Friday, August 08, 2014

cerite #RayaAtyFared - kisah jiran tetangga



eerrr... ni bukan entry ngumpat jiran...

ko jangan hooii... jiran aku merata baca blog aku ni ha...huuuu...
tak tau nak nanges ker nak sengeh2 macam kupang...
dalam banyak2 blog beratus ribu..
tah macamane drang boleh jumpe blog tak sememeh aku ni...
pheeww....
tak yah aku aku kire jiran setaman..
atau jiran taman sebelah yang ada baca blog aku ni..
jiran bebetul rumah sebelah.. 
jiran depan belakang kiri kanan semua pon baca blog aku..
nangessssss......


macam buat salah jer ko pulak kan....agagaga..

tak pooonn..selama ko baca blog aku nih..
ada entry2 pasal jiran..??
tak pon kan kan kan...jarang aku nak bercerite..lelagi yang buruk..
sebab tak pernah timbul masalah apa pon..
alhamdulillah... aku di berikan rezki jiran yang baik2...
dari jiran lama masa menyewa dulu yang masih berhubung baik..
sampai lah jiran baru sekarang ni ha...
kalau ada pon..masing2 jenis buat hal sendiri jer..
tak ada isu pon.. asalkan jangan sampai menyusahkan jiran lain..
dan jangan sampai menyinggung hati jiran..
hidup berjiran ni.. lagi2 kawasan taman macam ni..
memang kene pandai 'bawak diri'
tak boleh nak menyombong tak tentu pasal..
atau pentingkan diri jugak..
nak amik2 hati sangat pon tak yah lah...
kalau nak rapat2 sangat pon.. takut bergaduh..
jadi.. senang.. kite buat mana perlu jer.. hahahaha..
senang konsep ko aty...
bukan apa.. kite nak duduk sini ni..lagi2 umah sendiri..lama..
mungkin akan terus bermukin berkampung terus lah kan..
jadi..tak besh kalau nak bergaduh2 jiran ni...
balik2 pon nanti..muka tu jugak ko jumpa...

so far..tempat aku ni..
penduduk tetap.. kalau ada pon setakat 2-3-4 bijik jer yang menyewa..
macam rumah aku ni..rumah baru..
jadi banyak jiran2 muda yang baru bekerluarga... baya2.. dan jugak baru...
ada yang ok tu...ok lah...
yang tak tu..aku tak tau sangat..
aku pon jarang keluar rumah...ngeee....
tak suka nak melepak2 menjemah depan umah menyembang berjam2...
tak kose tau...
aku rasa jiran2 aku pon jenis macam tu...
yer lah...masing2 ada bekerja...
balik keje penat kan...ada anak2 lagi.. pahaaaaammm....
tapi sesekali jumpe tu..
memang boleh berjam gak menyembang.. mihmihmih...
giteewww ko pompuan mak mak sangat sekarang...

ko tau lah..aku ni memang jenis peramah lain macam...
senang jer nak berkawan ngan sapa2 pon..
aku dulu nak kenal ngan jiran2 baru..lagi2 yang dapur facing dapur ni..
aku pergi umah hantar makanan...haa..gitew jer kekdah nya...

haaa..berbalik cerite asal..
aku sebenarnya nak cerite pasal kisah jiran beraya ke rumah aku ni haaa...
Raya ke 9 kelmarin...

jiran belakang [ Kak Yanie ] sms kate nak datang umah beraya...
okeh... tu bukan lah jiran pertama yang datang..
ahad petang jiran rumah baris belakang dah datang dulu dah.. Siti..
jiran dan jugak pembaca blog aku jugak...huuuu...
jadi jiran.. dan jadi kawan...alhamdulillah...
jumpe dan kenal ngan orang yang baik2...
takde pulak gambar ngan Siti tu.. leka berborak...

eeeahh.. ada... jap jap...




