Tuesday, August 26, 2014

#RumahAtyFared :: ruang kami




aku jarang sangat2 cerita kat ko pasal family hall umah aku kan..

keerr...tak pernah cerite langsung...eerrkkk..

eeaahh...ada... aku pernah cerite..duluuuuuuuu.....
masa awal2 pindah dulu..
pasal tivi kabinet aku kalau tak silap..

lepas tu nan hado....


family hall aku ni..tak pernah nya siap...
tu aku malas nak cerite..agagaga...
dah nak setahun aku plan nak tukar sarung kusyen sopa lama coklat bunga2 kat ruang nih..
tapi asyik bertangguh-tangguh..
gamak nya..nak soh terus tukar sopa baru kot...miahahaha....

tak kose lah haaiihh...

pakai jer lah sampai telungkup...
baru tukar...giteewwww..
lagipon masih elok...
cuma nak tukar sarung die jer..kasi cantik dan blend ngan konsep kekdah nya...ngeeee...

family hall aku ni..kat tingkat atas..
kat tengah2 antara 3 bilik..
kecik jer...
kalau ramai2 atas ni ha ngan adik2 aku sekali..mau berkuap gak lah..
tempat ni memang tempat lepak kiteorang...
astro pon pasang kat atas ni ha..
tu aku cakap.. kat bawah tu jarang guna sangat selain time ada tetamu atau time nak masak makan jer..
lepas tu kiteorang akan lepak atas..

rahsia lain :: kalau ko tengok kat bawah tu kemas nya macam show room kan..
haaa..cer ko naik atas....
pitam ko nengeok nyer...

kain baju tak berlipat memang ni lah ruang nya aku letak dan lepak tuk lipat sambil tengok tv..
ruang ni lah bantal bergelimpangan sebab tidor baring sambil tengok tv..
ruang ni gak lah.. menan qaleef pon bersepah2..
ruang ni gak lah segala majalah aku buku2 atau bahan bacaan aku merata letak..

aku selalu cakap kat fared

ni ruang kita...

ruang yang ko tak kisah nak tidur baring atas sopa..-aku tak kan marah- hahaha...

ruang kiteorang layan movie sambil suami pakai boxer dan bini pakai siglet takde sapa heran..

ruang yang ko boleh letak apa yang ko suka...



tadi aku cakap...
ruang ni tak siap lagi..
selain sopa.. aku sebenarnya nak buat ruang ni sebagai ruang bacaan..
nak pasang almari atau rak pasang siap khas..
nak letak buku banyak2...
buku aku banyak -dalam kotak- tak keluar2 lagi dari pindah..
sebab tak de tempat specific nak letak susun elok2..
kekadang teringin nak baca..tapi sebab susah nak amik..aku asyik bertangguh..
sudah nya tak baca..-bad habit-


setahun lepas.. aku ada share gambar..
tapi masa tu para atas tu tak ada...
aku ada pasang lagi satu rak para tambahan..
konon2 nak susun buku atas tu...
tapi ritu aku letak sikit jer..
sekali runtuh ko...
seb baik masa tu anak aku tak de kat situ..
aku pon kat bilik..
kalau tak..mau ada belobang kepala malam tu...

so aku takut nak letak dah bende2 berat buku ker majalah ker atas tu..
mungkin nanti akan tambah kat bahagian atas nya rak khas yang boleh menampung berat buku2..



letak hiasan simple jer.. atas para tu cepat habuk
susah nak mengemas..

bawah para tu.. kiteorang plan nak letak lampu down light  
tapi tak sempat nak mencarik lagi..
kene buat wiring sikit lah..
tapi kesan nya mesti menarik..
sesuai lah tuk ruang rilek2 kiteorang ni kan...

tu gambar frame tu pilihan suami..die yang beli dan die yang decide mana nak gantung..
sebab dah kata ni adalah ruang kami..jadi biar lah letak bende2 yang kiteorang sukan kan..
tu pon asal nya letak kat atas dinding belakang sopa..
laki aku alih kat situ..
sebab die kate nak pandang selalu..ok..baik lah..



