Monday, August 25, 2014

kerja vs anak vs rumah vs suami



apesal rasa lama sangat aku tak update..

eerr..memang lama kan..

ker.. aku jer rasa macam tu..perasan... agagaga...

fefiling macam ramai nau yang heran nak kire berapa lama aku tak update....

lepas2 raya ni.. aku kembali sibuk..
biler sibuk..maknenya.. rezki mendatang..alhamdulillah..
sekrang ngah banyak projek nak jalan..
sedang plan satu persatu..semoga dipermudahkan urusan...






tu sambil buat kerje..
sambil buat projek untuk anak..
memang macam ni lah aku..
lagi2 qaleef dah 2 tahun lebih ni..
banyak kepandaian nya mintak tu mintak ni.. -mintak aktiviti-
jadi..memang setiap hari ada je bende die nak buat..
aku ni lah kene melayan nya..

tu dalam kate sibuk..
aku kene jugak 'lepak' ngan dia buat aktiviti..
kekadang..tak tekejar kerja aku ni..
susah nak bukak lappy sekarang..
qaleef tak suka aku duduk ngadap kerja..
die selamber tutup lappy aku dan ajak 'lepak' ngan dia..
memang tak sampai hati nak marah..
sebab kesian kat die kalau aku tak teman die..

dapat buat 1-2 aktiviti sehari pon die ok dah..
tapi aktiviti tu bertukar2 lah..
ikut mana die suka..
paling2 die suka..main water kaler..
tu ko hadap lah berejam sampai mak ko lebam #pasrah

yang aku ngah buat kat atas tu...
aktiviti simple2 jer..
aktiviti mengira..
qaleef dah kenal semua nombor basic..
mengire pon boleh lah..so-so...
aku suka bende2 macam ni..buat selalu2..
sebab..boleh asah otak kanan die supaya lebih kreatif...insyaa allah..
alaaa..kekadang..bende2 macam ni..
bukan lah kisah sangat die tau seawal ni..
tapi macam biasa lah.. 
aku memang suka aktiviti2 main sambil belajar macam ni kan..
sambil beronok-ronok.. sambil asah otak tu..giteeewww...
ceredik lah sikit kan...dari duduk umah saja2...
kasi sel otak tu berhubung pantas sikit..
biar cepat berpikir untuk perkara2 lain jugak...



habeb bila mak nya buat kerja..?? melayan customers..??

haaa.. kalau ada yang biasa tau..
kekadang aku ni lambat sesangat me-reply wassap tu..
kalau ko tanya bende berkaitan laju gak lah aku reply..
tapi kalau ko tanya pasal deko ker atau pendapat ker..
tu lambat tu.. bukan saja tak nak jawap..tapi bende2 tu kan kene aku duduk ngadap jer hp tu mereply kan..
tu yang susah sikit tu..
tapi lambat pon..biasanya aku reply gak..walaupon ada yang dah seminggu baru aku jawap...agagaga..
hampun yeerrr.....
memang bukan sesaja..
lagi2 part email tu ha...
ko berzaman nak tunggu aku reply...
wassap tu.. boleh tahan lagi lah..sebab pakai hp kan..
tu kalau aku dok pegang hp jer.. qaleef akan amik simpan..
ko tengok ko tengok... anak aku tu....#mamabersalah
habes macamane.. dah mak ko bisnes on line..
buat keje dari umah kan..

tu aku kene pandai2 bahagi kan masa..
selalu lepas2 subuh..time2 laki dah gi keje..
anak masih tidur.
aku akan on line..update atau edit apa yang patut..
tengok stock barang..tulis alamat tuk penghantaran bagai..
bungkus2 ker..
lepas anak bangun..kol 10-11 pagi.. start aku bizi ngan die..
ngan nyiap kan die..ngan sarapan die..makan tengahri die..kudap2 dia..
ngan melayan aktiviti2 dia..
kekadang.. teman tengok tivi atau video sama2 ngan dia..
sambil2 tu aku buat kerje umah...
kalau aku kat bawah..bagi makan die..so aku setel semua kerje kat bawah..
mengemas menyapu -selalu bawah tu tak de kerje sangat selain kerje dapur-
banyak nyer kerje kat atas ni ha...
hari2 menyapu...hari2 mengemas..
sambil2 tu.. aku lari2 tengok lappy...
kalau ada kerje nak buat.. macam nak kene edit ker..kelam kabut sikit..
kalau tak perlu..aku pon tak on lappy..
just buat kerja dari hp jer... senang sikit lah...
tu pon kekadang laki bunyik..
bini asyik ngadap hp jer..ggrrrr...
ate...macamane.. dah nak dua tahun niaga..
laki tak paham2 lagi ker bini bisnes online..
kire dari situ lah datang nya kerje aku kan..
dan bini jenis tak gheti duduk diam tak buat apa2..


