Thursday, September 11, 2014

REVIEW :: biler qaleef di perkenal kan dengan SUSU KAMBING MUMMYLICIOUS



kali terakhir aku sembang pasal kisah penyusuan dak qaleef..
tak silap aku pasal qaleef dalam proses pisah susu badan..
masa umur die genap 2 tahun..

masa tu.. aku cerite..
macamane susah nya proses tu untuk aku dan qaleef..

dan ni..selepas hampir 4 bulan..
alhamdulillah..
tak lah susah mana pon sebenarnya... 

ayat belagak betul... agagaga..
bukan dulu ko struggle giler ker masa proses weaning off tu..

eeerrr....

aaaaa.....


ngeeeee...

tu memula.. masa 1st 2nd step...
memang rasa jer macam susah..
yang susah nya diri sendiri.. mak nya rasa susah..

saiko..

tapi biler dah lalui nya..
dan tekad serta kental jiwa raga..[harus]
sebenarnya tak lah susah sangat seperti yang aku bayangkan terjadi..

qaleef ok jer...

genap 2 tahun...
aku betul2 berentikan qaleef ngan susu badan secare terus..
maksud nya..dah takde campur2..
takde kejap2 bagi kejap2 tak..
genap 2 tahun.. 
aku terus jer bagi qaleef susu formula KARIHOME [susu kambing]
ada aku cerite pasa susu tu kat SINI

cabaran memula nak bagi die susu formula..
tak susah mana..
qaleef lebih pada ketagihan nak mengempeng..
nak melekat jer...

tapi biler sampai satu masa..
die tak boleh nak mengempeng lagi macam biasa..
saiko sikit die.. lepas seminggu lebih kurang..
die dah boleh terima susu formula sepenuhnya..
mungkin susu tu sedap lemak berkrim..[karihome]

lepas dari tu.. masalah2 kecik jer..
masalah bila aku tak tau bila masa nak kasi..
berapa banyak nak kasi..
berapa kali sehari..
sebab qaleef tak pandai mintak susu [dalam botol] masa tu..
kalau die mintak susu..maknenya..die nak mengempeng..

tak mo cerite lagi pasal tu..
sebab dah cerite kat entry lama2 sebelum ni..
cabaran2 tu..

nak cerite update selepas entry2 tu semua..

lepas seminggu.. lebih kurang waktu tu..
qaleef terus tak mintak dah nak mengempeng atau susu badan..
malam tidur lebih lena...masa tu pulak dah tidor asing katil..
memang terasa nikmatnya tidur aku bermula dari hari tu...muwahahaha..
siyes.. tak de lah aku sakit tulang belakang..
takde lagi aku dengar qaleef merengek2 nak mengempeng..
dan paling besh..[untuk aku] qaleef tidur sendiri [waktu malam]
takde lah lagi dah selagi tak negempeng selagi tu tak ley tido..

memang la awal2 tu die macam gelisah..
tak tau macamane nak tidor tanpa mengempeng..
aku pon masa tu..tak tau macamane nak tidurkan die tanpa bagi susu badan..
sikit lagi nak give-up tau..
nak serah diri...agagaga...
penat aku tepuk bontot sampai lebam..nan hado nya die nak tido..
tapi..lama2.. lebih kurang dalam seminggu yang aku kate aku tegar tak nak kasi langsung tu..
die dah ok..
dah pandai naik katil die sendiri nak tidur..
aku bagi die susu kambing dalam botol jer sebelum tidur tu..
belai2 kepala die..gosok2 badan die..
haaa...kekdah nya qaleef....

tapi kan...masa dulu...masa awal2 tu.. aku selalu membazir susu formula..
geram ngan qaleef..buat2 tak mo minum...
sebab tak tau bila masa die nak..
jadi.. aku buat jer tak kire waktu..
pulak tu.. tak tau berapa banyak die nak minum pada satu2 waktu..
jadi..sudah nya.. selalu membuang..
sebab qaleef tak nak minum..

