Wednesday, August 27, 2014

Dekorasi dan susun atur :: barang dapur




tah kenapa..baru2 ni tetibe rasa nak membeli barang dapur...
sebelum ni..barang2 dapur lah paling susah aku nak membeli..
sebab..aku kan takde built in KC ke hapa kan..
storage pulak sangat lah terhad..
mak mertua nak bagi kuali tupperware dulu nyaris2 aku tolak..
sebab kata takde tmpat nak simpa nanti..
tapi rugi tak amik ko... sebat jugak lah...hahaha...
sudah nya simpan dalam stor..
amik pakai time nak guna ramai2 orang datang nak masak banyak jer..

banyak kali dah rasa nak beli barang tu..barang ni..
tapi aku hold sementara niat tu..
macam baru2 ni rasa nak gi langkawi shoping..
tapi.. lepas tu pikir..kang beli beli tak tau mana nak simpan..
jadi.. nanti2 lah...

tapi ni..tah apa tah tetibe..
rasa nak beli barang dapur...
mungkin sebab lepas2 raya ritu ramai orang datang umah..
biler banyak keluar barang..
kene menyimpan balik..
dah alang2 tu aku mengemas satu dapur sekali..
tu yang tetibe jer rasa nak membeli barang dapur lain tu...

dalam kate tak de tempat nak simpan dah tu..
tetibe macam mimpi sesuatu...agagaga....bangun2 tido... terus ngajak qaleef siap2 nak jalan2..
mak nya nak gi shopping...weeeeeeaaaa...

aku memang selalu macam tu..
biler kate tak nak tu..memang tak nak..
laki paksa soh amik pon.. kekadang aku tolak..
tapi tetibe boleh berubah jadi nak tu..
tak nyempat2 nak gi membeli..
kalau boleh jam2 ni nak ngajak laki gi idaman suri kat langkawi tu...ahaaakkss..
melampau taw ko ni..


lagi kan pantai boleh berubah..eeeaahh...*tetibew..

alaaa..langkawi jer..
bukan aku ngajak shoping kat paris...ko ni pon...





ni aku nak beli sangat..
bekas untuk gantung garam kunyit bagai ni..-yang biasa guna-
sebelum ni.. aku simpan dalam almari bawah dapur masak..
untuk aku ok jer..
tapi ada sekali anak aku buat 'kerja' dia..haaa...ko dapat bayang kan tak...pheewww...
aku nak letak atas rak sedia ada..
macam semak pulak -aku tak suka barang penuh2 atas meja-
tu aku terpikir idea praktikal jimatkan ruang macam ni..
senang nak capai dan agak kemas..
cantik mata aku pandang..-mata aku hokeh..mata aku..- 




ko tengok.. punya lah nak jimatkan ruang..dan praktikal untuk orang takde kc sempurna kan..





letak dekorasi hiasan pokok hijau hidup kasi nampak sejuk sikit mata aku nak pandang


botol minyak pon bertukar bekas dah..*tetibe 
dah elok2 botol plastik asal ade pemegang..ko pon aty ooii...ngada lebih nak tukar2..ahaakkss
biau lah... acik ko yang nak guna sendiri...
nak beli lagi sebotol nanti...sebab..aku sukaaaa....hahahaha....




sebenarnya bekas rempah tu..
nak carik yang bertingkek2..
aku ni banyak rempah ratus bahan masak..
dari SSF aku mencarik sampai pusing ikea..
tapi nan hado..dulu ada aku perasan...
tapi ni tak nampak pulak bayang..
tu aku beli jer lah mana yang praktikal...
lapang sikit mata aku masuk dapur sekarang..
kalau ada kc proper nanti..mesti lagi besh...
insyaa Allah...ada rezki nanti...

aku ni memang macam ni lah..
sentiasa berubah2 bende nak di buat nya..
dah elok2 kat situ..aku alih kat sini..
dah elok2 kat atas..aku alih kat bawah..
macam tu lah sebalik nya..dan selalu nya...
yang penting..tak kire lah apa pon..mesti kemas...tu jer..




pokok cactus pemberian arwah mak aku -aku yang mintak dulu-
die pergi cameron beberapa bulan sebelum meninggal [alfatihah]
masa amik tu..kecik jer...ni dah setahun lebih..dulu pernah berbunga siap..
aku letak kat celah tingkap depan sinki dapur
setiap kali pandang.. akan ingat kan arwah...[rindu]







20 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sangat kemas

Chekgu Azrine said...

Yg pntg kemas dan sedap mata mandang

Jueliza Jamani said...

sama umah saya pun banyak gantung2 ni.. heheheh.. ni pun dah ketagih nak g ikea beli lagi.. parohhhh

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

sy suke tgk deco umah akak.cantik2 sgt.sy takde talent nak deco mendeco.kena berguru la nmpknye.hehe =)

IdaShazana said...

akak pun tak suka barang penuh. rasa sungguh serabut. jadiknya,,, campak semua dalam KC, biar serabut kat dalam. klu orang terbuka, pengsan la dia

eima said...

menarik yg bekas garam tu ... mmg jimat ruang .....

eamy milea said...

nampak kemas n lebih praktikal.. :)

.:SeSwEeT LaVeNdEr :. said...

cantekla rak tu..akak beli ktne?huhu..sy ske yg gantung2 gtu.nk lap table toppn senang..byk space kt bwh nnti.hihi

Cik Sue said...

bestnyaaa bila la nak ada umah sendiri ni huuhuu
salam kenal aty,selama ni silent reader je,dah bertahun,tetiba teringin nak komen hehehee

http://myputeri21.blogspot.com/

LYAfrina said...

Walaupon xde KC xpe.. asalkan kt bjk susun atur.. klo lya bhagian dapur nk kena ruang y sgt selesa.. sbb kt nk msak2 kan.. comey plok botok minyok masok tu...

LYAfrina said...

Eyhhh.. lupa nk tnya.. y rak pinggan gantung tu kat SSF jgk ye?

dee said...

Kat mana beli bekas rempah kunyit, garam tu eh?

fazianbatrisyia said...

suka pokok hidup jugak sbg hiasan. rak pinggan gantung tu tak berat eh?

Wenwink Kidu.Duki said...

bestnyeeeeee huhu ntah bila la org pla boleh beli hihi

umi farhan said...

Cantik..bekas bekas tu beli kat mane?berkenan la...bekas minyak pun cantik..

MumMe said...

bile nak kemas balik bekas kuih ni...raya dah abes...thanks ingatkan bekemas2

aini said said...

alahai comel je dpor k.aty bru tgok sipi2 jek 2....klu ade kc msti lg meletop dpo akk.....=)

Fizah said...

cantiknyaaaa botol minyak tu....terbekenan jugak ni....;p

Juliza Sihatnatural said...

Bestnya...kemas...sedap.mata memandang....

Jom lawat blog saya pulak....

www.sihatnatural.blogspot.com

Nurul Zakeyah a.k.a Jacky Bass said...

Teringin nak tengok the whole kitchen atie cane. ke atie dh penah share?