Wednesday, July 02, 2014

Diary Ramadhan AtyFared :: Hari ketiga



semalam aku tak update eh..
lappy tak usik langsung satu hari..
fared ada umah.. jadi ada aktivti #projekrumahraya gitew...
tak lah sakan pon...
lama dah nak buat..
tapi selalu bertangguh2..
ni nak raya jam2 tu nak setel kan..
pheewww.. letih boleh tahan..
buaat time pose kan.. haus tak boleh minum air... ngehngehngeh....
kat insta dah kongsi teaser..
kat sini...uurrmm.. masih pikir2 lagi biler nak share..
nanti lah...

nak cerite pengalaman fes time gi bazar..
cisss ko aty.. bukan ritu konon2 kata nak tak nak gi bazar ker tahun ni...kahkahkah..
kalau ikutkan aku..memang tak nak pergi pon..
petang semalam laki aku tak de nak bukak pose sama..
jadi die pakse aku gi beli makanan kat bazar..
paksa hokeh...
kalau ikut aku.. kalau dah die tak da..
memang aku nak masak simple2 jer...
kepala otak aku dah rasa nak buat spagheti jer semalam..
qaleef msti suka gak..
tapi..laki aku tu kemahen kerek lagi..tak kasi aku masak..
die lak yang lebih2 rasa aku penat..
seadangkan aku ok jer...puufftt....

so sebelum lagi aku keluar petang tu..
die bawak belanja aku kat bazar umah aku ni..
aku ni..tak tau lah hilang nafsu makan ke hapa kan..
dari pangkal ke hujung bazar tu jalan..
satu bende pon aku tak de rasa macam berminat nak beli...
kecuali air soya...
tak nak beli makanan2 ringan macam kuih2 ker..
sebab tau aku tak berapa makan..membazir nanti beli..
nak beli murtabak..tapi qaleef ngan pantang telur sebab ngah allergic..
ko tengok.. mithali sangat kan... miahahaha...
nak beli makan apa2 ingat anak sekali...mak2 sangat sekarang ni...ngeeee...

so decide beli nasik jer..
tak banyak pilihan menarik..
nasik pon alahai... pucat2 jer ghoper nya...
tak mendatangkan selera pon nengok nya...
tapi.. biler dah jalan pangkal hujung tu..
laki aku dah kerek2 ngan aku soh beli cepat..
aku beli gak ar nasik ayam lauk ayam percik..Rm 4.50
pastu beli soya panas Rm 2.50
beli kuih untuk qaleef -jam2 tu gak die makan habes-
3 ketul Rm 1.20 -kecik jer pon kuih nya-
haaa... tu jer aku beli....nasik tu kongsi makan ngan qaleef...
balik tu.. aku goreng samosa aku dah siap2 buat kelmarin -simpan frozen-
dah buat sekali awal2 puding buah..
so.. banyak lah gak makanan aku semalam....
orang tak pemakan macam aku ni..memang tak cerewet..
makan apa yang ada jer pon aku tak kisah langsung..
untuk qaleef..biasa aku akan sediakan makanan lain..
gigih masak tengah2 hari buta time pose...puuffttt....

lepas ni kalau kate laki aku tak de lagi nak bukak pose sama2..
aku malas dah gi bazar..
dah cakap awal2 ngan fared.. 
aku nak gi kedai makan biasa kat umah aku ni jer..
beli goreng2.. dah tentu lah aku tau memang sedap sbab dah biasa makan kan..
kalau tak aku masak simple2 jer..
tak yah nasik tomato biriyani bagai lah...

nak cerita ngan ko ni...
semalam masa kat bazar..
ada ahkak ni jual agar2..
aku tak minat nak beli pon...
tapi saja tanya agar2 sirap kosong die jual tu berapa hengget sepotong kecik tu..
kemahen lagi ko reganya.. 50 sen sepotong..!!
kecik jer hokeh.. pulak tu... rasa sirap jer pon..
aku tanya gak kot die ada letak perasa laici ker hapa..
belek2 kot ada biji selasih ker kan..
nan hado...
ohooii... agar sirap jer ponnnn... 50 sen tak hagak...peewwwww.....
tu pon ada orang nak beli..
memang betul2 amik untuk akak tu...huhu...

aku nak gak tau.. korang yang biasa beli kat bazar tu..
apa korang selalu beli eh..
bazar korang besh kot...
macam bazar aku ni.. macam tak banyak pilihan sangat jer..
tengok orang yang meniaga tu pon..
macam ramai bukan orang2 melayu tempatan....
hurrrmm...
share sikit pasal bazar tempat korang...




notatanganAty :: bazar ramadhan paling aku suka adalah kat stadium shah alam...










IKLAN



NAK SIHAT DAN KEKAL CERGAS WAKTU BULAN PUASA NI..??
NAK KULIT CANTIK DAN GLOWING BERSERI2 TIME RAYA NANTI..??
JOM MINUM EPHYRA..BUKAN SEKADAR UNTUK CANTIK
TAPI JUGAK MEMBANTU MEMBEKALKAN TENAGA YANG LEBIH PANJANG SEPANJANG BULAN PUASA INSYAA ALLAH


HARGA PROMO RM 180 [berbanding harga asal RM 197]
tapi aku akan bagi korang harga kasih sayang yang pasti lebih menarik..!!

wassap/sms :: 019-2085089
atau email :: nurha_abdul82@yahoo.com












20 comments:

Fifi Nadhrah said...

semalam first time fifi g bazaar jugak.. kedai lebih 100 kot.. kalau nak beli lauk memang tak la.. fifi beli pulut panggang.. mahal kot.. 3 RM2.. selamat sedap.. beli kuih bingka ubi tak sedap langsung.. kecik.. mahal pulak tu.. da pergi sekali. lepas ni tak tau nak pergi tak.. pergi bazar ni kene kuat nafsu.. set siap2 dalam hati.. kalau tak mesti membazir..

