Monday, July 14, 2014

DEKORASI :: Sudut dan susur Atas Tangga







[gambar lama]

ruang tangga aku..kosong..
kalau ada pon.. hanya satu frame kufi kat sudut tengah tanggaa..
aku nak cat ruang tangga tu..
tapi tinggiiiiii ya hamat..
kali ni memang betul2 tak gigih..
jadi.. aku perlu pikirkan idea lain untuk ruang 'sepi' tu..

tak banyak sebenarnya idea boleh di buat..
paling popular.. orang suka letak frame banyak2 sepanjang susur tangga..














susun banyak2 frame kat tangga..
agak menarik..
tapi agak semak kat mata aku..

pernah ada orang cadangkan letak mould frame kat tepi susur tangga..
macam gambar bawah ni..



cantik..
tapi aku tak pekenan..
mungkin aku rasa tak sesuai jiwa..
gaya ni lebih pada umah english modern...

gigih jugak lah aku carik idea menarik..
tapi tak ada yang aku rasa kene ngan jiwa aku..
jadi.. aku biarkan jer kosong..
selama setahun..

baru2 ni.. aku kemas2 stor..bilik..
jumpa banyak sangat frame tak guna..
ada aku letak kat dalam bilik air pon sebagai dekorasi dinding..
gambar kahwin bingkai besar pon tak gantung2..

jadi... aku pikir kan..
boleh jer lah aku proceed untuk idea frame banyak2 kat susur tangga tu..
CUMA.. aku tak nak trlalu sarat atau banyak..
semak mata aku satu hal..
lagi pulak biler banyak frame.. banyak pulak paku nak kene ketuk kan..
haaaa... macam tak besh jer dengar kaaaann...

so..tengok je lah banyak mana frame aku letak..
aku rasa.. mungkin sekadar kat sudut tengah tangga tu jer kot...







frame pon tak lah banyak mana pon
frame yang dah di gantung tu.. tak bukak pon lagi plastik nya..
sedangkan dah lama tu beli..
memang plan nak ubuh situ pon..
tapi awal2 dulu tak rasa nak letak banyak2 sekali gus...



kufi tu..dah lama dah ada kat situ...
dan aku suka sebab die out standing...


jadi nak tambah sikit kat bahagian tepi ni..




kat kaki tangga aku dah letak sesuatu..
nanti aku tunjuk sekali biler dah siap semua..
masa entry ni di buat..
aku tak cukup tinggi nak ketuk paku tuk sangkut frame tu..
laki aku out station..jadi kene tunggu die balik dulu..
untuk frame gambar kahwen...
kene paku lebih kuat..sebab frame tu besar dang agak berat..
tak nak nanti terjatuh kompem akan pecah..mahal tu oooii....

so..macam biasa..
dah siap nanti aku akan update lain entry..
hahahaha..mesti ko menyampah kaaaann... 

alaaa..macam tu jer pon ghopernya..
sama macam gambar2 contoh atas tu..



 notatanganAty :: nak order kufi Allah Muhammad yang simple tu lah... letak di antara frame2 ni....



14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

CANTIKNYA

Ana Solehah DI said...

salam...selalu singgah sini senyap2...x sabar nak tengok pic tu bila dh gantung.. :)

Chekgu Azrine said...

still lawa jugak sis..
pandai sis deko tau..
ada je idea..syiok layan

MizzTina said...

kak, cecepat siapkan pastu tunjuk ehhh...i is xsabar ni

eima said...

aku ade juga deco tangga ngan frame gambar tp la sebanyak cam ideas ko tu .. boleh la tambah lagi ...sbb dulu risau terlalu padat tkt nk serabut .....

tangga paling aku tak suka jg sbb byk sgt habuk wlupun hari2 sapu/vacum

Ann Ishak said...

saya pun tertarik dengan kufi tu, boleh tau order dekat mane :)

Gieyana said...

Nice beb..nsib baik umsh aq x da tangga..:)

Rohani Hashim said...

Rajin aty deko deko. Hany husband tak bagi letak gambar gambar ni. So kat rumah ada gambar bunga dan ayat ayat Quran je lah.

Tapi yg ufi tu menarik kan.

fazianbatrisyia said...

ruang tangga rumah sy pon kosongg...kosongg...

O'gosh Iskandar said...

oh my..memang cantik..semoga berjaya aty

Rai Ourkizuna said...

bestnya deco deco rumah.. menarik idea letak frame tu..

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Kat tangga biasanya orang letak frame byk2 kan kak.. farah pn dok plan nk letak frame jugak.. dok cari idea jugak nie..=D

MamaDaniel said...

Suka gak bila org letak kufi yg tinggi kembar 3 kat dinding tangga tu... dinding tangga umah saya pun masih suci murni anak dara lagi.. takde sebiji paku pun ku benarkan.. hahahah

Fifi Nadhrah said...

terlupe.. fifi pon terlupe nak deco area tangge rumah..