Monday, September 15, 2014

sikit lagi aku dan qaleef nak di serang..



kawasan umah aku ni terutamanya deret umah aku ni..
hampir 99 peratus melayu..
aku rasa dalam 2-3 puluh bijik umah deret ni..
ada 2 atau 3 bijik jer kaum bangsa lain..
nak banding ngan lorong belakang..
lagi ramai campur melayu india cina..

bukan aku nak cerite tak suka ke hapa..
kalau ok.. ko bangsa apa pon tak jadi masalah..
tapi kalau dah teruk..sama2 kaum melayu pon boleh jadi..
yang penting.. macamana adab kite hidup berjiran...

dekat2 ngan umah aku..
majority melayu..
tapi ada lah selang 4 bijik umah yang berhadapan ngan umah aku..
india..
okeh.. bukan nak cerite pasal kaum ke hapa..
kalau ikutkan..tak pernah jadi masalah pon selama berjiran ni..

TAPI.. jadi isu bila die bela anjing..!!

ni bukan anjing comel cute2 bunyik suara comel2 tu jer tau..
ni anjing liar besar bapak garang die bela dari kecik..
masa memula pindah bulan 3 tahun lepas..
tak de lagi..tak de pon die bela anjing..
aku rasa dalam 2-3 bulan selepas tu..
nampak die bela anak anjing...
masa memula tu kecik jer lagi..
tapi masa tu dah risau gak lah..
sebab dapat bayangkan bila die besar nanti ruper anjing tu macamane....

nah... ni dah setahun....
anjing dah bujang..
garang nya kemahen ko..
sapa lalu dpan umah semua die sergah..
budak2 kat taman ni kemahen takut..
kalau tengahari tu aku selalu dengar derang cakap lari2...
kekadang saja nakal2 nyakat pon yer gak..
saja2 lalu dekat2 ngan depan umah anjing tu..
dalam pagar berani lah ko..
aaaiihh..seriau aku...kot pagar tu tak kunci ke hapa kan..
kot boleh tolak gitu2 jer..

dari masa anjing tu kecik pon..
die memang bising sangat..
menyalak..mengongong..
pantang orang lalu..kereta motor lalu..
semua nak di salak nya..
tak kire waktu..
memang sangat bising...
ni sampai ke besar ni ha..
bising tak pernah habes..
memang terganggu..
sampai satu masa aku dah lali dah bunyik die...

masa awal2 dulu..
ada dah yang report kat majlis pasal anjing ni 
menurut jiran aku lah -salah sorang yang report-
tapi tak de tindakan apa2..takde pon orang datang cek ke hapa kan..
so lama2.. biarkan..
selama ni die kurung dalam pagar depan umah..
kekadang die lepas kan kasi main tapi ngan anak2 die lah..
aku masa lepas tu.. seriau lah gak nak saja2 keluar depan umah...

walaupon aku memang tak suka nak mampss..
dan pernah soh fared gi report gak..
tapi.. sebab selama setahun lebih ni..
die tak pernah ganggu aku..
maksudnya..mengancam keselamatan aku...
atau orang lain..
jadi.. aku pasrah jer lah..
nak buat acaner lagi kan..
kang bising2 kang..boleh bergaduh ngan jiran lak kang...

gamak nya nak tunggu ada kes baru majlis nak amik tindakan...puuffttt...

pernah gak lah sekali dulu..
die dok nyalak depan pagar aku..
seb baik pagar bertutup berkunci..
anjing tu ngah bebas masa tu ternampak aku ngan qaleef kat luar [dalam pagar]
terus datang dan nyalak depan umah aku...dah kenapa ko..
naik hangin gak lah aku masa tu..
tapi berani lagi sebab aku dalam pagar umah kan..
qaleef lintang pukang masuk dalam umah dah...

tu aku boleh sabar lagi..
walaupon geram ya hamat masa tu ko memekak depan umah aku...

tapi insiden baru2 ni..
buat aku betul2 marah dan bengang..
sebab sikit lagi aku dan qaleef nak kene serang depan rumah...!!
luar pagar..


