Monday, August 18, 2014

#RayaAtyFared - turn rumah aku menerima kawan2....



lambat aku update hari ni..
hari jumaat pon tak ter-update...
last week macam sibuk sikit..
hujung minggu pulak penat beraya
keluar jalan raya penat..
duduk rumah pon penat...agagaga...
tapi bessssshhhhh....
bak kate fared... kata rayaaaaaa.......ahaakkss..


jemputan minggu ni memang kemahen banyak..
sampai tak ter-pergi...[maaf yer yang mana kami tak dapat hadir]

minggu lepas konon2 dah cakap ngan laki..
minggu depan [which is minggu semalam] malas nak jalan mana2..
sebab nak terima tetamu jer...konon nyaaaa..
tapi nan hado pon...
baru cakap hari ahad lepas..
hari isnin esok nya.. laki dah cakap..terima jemputan bos die kat gombak sabtu ni..
ok..fineeee... memang tau kene pergi gak lah kan...
sebab bos die buat khusus tuk staff dia...

tu sabtu baru ni.. tegahri gi beraya umah bos dia...
ada gambar..tapi gambar aku tak ada..jadi tak nak letak kat sini... muwahahaha...

lepas raya umah dato' [bos fared] kat gombak tu..
aku ke klang...ko tengok jauh tak jauh kiteorang redah jalan beraya...pheewww...
ada hal..dan jugak memenuhi jemputan...




singgah beraya umah Dd sekali kat Kapar atas jemputan...
Dd ni blogger gak..tapi tak aktif dah...[ayahmamilisa.blogspot.com] memang taaaawwww...
last year die beraya umah aku.. jadi tahun ni.. aku pulak ke sana beraya..
ni kali ke tiga ker ke empat kiteorang jumpa..kot..tak berapa ingat...huhu..
tapi walaupon jarang jumpa tapi masih contact2 bertanya kabar...
alhamdulillah semoga hubungan silatulrahim kekal berpanjangan..
dan mekaseh Dee jemput kami beraya ke rumah yang sangat cantik tu.. 
walaupon sampai sana dah petang sangat..siap tompang solat maghrib kat umah orang ko...uhuukkss..



tu cerite samtu..
ahad semalam pulak..
hari untuk orang yang kata nak datang..
sebelum ni..orang kate nak raya rumah memanjang kiteorang takde..
tu ahad plan nak buat makan2 sikit..
dan kebetulan ramai kawan fared nak datang..
aku soh jer jemput sekali ngan dak opis dia..
kemahen tau sekarang.. dah konpiden nak panggil ramai2 orang..agaga..
dah padai nak agak.. jadi masak sendiri jer..
lagipon..kelengkapan pon dah ada...
cume nak kene tambah ruangan untuk meja letak makanan..
aku takde meja..pakai meja makan..
penuh2 kat situ..
menu biasa jer..
tapi sebab bekas besar2..ko tau lah kan.
ngan bekas air nya lagi..

kalau tahun lepas aku memanjang buat nasik ayam jer..
tahun ni.. aku hidang nasik tomato..
lauk ayam masak merah..kari sayur dan jelatah timun nenas..
side menu aku buat jugak spaghetti bolognise.. kan senang nak buat tu kan..
semua masak sendiri sorang2... pheewww...
laki tolong sikit2 potong2..uruskan umah dan anak...
aku...subuh2 dah bangun masak..
malam tu dah siap2 kemas dan sediakan apa nak dimasak..
yang lain..macam biasa lah.. buah.. puding roti dan sos kastard...
ada macaroni cheese.. . sheperd pie..buat tambah2..
nampak lah meriah sikit giteewww...
gambar nan hado.. sebab tetamu datang seawal 11 pagi..!!
aku tak siap mandi pon lagi...puuffttt....
seb baik kawan baik aku yang dari skola puluh tahun rapat..
so..tak kisah sangat lah..
tapi kelam kabut gak terus siap2... sebab nak kene layan tetamu pulak...
ngan masa tu..ngan goreng sambal tuk buat ayam masak merah..
haaa..leceh nya tu lah.. menggoreng ayam tu yang lama...kuali kecik pulak tu..

lepas tetamu pertama kawan baik aku tu..
terus tetamu lain datang berterusan..
kawan2 opis fared...




ni antara yang sempat di snap buat kenangan giteewww..
ni pon ada yang dah datang awal dan dah balik..
kesian lahai tengok tivi belang2...agagaga..
layan jugak lah masing2 masa tu ngan cerite love you mr arrogant..kot lah tajuk nya tuh..ngeeee...


kawan2 fared datang sampai ke petang..
elok jer lepas derang balik..
takde orang.. kiteorang terus keluar gi jemputan open house jiran pulak..
rumah hujung baru pindah kak Sham yang buat majlis akikah dan house warming sekali..
pooonnn pembaca blog aku... #makpasrah
aku tak pernah jumpa pon.. selalu borak dari wassap jer..
tu kire baru fes time datang umah jumpe tu..
mula macam tak sempat jer nak pergi..
siap pesan kat Amy sebelah umah tu kirimkan salam dan mintak maaf tak dapat datang..
skali Amy tu balik sampai kan pulak pesan.. soh aku datang jugak walaupon lewat petang...
huhuhuhu......giteeeewwww...
tu biler ada ruang sekejap sebelum tetamu lain sampai pulak petang tu..
laju2 keluar gi beraya umah jiran tu..
sedap giler ko nasik arab nya...sedap sangat2...teringat2 aku ni haaa..sluurrppp....hahaha...

