Friday, September 12, 2014

RumahkuSekolahku :: aktiviti memancing -part 2-



sambungan dari aktiviti RumahkuSekolahku :: aktiviti memancing -Part 1-



ritu kat entry tu kan kiteorang dah buat ikan..
dah main kaler2..
ni nak cerite aktiviti akhir..
biasanya..tak buat dalam satu hari pon..
lepas dah buat ikan kaler2 tu..
esok lusa baru main pancing2 ni...
lepas tu.. ulang aktivi ni jer pakai ikan2 yang sama..
so kire kaler2 ikan tu..jarang lah buat...


ikan dah siap2 kaler simpan dan boleh guna main pancing2 ulang2...



tu ada lagi sekeping polystyrene tak guna lagi..
ngah pikir nak buat apa pulak lepas ni..

okeh..berbalik cerite nak pancing ikan ni..

lepas dah siap2 kaler tu..
kene lah buat pancing nya..
aktiviti DIY



magnet dan gam

magnet ni aku amik dari fridge magnet yang dah tanggal2 dan pecah hasil dikerje kan anak aku
so simpan magnet nya...ingat kan nak tampal balik..
tapi lepas tu..tah mana2 letak..hilang..ada yang buang jer tewus...huuuu..

gam tu.. tak tau la gam apa.. aku simpan beli dulu.. ni pakai kuat die lekat


tampal magnet2 besi yang kecik kat mata ikan


kaler2 ikan qaleef yang ceria....


pancing nya pon DIY pakai barang apa yang ada jer..
kalau ko gigih gi la beli bahan semenggah sikit..
tu batang plastik menan kipas kaler2 tu.. dah tercabut..
tali pancing buat dari ribbon..dan gam magnet hitam yang berat sikit kat hujung tali..



so boleh lah qaleef start memancing....agagaga..
seronok budak ni tau...
dak qaleef ni apa yang tak seronok..
semua bende die seronok kalau aku buat kan...


ni memancing versi kering tak de air..
kalau time2 nak mandi petang atau tengahari.. baru kasi main air dalam bilik air tu..



bagi kite nampak macam senang lah nak pancing ikan pakai magnet ni kan...
tapi tuk budak besar qaleef..
die perlu berhati2..slow2 bawak tali pancing tu kene kat bahagian magnet ikan yang lebih kecik..
kalau tak kene kat bahagian tu.. ikan tak melekat..dan tak boleh di ambil..





yaaeeyy..dapat ikan...


dan lagi...dan lagi...
sampai habs ikan dalam tu..
biler dah dapat ikan tu.. die kire berapa ekor semua yang die dapat pancing..



kenapa susah2 buat...
kenapa tak beli jer ikan yang elektrik nganga2 jer mulut die tu..
tu pon elok gak..konsep sama..

boleh jer beli.. murah jer tu pon kan..
ritu jumpa yang besar baru belas2 hengget..
tapi tu lah.. yang beli tu...beli lah gak.
yang buat2 diy sendiri ni pon seronok gak..
banyak aktiviti sama2 qaleef boleh buat..
qaleef pon seronok dan suka..
mak nya dok hadap melayan die...
main kaler2 sama..
lebih banyak aktiviti...
lebih menyeronokkan qaleef...
biler anak gembira.. otak die akan berkembang ngan lebih baik..insyaa Allah..






24 comments:

eima said...

wahhhh syabas.. ko mmg ibu yg terbaik la ...
aku dah belambak beli pancing ikan yg plastik punya tu ... budak ber2 tu xcited beli berulang kali tp main dlm keta je sampai rumah ... tah kemana ikan2 tu

Nurzakiah Hanum said...

seronok bebudak kan

Allene said...

dah lama teringin buat.. tapi busy semendang je aku ni ha...

Aeen said...

seronok tgk qaleef main pancing2....ikan2 qaleef pun meriah kaler nye..hehe..

MizzTina said...

alahai, rajinnya akak..tp puas hati bila buat sendiri pastu anak seronok main..

Mila Hilas said...

lbh bgs klo buat sndiri, biar dia rasai keseronokan bermain tu.hehe.untung qaleef ada mak blh jga n main sama2

FadlinaMokhtar said...

Good idea. Leh la cuba nanti.



ida said...

tq aty..good idea, nanti boleh try untuk my doter yang baru umur setahun 8 bulan tuh

Chekgu Azrine said...

rajin tau aty nih...hehehe

danish aurora said...

A++++++ to qaleef, aty is copy n paste to danish erk hehehe....interesting loh.....

mama amir said...

selamat memancing...nanti ikan tu boleh ibu masak sedap2 yer...hehe

GREENJADE said...

kretif nye awak...suke suke..santik2 nye ikan dia..boleh try buat kat my hero ni..

betul lah sis..DIY ni lg mengeratkan hubungan ibu & anak..anak pn jd lebih kretif berfikir..hepi dia tgk macam mana mama dia hasil kan art work :)

amynur said...

kreatif nye atie ni. seronok qaleef. sesekali ajar anak main permainan yg dia buat sendiri lagi bagus sebenarnya. otak berkembang dan dia belajar macam mana susah nak dpt sesuatu kalau tak dpt beli dgn wang. nanti nak try la. tunggu anak besar sikit:)

O'gosh Iskandar said...

rajin mummy qaliff..tunggu jadi surirumah la baru nak rajin camni..huhu

fazianbatrisyia said...

bestnya...janji qaleef gembira...

CikNaa said...

aduhai.. tengok title ciknaa dok terbayang mancing kat kolam mana la tadi..haha.. qaleef o qaleef..

CikNaa said...

aduhai.. tengok title ciknaa dok terbayang mancing kat kolam mana la tadi..haha.. qaleef o qaleef..

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Tenkiu akak share...hehe..
Kering idea tau nak mikir menda2 aktiviti tuk budak2 ni...huhu...nanti nak buat jgk. Polistrine byk ni...hahaha

fathiyah jamaludin said...

setuju sgt dgn aty..menan mmg beli tp selagi sempat cuba gak diy dgn anak2 ni..happy tgk muka dorg seronok main hasil diy kita bersama sama ngn dorg

tp i xselalu la dpt buat..sbb i slalu malas.hahaha

lately ni rajin skit tp comotnya kalau guna water color ..si abg nk buat lain si adik nk lekat kat dinding umi jadi hulk la jawabnya...nice la idea ni.leh cuba gak

norlina jusoh said...

setuju sangat... kekadang kite beli mainan.. tapi kite xmain dgn anak kite.. lebih baik kite diy apa2 aktiviti dgn anak.. anak lebih kreatif dan gembira.

LYAfrina said...

cantik dh ikan dia..
moga sel2 otak terus bhubung

Fiza Rahman said...

Kretif lah aty. Macam best plak ☺

antalya said...

clever boy qaleef. akak blom wat ikan lg dh bleh imejin tau.xsempat nk pancing ikan semua dh hancur dipatahkan anak2 hahaha.

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH said...

Assalam aty,
salam perkenalan..
sha dah laaamaaaaa baca blog aty..bertahun dah....
paling suke citer deco n budak comei qaleef la...
anak aty sebaya ngan sha he3..
tu yang teruja baca kisah dia tu....
sha ni baru jer mula blog sendiri..barula ada bran nak ngomen...he3
jemput2 la singgah & join blog sha yer..
harap dapat berkawan & kongsi ceritera bersama2 yer