kisah nya...
pagi jumaat minggu lepas...
aku ada hal nak keluar...
dalam kol 9 pagi lebih kurang..
dah siap2..keluar umah..
masa tu aku pakai kereta laki aku yang memang letak kat luar pagar..
tak perasan langsung anjing jiran tu..
masa aku letak barang dalam kereta
sekali anjing tu datang betul2 dekat ngan aku..
masa tu qaleef pon ada kat situ..!!!

dapat bayangkan tak keadaan aku masa tu..
qaleef dah panik..
terkejut..
terus melalak..tapi tak gerak2 nak lari...
aku sendiri takut nak bergerak..
sebab takut anjing tu terkam aku..
aku cuma capai tangan qaleef pegang kuat2..
sambil jerit kuat2 jugak..
dengan harapan anjing tu pergi..

anjing tu memang sangat2 dekat..
selangkah die kedepan dah boleh terkam aku dan qaleef..

dan masa tu jugak..tuan anjing tu..[laki die] ada depan umah..
laki die mungkin nak gi keje masa tu..
tu bukak pagar lepas kan anjing die..
terus laki die jerit kuat2 halau anjing die -tah apa nama tah anjing die-
lepas tu anjing die pergi...

aku terus laju2 masuk pagar..
tapi sempat aku marah tuan anjing tu..
soh jaga anjing die...:pls take care ur dog...!! " -aku cakap...
tapi masa tu.. nada marah aku boleh dikawal lagi...
laki india tu pon mintak maaf..ulang2 kali sori2 ngan aku..

tak habes kat situ...
lepas aku masuk pagar umah...
belum sempat aku tutup pagar..anjing die patah balik depan umah aku..
menyalak2 nak serang aku lagi...

yang sakit hati nya..
tuan die setakat halau dari jauh..
tak de pon nak dapatkan anjing die tu..

aku dah jerit sekuat hati aku dah kat situ..
jantung aku berdebar laju...
qaleef dah menanges..terkejut..
aku pon panik...takut...
dalam masa sama..marah sangat2..
waktu tu memang tak de orang..
rasa semua dah pergi kerje..
kawasan sunyi...
aku tak dapat bayangkan apa akan jadi masa tu kalau tuan die masa tu tak de..

dengan anjing yang sebesar aku..
aku risau kan qaleef..
bagi aku...ni dah melampau sangat..!!
sebab dah mengancam keselamatan aku dan anak...!!

dah macam tu... jiran india aku tu gi kejar anjing die..
anjing die aku nampak lari jauh kat hujung...
aku terus keluar masa tu laju2 masuk kereta..
tapi sempat aku marah gila2 kat tuan anjing tu yang ngah lalu depan umah aku..
sekali ngan wife die masa tu nak kejar anjing derang..
siyes.. aku betul2 marah...
aku menjerit rasa satu taman tu kot boleh dengar...
tak lah maki2 ke hapa..
aku just cakap soh die jaga anjing die jangan lepas kan...
tapi cakap ngan nada betul2 marah..
bentak2 aku tutup pagar kecik [laluan jalan kaki] umah kuat2..
tutup pintu kereta kuat2 jugak..
tunjuk protes...

giler ko kalau aku masih tak marah...
tu tangungjawap tuan die kan..
anjing die..nak bela...jaga ah elok2..
tak kan lah aku ni anak beranak mati kene gigit masuk spital baru ko nak kurung ke jaga kan..
ko dah tau anjing ko jenis liar..
jenis garang..
jenis memang tak ley nampak orang..
ko nak sukahati ko bebas kan lagi anjing ko dah kenapa..

aku masa tu..
menggigil satu badan..
takut satu hal.. menahan marah pon sama gak...

memang betul2 bengang..
aku tipon laki aku masa tu..tapi tak berjawap sebab ngah meeting..
terus tipon tina ngadu...

anak aku pon lama die diam dalam kereta tu..
macam masih terkejut..

aku betul2 tak dapat bayangkan apa yang akan jadi kalau masa tu anjing durjana tu serang aku ngan qaleef..
tak de sapa nak tolong..
aku serahkan jer pada Allah tuk jaga aku ngan qaleef..

ni masa aku buat entry ni pon..
masih bersisa sakit hati dan marah aku pada insiden jumaat ritu..

kalau lah pagi tu sempat..
memang aku nak jer singgah majlis perbandaran...
buat report terus...
tapi sebab aku mengejar masa hari tu..
tu aku tak dapat gi..