lepas tu.. laju2 gi umah kak Lina jiran 2 lorong belakang rumah...
kenal pon melalui blog gak....
biasa beli barang ngan aku..
dan biasa borak2..

tu aku cakap ngan ko..
ko tengok..berapa ramai jiran aku baca blog aku.... mihmihmih....
ngan kak lina ni memang dah biasa dah..jumpe..n borak..
sebab die gila2 dan kelakau....
ni pasal open house ni..pasal laksam ni pon..
seminggu kiteorang borak pasal ni.. huhu...
aku sibuk nau nak beraya umah die makan laksa kan..
haaa..hamek.. laki kak lina ni yang masak..

tak ada gambar kenangan ngan derang2 semua..
sebab aku keluar bawak hp semata..-takut ada orang sampai umah waktu kiteorang keluar-
kat umah kak lina makan laksam yang sedaaaaaappp lah sangat..
perut dah kenyang makan nasik minyak jiran sederet tu..
boleh lagi aku tambah laksam kelantan sampai 2 kali...rare tau..aku jarang makan laksam kelantan...
ni memang sedap sangat..

kat umah kak lina.. ada orang mssg kate on the way..
so kiteorang pon tak nak lama2 umah orang..
dah makan terus laju2 balik...
sampai umah just sempat nak solat asar jer..
baru konon nak tukar baju..tak sempat...
orang dah depan umah..
kali ni kawan2 aku pulak...
alhamdulillah... seronok orang sudi beraya umah aku ni ha...





dan ni sebagai penutup..
ngan blogger kak Jaja - rumahcomelkami - yang ngah pregnant 5 bulan lebih.. [alhamdulillah]
tengok muka aku tak semenggah dengan tudung senget benget pakai asal boleh jer..ngeeee....

umah ahkak ni lah aku tak smpat nak singgah beraya last week..
tapi dapat gak beraya sama kat rumah aku pulak..
anak masing2 memang dah kepenatan..
dak qaleef dah tidor dari balik umah kak lina tu..
dak arrisa pon sama..masuk2 umah aku tengok dah tido kemahen nyenyak sampai ke balik tu..
gi tu lah bebudak..
ramai kawan2 yang ada anak2 kecik ngadu bende sama..
anak penat..tidor tak tentu hala dah...bertabah lah time2 raya ni..


okey...selesai..
kawan2 fared pon dah datang..
kawan2 aku masih ada lagi yang kate nak beraya tu..tak per lah..
aku tau tu ada jiran lama aku masih tak sampai..
kate nak beraya umah tu..
mesti minggu ni sampai tu masing2.. 
tetiap tahun dari nyewa dulu memang macam tu..
aku dok sini pon dah nak 4 tahun dah..
jadi...memang dah tau...

kiteorang pulak.. ada tempat jauh2 macam negeri sembilan tak sampai lagi..
tapi memang plan nak pergi..
ada 3-4 kawan kat sana yang dah mengajak tapi masih mencarik masa ni ha..
insyaa Allah... harap ada rezki...

habes raya biler eh...?? aku tak tau ar...
minggu depan masih ada lagi yang cakap nak datang beraya..
tak kisah lah kan.. time2 raya ni lah boleh nak berjumpa...
kekadang tu.. ni setahun sekali baru dapat tengok muka masing2..
minggu depan gak dah siap2 ada jemputan open house..
minggu lagi satu..jemputan kawen..
dan sampai ke minggu akan datang..pon ada jemputan..
memang pack..!! 
takper..rayaaaaa........
setahun sekali....


notatanganAty :: hope sempatlah nak habeskan puasa 6 minggu ni..tinggal berapa hari lagi.. risau culas jer ni ha...adeeeyyhh.....








11 comments:

safurara said...

kalau raya gitu lah kan kak.xmenang tangan.hehehe

Chekgu Azrine said...

takper sis..raya setahun sekali!!!
hahaha

ayat copy paste boley??
teringin nka beraya umah aty...huuuu

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

Tina Othman said...

Baca pun dpt rasa mesti terkejar2 kan time2 raya ni

cik hani said...

Atiee..

Wah.. meriah rumah dengan kawan-kawan.. syok kan bila berkumpul macam ni.

CikNaa said...

wa...bestnya beraya lagi..kitorang duduk umah aje 3 beranak..paknye keje.sobs!

eima said...

alhamdulillah rezeki raya kan ... seronok sebenarnye pi beraya ni .. bkn takat kenyang perut tp friendship tu ....

Mimie_Zatun said...

sempat lg raya smpi hjg minggu ni.. hehe

Sharizaini Khamis said...

Rajinnye aty masak mcm2.. Bdn kecik je.. Klau sy mmg surrender.. X larat.. Tetamu rajin dtg umah, murah rezeki tu aty..

^^ m d m k i l l e m a l l ^^ said...

huhu.. masuk plak psl mak entry kali ni ye.. ngeh2.. im so sowiii x sempat mai umah.. tape2.. lenkali ek.. anyway, tq soo much 4 coming 2 me home.. i tau.. i mmg begitu.. hahaha..

LYAfrina said...

Lagi tak hbis raya.. lagi tu ada sesi kunjung-mgunjungi kan.. hehe