Wednesday, November 12, 2014

aku terkena satu syndrome...



assalamualaikum...


amboii..kemain lama lagi tak update..
eeeahh update lah..
tapi update jual barang..
agagaga.. update lah jugak kan..
sekurang2 nya ko tau aku masih bernyawa..
alhamdulillah...hidup lagi...

yer yer.. aku tau..dah lama tak update..
nak kata sakit.. aku sihat..
tapi nak kata sihat sangat pon..
tak lah jugak..

aku terkena satu sindrom ni tau..

sindrom ni..
tak lah bahaya sangat..
tapi sindrom ni agak... hurrrmm... pelik..
datang pada masa tempoh tertentu jer..
dan tak pasti lah kalau kene kat orang lain..
tapi masuk ni dah 2 kali sindrom ni menyerang aku...
tapi kali ni lebih parah..!!


symptom2 yang aku akan alami dengan sindrom ni agak dasat gak lah tuk seorang blogger..

blogger.. kalau tak boleh masuk tengok blog sendiri..
tak ke parah tu..
haaa.. tu lah symptom aku sekarang..
tak boleh tengok blog sendiri..
asal bukak jer mula rasa nak mual..
jangan kan kate bukak..
pikir jer pon dah kembang anak tekak..
dasat kaaaaannn sindrom yang menyerang aku sekarang ni...!!!


jeng jeng jeng...

macam saspen ker macam poyo nih...kahkahkah...


iyeeerrr...
aku terkena syndrome ORANG MENGANDUNG.....

comel tak.. comel tak...

muwahahahaa...

ada rasa nak tampau sekali...??

mihmihmih..

ko pon aty..
mengandung2.. annoying semacam dah kenapa..



alhamdulillah..

di beri nikmat tuk rasa lagi...


aku teruja..
sangat teruja..

aku sebenarnya.. menghitung hari jer bile lah boleh bagitau kat korang semua..
nak kongsi kegembiraan..

ni aku dah nak masuk 3 bulan pon..
memang sengaja aku tunggu masa yang betul2 sesuai..
tak lah kompiden lagi..
memandangkan pernah ada kes kan..
tapi dulu masa qaleef sebulan kot dah tergedik2 bagitau semua orang..

hurrrmm.. banyak faktor..
banyak belajar jugak..
dan lebih banyak berpikir macam2 hal remeh...

agagagaga.... poyo lah ko ni aty ooooii...

ohooii.. ni pon konon2 bajet nak bagitau korang biler dah lepas 3 bulan..
kire tahun depan gamak nya baru aku nak share..
tapi gedik2 gak tak sabar2 nak share berite gembire tuk diri sendiri ni haaa..
bajet retis sangat kan nak sorok2... agagaga....tampau nak...


sebenarnya..aku tau aku pregnan ni pon secare tak sengaja..ecececeaa..

akhir bulan 9 ritu lagi tu aku dah tau..
memang lewat piyed dah..lewat beberapa hari jew pon..
tapi malas mengharap..
walaupon biasanya piyed aku memang regular tetiap bulan..
dalam kate tak kisah tu..
tapi biler nak buat upt jer mesti debor2..
pastu walaupon dah cakap sesiap -jangan mengaharap aty..jangan-
tapi biler dah buat tu otomatik mesti mengharap..
jadi.. tu aku malas dah nak buat..
bajet2 nak buat lepas 2 minggu lewat konon nya..

sekali aku demam panas selsema dan batuk secare tetibe..
tetibe suhu badan panas giler ada satu malam tu..
aku amik jer lah ubat demam sedia ada..
masa tu tak pikir apa2 pon lagi..

hati cuma terdetik esok nya..
tu pon sebab masa kuar amik barang ngan fared..
singgah makan kat kedai..
tetibe tekak aku kembang tengok makanan yang aku order...
mual bau ikan...
masa tu lah terdetik...
sebab masa pregnant kan qaleef dulu pon macam tu..
tak ley bau ikan.. ngada sangat keeeenn.....

dan lebih unik...
aku masuk kedai buku nak beli magazine..
plan nak carik magazine impiana anjung seri bagai tu..
tapi biler aku tengok jer majalah tu aku terus pening...
haaaa.. pelik kan..

tak.. untuk aku tak..
bende situasi ni sama sebijik masa aku mengandung kan qaleef dulu..
haaa...dari situ lah hati aku kuat kate.. aku mengadung gamak nya..

tapi tak bagitau fared..
biler fared ajak gi klinik..
aku ngajak die gi farmasi dulu..
dan fared otomatik jer tau kalau kate nak pergi farmasi tu mesti nak beli upt test...agagaga..

