Thursday, September 04, 2014

elegant dekorasi gaya Eropah..



tah kenapa
lepas2 raya ritu..
kepala otak aku dok terpikir2 pasal gaya eropah...

uhuukkss..

poyo tak...


hahaha...
tetibe rasa nak tukar dekorasi ke gaya Eropah pulak...

bukan senang hokeh..

gaya eropah ni gaya klasik..

tapi..mewah..

eerr...aku idak lah nak bermewah2..

dan aku tak lah minat gaya klasik..

tapi gaya eropah ni... agak modern...

cuma agak sarat berbanding modern kontemporari..

modern kontemporari lebih pada minimalis..
tapi ko tau lah kan..
kontmporari ni..bermaksud sementara...atau modern semasa..
ramai orang buat sekarang..
dekorasi 'lurus' dan minima..

aku suka gak..
tapi tu lah..
macam aku cakap tadi..
tetibe...ngeeee...

bajet macam bajet tu berkepuk jer ko kan..
nan hado pon....nghngehngeh...

yer..gaya eropah ni kalau ar kate nak tukar..
memang agak banyak gunakan bajet kot..

kalau betul aku nak buat..

kalau lah..kalau.....

boleh buat slow2..




oohh my...pekenan sangaat ngan lampu side tu..


ni rumah rizalman ni pereka fashion tu..
aku memang adore sangat ngan dekorasi umah dia nih..
dan kalau tengok sentuhan dekorasi yang die selalu buat tuk umah orang
dalam majalah DEKO GLAM.. memang melting lah..
memang cantik gilaaaa...

rizalman ni suka buat dekorasi gaya eropah..klasih tapi di modern kan..




ni pon gaya ropah..tapi lebih pada klasik..

nampak tak cermin besar sisi belakang sofa tu..
[nota tuk fared - nak buat cermin macam tu kat ruang tamu]


fokus pada chandelier
kalau ko tengok kebanyakan gambar dkorasi eropah ni..
pakai lampu chandelier mewah2 macam tu kan..





aku berharap sangat aku dapat ruang macam ni kat umah aku...ngeeee


ni semua gambar rumah rizalman

aku tak minat sangat kaler terlampau gelap..
tapi mungkin aku boleh cuba gabungkan warna terang dan gelap ni..
yang penting perincian nya..perabot.. mainan warna..material dan kemasan dekorasi tu sendiri..
kalau salah gaya pilih boleh jadi english style -yang aku nak elakkan-







nak tukar keseluruhan ruang perabot bagai..??
memang tak lah kan..
tapi boleh kot ekjas sikit2..

gaya eropah ni..tak perlu pon langsir ropol2...
cuma aku perati kan.. lebih pada perincian dekorasi...
hurrmm... menarik tak...

kot lah... kot...
nak tukar tu kan...
tak tau tah taun biler nak buat nya...agagaga..
berangan jer dulu ni..
kos ni ooii... kos hokeh...
berangan lebih...tapi pitih nan hado....
jadi ko tenung jer lah dulu....


tapi since aku ngan proses nak melengkapkan perabot umah aku..
so boleh dah lah pikir2 kan...
satu2..sikit2.... 



idea dari majalah DEKO GLAM

ni butik rizman ruzaini ni..


idea dari majalah DEKO GLAM

idea dari majalah DEKO GLAM

idea dari majalah DEKO GLAM

idea dari majalah DEKO GLAM

idea dari majalah DEKO GLAM



tu yang aku amik dari majalah DEKO GLAM tu..
umah2 kat Malaysia tau..
ada antaranya idea dari Rizalman sendiri..

saja kasi ko cuci mata..

aku tak sempat nak hapdet banyak2..

aku berulang alik ke subang..shah alam..
pejabat pos... hampir setiap hari sekarang..

pada yang wassap aku..tanya pasal barang -shawl-ephyra-kimono-palazo-pink garage-
aku mintak maaf kalau selalu sangat lambat reply..
tracking number pon terhegeh2 nak kasi...
maaf teramat sangat.

ni free sikit sementara menunggu qaleef bangun...
jap gi qaleef bangun..nak siap2 terus keluar dah..






15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya

Chekgu Azrine said...

semua cantik..yg penting ada duit semua jalan!!

Allene said...

asal ada duit.. tukar je aty.. ihihih

MizzTina said...

oh mannn..nmpk mahal giler perabot dia..tp cntik!!

mama leen said...

Cantik gila lah aty... akak pun suka cam ni...

LYAfrina said...

serius cantik sgt..
tringin nk ada rumah camni,
tp kena berhias ikut budget la...

fazianbatrisyia said...

sy pon minat deco cam tu. kakak sy ada cadang masa nak masuk rumah dulu. tapi x buat sebab fikir kos. nanti ada rezeki nak jugak. Kita doa sama2 ye aty

DYatie said...

Cantik sangat. Yt ni alahai. Buat ms ni nak fikir susun atur rumah yang sempit itu je. Hahaha.

MamaDaniel said...

suka wallpaper corak damask.. tapi tuan boss plak tak berkenan... kena kempen lagi ni.. suka gaya klasik moden tu... :)

Fara said...

Aty rumah awak dah cun dah tp klu transform deko ala2 eropah tu lg kebabom kot. harap2 ur wish come true...ameen

Fahreen Fredo said...

Perghh gaya eropah ni memang sinonim ngan tata rias mewah. Memang smartlah

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Saya plk lebih suka deco klasik gaya eropah tu...tapi takleh lari nak kena ada perabot classic jgk. Which is sgt mahal la kan...haha..even perabot yg empirer classic & emperor classic furniture tu walopon kena dah gaya classic, nampak gah dan kukuh tapi kualiti dia xbest. Playwood je, dan goyang2..haha...walopon harga cecah belas2 ribu satu set. Gaya anganku musnahlah jawabnye...hehe...

Masya said...

cantik² dekorasinya.. sedapp mata pandang ...

Fiza Rahman said...

Cantiknya.

✿ Atin ✿ said...

berkenan dgn idea deco cermin kt wall tiffanny blue tu. sgt cun.