Wednesday, August 27, 2014

bila anak 'liat' nak mandi..



mama :: qaleef..jom mandi..

qaleef :: tak nak..

mama :: kenapa tak nak.. dah tengahri ni..

qaleef :: takut

mama :: kenapa takut..

qaleef :: sejuk..

mama :: huwaaaaaa....!!!! -terus membebel2 tak henti...

ikut sapa lah ni liat nak mandi pagi ni anak ooiiii...

selalu time mandi pagi jer macam ni..
time waktu lain takde pon..

setiap pagi macam tu lah...

eeaahh...bukan pagi..
tengahri tau...tengahari...!!!

dan kalau ko nak tau..
rumah aku tu tak yah pakai water heater ke hapa nama nya tu..
yang kasi panas tu..
sebab umah aku memang air nya panas...
siyes..memang panas...
pagi2 suam jer..
tak sejuk tau..
ni aku tak tipu..
ko kalau pernah datang merasa guna bilik air aku tu..
ko tau lah...
memang ko kene tunggu air tu sejuk dulu..
kalau tengahri buta terik tu lagi lah..
boleh melecur gamak nya...agagaga..

tapi siyes ni..memang panas..

jadi mmang la saja kalau qaleef kata sejuk tu..
bangun pon da tengahari..

qaleef ni bujang sangat..
bangun pukul 10-11 pagi..
lepas tu.. aku soh mandi jenuh menyuruh..
bukak baju.. satu rumah lari..

"tak nak..tak nak.."

gelak2 nyakat mak nya..

malas aku nak layan...

tapi kalau dah masuk bilik air..main air..
berjam pulak..sampai kecut2...
dah satu hal ngajak masuk..

"tak nak..tak nak..."

haaiihh....


jam2 tu wassap tina..

"na.. anak aku liat mandi pagi..die cakap takut sejuk "

tina cakap :: ngikut pakcu nya...


iyeerr... ngikut adik bongsu aku...

liat mandi...

tina cakap "tu lah ko..dulu ko asyik anti jer ngan adik tu...rasa kan ko "

ok...fineeeee....


tapi memang betul pon...
dulu masa ngadung nak qaleef..
aku memang selalu tak puas hati ngan adik bongsu aku..
ada je bende tak kene kat mata aku..
lagi part mandi tu ha..
masa tu adik aku tu baru form 1 kot..
tapi dah tua macam tu pon..riuh rendah mulut aku soh die mandi..
kekadang sampai ke petang ke malam tak mandi2..bau kepam..
buruk betul perangai die yang satu ni...
dari kecik memang tu jer lah hal aku selalu bising kat die..
aku ngah mengandung..selalu bising kat die sebab busuk..soh mandi..
die pulak selalu nyakat aku..sakit kan hati kakak nya ni..
ngan tina tak de..ngan aku jer..
haaa..sekarang..hamek ko..
memang banyak perangai pelik jelik adik bongsu aku tu dak qaleef mengikut..

gggrrrr...

salahkan adik bongsu aku..

sekarang..aku cerite ngan adik aku tu..
die gelak2 besar...

puuufffttttt.....


nyampah tau..






ko nampak tak muka kuat menyakat ni...nampak tak..nampak tak...gggrrrr....

ni budak memang kuat menyakat mak nya.. perangai satu ni ngikut abah nya..




-gambar sekadar hiasan-






16 comments:

Masya said...

kalau dia cakap sejuk kenalah cari idea beli siap² water hilter eh² btl ke kt ngeja tu hahahaha .. ala yg cam kat hotel² tu siap ada panas dgn air sejuk ... barulah best nak mandi .. pg ptg siang malam blh on sukati nak air panas.. barulah qaleef tak takut mandi kata air sejuk kikikiki ... tp bdk² mmg camtu lah dh masuk blk air pyh pulak nak keluar... pfffttt

jaja_NorLiza said...

Hensem boy!!! Tgk sengih qaleef dah boleh imagine dia suka nyakat mamanya...hehehe :)

Shark Kay said...

heheh..
biasaler tu kak budak2..
kena stanby kolam tu br dia smangat nk mandi.
susah tu nk dpt air panas original tue.

natasha said...

as salam kak aty..mata qaleef sama dgn akak...walau xpernah jumpa akak tapi dari gmbr slalu tengok tu sama lah..hehe

Mila Hilas said...

hahaha qaleef gelak ejek mama dia..kekeke

ettyzukhair said...

haha ameer pon same..paling xmau mandi mlm..hui kalau xmau tu siap tangisan..every maghrib drama yg same je..melolong2 xnak mandi..

p/s:btw air umah kitorg mmg sejuk gile..dok atas bukit..cam mandi air dr peti buh ais..so pagi2 hari keje mmg ameer mandi kt nursery n adik mandi kat opis.. umah kami blom pasang heater..huhu..hari cuti je leh mandi kul 10 bagi air kurg sejuk sampai ke tulang tu hilang sket haha

Liyana said...

omg faiq pun sama payah benau nak mandi. ngikut perangai ibu dia kot hahaha.. kadang tu suka nganjing ibu panggil baba dia "abang abang? eh baba" sambil gelak2 -_-

Allene said...

alamak.. aty.. anak lin terbalik plak.. 2-2 beradik ni, bgun tido je nak mandi.. uhuhhu

Chekgu Azrine said...

Gigi qaleef macam gigi aish la..hehe

Azian Elias said...

dah lama x singgah sini,, dah besar betul dah anak bujang awak..

anak akak pun sama.. kengkadang tu kita pun sampai terlupa yang dia tu tak mandi pun. hee

suhailas sudin said...

As Salam aty, sue nak tanya ada jual seluar palazzo tak....!!!sue nak....

fazianbatrisyia said...

Kadang2 x tahan kena nyakat ni....byk bersabar....tp x ckp sabar

MisZ FyZa said...

Nayli pn pyh nk mandi ..pas2 xsuke basuh rambut..geram..kalu angin maknye xbaik. Mmg men kasar je..haha..

nurulhuda said...

dulu raisya pn sama, liat nak mandi.. dh la bngun tgh hari, mandi ngan water heater pn xnak jugak.. skrg pantang nmpak ibu dia nak mandi, dia pun mengeko sama... hehehe

Lady Zahira said...

my son pun ada baju sebijik mcm ni heeh...brand Tenderly kan ni kak? :P

Dkna Abza said...

kalau kecik2 dulu senang jer..angkat dukung letak dalam bilik air terus mandikan hehee