Mimie_Zatun said...

tak pergi lagi bazar ramadhan..
masak jer.. hehe

Chekgu Azrine said...

Akk klu kuih mmg xlalu ar bulan pose nih..huhu..mcm agar2 tu buat je la..hehe..sb akk byk mulut yg nk mkn

Nurzakiah Hanum said...

anum x sempat nak ke bazar lagi

ANAK MAMA SAYANG said...

Hasben nora p bazar..ye la bini pantang kampung kan..dia kata mahal..makanan tak sedap.. nasi tomato smp rm7 sebungkus.. air rm3..tak masuk kueh2.. terkejut dia ngan harga2 tu..sahur n berbuka bajet 20 hinggit utk dia sorang mkn..tak berbaloi..kalau leh masak 20 hinggit leh mkn sekeluarga kecil nora utk berbuka n sahur..huhu

fazianbatrisyia said...

sy ke bazar juga ptg smlm lepas bw anak blk klinik...xde byk yg menarik perhatian....jimat duit. ada beli beberapa yg Nampak best..tp....emmm....

mOoN IzzaN said...

sblm ni x g bazaar lagi.. but if p bazaar confirm beli kuih seri muka.. favorite tuu.. :D

ain.ya.nun. said...

Tahun lepas I berazam tak nak pi PARAM, tapi last day puasa,I pi juga.

Tahun ni tetap azam yang sama, tetap takmo pi PARAM. Berbuka apa yang ada je lah.

cinet said...

saye berazam xnak kebazaar jugek tahun ni...masih terlaksana xderhaka lg..hihihi diet atkins katenye menu xde kt bazaar so terpaksalah masak sendiri..;)

mommycha a.k.a kak jenab said...

hi aty!
selamat berpose...dah lama aku krkk kriikk kriikk kat blog ko.
Ini kerna CC aku garang takbley bukak benda yang melagha... hihihi.
Aku setia ngan masakan rumah.
belom jejak kaki kat Param lagi.
Hebat tak?
Cium pipi aku sket hahahahaha!

Riana said...

Kl jB ni bazar uda ngan Bazar kampung melayu org kata best sgt..tapi yana rasa biasaje..hahaha..n kl nak beli kuih da tau kedai yg mana..kl nak beli lauk2 mmg payah sikit..takut xsedap..slalu kl tak sempat sgt bungkus lauk beli kuih manis sejenis n air.msk nasik sendiri..kebiasaanya msk je kat rumah lg puas hati..sihat pun sihat..cuma bila teringin2 jek la g carik..hikhik =)

Suffiah zee said...

heheheh...sy pon pasang niat xmo g bazaar...baru ari ke 3 kan....nak dietlaa konon...masak sendiri

Azziah Nawawi said...

pegi jugak, tapi beli yg tau dah sedap. lauk mg xpernah beli. klau nak beli pun ayam percik or bakar2 je. lauk2 lain tak berani sebab pernah kena, tak sedapppp.
beli kuih2 je yg dah biasa mkn.
kang beli, tak sedap, pastu buang. membaziorrrr..

khairiah Mohd said...

tiap tahun boleh kira dengan jari g bazar...mungkin penyakit x suka bersesak2 kot,balik makan...mknn x boleh nak diterima tekak...amik jalan selamat,masak jer huhuhu

mama amir said...

tahun ni tak ke bazar lagi...selalu ke bazar hujung minggu...kalau pergi bazar, suka cari kuih talam berlauk...^_^

Nurul Aziz said...

pergi bazar beli kuih. kalau berbuka takde kuih rasa macam sedeyh je.. bazar paling best bazar kat kampung-kampung, kuih sedap, pastu besar2.. :) tapi setakat hari ni masih belum jejak bazar lagi..

Nad MamaZN said...

blum p bazar lagi
tp kalu kat sini mmg meriah
org sini kata, bazar tmpt kitorg ni mmg happening setiap kali ramadhan..
saya suka beli popia basah ngan murtabak

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Semalam festime g bazar jgk. Bazar cyber ni alahai kecik je. Adela 7-8 gerai je..byk tapak kosong. Pastu gigih pegi bazar putrajaya, lagi besar. Tp tetap takde selera nengok makanan. Taktaula kenapa. Agaknya tahun ni kena masak hari2 le kot..huhu...

Mila@Rimbun said...

semalam minta hubby jer ke param (pasar ramadhan hii).. dia just beli bubur lambuk, oklah... not bad dan masih panas.

sarah shamsyul said...

Ptg biasanya mmg g bazar sbb x larat nk masak.haha.tp klu g bazar,mmg elakkn beli mknn yg bleh d masak kat umah.errr.cthnya akan beli mknn y jarang jumpa.cmtula.atau y rumit nk buat.sbb klu yg rumit,mkn ms nk masak n yg tukang mkn nya kite sorg je sbb laki x minat bnda tu ke,mmg rs x bbaloi nk masak.baik beli je.cmtu la.then mmg elk dr beli agar2 wlaupun tu yg byk di jual sbb mahal padahal apela sgt agar2 tu kn.so far bazar ramadhan area kite ni blum pna mngecewakan la.y jual pn 98%mlayu kite