Thursday, November 13, 2014

merancang 'bulan' supaya tak beranak dalam bulan ramadhan..??



assalamualaikum..

lama tak menulis rasa janggal lak...huuuu...
mekaseh tau korang2 semua yang gigih komen ucapan kat entry aku pregnan lepas..
doa2 yang baik dari korang semua..
semoga korang jugak akan memperolehi kebaikan nya jugak..insyaa Allah..

yang what's up..sms dan email secare peribadi..
pon terima kasih sangat2...
terharu...

ok.. hari ni aku sebenarnya nak meluah.. berkongsi sebenarnya..
pasal 'merancang'..

aku tak pernah cerite ngan orang..
aku sebenar nya dari masa qaleef dulu merancang untuk mengandung dalam bulan2 tertentu..

pelik bunyi kan...haaaaa...

ok..yang fes time lepas kawen tu -yang lepas tu aku gugur tu- 
yang tu tak planning..kire biler2 masa lah aku memang nak pregnan..
tapi lepas gugur tu..masa tu lah aku start planning 'bulan'
sebab nya..??
haaa.. ni nak cerite..

satu hal... lepas DnC [cuci rahim].. aku memang betul2 pantang..
kire aku nak pantang 6 bulan tu betul2.. tak nak pregnan...
bunyik macam.... hurrrmmm... iyyeerrrr... untuk sesetengah orang..
mungkin rasa.. -anak pertama.. tak yah nak planning2 bagai-
dan macam biasa jugak.. -ada aku kisah-
badan aku kan..sokati lah...
aku jer tau kenapa..sebab...atau apa saja yg berkait.. mihmihmih...


dan selepas tu..mula lah aku merancang 'bulan'...

motip..??


sebab.. aku tak nak bersalin time bulan puasa atau raya..!!!

munasabah tak...hahahaha...

tapi siyes ni.. aku memang elak kan bulan2 tersebut..
satu hal.. aku memang kalau boleh tak nak lah kene mengganti pose sampai sebulan dek kerana berpantang kan...

nebes gak lah biler planning2 macam tu...
sebab biler time aku nak kang..
tak dapat pulak..
tapi tu lah.. aku percaya perancangan Allah..
kite cuma usahakan jer sesuatu..
alhamdulillah.. dipermudahkan...
sempurna seperti dirancang..
jadi..masa raya tahun 2012 tu.. qaleef dah 4 bulan..
dan tahun tu jugak aku berpuasa penuh.. [rasanya lah...] hahaha...

dan untuk kali kedua ni pulak..

lain cerite nya..
tapi masih lagi merancang...

aku ingat lagi..
lepas qaleef dalam setahun macam tu..
ramai kawan2 [yang anak lebih2 kurang umur qaleef] dah mula pregnan balik..
masa tu..hati membuak2 nak mengandung sama..
tak pasti lah kenapa...
sedangkan.. niat asal memang planning nak mengandung selepas qaleef 2 tahun konon nya..
sebab nak kan full bf..
dan lagi aku ni kan beranak 'siang' hidup2...agagaga.. 

tapi masa tu.. sebab kan aku fully bf jugak lah..
piyed masih tak mendatang..
jadi susah sangat2 rasa aku nak planing..
just harapkan rezki jer masa tu..

tapi..biler pikir2 balik..
buat apa aku nak terburu2...
qaleef masih perlukan perhatian penuh..[walaupon boleh jer kot kasih tu di bahagi2 kan]
tapi.. aku amik peluang yang ada..
sementara ngah sorang ni...
aku merancang untuk sesuatu yang kain tuk kehidupan aku..
dan jugak fokus pada pendidikan qaleef..
fokus dalam membentuk akhlak qaleef..
masa tu.. walaupon perasaan nak mengandung balik tu masih ada..
tapi dah kurang lah berharap..
kire macam..-kite usaha jer..kalau ada..tu ada.. kalau takde tu..tak per lah-
haaa..giteewww....

dan sampai satu masa..
aku selesa pulak dengan kehidupan macam ni..
macam... hurrrmm.. hidup bertiga jer...hahaha..
qaleef dah makin besar dan makin mudah di urus..
aku pon lebih banyak masa lapang dan boleh fokus pada bisnes..
alhamdulillah..rezki aku pada perniagaan sentiasa ada..
dan semakin berkembang..
tapi bukan sebab tu aku tetibe rasa 'perasaan selesa' tu..
tapi biler anak dah besar sikit ni..
senang nak hangkut kemana2..sebagai teman..
senang pulak tu nak di jaga [alhamdulillah]
buat 'perasaan selesa' tu timbul..