tapi hanya gambar anak2... qaleef dan humairah..
derang ni sebaya.. seronok qaleef ada kawan datang umah..
[qaleef pakai baju raya sebab kiteorang baru balik jalan raya masa tu]


dah lepas tu.. aku ngan si siti ni gi beraya umah jiran lain pulak..
yang kenal2...
biasa lah kan.. berbalas kunjung..
dah aku beraya umah kak yanie tu..
die pulak kate nak beraya umah aku esok nya which is raya ke 9 tu lah..
selasa malam kot...rasa nya lah...

dan kesah nya bermula..
yang sms kate nak datang tu.. 
Kak yanie jer.. 6 beranak ngan asben dan anak2..
aku pulak ngajak sekali Aishah jiran belakang selang sebijik umah aku..
kire kenal lah...jadi soh jalan sekali..
aku bukan apa.. dah alang2 tu..aku boleh masak sekali je kan...ngeeee...
lepas tu.. teringat pulak jiran sebelah aku Amy yang baru pindah terus akhir ramadhan ritu...
ajak sekali beraya....
boleh berkenal2 ngan jiran lama jugak kan...
kire 3 keluarga aku ngajak anak beranak...

haaa..lepas tu... aku sendiri temenung sorang2...
nak masak apa dah ngajak orang ramai2 datang beraya kan....
rasa nak tampau diri sendiri...ngeee....

petang fared balik terus ngajak gi kedai basah beli bahan nak masak..
orang nak datang lepas maghrib..



haaa... mula lah segala nya nak keluar..yang setahun dok dalam stor pon semua berguna time2 raya ni ha..
ni baru kuarkan bekas.. masak nya tak tau lagi apa nak di hidang..ngehngehngeh....


ni bekas kuih kristal beli kat idaman suri langkawi awal kawen dulu..
sebelum ni memang isi kuih raya..
tapi sebab masuk angin..dan aku pulak macam tak kose asyik nak kuar masuk balang..
tu aku tak guna dah..
tapi la ni.. time2 ni..memang bawak manapaat gak lah..
kasi cantik sikit kekdah nya...


ini jer lah yang aku sempat amik gambar nya..
aku masak simple2 jer..
macaroni goreng..dengan mee sup..
tu pon mee sup tak lengkap..
tak de cili kicap.. takde daun sup...terlupa nak beli..!!!
lagi pon..plan asal hanya nak masak macaroni goreng jer..
tapi last2 rasa macam sikit sangat pulak..
tu aku tambah mee sup tu..senang nak masak kan...sap sap soi siap..
ewaahh ko..sap sap soi konon...nak bagi orang makan ni ohooii...
  

bekas cantik kite letak tauge ngan sawi celur..sekali ngan bawang goreng..
asing2 kan sebab kalau tak habes.. esok boleh hangatkan makan buat sarapan giteeww...





yang aku kata ngajak 3 family jer...nih ada tambah lagi satu family..
jiran depan rumah -betul2 depan rumah-
yang belah kanan sekali tu pegang baby..
akak ni.. pon baru lepas bersalin anak ke empat...
kemahen masing2 beranak kecik baby...

tu yang kiri sekali tu..tudung kuning tu kak yani anak empat..
sebelah die tu Aishah dan seterus nya Amy...
tu 2-2 baca blog aku..
okeh.. aku dah pasrah... biler derang bagitau sendiri...
tah macamane boleh jumpe blog aku ni pon tak tau lah..haaaiihh....

meriah umah aku malam tu ngan budak2...
seronok anak aku..



tu pon kalau ikutkan..nak aku ngajak jiran dekat2 lagi..
ada 3-4 jiran yang aku kenal lah..
tapi tak terdaya nak gi menjemput..
ramai2 kang..macam buat open house pulak kan..
harap2 takde lah yang bekecik hati...
nanti nak kene buat lagi ni..
ada jiran2 lama umah sewa dulu.. ada 3-4 jiran aku rapat kate nak datang...
tunggu jer lah derang kol..pheeww...



