Wednesday, September 24, 2014

TRAGEDI 4 JAM PERJALANAN DARI SHAH ALAM KE RAWANG



4 jam..???!!!
biar betulllll.....
4 jam tu dah boleh sampai johor dah dari rawang tu...
ni dari shah Alam nak balik rawang jer sampai 4 jam..dah kenapa...

puuffttt....


selalu mana ada sampai 4 jam poooonn..
sejam pon tak sampai..
biasanya.. kalau jalan lancar.. antara 45 minit gitu jer..

tapi ada satu malam minggu lepas..
tetibe perjalanan jadi 4 jam...
nanges ko tau tak...

ni masa aku gi amik adik laki aku..
cuti sekolah kan..
macam biasa gilir2 umah kekakak abang die..
so.. biler die nak datang lepak umah aku tu..
kene lah aku gi menjemput die..
dari umah Tina..

sebab bagitau last minit..
jadi malam baru aku ley amik..
tapi gerak maghrib..
masuk waktu terus solat maghrib..terus gerak..
nak gi sana cepat sebab nak singgah dengar ceramah ustat besh kat mesjid area umah tina tu..
tina pon gi sekali kat situ..

aku gi sendiri ngan qaleef..
sebab fared masa tu dah out station lama dah...

ingat kan grak waktu tu..jam dah kurang lah kan..
time2 hari kerje..
memang aku elakkan kuar lalu area subang damansara waktu2 petang..
sebab memang tau jam giler..
sekali.. sama jugak..!!
jam teruk nak meninggal cakap ko... pheeewww...
dari sungai buluh sebelum masuk bukit lanjan lagi..
sampai lah lepas ke subang tu..
lepas subang clear sikit..
sekali masuk je kesas dari Seafield jam gilers lagi...
bertabah lah..demi adik...puuffttt....

tak dapat aku dengar ceramah..
dari kol 7.30 tu..sampai sana nak kol 9...
giler ko sejam setengah...
sampai2 mesjid..dah habes... nanges....huuuuu....

tak de rejeki aku hari tu..
so lepak2 jer lah umah tina...
sebab ada adik bongsu aku tu...
so konon nya nak gerak lambat malam sikit..
tunggu jalan dah tak jam...
dalam kol 10 suku macam tu gerak..
hujan masa tu.. aku tak rushing pon..
jadi..slow2 lah bawak..

masa pergi sejam setengah..
tak cukup hebat lagi tu..
ni aku nak cerite kat ko waktu balik tu...
huwaaaaaa....!!! biler teringat tu rasa nak meraung...

jalan lancar dari shah Alam sampai lah ke damansara..
siap singgah KFC beli chezzy wedges lapau sebab hujan kan...
sekali elok jer masuk kat selekoh bukit lanjan tu..
nak menghala ke sungai buluh..
kereta stuck..semua berhenti..
aku tngok simpang sebelah yang dari jalan duta pon dah penuh kereta tak bergerak..
dah kenapa.....
hati cuak...
jam lagi..?!!!!!



update instagram


terus on waze..
tujuan nak tau jam sebab apa..
dan berapa panjang..
konon nya nak masuk kat exit sungai buloh lah..skip..
sekali masing2 hapdet..
ada eksiden kat depan..
kat exit rnr jejantas sungai buluh..
kalau ikutkan tak lah jauh sangat dari bukit lanjan tu..
tapi... kereta langsung tak bergerak..!!!

bace hapdet lagi.. upernya ada lori kontena tergolek tengah hiway..
aarrggggghhh...!!!!
masa tu dah rasa stress dah..
siap cakap ngan adik aku..
ni mau pukul 1 pagi kot sampai..-tak bajet pon macam tu-
sebab masa tu baru masuk pukul 11 rasanya..
target sampai pukul 12 kot..
dengan harapan kereta gerak slow2..

tapi... jangan kate slow..
bergerak pon idak...
kalau gerak pon.. sikit sangat..terdemut2..
tayar pon tak pusing habes...berhenti sejam..
pukul 12...aku masih tak nampak bayang jejantas sungai buluh tu lagi..
baca update waze..memang worst giler kot orang depan2 update..
kereta tak ley lalu sebab kontena tu melintang..
maksudnya..tak boleh lalu langsung hokeh..
bukan kereta slow sebab tengok eksiden..
tu yang langsung tak bergerak tu....

masa tu..siyes aku dah stress giler2..
tengkuk dah sakit..
badan kaki tangan dah lenguh..
adik aku ngan qaleef pon dah membuta...

memula ok lagi.. sebab layan tenet..
tapi dah asyik on jer..
habes battery hp aku...
dah lah tak full pon masa tu...
mula lah aku bosan giler..
jam2 tu lah charger kereta semua tak ada...gggrrr....

masuk pukul 1... masih lagi tak bergerak..
rasa nak marah pon tak boleh..
sebab..nak marah pon bukan boleh buat apa kan..
aku tengok gak kiri kanan kereta muka masing2 pasrah jer lah...
aku pikir.. nak singgah berenti kat rnr ru..rilek2 jap..
penat dok dalam kereta..
tapi since aku kat lorong belah kanan sekali..
dengan semua kereta dah berhenti tak bergerak..
macamane aku nak potong..
mau ada yang bergaduh nanti kang..
haaa..jadi.. aku pon sama2 lah pasrah kat situ...
doa banyak2 supaya cepat2 lah lori tu di alih kan..