kekadang..aku macam lupa..
die dah makan nasik.. aku masih lagi buatkan susu lepas tu..
qaleef dah kenyang..sudah nya die tak nak minum..
buat selambak pulak tak hagak2 buat sampai 7-8oz...pheewww...

tapi tu semua masa memula..
lepas dari tu semua nya rasa mudah..
dah boleh 'baca'..dan qaleef sendiri dah tau nak mintak susu [formula]
kalau aku tanya pon..
die boleh jawap samaada nak atau tak nak..

dalam masa lebih kurang seminggu tu lah...
syukur sangat takde drama..ngeee..
aku risau qaleef demam macam masa awal2 aku cuba campur tu...
tapi semua nya ok...
teknik..?? haha... aku buat macam sebelum2 tu lah..
yang aku dah cerita kat SINI...

lepas2 dari tu...
ada gak aku offer qaleef nak ker nen lagi..
kalau ko bagi..memang lah die nak...hahahaha..
ada lah aku kasi sekali dua..
tapi aku rasa.. masa tu susu badan pon dah takde..
atau mungkin dah berubah rasa [kot]
sebab qaleef pon dah tak nak dah.. 
die sendiri yang tak nak...
senang hati mak ko nak...agagaga...

cabaran lain masa awal2 tu..
biler nak keluar tu..
selama ni..selama 2 tahun...
aku tak pernah prepare apa2 bekal susu ke botol ke hapa..
senang sangat hidup aku...bawak diri jer..
'bekalan' qaleef sentiasa ada..
keluar melenggang tak yah pikir apa [maksud nya nak kene bawak susu air panas bagai]
tapi lepas jer proses weaning off qaleef..
semua tu menjadi hal untuk aku pikir..

memang tak pernah nya aku ingat..sungguh..
selalu tak pernah bawak...
leceh gak eh... uhuuukkss...
aku siap beli thermos kecik khas tuk bawak jalan masuk dalam bag..

tapi tu masa memula jer..
lepas2 aku kata dah boleh 'baca' rentak qaleef..
aku tak perlu bawak pon..
siyes..
sebab kalau aku buat poyo2 masa jalan2..
die memang tak kan nak..
selalu die hanya minum air masak berkoyan2..
atau mintak air kotak...
jadi yang aku hanya perlu bawak setiap masa hanya botol air berisi air masak penuh..
tu jer..
senang kan...
bagi aku senang...
senang sangat nak handle..
jadi.. no wonder akan perintah Allah dalam alquran kan..
menyusukan anak sampai 2 tahun..
dan berhentikan die selepas tempoh tersebut..
semua tu ada hikmah di sebalik nya..

sebab..samaada menyusu badan dalam tempoh 2 tahun pertama tu..
dan selepas pisahkan anak dengan susu badan selepas 2 tahun..
2-2 memudahkan untuk ibu dan anak...
mudah sangat utk aku dan qaleef...alhamdulillah..

tapi semua ni datang dengan usaha..dan cara nya...

tak de special tips..
aku jugak sama macam orang lain ada cabaran nya tersendiri...

doa jer agar perjalanan dipermudah kan...


bercerita pasal susu formula..
qaleef masih lagi minum susu kambing..
tapi dah tak gigih nak bagi yang asli..
aku bagi formula jer..
dari awal lagi..memang qaleef tak pernah minum susu selain susu kambing..
seperti yang di syariat kan nabi kita..
mudah-mudahan beroleh kebaikan tuk qaleef..
since banyak kali dah kan aku share tentang kebaikan susu kambing ni..
yang merupakan susu kedua terbaik selepas susu ibu...




masa awal dulu..
aku pakai KARIHOME.. aku dah cakap dah tadi..
so far..memang baik sangat tuk qaleef...
takde masalah.. tak panas macam yang orang selalu war2 kan..
konon anak boleh demam bagai..
tak pon... mungkin serasi ngan qaleef walaupon fes time cuba..


