Friday, November 14, 2014

alahan mengada2....




pregnan kali ni..agak berbeza ngan sebelum...
awal ni lah...
fes trimester ni...
banyak nau pantang nya aku kali ni..
ngade betul tau..
kesian kat laki aku lah...tabah jer melayan alahan2 binik..
haaa.. tu lah.. dah buat ai mengandung..
kene lah pasrah...sama2 rasa...hahaha...

untuk fes trimester ni..
aku manja ngada ya hamat..
alahai.. macam mengandung sulung gamak nya..
laki ai malas nak melayan....nyampah tau..
tak tau ker pembawakan anak ni yang buat ai macam tu tau..
bukan ai saja2.... ngeeeee....

ni nak share perangai2 pelik aku awal2 pregnan ritu..
ni pon masih awal lagi..
baru nak masuk 3 bulan jer pon..
tapi update laju2 sementara ingat..


- aku tak ley bukak blog sendiri atau mana2 blog lain.. tu aku dah cakap awal2 ritu kan..
haaaaa... sadis alahan aku yang satu ni.. jadi.. ko jangan heran sangat kalau tetibe aku tukar header yang lagi simple.. tah kenapa header yang baru2 ni aku tukar ada gambar aku seketul posing ala2 sangat tu aku tak ley nak pandang.. kembang tekak oooiii...gambar sendiri tu.. agagaga

-aku tak ley bau showel gel-shampoo badan yang dah biasa aku pakai selama ni.. jangan kan kate aku.. fared pakai pon aku tak ley bau dari die..selalu bising kat die kalau die pakai..

-aku pakai shampoo badan anak - carry junior yang botol kaler pepel-

-aku tak ley dengan sesetengah bau..hidung aku sensitif sangat..  aku bau sumting yang tak menyenang kan.. tapi fared kate tak de bau tu.. kalau bilik air bau lain macam sikit.. aku tak nak guna.. gigih lah laki aku menyetal hari2... 

-jangan kan kate bilik air.. bau badan sendiri pon rasa hamis semacam.. sedangkan baru lepas mandi.. jadi aku asyik lah menukar baju.. orang cakap bau dari perubahan hormon eh..

-kali ni [berbanding waktu qaleef dulu] aku suka kan sesuatu yang wangi..[wangi ikut hidung aku]
aku suka bau body spray laki aku pakai..

-aku tak ley pakai shampoo rambut yang aku dah biasa pakai bertahun2 !! boleh muntah tau...!!
tapi.. aku tak de masalah tuk gosok gigi macam biasa...

-aku tak ley naik kereta jalan jauh lama2 walaupon dari rawang-shah alam yang dah biasa aku redah selama ni..pon boleh buat aku mual nak muntah.. jadi aku jarang keluar umah.. sampai jiran aku heran tak nampak2 bayang aku..

-aku mabuk malam.. asal nak masuk maghrib jer aku mula pusing kepala..mual2 dan kembang tekak..tak ley makan dan minum apa2.. kalau makan jugak.. aku akan muntah kan balik..lagi2 air masak.. naseb bek malam.. jadi..lepas solat isya' laju2 aku bantai tido sampai ke subuh..subuh bagun ok..

-aku tak ley tengok kaler merah...hahahaha... ni tah apa2...seb baik ar umah aku ni tak de perabot atau perhiasan kaler merah.. kalau tak..gamak nya mau aku simpan..

-aku tak ley bau baju lembab lepas basuh baru keluar mesen tu...

-aku tak ley dengar bunyik handphone..jadi kebanyakan masa aku akan silent kan..

-sepanjang2 awal 2 bulan ritu.. aku langsung tak ley memasak.. fared yang buat semua.. kalau die tak masak.. die beli.. semua kerje dapur termasuk basuh pinggan mangkuk mengemas bagai fared yang buat.. - rezki sangat rasanya waktu tu fared kerap ada kat umah sepanjang siang-

-aku tak ley tengok daging..tak ley bau ikan ngah masak/goreng dan tak lalu makan ayam..

-aku malas ya hamat nak cuci muka... sekali sehari jer waktu pagi.. atau kekadang aku tak cuci pon.. jadi jangan heran kalau tetibe ko jumpe muka aku sememeh dan naik jerawat [nanges] - dah lama muka tak naik jerawat...sobsob...

-aku sangat lah manja ngan fared...dan cengeng tak tentu pasal.. sampai aku rasa macam mengada2 pulak.. dulu masa qaleef mana ada macam ni pon... tu pasal qaleef tu cool jer.. ni kalau anak kedua ni ngada2..sendiri tau lah mana datang nya....

-aku suka sangat makan cheezy wedges dan nugget kfc tu.. hari2 aku mintak fared belikan.. -yang ni malam2 pon aku boleh makan-

-hari2 aku mengidam makan..tapi tak lah pelik2.. ada satu malam tu aku teringin sangat nak makan jagung bakar yang aku pernah makan penang dulu..!! seb baik boleh di kawal.. dapat jagung rebus rawang pon.. aku boleh jer terima.. pernah jugak mengidam pulut kuning..