masa tu pikir..
tak per lah.. kalau rezki [anak] aku hanya setakat seorang tu..
aku tetap redha...
aku akan fokus pada qaleef sebaik nya...
masa tu.. aku terpikir pasal anak arwah syarifah aini..
anak arwah sorang tu jer..
tapi didikan agama yang diberikan.subhanallah... 
betapa bangga nya arwah memiliki anak yang mampu 'menyejukkan kubur nya' [insyaa Allah]

jadi..tak perlu pon takut kalau anak kite sikit atau banyak..
yang penting.. didikan nya...ilmu dan akhlak..
sejuk nya perut ibu mengandung [untuk aku] bukan kalau anak sekadar berjaya kat dunia..
tapi jugak mampu mengejar akhirat..
mereka saham aku..
aku tak kisah kalau mereka tak menyenang kan aku dengan harta dunia satu hari nanti..
tapi.. aku nak mereka menyenang aku dan fared kat dalam kubur nanti..
tu target aku tuk anak2 aku...[insyaa Allah..semoga Allah sentiasa menunjuk kan jalan tuk aku dalam mendidik anak]

jadi atas sebab tu..
hati aku lebih senang..
dari stress pikir biler nak tambah anak...

tapi dalam kate perasaan selesa tu..
masih lagi berusaha..masih lagi mengharap..
cumi lebih pada.. dah tak kisah..aku serah kan jer perkare tu bulat2 pada Allah...

dalam usia qaleef 2 tahun yang sepatut nya aku planning dulu..
masih lagi tak de rezki..
jadi.. aku alihkan perhatian [selain pada qaleef] pada bisnes..
dan sejujur nya.. aku tak kisah tahap aku redha..
kite nak anak.. Allah tak kasi..
tu ujian jugak tu kan...

iyeerr..ujian datang dalam bentuk berbeza2..
mungkin kite redho dengan ujian -lambat diberikan rezki anak-
tapi ujian yang satu tu..
menghadap orang2 annoying tu yang aku rasa ujian paling sukar..
sebab...bende tu melibatkan ujian hati..
nak buat perasaan sakit hati atau annoying..atau terasa hati..
atau marah..menyampah atau segala yang seangkatan dengan nya..
ingat senang ker..??!!!
haaaa.. mula rasa tak suka kat orang tu kaaaaann...
ujian yang satu tu lah...
ada orang aku boleh jer direct cakap apa ada kat hati..
ada orang.. eeeiii..susah lah kite nak bercakap ni..
tabah jer ko tadah telinga...agagaga...

masa tu..[lagi2 time raya].. malas aku nak hadap orang..
teringat seorang kakak ni..
3-4 kali aku jumpe... 3-4 kali jugak lah bertanya pada biler nak tambah anak..
memula ok.. lama2 annoying..sebab.. 3-4 kali dalam masa terdekat..!!
dan biler aku cakap masih takde rezki..
masih soh2 bagi kawan kat qaleef..kesian anak bagai..
puuffttt.... tak paham ke kak ooii...
kerje tu kerje Tuhan.....
tak kan lah aku nak cakap.. 
oohh kak.. malam tadi saya dah usaha ngan laki saya..
kot2 bulan depan saya mengandung kan..
haaa.. tu lain macam dah bunyik nya..
tapi mungkin tu kot orang suka dengar..
hal kain dalam rumah tangga orang...ggrrrr....

kite ni.. boleh tau dan rasa..
orang tu tanya ikhlas.. betul2 nak tau..
atau sekadar tanya2 annoying tu..
nada suara..lirik mata.. gaya bercakap.. siap2 ada ayat2 sambungan tu..
haaa.. yang tu rasa semak nyer lahai orang2 macam ni..
ko tanya2.. ko nak support aku beranak ker..
aku kali ni dah plan sediakan bajet beranak private tau [insyaa Allah]
jadi.. ko tanya2.. nak kuarkan duit bayar spital aku..??
nak tolong jadi bidan aku jaga masa aku pantang nanti..??
nak masakkan lauk pantang aku..??
nak jaga kan anak2 aku..??

kompem lah tak kan...
jadi setakat tanya tuk menyindir..
hingga menyakitkan atau mengecilkan hati orang..
dah kire berdosa tau..
ingat..berdosa...kalau orang tu kecik hati..terluka bagai..
ko tak sedar.. dan tak mintak maaf..
apa kesan nya..??
hanya atas sebab perkare ko rasa kecik macam ni..
tak pasal2 ko nak kene mencarik orang tu tuk memohon maaf kat akhirat nanti..
ko mampu..??
kalau tak.. jangan buat hokeh...agagaga....

okeh... sebab kan aku ni jiwa kental..
ada orang2 aku boleh hadap..
kecik jer semua bende ni..
tak yah nak amik hati sangat..
tak yah nak amik peduli apa orang lain cakap..
aku kan memang macam ni...
terkesan pon sedetik dua..pastu.. lantak kau lah... 
tak kose aku nak pikir hal orang lah..
setiap orang melalui ujian yang berbeza2..
kite bersyukur dan nikmati jer apa yang kite ada sekarang..
jangan dipikir bende yang tak ada..