tapi ni.. sejak sabtu kemarin..
aku perasan..anjing jiran tu dah tak de..
aku tak lah perasan nampak ke tak..
tapi aku perasan bila tak de bunyik anjing tu dah..
selalu memang boleh dengar jelas dari dalam umah aku ni..
tapi ni..dah takde..

lalu depan umah pon..tak nampak bayang..
kot lah simpan dalam umah kan..
bajet memang aku nak report..
tapi memang aku plan nak report pon..
sebab dah menyentuh isu keselamatan jiran..
mana boleh biar2 kan..
tapi kang aku report..anjing nya dah takde..

tunggu lah ni aku perati kan jer..
once aku nampak bayang..siap la ko...
laki aku pon cukup marah..
mau dirembat nya anjing tu gamak nya kalau nampak..
anjing tu memang takut ngan laki aku..
tak tau lah napa...
tu lah ko tengok muka lake garden kan..
tapi dalam hati ada kapak tak hagak...agagaga...
berani tu kate nak gi jumpa tuan anjing tu...

aku syak tuan die sorok anjing die..

nak bela anjing macam tu kene ada lesen kan...
ker tak yah..ker ada anjing2 tertentu...aku tak tau...

tapi anjing tu memang macam anjing liar tu..
macam anjing polis...
ganas lagi merbahaya..
harap2.. anjing tu tak balik lah lagi..
takut sangat bende2 buruk jadi..
hari tu mungkin selamat..
hari lain..belum tentu..
kalau tak kene kat aku..tah kene kat orang lain...
aku pon..dah lah selalu keluar siang2 tengahari2 time takde orang..
nak pos barang bagai..urusan kerje..
takut lah kan... jadi trauma pulak...

hurrrmm.. moga Allah melindungi kami anak beranak...amin...









40 comments:

Nurzakiah Hanum said...

ya allah ansib x de apa2 kan

rini.borhan said...

uish takutnya..orang kata kalau anjing datang dekat jgn lari tapi kalo dah nak sama besar ngan kit takkan tak lari kan ..

Ntah2 die tak dapt kejar anjing die haritu kot..bahaya tu kalau berkeliaran.

happywaytales: all about me

Suria said...

klu bela anjing kena ada lesen, owner xboleh biar anjing dia merayau mengganggu org. so ati boleh report. i pun dlu selalu kena dgn anjing boss sampai org yg nak nolong tu yg tersungkur hahahaha. tahap kesabaran dah xdpt tahan nk report tp fikir bos je then esok tu tetiba dia dh jinak xde nk kejar lagi. klu x hari² stress nak turun kete, anjing tu suka tunggu tepi pintu kete..grrr

dah nampak nanti report je ati pdn muka owner tu sape suruh xpandai jaga anjing sendiri

Farah Waheda Wahid said...

i is memang fobia dengan anjing...seriously... hu hu hu... bahayalah macam tu...

Mila Hilas said...

sy yg bace ni pn rsa skt ati...haih.mmg xptt la tn anjing tu buat cmtu.dh thu anjing grg pttnye dia rantai kan jelh..ni smpi pegi nyalak dpn umh org.ish3.bahaya2

NFAM said...

Assalam sis. sje singgah sini. kalau sis rase terancam, buat je report. tak boleh sebenarnya anjing jenis gitu, di biar lepas. menggugat keselamatan orang lain.

nadiah hanum said...

Dulu ada jugak jiran cik nad yg bela anjing tinggi besar gila. Anak2 nak gi mengaji rumah sebelah dari rumah 'anjing' tu. Gila dia punya menyalak, dah la pagar pendek yg jaring2 tu jer. Kesian anak2 memang ketakutan. Tuan anjing tu selamba jer cakap " takper..anjing ni bijak, dia tak gigit orang" grrrrr

Fiza Rahman said...

Scary nya. Alhamdulillah tak apa2.

Aida Faris said...

bahaya. bahaya. eiiiii. geram lak dgr. dgn kawasan permuhan ni pon ad yg bela anjing, tp kecik comel. pernah masuk umah kite!! bkn dlm pagar umah, dalam rumah!! terus weol mengamuk dgn owner ia. owner ia bleh gelak je.. kuang aja tul!