masalah timbul bila..susu KARIHOME ni susah sangat nak dapat..
siyes aku cakap ko..
selalu biler2 time perlukan tu..
habes memanjang..
kalau ada pon.. bukan stage yang sepatut nya qaleef amik..
selalua ku beli kat JUSCO...
tapi asyik takde jer..
lepas tu pulak..selalu naik harga..siyes ni..
dari rm90 hengget lebih..pernah jadi rm 100.90..untuk 900gram..
pernah sekali jadi sampai rm 120 tin kecik tu..nanges aku...huuuu..
mungkin sebab susah nak dapat..
jadi..harga pon naik sokati die jer...
kat farmasi area aku ni pon tak de jual macam kebanyakan tempat...
orang cakap murah sikit..
tapi biler dah tak ada..
yang 120 lebih tu.. kiteorang rembat jer lah..

sampai lah kawan [blogger Miera] kenalkan aku dengan SUSU KAMBING MUMMYLICIOUS
asal nya kiteorang just borak2 pasal susu kambing ni lah..
lepas tu..die try kalau tak silap aku..
bagi kat anak die..
so.. biler aku ngadu2 pasak susu karihome ni..
Miera kasi aku cube susu Mummylicious tu..
dalam sachet kecik...
5 ker 10 sachet die kasi aku try...
memula macam was2 gak nak kasi qaleef..
masih lagi beli kan die karihome masa tu..
malas nak campur2..
tapi lepas jer ada satu waktu tu..
susu karihome biasa qaleef minum tu habes..!!
fared lak out station lama..
jadi..tak dapat nak soh dia gi belikan sebelum habes tu..
biler dah kontang.. baru mak nya terhegeh2 nak gi beli..
habes pulak...adeeyyhh...
biasa lah kan.. time2 terdesak..nak carik.. memang tak akan ada..
memang biasa tu....puuffttt..

dak qaleef nak susu.. 
jadi masa tu.. aku bagi jer lah terus sachet MUMMYLICIOUS tu..

memula memang risau gak..
takut tak serasi ngan qaleef..
sebab kalau ko nak tau..
aku pernah bagi [awal2 dulu] susu nina kameng perisa coklat..
[aku cerita entry tu kat SINI pasal susu kambing NINA KAMENG]
tapi tak serasi ngan qaleef..
lepas minum..di cirit birit teruk...
anak kawan aku minum susu ni..tapi ok..
anak aku jer tak sesuai...[jujur aku cerita]

tu biler nak try susu kambing MUMMYLICIOUS ni fes time..
aku agak risau..
fes..takut cirit birit..
2nd...takut die sembelit..
takut muntah..atau takut demam..


tapi tu lah..selagi tak cuba..
mana nak tau kan...

alhamdulillah...
masuk sachet ke-3...
qaleef ok..
berak pon ok..macam sebelum...macam masa minum karihome tu..

jam2 tu terus order ngan Miera nak beli sebotol...haaaa...



SUSU KAMBING MUMMYLICIOUS
ada 3 perasa kalau aku tak silap [plain/ strawberry/vanilla]
aku amik plain jer..tapi wangi tau.. bau vanilla..
rasa pon sedap [aku dah rasa dulu dah sebelum bagi qaleef]
tak manis pon...sama macam karihome jugak..

pack/botol 750gram Rm 42 harga pasaran [tak temasuk postage]
tapi aku dapat harga kasih sayang ngan Miera ni..
yang pasti lebih murah...!!

untuk aku yang dah biasa beli susu qaleef KARIHOME beratus setin kecik..
jadi aku rasa susu ni muraaaaaahhhh...!!
lagi pulak ni susu kambing..
[jangan bandingkan harga dengan susu formula lembu]





ada jugak AHA DHA yang mak2 memang nak ada dalam setiap susu anak..
susu kambing ni pon ada lah weeyyhhh..
siap ada makanan sunnah lagi tau...
ada EKSTRAK KURMA / EKSTRAK KISMIS / DELIMA / ZA'FRAAN / MADU /
BUAH TIN / BUAH ZAITUN DAN HABATUS SAUDA
apa lagi ko nak..
semua makanan terbaik ada dalam ni...subhanallah...
kate nak bagi yang terbaik untuk anak kaaaaann...
ni lah salah satu nya.. makanan2 yang terbaik..!!