dalam kol 1 lebih tu..
orang hapdet kate dah alih kontena tu..
dah mula lah kereta gerak...
still slow lah.. sebab..aku bajet..setakat alih tolak tepi jer kot..
bukan angkat terus..
kontena ko... besar mana pulak kan... [memang besar !!]
syukur gak lah sebab masih boleh bergerak..

dan aku sampai umah pukul 2 pagi..!!
2 pagi ko...
hampir 4 jam..gilerrrr...!!!
selalu balik pagi2 gelap macam tu ngan laki sendiri jer kan..
tak lah takut sangat..
ni dah sampai2 nak turun kereta pon takut..
kejut laju2 adik aku soh bukak pagar dan pintu..
sebab nak bawak masuk qaleef dah tidur...
takut gak lah...
mana pernah macam tu kan...
sendiri2 pulak tu fared takde...

uuiihh... memang dugaan betul aku hari tu...

aku teringat duluuuuuuu....
pernah gak macam ni..
rasa tahun 2006-2007 masa tu..
aku balik kerje... time2 bulan pose masa tu..
lori kontena jugak melintang tergolek tengah jalan bawah jembatan simpang..
IRONI NYA... LORI KONTENA DARI COMPANY YANG SAMA DENGAN YANG TERGOLEK AKU CERITE ATAS TU..haaaiihh...

tergolek kat jalan nak menghala hicom tu..
bawah jembatan..
masa tu hicom proton tu pon jalan tak cantik macam sekarang..
jalan teruk kecik memanjang jam..
ko bayangkan dah jam sebab eksiden tu pulak jadi macamane...phheeww..

masa tu.. aku nak masuk kesas tuk masuk umah area umah family aku kat kota kemuning..
aku balik kerje lewat hari tu..
kol 5 lebih [bulan pose selalu kan balik awal dalam kol 4 lebih kan]
masa tu bujang..tak de apa nak buat sangat...
mak aku ada lagi..[seronok]
balik setakat nolong sikit2 jer..
tu balik lewat pon takde hal...
sekai sebab kan lori kontena tu tergolek..
aku sampai umah pukul 8 lebih sikit lagi nak habes waktu solat maghrib..
ngan tak bukak pose nya lagi..
tu memang aku nanges dalam kereta...hahahaha..
drama sangat kaaaannn....

teringat2 aku kes tu sampai sekarang walaupon nak 10 tahun..
tapi terasa lagi stress nya aku waktu tu..
dan kali ni.. aku kene lagi..!!!!
lebih teruk....!!!
agak nya kalau fared yang ada masa tu..
yang drive..mungkin aku tak rasa sangat kot..
mungkin aku akan tidur jer...
hamek ko..rasa lah sendiri....agagagaga....

4 jam...
aku balik johor tu pon dah sampai siap mandi dah tu gamak nya...pheeeewwww....



notatanganAty :: macamana lah korang yang balik kampung ke pantai timur time malam raya ritu...?? dengar cerite berganda lebih panjang perjalananan sebab kan jam eh... huuuuu... tak dapat bayangkan driver yang memandu waktu tu.....






CLEARANCE SALES [TERHAD]




KURTA BLOUSE

HARGA RM 38/pc

MATERIAL :: viscose [tak jarang langsung/tak panas]
LENGAN BUTANG
BREAST FEEDING FRIENDLY 

SAIZ S-M 
SAIZ L-XL 

11 comments:

Nurzakiah Hanum said...

perghhhhhhhhhhhhhh

Mila Hilas said...

kalo blk ganu time raya mmg hazab, so kna pndi2 cri waktu yg sesuai ehehhe

Chekgu Azrine said...

Terbyg2 akk thp stress aty dlm kereta time tuh..nsb qaleef tido n mlm..klu tgh2 hari buta maunya stress dia 8x gnda..huhu

nurulhuda said...

nurul pernah time bujang dari kelantan ke KL - 12jam.. takyah cakap laa... naik keretapi pun 10jam jer, dah sampai kot.. huhuhu....

MizzTina said...

sy yg bc entry akak pun stress.. btl la, kite setakat johor je.. tu yg pantai timur, kompom seorang yg sabar..

ily♥ said...

my husband & colleague stuck mase nak ke airport for company trip sebab lori kontena melintang gak. Dah la nak kejar flight. Mujurlah dierang mmg plan suruh kwn dierg tlg hantar ke airport dan husband packing brg semua dlm bagpack disumbat dlm luggage. Solution nak ke airport, husband tingglkan luggage kat kwn die ni, dia bwk bagpack je, gamble tahan motor, mtk simpati tumpangkan sampai airport. ALhamdulillah ada org baik hati nak tumpangkan. Dan Alhamdulillah tak terlepas flight sbb flight pun delay, crew kapal pun stranded gak. hihi..

Aeen said...

pergh..stress woo..dari 45 minit boleh jadi a4 jam..kalau ain..rasa nak terbang je terus sampai rumah...hehe

Allene said...

hamboii.. pengsan...

entry terkini...D.I.Y - Tempat pin tudung

Diana Rashid said...

wa..sress kaLAU macam tu..kalau ada kawan sembang kat sebelah tak pe la jugak..heheh

Diana Rashid said...

wa..sress kaLAU macam tu..kalau ada kawan sembang kat sebelah tak pe la jugak..heheh

LYAfrina said...

Fuhhh.. sama pjlnan trg-kl ni