Puteri Satu said...

dada akak plak berdebar2 baca cerita ni ty... itu memang dah melampau tu ty... mcam tak de akal pulak tuannya dah tahu anjing tu garang dan liar dibiarkan kenapa.. hadoi la... siannye qalef mesti trauma... eiii rasa nak racunkan jek anjing tu biar matikkk... kan.. huhuh... semoga tuhan lindungi aty sekeluarga...

Allene said...

aku pun seram dengan anjing ni. klu kena terkam boleh matik tau. dorang ni, tak fikir kot. Sah!!! Kudis Buta.

athi FATHIYAH said...

takutnyaaa

susah gak mcm ni kan..
report je la aty.bahaya tu

safiyyah osman said...

ish bahayanyaaaa..ni anjing warna hitam y tggi besar tu kan???aty buat report ja..selamat xjdi apa2..

Misz ara said...

Kak Aty , ada baiknya kalau ternampak lagi onthespot wat report . yeahh mybe tuannya nyorokkan anjing tu sbb dia tahu akk bakal buat report sbb dah mengancam keselamatan akk n qaleef. tapi if akk nak wat report pun berhati2 ya.. takut bila anjing tersebut dpt ditangkap oleh pihak majlis pembandaran dia ade tersimpan dendam ke ape. kita xtahu kan ..

DYatie said...

Yatie serius takut dengan anjing. Masa bujang dulu kan, bakal suami tu hantar balik rumah sewa. Nak keluar dari kereta tiba-tiba anjing tu berlari nak masuk dalam kereta which is memang dah rasa dah bulu2 dia. Sobs! Nasib baik memang tuan punya tu ada dekat situ. Selalu dia ikat tapi tak tahu la pulak hari tu dia lepas. Huhuhuhu.

ameris said...

YaAllah aty, baca pun rasa kecut perut. hanjing betul.
mmg menggigil laa. menatang ni mana leh wat main2

antalya said...

mana boleh bela anjing main pakai lepas camtu je. suppose kena ikat lah. sila report ye aty. teruk betul lah owner tu

sarah shamsyul said...

Allah hai.bahaya sgt utk nyawa aty n qaleef.xleh dibiarkn.kite anjing y kecik pn da gihil nikan plak y besar n liar tu

Diana Rashid said...

bahaya nya..sampai dia berani nak dekat dengan orang tu sangat bahaya tau.patutnya awal2 dulu dah repost masa dia bising2 tu..anjing kalau asyik menyalak je mesti garang.bahaya.

Shakina Farhan said...

scarynyeeee..rumah sini pn byk gile anjing..mmg xkeluar rumah..pos pn suh pos ke office..sbb tkut cmni gak la..

aleen afifi said...

mujur xjd apa apa kat kak aty n qaleef...

bongok sgt jiran india tu..

deret uma sy ada jugak india bela anjing jenis anjing muka layut ke bawah tu...bulldog ke apa jenis entah..

sebelah rumah india tu engineer tmpt keja lama sy.dia ada ank kembar 3.ari2 bebel ank2 asik terkejut kejut tido anjing india tu barking tetengah mlm...

tp dia xpenah plak ckp nak bt report lg..cuma tu la bising kot menyalak xkenal masa...haihh..

sabar jela kak aty.

Sha Nikitasakura said...

Xsalah sy bela anjing kena ada lesen...repot je Aty..takut brulang lik benda yg sm..sib aty dn qalef xape2..

MisZ FyZa said...

..nyampah ngan org yg bela anjing dlm tmn perumhn ni..da 2 bela anjing yg ala2 bulldog n yg mcm serigala 2..kalu org lalu kat uma mcm la kite ni pencuri..india sbelah uma i ni bela..da la memekak siang mlm..pas2 kekadang ade ke die tmbt anjing die kat tiang lmpu antara uma ktrg..da la tali pnjang..bl nk buka pintu gate,anjing 2 da sedia nk terkam..pffft

Mama Aida said...

rumah kita pun byk anjing liar

Miss Sasu said...

assalam..

salam perkenalan dari saya.

jom ke blog saya. kisah saya dalam menurunkan berat dan mengekalkanya sebagai suri rumah yang bekerja .

thanks

^^ m d m k i l l e m a l l ^^ said...

