Wednesday, September 24, 2014

sunyi lah qaleef tido jer hari ni....







kesian anak mama...
tetibe demam..
lepas lamaaaaa sangat tak demam....
lama... aku rasa lama die tak demam ke batuk ker selsema ker..
tapi kali ni demam... dan agak teruk..
melepet jer satu hari....

rasa mungkin demam tumbuh gigi kot..
sebab baru2 ni perasan die kerap masukkan tangan macam rasa2 kat gusi die..
kat satu bahagian.. atas geraham belah kanan pipi..
mungkin die rasa sesuatu kot..

tadi tanya kat Dr Len [blogger @Harzleneharun] pasal ni..
tak pasti kalau budak 2 tahun 5 bulan masih tumbuh gigi..
so Lin soh kire gigi susu kene ada 10 atas dan 10 bawah..
kalau tak cukup.. makne nak tumbuh lah tu...

hurrrmm... tak kire lagi...sebab dak tu tak kasi aku tengok gigi die..
lagi pon..siang tadi.. melepek jer tak bangun2...

nak demam.. sekejap je mendatang nya...

elok tengahari tadi sihat cergas makan nasik..
main macam biasa..
tak sampai sejam lepas tu... 
mula rasa badan die panas..
bukan dedar..
tapi panas sangat...
-standed qaleef memang demam jenis terus2 suhu naik tinggi-
aku nak solat zohor waktu tu..
terus tanggalkan baju die..
dan sapukan air kat kepala serta badan die..
lepas solat..
terus bagi makan ubat demam..
die terus melepek baring...
lap2 badan die ngan tuala..-sebab badan panas sangat-

risau...

dah pikir.. kalau lepas sejam makan ubat dan lap ni tapi suhu masih tak turun..
nak terus bawak gi klinik..
nak mintak ubat bontot stand by..
budak g6pd ni kalau sakit demam tak ley amik remeh..
lagi pulak budak...
pulak tu jenis qaleef kalau demam suhu tak de nya 37-38..
terus2 40 jer...
tu aku risau sangat tu...

alhamdulillah... lepas sejam makan ubat tadi..
badan dah beransur dari panas jadi dedar..

tapi masih lagi pantau..

qaleef lepas makan ubat...
tido..dari pukul 2ptg tadi sampai ke maghrib tadi ni..
bangun sekejap2..bunyi merengek sikit..
lepas tu sambung tidur..
sua kan air masak soh minum pon tak nak...
kalau masih menyusu badan.. 
aku sua jer direct...
ni risau..badan kurang air nanti...

ni alhamdulillah die dah bangun 
abah nya balik.. belikan kuih paberet..
bangun mamai2 macam tak larat..
tapi ada selera nak makan kuih..
lega sikit lah tengok..
walaupon badan dedar2 jer lagi...

hope tak de apa2..
hope hanya demam biasa..
semoga Allah menyembuhkan anak mama qaleef cecepat..

sunyi sekejap rasa...





11 comments:

mama amir said...

erm...sekarang memang musim demam...mungkin sebab cuaca...anak saya baru baik demamnya...

Suriya Majid said...

moga qaleef cepat sembuh. tapi tulah kan, bila anak main membuas, suruh diam. tapi bila anak sakit, rindu pula riuh rendah...

Mila Hilas said...
This comment has been removed by the author.
Mila Hilas said...

kesian qaleef..ank sy pn kalo dmm melepet gk..sedih kn.

Muzai Samilan said...

cian nye baby..get well soon comell

Azanna Radzuan said...

alahai kesiannya qaleef..get well soon ye..

gitu la kan bila anak tak sihat ni..melepek je..kita pulak yg boring takde kawan nak borak sama..hehe..

Tina Othman said...

Ala kesiannya cepat sembuh qaleef

Farah Aishah Abdul Aziz said...

awak...anak saya pun g6pd gak..tula kalau dia demam pun saya risau:)..semoga cepat sembuh ye qaleef

Mrs.Farhana said...

alahai..sian qaleef..sama la dgn anak kt, lama dah tak demam tetiba panas je ari tu.sian tgk..

get well soon qaleef :)

eima said...

get well soon qaleef .. kesian nye die ...

dah seminggu bz tak dan nk BW ....

LYAfrina said...

Siannya qaleef.. moga cpt sihat ye