ni baru anak sorang..
tak tau lah kalau anak 2-3-4-5-6 nanti [ada hati ko nak anak 6]
memang aku retire lah gamak nya ni...

orang tak paham kekadang..
rasa macam aku duduk2 saja..
ngan laki pon..kekadang geram gak..
dalam kata faham tu..kekadang macam tak paham2 jer lagi...
biler malam aku mula buat kerja..
die macam tak suka..macam aku mengabaikan anak..
tapi.. dah ni jer lah waktu aku ada..
sedangkan..kehidupan seharian aku hanya tuk anak..
tak sedar...aku tak banyak masa lain..
kekadang masa untuk diri sendiri pon kurang sangat..
waktu siang..sekarang..memang masa hanya tuk anak..
qaleef dah makin membesar..
die dah pandai mintak perhatian lebih..
pandai nak ngajak2..
pandai nak tarik perhatian aku..
aku tak pernah marah dia..-kalau bukan die buat kesalahan-
dan aku jarang menolak permintaan die -tuk teman kan die buat apa2..
aku bersama die 24/7... lebih banyak dari masa aku ngan mana2 perkara..

dia tak suka mak nya buat kerja lain -lebih2 lagi kerje yang kene duduk depan lappy-
kalau aku duduk kat meja kerja..
die akan duduk kat riba aku dan buat kerja dia..
die akan mintak nak tulis.. nak lukis..
kekadang memang terganggu kerja aku..
tu aku akan berhenti terus dari buat kerja aku yang satu ni..
jadi biler time fared ada malam..tuk tolong layan anak..
atau waktu anak dah tido..
waktu tu lah aku gigih buat kerje aku..
hujung minggu memang teramat jarang aku on lappy..
lagi2 kalau sesaje kate nak update blog..memang tak lah...

kekadang rindu waktu lapang...huhuhu...
lapang yang maksud aku..lapang betul..
lapang yang aku boleh sesaje gi saloon dok berejam kat kedai tak yah pikir bende lain..
ni sekarang rambut sikit lagi nak sama dengan hantu kak limah ko...uhuhu..

bukan lah tak pernah lapang langsung sepanjang2 hari sepanjang2 minggu...
ada jer masa tuk aku lepak layan movie..layan drama..
ada jer masa tuk aku ber kreatif..dan buat apa aku suka..
ade jer masa tuk aku curik2 tidur siang -aku jenis tak tidur siang sebab waktu anak tidur tu waktu aku buat kerja-
tapi...yang betul2 lapang..
lapang yang aku kire sampai aku bosan tak de bende nak di buat langsung..
haaaa...acaner tu...sebab..memang tak akan ada waktu tu lagi..
waktu yang lapang betul2 lapang sampai aku betul2 bosan..
sebab biasanya.. kalau kate ada lah waktu lapangnya tu..
aku mesti ada jer bende yang nak dibuat..
mesti akan ada...
waktu untuk kerja ni satu hal la..
yang susah sangat nak hadap..
sebab kerja yang satu ni.. perlu kan tumpuan lebih..
jadi kalau ar kate lapang sikit..selit2 masa.. aku akan buat kerje bisnes aku..
tu pon.. kekadang..macam pantang aku nak duduk ilek kejap..
anak aku tu..
nak air lah..
nak biskut lah..
nak roti bakar lah..
kang air tumpah la..
kang die ajak men bola lah -selalu soh mak nya ni jadi penjaga gol-

tu aku cakap.. kene pandai2 lah..
dah 2 tahun lebih jadi suri rumah..dan hampir 2 tahun meniaga on line ni..
aku dah biasa ngan waktu..dan dah biasa dengan semua ni..
kire alah bisa tegal biasa lah gamak nya...ngehngehngeh...
dah ok dah...tak de stress pon...
takde rasa tetekan pon..
takde nak marah2 anak atau meroyan tak tentu hala pon..
aku tak akan lepas kan kemarahan aku pada anak..
sepanjang2 ni.. aku banyak belajar..
belajar mengawal emosi..mengawal kemarahan..dan stress..
jadi semua nya akan ok insyaa Allah..