Dkt umah kak lina pun ade bela.. 3 ekor lg.. selalu lalu mesti kena nyalak.. siap folow2 lg. dlm kete oklah tak rasa ape. tp tuhari bila naik beskal.. dia nye nyalak sampai tanjat boboi. Baru2 ni anak dara akak kaki masuk dlm beskal sbb terkejut dek nyalakan anjing tu.. dia dok seat belakang tu.. so u can imagine how panic she was.. eventhough they were in the house area, berpagar. can u imagine kalau pagar x bertutup. huh! i feel u deq.. harap2 d jauhkanlah benda2 memudaratkan dr kite kan. Aamiin.

CikNaa said...

fuhhh.. nak gugur jantung baca ni aty oii.. nasib baik tak jadi pape..

Dkna Abza said...

bahayanyaaaaaaaaaaa

eima said...

mesti die nampak ko ngan qaleef melazatkan kot .. tu brani die pi dekat tu .... mmg bahaya ...

dulu rumah tumpangan kerajaan aku ni pun ade indian tu bela anjing tp kejap je ..mayb ade org repot .. gilo ko bela anjing kat putrajaya tak de berpagar ni .... huhuhuhu

Fara said...

bahaya tu. elok je buat report. anjing ni klu nk bela klu tak salah mesti ada lesen kan. dh tu jgn la ko main lepas suka hati gitu. sy mmg penakut dgn anjing dan tak suka!

klu sy kt tempat aty pn mesti sy jerit2 kt tuan dia tu. bkn kita suka bergaduh tp adab berjiran tu kena la jaga kan...

Yana Ujang said...

ya Allah aty!!! syukur xde pape jadi kt ko and qhaliff!! adoi aku pn seriau baca kisah ko ni..hehh klu aku kt tpt ko pun bengang oii...kuang ajo punya jiran..tetibe terbyg camne ko bebel kt jiran tu...kekeke :p

sian qhaliff...harap dia x teringat sgt kes tu...kang jumpa anjing biasa2 pun dia fobia..aduii -.-'

Fifi Nadhrah said...

meremang bulu roma bile bace entry ni.. takut..

MumMe said...

Harap2 anjing tu x kan kembali ke rumah jiran atie lagi...

Fizah said...

saspen baca!! moga dipermudahkn urusan akk ye..

fazianbatrisyia said...

sy pon tak suka perkara2 mcm ni. tak kuasa gaduh dgn jiran, benci anjing cam ni...pernah dulu kena kejar

diyana said...

bela anjing mmg kne ada lessen kak..tp as long as dlm pagar xde masalah.if dh keluar n dah ggu akak cmni boleh je wat report..Majlis akn tembak or saman owner die tu..kalau xsilap sy lah :D

Masya said...

Anjing mmg menakutkan dulu rumah tmn kt org pun ade ... Ramai yg ngadu sdhnya org tuindah kikiki sbb majlis pun x blh nak buat ape x amik anjing dia pun.

LYAfrina said...

kalo byk anjing n blh bahayakan pduduk..leh report pd jab berkaitan..
bahayanya..

Nurul Ramly said...

Laporkan kepada PBT.
Mereka boleh ambil tindakan under Undang-undang Kecil Pelesenan Anjing.

Rozitasaidin Pratunas said...

DROPSHIP/PENGEDAR DIPERLUKAN!!
Terhad 50 org shj

9 Fakta Wangian Yang Patut Anda Tahu

1) Rasullullah gemar kepada wangi-wangian
2) Syaitan Laknattullah benci kepada wangian-wangian
3) Sifat semulajadi manusia yang sukakan wangi-wangian
4) Sebaik-baik wangian adalah yang telah di Syifa' kan
7) Ahli Sukan/Pelakun/Penyanyi terkenal dunia suka wangi-wangian
8) Lambang kemewahan kaum bangsawan
9) Syurga penuh dengan wangi-wangian

Hari2..sentiasa saja masuk order "Perfume Mewangi wan" yg sentiasa harum baunya. Tahan 12 jam & Yg paling penting Mesra Solat.

Nak beli 1 boleh..
Nak menambah pendapatan boleh..

Watsup segera : 0195582267
Pn.Zeeta