"Rasulullah SAW bersabda, “Hati itu dibina dengan apa yang dimakan.” 

masa susu ni sampai..
fared dah belikan karihome dah...-lepas balik outstation-
tapi.. aku nak jugak kasi susu ni...
fared macam risau awal nya lelebih lagi lepas kes cirit birit dulu...
tapi aku kasi jer...hahaha...dasar bini 'ketegak'...
lagipon sebab aku dah cuba bagi sebelum ni kan..
tu aku kompiden...aaiihh... aku mak...instinct mak2 ni istimewa sikit....

so..aku gilir2 bagi ngan karihome...dalam seminggu sekali...
2-2 okey untuk qaleef...2-2 die bantai jer minum...

lepas jer setin 900gram karihome tu habes..
tak pernah beli dah lepas tu..
sebab..terus jer bagi qaleef yang ni..
murah sikit keeeennn.... mihmihmih...
lagipon..ok jer aku tengok anak aku tu..
asalkan die nak susu...
tuk support kalsium untuk tulang dan gigi..
elok gak tuk kulit serta penghadaman qaleef sendiri..
dan asalkan ianya adalah susu kambing...

korang pon try lah gak...
yang mana ngah carik susu tuk anak..
tuk weaning off ker..
atau yang dah mula campur susu tu....


korang...sapa2 nak try SUSU KAMBING MUMMYLICIOUS ni
boleh contact melalui email :: miera486@gmail.com
ni blog Miera [ Plud's Corner]
insyaa Allah harga jual berpatutan...
ada discount....lagi2 kalau beli lebih...
kalau area semban nilai tu nak collect sendiri pon boleh..kot...huuuu...
gi tanya Miera yer macamana...

yang besh nya.. korang kalau beli ngan Miera ni..
die boleh bagi harga kasih sayang tau..
insyaa ALlah lebih murah dari harga pasaran [harga pasaran Rm 42]
untuk perasa plain..

ada 3 perasa [plain - vanilla - strawberry]
tu yang botol tu.. aku beli masa fes time..
sekarang..dah tukar packaging kotak macam dalam gambar tu jugak..
tapi sama jer.. jangan risau..

cuba lah....

mana lah tau serasi...

orang tua pon boleh minum tau..
aku suka...
cuma aku ni tak sampai hati nak perabeh kan susu anak...huuuu....



aku tau.. korang mak2..selalu takut nak bagi bende yang 'jarang2' orang kasi..
macam susu kambing ni...
tapi.. kalau dah termaktub bende ni adalah sesuatu yang baik..
apa salah nya kite bagi pada anak kita..
bukan orang lain..

memang biasa 'klise'.. kite berani bagi yang dah glemer..yang dicanang2 kat tv...
macam kebanyak kan susu yang terdapat di pasaran...keeeeennn...
macam tak 'standed' kalau nak kasi anak2 kite bende2 tak glemer ni..coooii...
cube kalau wardina tu iklan susu2 kambing macam ni kat tv macam iklan susu lain....
haaaa..jangan lah double standed sangat..
sedangkan susu kambing memang bagus tau..
cuma kite tak di bagi pendedahan...

mentaliti kita...