aku panggil sekali ni bukan apa..
senang..sekali harung kan masak...
tak sedap pulak biler orang dah bagitau awal kate nak datang tapi tak hidang apa2..
segan aku tau..
tu masak simple2 pon tak apa..
janji mesti ada..

aku seronok tetamu datang umah..
aku memang suka orang datang..
penat sikit tak apa..
lagi2 ni raya kan..
aku tak buat open house..
tapi aku sentiasa sudi terima kunjungan tetamu..
cuma kene bagitau awal sikit lah..
sebab biasa nya..hujung minggu..aku ni banyak plan..
kalau bagitau awal.. boleh aku tunggu.. 





sebenarnya.. aku dah jalan dulu dah umah jiran2...
ko tau lah aku ni kan..memang kaki berjalan..
bukan sebab nak makan ker atau kutip duit raya anak bagai..
tak pernah harap macam tu pon..
tapi..aku pikir.. time ni jer lah dapat menziarah orang..dan merapatkan silatul rahim..
jiran2 ni pon..nama jer jiran..
tapi datang umah..jumpe setahun sekali..ngeeee...
kalau tak raya..sesaje ko nak pergi umah orang melepak..memang tak lah kan..
tu kiteorang manfaat kan waktu raya ni untuk menziarah..

halamak...terpanjang pulak...agagaga...
okeh.. battery lappy pon nak habes dah..
mate pon dah sengal2 ni ha...
nak tidor...
korang kalau nak datang umah aku beraya..
aku alu2 kan..just bagitau awal2 jer hokeh..
senang nak arrange masa...



notatanganAty :: jiran ni umpama keluarga..orang paling dekat dengan rumah kite..apa2.. mungkin jiran tau dulu.. jadi.. kene jaga ikatan kekeluargaan ni jugak kan...


11 comments:

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
singgah pagi
sory sangat2 bz x sempat nak singgah lama2
anyway jemput datang open house anum ya

lieyalatif said...

alhamdulillah...murah rezeki aty jamu tetamu dengan ikhlas....

time raye ni laa nak berkumpul kan aty.... letih masak pun berbaloi org kate heheeheh...

jaja_NorLiza said...

nak gi raya rumah aty gak! ;)

Chekgu Azrine said...

biler la dapat lagi jumpa aty
teringin nak datang umah aty..
nak tengok sndiri deco2 aty depan mata..eeehee

Azziah Nawawi said...

saya pun suka org datang umah. tetamu ni rezki kan? jgn berkira nak menjamu tetamu makan, insyallah ada rezki lain utk kita nnt. panggil org datang, buat makan2, memang seronok. letih sket tu takpelah.. seronok sesekali berjumpa.

Nana said...

nak dating raya!! ( tiba2 tak malu.. ) mihmihmih

fazianbatrisyia said...

untung dpt jiran yg baik2. mlm ni dah ada jemputan jiran...wasep2 je geng jiran. sabtu & ahad pun dah penuh jadual...dgn anak lg masuk pertandingan...haru mak paknya susun jadual...

CikNaa said...

syoknya jiran2 datang beraya..umah ciknaa ni klu buat jamuan raya kena bentang tikar la depan umah..huhu

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

sama la akak.. farah pun ada bakal jiran yg terjumpa blog farah then drop komen.. adehh malu betul la..hehehe..buat masa nie tak sempat lagi jumpa jiran2 tue.. btw bertuah akak dapat jiran yg baik.. =D

LYAfrina said...

Bestkan klo dpt jiran y bgus2 camni.. lya suka klo duk kaw y rapat2 dgn jiran.. hrp2 nanti bila dh msuk rmh bru dpt jiran2 y ok jgk..

i.z.m.a said...

aty!!!! kenapa ko ni pandai sangat hias rumah ha?? aku jeles betul! geram tengok rumah ko tersusun macam tu. aku perati je dari ko dok menyewa sampai ke rumah sendiri. nanti aku nak jemput ko jadi perunding dekorasi rumah aku la, boleh tak? hahahaha...