okeh..berbalik cerite pasal perancangan aku tu..
konon2 nak elak kan..
tapi..tu lah...
macam aku cakap dalam entry sebelum ni..
perancangan Allah mengatasi perancangan aku sendiri..
dalam waktu dah tak kisah.. dalam keadaan aku ok...
Allah datang kan di saat tak terduga yang aku akan pregnan pada waktu tu..
dan pada bulan yang aku cuba elakkan..!!
hahaha..masih berkisar pasal bulan...

iyeeerrr... macam kat atas tadi tu lah..
aku planning.. supaya aku tak akan bersalin pada bulan ramadhan tahun akan datang..
jadi.. ada waktu2 dan tarikh2 yang aku elakkan dari aku mengandung..

pelik kan aku ni...

dalam kata menunggu.. nak merancang2 jugak...

tapi tu lah..perancangan Allah kan..
sapa lah kite nak menolak nya walaupon masa tu kite dalam tempoh merancang...


masa kire2 sendiri..
dalam keadaan tak tau tarikh puasa raya tahun 2015 depan..
mungkin aku akan beranak bulan ramadhan atau sipi2 jer tahun depan...

so.. jom cek balik kelendar....

haaaa... len kali pulak aku nak share edd atau tarikh jangkaan aku akan beranak tahun depan..
kene masa bulan puasa ker..
atau sebelum...
atau sipi2..
atau waktu raya..??

len kali heh..
panjang ni dah...

sapa2 beranak tahun depan..
share edd ngan aku...??
ada yang beranak time pose...??






IKLAN





FISHTAIL CHIFFON BLOUSE [WITH BUTTON]

MATERIAL :: CHIFFON WITH FULL INNER LINING 
SIZE :: M / L / XL

PRICE :: RM 49
[NOT INCLUDING POSTAGE]

Size M: Length: 68-78cm Bust: 90cm Shoulder: 35cm Sleeve: 60cm Hem: 130cm 
Size L: Length: 69-79cm Bust: 94cm Shoulder: 36cm Sleeve: 61cm Hem: 134cm
Size XL: Length: 70-80cm Bust: 98cm Shoulder: 37cm Sleeve: 62cm Hem: 138cm





31 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great

Irma Putri said...

EDD 24-4-2015'
bile nak strt shopping ni ek...
barang baby lama pon dh kena strt kumbah balik ni aty

lieyalatif said...

atyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!! baru tau aty peknen...alhamdulilllah..... tahniah tauuuuu..... jaga diri baik2 key...mkn vitamin jgn culas...hope aty selamat semua dan shat2 sepanjang preggy....

mommychaa said...

aku lah yang beranak tahun depan tu.
EDD bulan 3 la tapinye....
fuh pejam celik dah nak masuk bulan 12, betapa masa mencemburui haku sobsssobss!

nuyui a.k.a miss YUI said...

alhamdulillah, rezeki akk ..

yui doakan semua urusan dipermudahkan,aamiin.

zarulfarhana said...

rezeki allah nk bagi kan

diyana said...

saya kak!!..huhuhu EDD sy dalam awl june or prtgahan june :)..habis laaa hehe

e k i n ♥ y u s r i said...

saya tahun depan!
tp alhamdulillah sebelum bulan puasa!

ily♥ said...

Dah merasa beranak sebelum bulan puasa. Nifas pulak elok-elok je sampai last day puasa baru habis..Allahu..Mencabar sungguh. Nak makan di siang hari pun macam serba salah je masa kat rumah mertua. Padahal laparnya bukan main..huhuhu..Jenuh jugak nak mengganti puasa sebulan..

nurulhuda said...

nurul due 25.01.2015 =D hehehe...

Shizan Syafik said...

Sayeee!!! Edd 22.4.2015.. Pun rezeki luar perancangan.. Alhamdulillah

SYANI said...

Dah pernah merasa bersalin di awal Ramadhan.. Memang gigih mengganti pose 30 hari..

orked violet @ SYA said...

hehehe. Sya tak kawen lagi. Insyaallah sebulan lebih lg kawen. kdg2 gatai jugak tringin tgk baby org. Sya dlu stdy biologi, ade la stdy sket2 pasal nk mem-plan ni =)

ade 1 yg xbpe paham.
"beranak 'siang' hidup2"
ape mksd nye tu??

Z@i Z@mR33 said...