-masa mengandungkan qaleef dulu aku suka sangat makan manis2.. tapi kali ni.. aku lebih suka yang masam2..masin2... pernah tau aku teringin nak makan jelatah tu.. alaa..yang nenas campur timun dan cuka tu...kan rasa masam2 tu.. kalau manis2 ni.. aku tak boleh nak telan sangat..kecuali air..[sebab tak ley minum air masak]

-aku banyak sangat burp -sendawa- kuat2 macam orang tua tu.. sampai qaleef dok ajok2 aku...



apa lagi eh... rasa macam banyak jer bende aku alah dan ngada2 sangat..
tapi ni tak hengat lak..
nanti pelan2 aku update sendiri biler ingat.. sendiri nak simpan...

tapi ni awal2 ritu jer..
masa dari awal 2 bulan tu je..
nak masuk 3 bulan ni.. aku ok dah..
may be masa tu pon aku kerap demam panas dan alahan mabuk agak teruk..
aku kalau sakit memang ngade semacam...mihmihmih..
syukur lah dapat laki rela melayan dan penyabar orang nya..
tu anak 2.. tak tau lah kot anak 7 tabah lagi tak nak melayan kan...agagaga..
berangan anak 7...ceeeeaaahhh...
anak 2 ni pon..biler mabuk lain macam jam2 tu cakap..cukup lah ni..
lagi kan berangan anak 7..??!! hahahaha..




notatanganAty :: waktu sakit pening mengandung macam ni lah aku rindu sangat2 pada arwah mak.. 





IKLAN





LYCRA LOOSE BLOUSE


MATERIAL
LYCRA


PRICE :: RM 45
[NOT INCLUDING POSTAGE]


Measurement: 
Size S: Length: 83cm Bust: 90cm Hem: 140cm Shoulder: 35.5cm Sleeve: 57cm
Size M: Length: 85cm Bust: 94cm Hem: 144cm Shoulder: 37cm Sleeve: 58cm 
Size L: Length: 87cm Bust: 98cm Hem: 148cm Shoulder: 38.5cm Sleeve: 59cm 
Size XL: Length: 89cm Bust: 102cm Hem: 152cm Shoulder: 40cm Sleeve: 60cm 



26 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantik

mommychaa said...

ok set!
girl......

MizzTina said...

akakkkkk..apsal sy bru tau? kes dh lama xjenguk blog akak la ni..tahniah, qaleef nk jd abam dh.. kak, peknen anak pempuan kot.. hehehe..

nayfatimah rasyid said...

time nie jew yang boleh ngada-ngada hehehehehehe

Eeda said...

Wow.. Bestnye.. pregnant lagi ek.. Tapi teruk beno alahannye! I baca pon rasa tak sanggup.. hahaha... Ape pon tahniah. take care ye kak Aty... (^___^)

danish aurora said...

comfirm pmp sebijik perangai is lagi tak leh dekat ngan suami nak muntah...suka cheeze wedges tau

Ann Ishak said...

sudah preggy rupanya...tahniah :)

Allene said...

hahaha klu kita senaraikan alahan mmg bnyk aty oitt... huuhuuh tp tang bukak blog tu mmg kelakar... lain org lain alahan dia kan...

Salhah Suhot said...

Aty, sy peknen no 2, suka sgt bau bunga. N x lalu gosok gigi guna ubat gigi biasa. Nk yg perisa buah2 cm budak2 punya tu. Hahaha..

Mummy Faeeq said...

eeeeeeee..banyak alahan yg sy pun rase dl.. xblh dga bunyik hampon..xblh bkk blog FB sgala..dr pki blackbary betukar ke 3sekupang je..lepas tu smpai sekarang dga tone bunyik ala ala BBM..tekak kembang...hishhh ank da beso kot...hihih

mama amir said...

Alhamdulillah...semoga dipermudahkan segalanya...

ameris said...

lain kan time ngandung anak 1st dan yg lain2. takpe aty, permulaan je, pasni mesti ok.

Mila Ahmad said...

tahniah kak aty, dah pregnant heeeee~bestnyaaaa

eima said...

girl le tu .. hikhik
sbb time icha pun aku mabuk sikit sedangkan time fahim cool je..sikit muntah pun tak ....

mmg ikan aku tk mkn langsung time ngandung .. bau org menumis buat aku loya ..terutama bau bwg putih ...sah girl !!

Gieyana said...

Tahniah babeh..no wonder ko jrg update n aku pon jrg bw..:)

yana lyana said...

Take care :)

Nurul Aula said...

alahai kesian pulak kekdahnya..
hehe kelaka tajuk dia. semoga cepat recover dari morning sickness tak sabar la kan nak baca update seterusnya..

Salam perkenalan saya Aula Mommy Razim penulis di aulawrites.blogspot.com

Norhashima Znila Ilaaz said...

Tahniah aty...patut la lama x nmpk kt blog

nurin khairi said...

ingtkan xleh tengok blog sendiri tu sesaje je..rupanya mmg betul ke.

Nurul Aziz said...

Mcm sama je semua tu.. Baby girl eh?? Tp dlu ngandung ayra tk mcm ni pun.. Hihi. Tp kan sy mcm dh terpengaruh dgn org2 tua yg ckp klw ayra ada adik mesti girl.. Dlm kepala mcm dh set girl lg kot kli ni.. Hahaa.. Padhl awl sgt lg ni.. Tkpela tengok jela nti..

nadiah hanum said...

Tahniah Aty...hihi..layan jer la alahan tu...

Fara said...

baru tau. huhuhuhu...tahniah aty. tahniah abam qaleef.

Nadt said...

atyyy..da lama tak blogwalking, baru tau aty da pregnant. tahniah. jaga diri baik2.

Blusher Merah said...

waaaa...
sis aty..congrates...lama da tak blogwalking kat sini...
macam baby girl jew?

mrs kayrul said...

tahniah aty..dah macam ada ura2 baby girl jer....

yUmiE AzuRa said...

aty tahniah!
tang shower gel tu mmg sama.yumie pn guna shower gel iman time tgh mabuk ritu.skrg ni dh ok sikit dh.cuma ada masa2 tu cm xlalu shower gel sndri so tukar le pkai iman punye.hehehe