dan sebab kan frame pilihan fared tu..
jadi.. aku decide tuk beli jam yang ala2 macam tu jugak..
nak buat konsep macam tu lah konon nya..
tapi tu aku cakap..tak siap2...tak nampak ghoper...puuffttt....

pelan2... tah tak tau lah biler tu agak nya nak jadi konsep nya...




ni semua beli pasang sendiri..aku ada cerite kat entry lama2 dulu -nak setahun lepas-
sebab ruang ni sangat terhad..jadi tak ley pakai rak atau perabot besar2...
semua kene minima..
hiasan pon tak ley nak sarat2..kang semak mata..
since ruang ni adalah ruang paling maksima di gunakan kiteorang anak beranak..






ko kalau tengok in real.. boleh lah nampak design cat ni..
saja2 aku buat ikut sokahati...agagaga..
sebab raung ni dinding nya tinggggiiiiii....!!
susah nak mengecat seluruh ruang dan dinding..
sebelum ni biar plain jer..tapi bosan..
tu aku buat jer macam tu..baru lah 'sesuatu' kat mata aku...mihmihmih...
dinding ni dinding sofa..
asal nya atas tu ada frame..
dah laki aku alih tu kosong jer...
tak yah lah letak apa2.. semak pulak kalau frame kat semua dinding..
dah lah ruang ni kecik...



tu jer ruang kiteorang yang simple...
lagi satu kenapa aku jarang share picture ruang ni sebab..
biler amik gambar..
tak berapa nak cantik..sebab pencahayaan kurang sangat kat ruang ni..
tak de tingkap.. 
suram2 cozy jer kat ruang ni..
tuk kiteorang memang ok jer..besh..
tapi kalau nak amik gambar tu lah..
memang macam ni lah.. kelam jer nampak...
tapi boleh lah keeeennn.......


notatanganAty :: ruang ni panas tau...walaupon dah ada kipas ceiling..tambah lagi stand fan kat bawah..tapi kalau tengah hari tu..atau kalau musim panas tu.. memang bahang betul ruang ni..nanti lah..ada rejeki nak pasang ekon kat sini..kat bawah ruang tamu orang sibuk2 suka nak letak.. tak payah.. ruang ni lagi penting.. muwahahaha....






12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantik dan kemas

fazianbatrisyia said...

cantik jam tu...ok la boleh sepadan dgn frame tu.

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak aty, lawa rumah. i like deco kak aty, simple je.. hmm tak sabar nak ada rumah sendiri. dok rumah sewa ni, malas nak deco2 nanti sayang nak tinggalkan rumah sewa. hihiii

NM03 said...

mu hias le apu pun aty oii... nampak cantek je kat mata aku. hehehe

Chekgu Azrine said...

Haah.klu akk pun mmg akn pertimbang ekon.bru best nk polok2 ngn laki.ehhh!!!gurau2 je tau aty

lieyalatif said...

lieya pun kat umah selalu lepak hall atas jek.... situ le tempat kiteorg berkumbah heheeheh...buat sepah kat bawah siap le...kat atas takpe....

puan.mila said...

kalau laa dah ada umah sendiri mau jgk berdeko mcm k.aty..sukaa tengok!!!

LYAfrina said...

kemas & tersusun je
makin membuak..xsabar nk deko rmh sdri

Fiza Rahman said...

Simple & kemas.

eima said...

kat ruamh tumpangan aku pun ade ruang cam ni tp dah jd playground anak aku sbb dah letak slide ... huahuahua

Rahayu Abdul Rashid said...

Terbaliklah kita. Kak ayu sekeluarga melonggok kat hall. Kat atas bilik leh jadi showroom. Naik atas time nk letak kain atau vacum/mop jer. Teringin jugak nak buat family room.. letak tv sebijik... tp bajet nan adoooo lagi... huhuuu

hanif anep said...

Assalam kak aty, bleh x kak share lagi gambar di ruang keluarga ni? kalau boleh nak yg nmpak penuh utk dijadikan inspirasi.. boleh emailkan kpd saya hanep_89@yahoo.com..