Sama la kita.pnya rncg xmo bsalin time posa tkut kena gnti posa tp kena gak gnti sbb sy penyuntik insulin tegar ms pegnen.dh try puasa beberapa hari last2 skerat hari gak yg dpt.bdn dh gigil2 rs nk pitam sbb gula dlm bdn drop...huhuhu...

wuuu...kali ni pon dok merancang gak.hrp2 bln 1 lekat leh sm dgn si abg & hrp2 kali ni bebas insulin...amin

Balkidz Hunny said...

Aku beranak isya bulan puasa,
memang masa nak ganti puasa alahaiii.
tapi Allah ganti balik dapat puasa penuh next year sebab mengandung bulan puasa hehe
ape2pun congrats wehh!

MisZ FyZa said...

Btol..annoying bl org asyik tanye bl nk bg nayli adik..geram sgt..die plak yg ssh hati anak kt ni sorang..haish..pape pon tahniah skali lg ye aty..jage kesihatan elok2..

nayfatimah rasyid said...

semoga selamat semuanyer ;)
pantang dlm puasa ok gak')tp jenuh ler nak ganti ... dah kena dah...

Nurul Aziz said...

aty dah 3bulan kan? sipi2 bulan puasa kot.. sy maybe pertengahan jun. nanti orang raya, still dalam pantang, sedih gilaaaaa!! tula, selalu bila orang tanya dah ada isi ke.. suka je jawab.. 'ada ni, tunggu la lagi beberapa bulan, tahun depan keluar la'.. sekali masin pulak mulut ni.. hahaha. takpela, semoga kita sihat2 jela ye.. nanti aty kalau dengar mana2 warehouse kecoh2 la kat belog eh.. boleh shoping barang baby murah2 gak..

shima said...

Penah pengalaman bersalin bulan puasa..ehhe..anak sulong plak tu..mmg selepas tu planning tak nak bersalin di bulan puasa..
sian dengan laki..mil masa jaga kita dlm pantang masa tu.dah la penat puasa kan..kita ni tak puasa..

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH said...

Assalam aty,
waaaaaaaaaaa...congratz
sory iols tetinggai ketapi he3
iols pun planning gak :)
tapi memang dah ready kalo ada rezeki ada la, kalo tak ada pun redha
Alhamdulillah dengan permata yang sorang ni :)

Rai OurKizuna said...

eh~! aty pregnant ya..? saya pun baru tau.. tahniahh tau.. semoga sihat bertenaga sepanjang pregnancy.. dan selamat melahirkan baby yang comel..hihi

eima said...

bln 5 kot ko branak thn dpn .. dah puasa ke time tu bln lg kan ..sempat la tu abis pantang tu ... hihihi

aku branak time sehari sblm raya ... harhar tgk tahap leleh air liur org mkn rendang .. hahhaha

Jan@Afzan said...

Tahniah aty.
Baru bukak blog. Dan dah lama tak bukak IG. Hehee, jan pun selalu ingatkan diri takmau bersalin di bulan puasa/raya..hehe
Alhamdulillah, qalif dah nak jadi abang long.
Hmm, betul tuh juga orang selalu bertanya bila nak tambah sorang lagi, walhal kita je tahu kenapa kita ni planning..:D

take care.

Chekgu Azrine said...

Sis.akk dh ada 4 org anak..
Alhamdulillah takde yg jatuh bulan pose..
Sama la akk tak pnh rancang xmo beranak bulan pose atau raya..tp xpela..dh rezki Allah bgi..syukur sgt..

Ulul Hana said...

salam alaik..
saya pula insyaAllah 23.02.2015..lpas abis pntang kna gnti puasa thn ni pula sbb ms awl prgnant ari 2 bln puasa..ada hari yg xlrat nk puasa..

take care:)

Noraliza Mat Seman said...

akak pon mcm aty, nak elak pegnen bln puasa@raya sekali edd 060715 (sipi2 puasa)...kita yg merancg ALLAH yg menentukan...

jaja_NorLiza said...

Baru baca entry aty...akhirnya aty share gak...duk tggu2 bila aty nak bukak cerita ni....muahaha..akak pon kena sindrom x leh tgk blog...skrg dah 8 bln ok dah sket.....nak share gak edd...biar pon aty dah tau....tak kira...150115...cantik kan tarikh tu...hehehe.gedik!!!

Norhashima Znila Ilaaz said...

Terharu aty akk baca... bile bab soklan yg anoying tuh...hadap je la selagi bernyawa... usaha tetap usaha kan...best baca kesah aty...take care dear

Nadhirah said...

Tahniah k.Aty . Wee Abg long Qaleef . Jaga diri kak . Edd saya 22.04.2015 :')

fazianbatrisyia said...

take care aty.
sy anak no. 2 bersalin dah dekat Ramadan...mmg kena ganti sebulan la. pasrah & redho.

yUmiE AzuRa said...

16 Mei 2015
hampir2 puasa jgk tu.sobss