so cakap ngan fared..
better cek jer dulu sendiri..
kalau gi klinik pon...
die akan cek upt gak dulu sebab aku dah lewat datang bulan..
yer lah.. bukan boleh bagi ubat semborono kan...
dan lepas tu membazir sebab kalau mengandung..
so kire normal lah demam bagai tu..

ai is bajet tau walaupon claim kempeni fared.. hahahaha..
ohooii.. ubat sedia ada aku tak mampu nak makan..
dan aku tau.. aku memang tak akan makan ubat2 demam bagai tu pon kalau kate dokter kasi baru yang sesuai tuk orang pegnan..
sebab waktu2 tu.. badan aku tak ley terima..
kalau makan jugak.. aku akan muntah lagi teruk..
dan akan memburuk kan keadaan diri sendiri..
aku tau lah.. badan aku.. dan 32 tahun jaga..hahaha..belagak pulak ko kan...

so..tu pasal aku rasa better aku cek upt tu dulu..
beli sendiri tak sampai 10 hengget..
kalau gi klinik ngan consultant bagai..mau terbang 40-50 hengget...
tau dah tu....

instinct aku kuat sangat kate aku mengandung..

balik tu.. tak tunggu subuh esok..
jam2 tu aku buat..
kol 2-3 ptg kot aku rasa..

kalau qaleef dulu.. buat waktu2 tu..
double line tak nampak..
buat petang..malam baru ar nampak..tu pon blur2..
tapi kali ni..
buat petang2 tu.. jam2 tu nampak terang benderang double line..

wah waaahh.. terus rasa hilang demam dedar aku masa tu...
terus keluar bilik air jerit2 kat laki macam baru fes time ngadung pulak rasa..
"sayang.. double line sayang..!!" ulang2....

fared pon sengeh2 tengok..

iyeerr..kiteorang memang eksaited..
lepas 2 setengah tahun..
memang kiteorang dah bersedia...[insyaa Allah]

sebenarnya..satu masa aku mengharap sangat..
tapi satu masa.. aku pikir..nanti dulu lah...[atas sebab2 tertentu]
kali ni pon...aku tak plan pon dalam waktu terdekat tu sebab aku ngah ada projek besar..
konon2 nak hold dulu...
tapi..tu lah.. perancangan Allah melebihi perancangan manusia..
die bagi pada masa tu..
dan aku kire..tu adalah waktu yang sempurna..
alhamdulillah..
aku menerima nya dengan sangat besar hati...

jadi bermula lah journey aku sebagai orang mengadung sekali lagi..

ingatkan aku boleh enjoy2 lah macam masa mengandung kan qaleef dulu..
kemahen seronok..

sekali..hamek ko..
memang berbeza sangat...
kali ni baru aku tau rasa dan maknenye mabuk mengandung tu..

nanges....

hahahaha...

tu lain kali aku cerite hokeh..

ni maybe dah nak masuk 3 bulan tu badan dah ok sikit..
lemau2 masih terasa..tapi dah rasa biasa..
dah boleh bukak blog dan baca update orang..
paling penting.. dah boleh bukak blog sendiri..

jangan kan kate nak update blog..
aku siap mendatang mood make over bilik tidur kiteorang lagi..
haaaa.. tu sepelais... sapa ikut IG aku tau lah aku dah share gambar2..
kat sini.. tunggu lah kot rajin nak cerite...ngehngehngeh...

korang pon doakan aku dan kesihatan baby yer..
keadaan aku masih lagi berisiko..
tapi aku serahkan nya bulat2 pada Allah..
dan aku akan jaga semampu boleh..insyaa Allah..
semua tu adalah rezki dan kehendak dari Nya..
dan aku terima seadanya...


banyak sangat bende nak cerite...
masa fasa 'senyap' aku ni..macam2 gak lah bende luar biasa jadi...
pikir balik.. tak sanggup rasanya...

haaa lagi satu..
bisnes ok..cuma slow sikit atas sebab2 aku tak mampu nak melayan..
tak ramai yang tau..
aku pon malas nak share masa awal2 lagi tu kan..
melainkan orang tanya...
yang rapat2 jer lah tau..
atau kebetulan main teka2 jer kan...
aku bagitau jer lah..

ahaaa..lagi satu symptom aku.. tak ley dengar bunyik hp...agagaga..
so..kebanyakkan masa aku akan silent hp aku..
tu ada yang berhari2 baru aku reply... hampuunn yaaa..
nanti2 aku akan share gak..

iyeeerr... banyak sangat nak share kat blog sendiri..
kalau ko tak heran nak baca pon..
aku tetap suka nak update..
kalau rajin.. macam biasa lah tu kan....ngeeeee...