apa yang 'di hidang' depan mata jer yang kit rembat..
pengetahuan..ilmu...pendedahan..
kalau tak carik mana kan nak jumpa..
sekarang..dah banyak maklumat...
kalau ko betul2 nak.. dan carik..
pasti ko akan jumpa tentang susu kambing ni..
banyaaaaakkk dah jual kat pasaran..
orang islam buat...
insyaa Allah lebih di yakini...
cuma sebab tak popular..
tak pergi luar negera macam susu2 lain..
jadi.. orang macam takut nak cuba..

cuba dulu..
tak cuba tak tau...

lagipon.. terang jelas..susu kambing ni memang dah termaktub..
antara makanan terbaik bukan jer pada anak..
tapi pada kite yang kertu ni jugak...
aku pernah share kat SINI akan kebaikan2 susu kambing ni..
baca lah..tak rugi tambah ilmu ni...
dan ko akan jumpa kehebatan susu kambing..

ramai kawan2 aku dah beralih ke susu kambing..
dan terus kekal dengan susu kambing..
sebab tau akan kebaikan kelebihan die..
mungkin tak nampak secara mata kasar..[sama macam susu formula lain]
tapi kalau dah tu sendiri jadi makanan/minuman nabi kita..
pasti ianya sesuatu yang hebat..
tuk kite amik dan contohi...[insyaa Allah]

aku tak meniaga...
nak promote orang untuk keuntungan aku jauh sekali...
ni pon bukan iklan berbayar..
samaada susu karihome..atau mana2 susu kambing..
aku sendiri beli cuba dan share pengalaman aku sendiri..
apa aku kongsi kan selama ni..
adalah sekadar pengetahuan tak seberapa..
yang aku nak sangat orang lain tau akan kebaikan2 nya...
moga2 dapat manfaat bersama..




Dalam kajian saintis barat, mereka mula sedar tentang kebaikan kambing berbanding lembu. Antara produk yang banyak dikaji adalah susu kambing. Dalam satu kajian di University of Granada, Doctor Javier Díaz Castro telah berjaya membuktikan bahawa susu kambing lebih baik daripada susu lembu. Susu kambing berupaya untuk menghalang penyakit ferropenic anemia (kekurangan zat besi) dan seterusnya membatu dalam menguatkan tulang. Beliau telah membuktikan bahawa susu kambing mampu memulihkan kembali mencit yang mengalami simptom ferropenic anemia selepas pengambilan susu kambing. [INFO]




eeaahh... aku bukan lah anti ngan susu lembu tu..
jangan pulak ada yang putar belit cerita hokeh..
tak langsung...
anak aku pon minum susu dutch lady kotak beli kedai tu..
aku sendiri pon minum..
tak de isu pon..
apa aku kongsi ni.. sekadar perkongsian berilmiah...
sesuatu yang baik.. tak kan kite nak tolak mentah2 pulak keeeennn......


wallahualam...





-notatanganAty-



21 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow

Mila Hilas said...

hadoii...xmampu den lah nak kasi anak susu harga cmni..ekeke...kalo ad rezeki lbh blh la try hehe..taun dpn anak dh 2tahun...kne bersedia utk putus susu nt ekeke.

MizzTina said...

kak..utk baby boleh x? kan anak sy campur susu..ingat nk bg susu kambing je..lg elok banding susu lembu.. huhuhu.. skang msuk 5bulan

cplud miera said...

Assalam. kak aty thanx a lot. Alhamdulillah afham skrg pon senang je pisah susu badan after minum susu ni. skrg tido lena jer. Sesapa yg nak try susu ni boleh pm sy. nnt sy poskan trial punye free jer. Semoga mendapat manfaat semua. amin

Ana Solehah DI said...

ummpp...MUMMYLICIOUS delicious!!

Azziah Nawawi said...

tingin nak bagi susu kambing kat anak. tapi memikirkan susahnya nak dapat stok, so, tak jadi. next baby maybe bule try

eima said...

inshaaAllah next baby leh try ... si icha tu pyh tukar susu ... manjang tak nak .... harapkan si abg die ngabiskan susu die

Chekgu Azrine said...

pernah cuba susu kambing
seyes tak ingat brandla

kawan bagi rasa so bawak balik bg aish

huhu..as usual dia takmola aty..uhuk..

faten falina said...