pandai2 uruskan masa..
anak..rumah..suami..dan kerje semua boleh di handle..
insyaa Allah...


apa2 pon.. anak yang utama...
aku tak nak hanya kerana duit..kerja dan semua ni..
niat asal aku berenti kerje dulu untuk anak...akan jadi satu kesilapan..
aku tak pernah menyesal buat keputusan yangs satu ni..
in fact.. sampai saat ni.. aku masih tak pernah terpikir untuk bekerje ngan orang lagi..
aku seronok ngan kehidupan aku sekarang..
kalau aku nak sekali pon..
aku hanya nak berniaga sendiri..macam sekarang..atau..bukak kedai..
buat apa aku suka.. aku lah bos.. dan yang penting..
anak atau anak2 masih dalam jagaan tangan aku sendiri..
bisnes-anak-rumah-suami kene maintain..
pandai bahagi2 kan masa..insyaa Allah semua boleh handle..

eeaahh...apa bende aku nak cerite ni sebenarnya...

aku pon lupa dah...


notatanganAty :: ok..qaleef dah jom jom ngajak aku tidur ni ha...nite korang..


13 comments:

nadiah hanum said...

Baca entry Aty kali ni buat Cik Nad rasa rindu sesangat waktu ada anak seorang jer dulu...setiap hari berdua jer dgn anak sulung tu...rindunya...sekarang anak dah 3 org, Alhamdulillah..walaupon tersangat bizi tapi bahagia sangat dengan kehidupan Cik Nad di samping 3 org anak permata hati... :)

ameris said...

sronok dengan life aty skrg.

IdaShazana said...

bila dah ada family, masa utk diri sendiri memang tak ada, bye bye pada waktu santai. semua yang kita buat, kita plan mesti utk family je. bila demam pun, kena buat-buat sihat

IdaShazana said...

bila dah ada family, masa utk diri sendiri memang tak ada, bye bye pada waktu santai. semua yang kita buat, kita plan mesti utk family je. bila demam pun, kena buat-buat sihat

SUHAILAH RAMLI said...

untung aty dapat dok rumah jer...dapat uruskan anak sendiri..kalau dapat cm tu gak kan mesti best..
sy ni bekerja makan gaji..ada masa dgn anak2 pun hujung minggu..tu pun kekadang sibuk nak kemas gumah bagai..huhuhu

fazianbatrisyia said...

iye...dah jadi mak2 ni mmg super busy. Sebelum lelap mata tu kadang2 check juga w/app ke @ google....Najla suruh tutup, ajak tidur.

Mummy Faeeq said...

kak aty..nak tips bahagi masa plizzz..sy anak baru sorang je pun..tp rasanya nak pengsan bila mengada die dtg,,siang pnt kerja..mlm nak rehat tapi kesian anak xdi layan..ayooooooooo

LYAfrina said...

kita mmg kena bijak mbahagi msa...
insyallah..walaupon letih.. inilah pilihan kitakan..

eima said...

tu la ... klu anak yg dihantar ke rumah taska ...lg la .. asek nk kan perhatian je .. ya la sehari suntuk x jumpa mak pak .. pastu mak pak pun penat ... kesian2 anak ...... kena marah ......hmmmmm

Rahayu Abdul Rashid said...

Btol kata aty... kita takder masa utk diri sendiri.. makin anak besar, makin besar tgjwb.

Siti Zuhairah H.A.S said...

Terima kasih utk entry ini..

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Hehe...terharu pun ye bc entri kali ni... Paham sangat tang "waktu lapang" tu...kdg2 rasa rindu je waktu lapang mcm dulu2..tp for sure bila dah biasa dgn sibuk mcm ni, bila ada masa free, rasa sunyi plk...huhu...

Liyana said...

kan... rindunya waktu lapang yang dulu tu... huhu tp kdg waktu lapang tu sunyi juga.