah kat malaysia..
menarik kan idea2 ni...korang boleh jadikan inspirasi insyaa Allah...

cume berhati2 tau.. sebab idea asal lebih pada enggeris modern style -tah apa nama saintifik nya tak ingat lak-
so.. kene pandai kene kan gaya dan konsep..
kalau teror.. boleh jer nak mix kan jadi konsep futuristik yang elegant..
atau yang lebih modern...

lepas aku buat wall aku tu..
aku berhati2 dengan pemilihan dekorasi lain..
nak mixed kan dengan perabot sedia ada.. 
dan jugak idea2 baru..takut nanti caca marba..
sperti pasu dan hiasan bunga..
biler nak pilih cushion cover [throw cushion] pon aku prefer plain..
since aku rasa ada sikit kesilapan aku dah buat -tapi masih boleh di terima-
tu nanti2 la aku akan cerita..
ko tak sabar kan nak tengok full view...
alaaa..kalau ikutkan..ko dah tau pon..dah banyak kali aku bagi gambar sipi2..
haa.. tengok lah..insyaa Allah..
aku akan reveal sebelum raya..
tak yah nak ikut idea aku sangat..
ko tengok jer idea2 sedia ada aku share dari dalam majalah tu...
gempak2 dah tu.....







saja aku nak share salah satu gambar dalam majalah -tak ingat apa-
aku suka dekorasi umah ni... 
ada few idea die aku amik..ngeeeee....
try mix n match ngan idea2 lain yang menarik..










8 comments:

MizzTina said...

mmg nmpk sgt akak suke deco umah sbb berdasarkn bilangan majalah yg ada.. mesti byk lg kan.. mohon sy jd mcm akak..

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Cantiknya..kalau la boleh buat sendiri jimat sikit kan.. =D

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak aty, lawa gila wall frame ni. tergoda tengok. hahaha kalau dah bina rumah nanti, maybe sheila pun gila nak deko2. skrg ni hampeh la. ahhaha singgah menabung zalora sini~~~

UMIE SUE said...

memang terbaikkkk kannn

khairiah Mohd said...

menarik jer tengok bila ada benda nih...tapi kalau buat sendiri memang x gigih rasanya hehehe tangan x berseni.

lieyalatif said...

org kalo minat deco2 mcm aty ni mmg akan tgk dari sudut lain... mesti telek betul2 kan ....tak sabar lieya nak tgk hasil wall yg aty buat tu.... mesti debomb!

ettyzukhair said...

cantik sgt ni aty..mst aty punya pun hasil cantik camni..xsabau ni nak tgk..

Fifi Nadhrah said...

kalau la fifi gigih macam aty..