Salam kak aty..

1st time komen..hihi..
saya pun nak share kebaikan susu mummylicious ni..
anak saya dah minum sejak setahun yang lalu..
masa tu brand miqalicious lagi..
tahun ni baru tukar rebranding jd mummylicious..
alhamdulillah memang berbaloi dgn harga yang murah tu..
sebab susu kambing mummylicious bukan sekadar susu kambing semata2, tapi dah diperkaya dengan ekstrak makanan2 sunnah macam habatusauda, madu, kurma, kismis, delima, zaitun, buah tiin dan safron..
bayangkan la khasiat2 yang ada dalam sekotak susu mummylicious ni..

dan alhamdulillah saya merupakan s
STOKIS susu kambing MUMMYLICIOUS di kedah..
area jitra, alor star, pendang, changlun dan sekitar jugak boleh dapatkan dari saya..luar kedah masih boleh order jugak, guna poslaju..inshaAllah..

boleh hubungi saya di fb page :
Susu Kambing Mummylicious Stokis Kedah atau whatsapp 0195586067 utk fast response..

tq.. :)

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Huhu..ok will try..
sebelum ni penah try wildan..sufigoat,pastu ape lagi eh lupa dah...semua dia taknak. kalau minum pun 1oz dah tolak. "tak shedap" kata dia..huhu.. harap2 mummylicious blh 'in' dgn dia. memilih budak imtinan ni..hihi..

Norazlina Mummy said...

Seronok baca review ni.... ;)

http://mummynabvitalounge.blogspot.com/.

fazianbatrisyia said...

terbaek...

LYAfrina said...

susu kmbing mmg terbaik n bgus..tp mahal jgk kan,

Fiza Rahman said...

Thanks for sharing aty. Rasa macam nak try jugak susu kambing. Sebab susu kambing lagi bagus dari susu lembu. Tapi harganya lah. Bila tgk yg ni berpatutan rasa mcm nak cuba lah ☺

Masya said...

Susu kambing mmg terbaik ... Klu ade ank lg teringin nak bg minum .... Skrg amir minum ilham je

soffia saleh said...

Sy ade 5 tin susu karihome step 1 nk letgo.. br beli end of nov 2014.. sbb baby tak serasi.. sape nk pm sy 0137722733.. sy letgo rm40 jela

Shadzack Eryn said...

Assalam. Anak u minum susu kambing ni berapa kali & berapa oz sehari ye? Sy bercadang nak try gak cuma anak saya umur 1y9m kerap menyusu 7-8 kali kot sehari., total 35oz-45oz. Boleh x kasi sekerap ni? Atau perluke kurgkan tepung bykkan air supaya x terlebih formula? Skrg ni dia minum susu Enfagrow A+ step 3, masih masalah sembelit & cirit-birit silih berganti, dh berapa kali tukar susu, rasanya alahan susu lembu. So nak try Mummylicious cuma takut la plak klau terlebih boleh demam or cirit-birit or sembelit.

nor hafizah said...

Salam..sy nk letgo susu karihome step 1 cz anak sy da full bf..boleh cntct sy 017-9318301

Wanie Adam said...

Whatapp harga kat 0124794180

iman adheen said...

Krim bukan tenusu tu..susu lembu kn. So susu ni mix dgn susu lembu la. Not 100% susu kambing. Thats why harga die cheaper as compared to the others yg mahal2 tu. Sbb sy penah bce article psl susu kambing yg ditambah susu skim & non-dairy creamer ni.

Hana Khairi said...

krimer bukan tenusu tu maksudnya krimer dari tumbuh-tumbuhan macam soya, minyak sawit atau sayur-sayuran