ok... sampai sini dulu..
tak ley lama2..
ni pon macam nak kembang kuncup jer tekak aku ni ha...




scan 8 minggu
bukan saja2 tau.. kalau ikutkan aku pon tak nak buat seawal ni..
memang tak nampak hape pon kan..scan macam ni jer pon dah 50 tak masuk consult jumpe dokter..puuffttt... 
tak yah ko perati kan gambar scan tu..sebab tak nampak apa pon..
jenuh aku tengok...hapa pon tak nampak..
tapi ada sebab yang memerlukan aku buat scan ni..
yang penting masa tu nak tengok jantung baby jer atas satu hal ni [nanti aku cerite]




notatanganAty :: tak sangka qaleef nak jadi abang dah... weeeeeaaaaa...........





67 comments:

Jueliza Jamani said...

tahniah.. patutla lama mendiam..

eima said...

tahniah aty ... nanti anak ko sebaya bulan ngan NAd mamaZN tu ...
dah agak dah tetiba diam aku kompom ngandung ..hikhik

take care my fren ...

Haslinda VitaLynd said...

Yeayyyyy.. kita sekapal.. mungkin almost 12 weeks jugak..

Tapikan..tapikan.. naluriku dah mcacam leh agak diam sepi mepi ni prgenant kot.. mabuk ni..
Kaaaaaannnn..

Anyway congrate Aty.

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Tahniah akak!!!! im happy 4 u.. wah best la qaleef nak dapat adik dah..hehehe..take care akak.. *kiss

~adeQ~ said...

Tahniah Aty!
Take care....

Raisa 1311 said...

Tahniah aty...
hee3..boleh tahan jgk alahan aty nie..

aznor ibrahim said...

congratz kak aty! :)

ANAK MAMA SAYANG said...

Tahniah aty

Mr n Mrs Zaidi said...

wahh..tahniah kak...sebab tu lama menyepi yek... jaga diri elok2...

shura shushi said...

Congrats kak, jaga diri elok elok :))

Mila Hilas said...

tahniah sis...

pya pysha said...

mabruk sis :)

amirah said...

congrats...ramai dah terjangkit dgn sindrom ni..huhu..due bulan berapa ni..

nurulhuda said...

tahniah kak aty.. mak buyung ler kite berdu, nurul pn sampai sekarang tak lalu nak update belog, hehehe...

Aeen said...

alhamdulilah....tahniah aty..t8cre ok..:)

~ NANA ~ said...

tahniah aty! :)

Irma Putri said...

TAHNIAH ATY...hehhehe macam kita ni dalam journey yg sama..yeay..tp kita lom berani lg nak annouce..almaklum... sblm2 ni pon ade yg sekerat jalan.. let me guess..due bln 3 0r 4 nih...hehehehe lps ni kita buat checklist blk ek.. imani pon dh 4 thn lebih.. thn dpn tadika...happy 4 u...muaaaaaaah

Puteri Satu said...

Tahniah aty.. tapi akak dah rasakan aty memang peknen.. apapun... selamat menempuh 40 minggu nan indah sekali lagi... semoga selamat sampai melahirkan insyallah...

mommychaa said...

tahniah aty!
doa mu dah termakbul tu :)

Farah Aishah Abdul Aziz said...

aty..tahniahhh..seronoknye dpt tau awak dah pregnant balik….doakan saya juga ye..tp kene cukup haziq 2 tahun sb saya czer…
kalau awak depan saya dh kene peluk puas2 ni..hihih….tahniah awakk happy dgr :D

MisZ FyZa said...

Tahniah aty..actually i da agak ni x update blog lame ni mesti pregnant..btol instinct i..hee..

d-Ya said...

Congrats aty!! =) pasni qaleef x leh nk manja lebih2 dh.huhu

Julie Mangsor said...

Congrats, Aty... :)

Baiduri said...

Tahniah aty....qaleef nk jadi abg besar dh....hehe
Smoga smua slamat hendaknye...

Ai is tunggu hari je ni....huhu

e k i n ♥ y u s r i said...

tahniah kak!
welcome to the club!

MamaAliya said...

tahniah aty. semoga dipermudahkan segala urusan.

Farah Waheda Wahid said...

tahniah aty, semoga segalanya dipermudahkan yer...he he he, ada jugak ek, orang mengandung alah dengan blog?

danish aurora said...

tahniah aty semoga dapat gurl gurl k hehehe is pulak eksitd patut lah rindu nak baca blog dia asyik bukak je tak de rupanya terkenan blog sendiri lak heheheh

Reen wan said...

tahniah ye kak aty.. semoga akak dan baby sihat2 saja.... Amin....

fazianbatrisyia said...

tahniah aty...take care.
abg qaleef xmo noty eh...jaga mama tau

CikNaa said...

alhamdulillah..
tahniah yer aty!

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

Allene said...

tahniah aty... seronoknya...

shalimar yusof said...

Waahh,,Tahniah....Alhamdulillah K.Aty....semoga sis & baby sihat2 aje..

Cik Sal said...

salam kenal kak ..

Chekgu Azrine said...

Hmm.
Serius sis akk dh agak tau sis preggy..mabuk tak dpt update blog..
Neway tahniah ye sis
Jaga diri elok2

O'gosh Iskandar said...

Alhamdulillah..Tahniah Aty....Insyaallah selamat semuanya...

joijoi80 said...

tahniah aty... seronok dengar rakan2 dah mengandung

Masya said...

tahniah aty .. tahniah.... moga senang bersalin nnt, jaga kesihatan yer...

Eleza Fahana said...

tahniah aty..

Fiza Rahman said...

Baca tajuk sindrom tu pon dah boleh agak...hehehe...

Alhamdulillah...tahniah aty. Selamat menempuh 40 minggu nan indah.

khairiah Mohd said...

Tahniah Aty....ptt la lama x de cite.terkena sidrom 2 rupenya hehehe

ida said...

tahniah...semoga sy pon pregnant jg dlm ms tdekat ni utk anak no 2

nayfatimah rasyid said...

tahniah ...lepas nie bertambah meriah kah rumah yer ;)

Green Apel said...

tahniah kak aty, alhamdulillah..happy preggy & take care...=)

aini said said...

Tahniah kak aty......tpk kt kple ni akk mabok kot diam je hehehe....ape2 pn take cre.....abg long Qhaleef!

Wawa Yusoff said...

tahniah kak.. jaga diri baik2 ye :)

amynur said...

Agak dah..mak2 blogger ni kalau dah lama tak update mesti ada sumthing dlm perut, hehe...tahniah Atie!

safiyyah osman said...

taniah aty!!!!yeeeeayyy qaleef dh nk jdi abg!jaga diri bebaik...rest byk2..

ameris said...

tahniah aty. akhirnya bgtau jugak...

Shakina Farhan said...

tahniah aty! :)

Mummy Faeeq said...

alhamdulilah..taniah kak aty...
simdrom yg seram sejuk sy dga,sbb same mase mengadung kan faeeq dulu..xblh tgk benda yg slalu tgk..tekak kembanggggg :)

sarah shamsyul said...

Tahniah.tgok lama gak blog ni x berupdate,mmg syak sesuatu.rupanya btul.haha.tahniah yea.slmt dtg ke dunia mak anak 2

hanansofea aziz said...

kak has baca ni smbil tersenyum..happy for aty ;)

Julia Johari said...

tahniah aty...qaleef nak jd abg dah alhamdulilah...

erranis said...

tahniah aty - dr mama Rizqin

Emma said...

tahniah, emma pun dah kena syndrome mengandung nie.. heheheh

Fazira Aziz said...

wahh i bumped into blogger femes rupanya. tahniah dear. done follow u. follow me back.

www.momsmilkyway.com

InaAchik said...

Alhamdulillah... tahniah atie...
moga Allah permudahkan.
diberi kesihatan yg baik utk ibu n baby.

Mama Aida said...

Tahniah aty, aida doakan aty sihat.jangan lupa doakan saya dapat baby nombor 2... Bestkan pregnant.. Teringin sangat...semoga Allah mempermudahkan segalanya buat Aty.

Nurulaizanhusin said...

Tahniah Aty. Ezan doakn Aty sihat selalu..Jg diri baik2 k

diyana said...

alhamdulilahh kak..yeayyyy kite samaaa..sy dh agk dah..haha boleh gitu.ari2 bkak blog tgk xupdate ponnn.sy rase akak mesti tgh mabuk mcm sy hihi..rjin2 la share tuk ibu mengandung tauuu..congratssss (:

umie shahidah said...

tahniah kak... baru sempat nk godek2 blog akk.. tahniah tuk 2nd baby... insyaallah smuanya dipermudahkan.. mabuk tu layan kan aje la.. huhu.. pujuk bby jgn mintak yg bukan2.. :)

ettyzukhair said...

tahniah aty!! bestnye preggy..welcome #makberanakdua

eamy milea said...

Tahniag aty..! Take care

mrs kayrul said...

kayrul dulu second pregnant pun alah ngan blog sendiri..x boleh nak update langsung...ingat blog jer pening kepala...hehehe

Sha Nikitasakura said...

Tahniah aty..lama xjalan blog Aty..tb baca brita yg gembira ni..Aty jg kesihatan ye..take care..