Tuesday, November 25, 2014

tak takut kah menghina manusia lain..??



ini bukan entry merempan...

ini sekadar pendapat peribadi...
muhasabah diri sendiri...

sebab apa...
dunia tanpa sempadan sekarang ni..
ruang terbuka untuk manusia sewenang2 nya membuat fitnah..
membuat cerite..
menghina dan mengeji sesama manusia...

aku tak paham kenapa ada orang..
suka nau mempertikaikan kejadian Allah...

tak takut ker...


yang hidung pesek..

yang muka bulat..

yang gigi senget..

yang bibir tak sempurna...

tak sempurna seperti aku contoh nya...

semua tu tetap ciptaan Allah kan...

kalau ko mengata orang tu..
maknenya ko mengata Allah lah jugak....

jadi..tu aku tanya..

tak takut ker....

tak takut sebab mengata Allah..???
mengata kejadian Allah...??


kalau menyampah sangat ko kat orang tu..
jangan lah kaitkan perkara2 tersebut..

kite tengok diri kite sendiri..
cukup sempurna kah..
cukup cantik kah..
cukup istimewakah..

dan paling penting..

cukup elok kah akhlak tu..
untuk dilabel cantik kacak...



itu satu hal...

sebenarnya.. aku menulis ni secare tetibe..
sebab terbaca pasal komen2 selambak pada satu entry blog gosip..
okey..bukan satu entry jer..
tapi rasa hampir pada setiap entry yang berkaitan...

aku ni... rajin gak lah bukak blog gosip...kohkohkoh...
kekadang kalau rajin..suka aku baca komen2 pasal entry tersebut..

pasal retis tu tayang geperen ni...tayang boipren tu...
atau bile selebreti melansung perkahwinan...
majlis yang cantik..
yang sempurna.. kat mata aku lah sekurang2 nya..

tapi biler baca komen..

addddoooyyyy..... nanges baca...
bukan sebab apa..
bukan sebab aku suka nau retis tu..
bukan tampil membela...

tapi bile masing2 mengomen macam tak ingat tuhan..
bercakap dari hasutan syaitan..
dari hati yang busuk...berkahak...

kalau ko tak suka pada majlis tersebut..
tak apa..
tu semua kerje manusia..

manusia tidak sempurna..

tapi biler ada orang sewenang2 nya
mengata pasangan pengantin secare fizikal..

" si lelaki hensem.. pengantin perempuan macam xxxxxxxx..."

" aku tengok pengantin lelaki macam xxxxxxx [yang tidak elok] "

" pasangan pengantin nampak lebih berusia..macam tak padan jer..."



dan mula bercakap pasal gigi..

pasal mata..

pasal warna kulit...

pasal bentuk badan...

macam muka bapok..pondan..gay...

pasal muka nampak berusia...



Allahu.....


serem aku baca tau..


sebab.. secara tak langsung menghina ciptaan Allah...


kalau ko cakap pasal tak menutup aurat contoh nya..
itu kekhilafan manusia...
tapi jangan sampai menghina...
doakan saja semoga die berubah...
itu tugas sesama islam...
mendoakan kebaikan....

tapi ni biler bercakap...kekadang melampau2...


penghinaan atas pasangan..

secare fizikan...

bila tak sepadan..

siap tanya kenapa pilih pasangan macam tu...
sepatut nya boleh dapat lagi cantik atau kacak..


bleeerrrrgggghhhhhh...................


pasangan kite...cantik sangat ker..?? lawa kacak sempurna..??

atau... diri kite yang mengata tu..

cantik ker...lawa kacak jugak ker tuk pasangan kita...???

atau mungkin ko cukup sempurna..
lawa... tinggi.. muka pan asian...hidung terletak..
pasangan ko juga sempurna...
sama cantik sama padan lah kire nya..

tapi...cantik..kacak..lawa tu subjektif...
kalau lawa secara fizikal..
cube renung balik akhlak serta hati sendiri..
bile mengata orang itu dan ini...

menghina pasangan orang lain..
menghina ciptaan Tuhan..
tapi tak sedar diri.. apa yang ada pada ko tu pon Allah yang bagi..


sebenarnya.. aku tau..
point peng komen2 tu semua sebab nak menyakitkan hati orang tu...
saja2 tambah hitam kat hati kata ko...

eeaahh.. biasanya..
orang yang hati nya berkahak ni tak sedar tau yang die tu busuk hati..
thats the fact..!!

dan biasanya komen2 macam ni..
orang2 bacul jer yang berani cakap..
sebab..?? komen.. tapi tak tau dari sapa..
kang ada link fb ker.. link blog ker..
takut pulak orang tau dan kenal sapa sebenarnya pengkomen tu kan..
[sama kes dengan pengkomen cik anon dalam blog lah ni]

apa yang die nampak hanya yang buruk jer secare luaran..
secare fizikal..

ko sendiri.. mecari pasangan..
pilih ruper jer ker..??
hati tolak tepi..??
baca doa makan pon failed..
apetah lagi nak baca fatihah..
giteeww..??

kekadang orang tu tak  semesti nya cantik lawa mengancam menggiurkan..
tapi..aku jumpe ramai orang yang sangat menarik peribadinya lebih dari fizikal nya...

lagi kite kenal die.. lagi banyak kelebihan2 die yang buat semua orang suka..

mungkin akhak nya..
tutur kata nya..
sopan nya..
keikhlasan nya...
hati nya....

jadi.. tak yah ko nak mengata sangat pasangan orang lain...
orang tu terpilih sebagai pasangan nya pasti ada sebab yang ko tak nampak..
atau mungkin ko tak de pon kelebihan tu..


tak yah kate pasangan..

kekadang.. anak2 orang pon...
sedap2 rasa nak mengata fizikal nya..
Allahu... anak tu sempurna.. comel..cukup sifat..
dan suci...
kenapa pulak perlu menerima hinaan..
hanya kerana ko mungkin tak suka ngan mak pak nya...
kalau hidung tak berapa mancung..
kalau kulit tak berapa nak putih..
bukan kah tu semua Allah yang tentukan...
Allah yang hadiah kan...
jangan sebab ko tak suka kan seseorang tu [artis contoh nya]
ko menyakitkan hati mereka dengan menghina anak2 mereka..

sama seperti ko menghina Allah..!!

takut giler kekadang aku baca komen2 tu..
semata2 nak menyakitkan hati si makpak..
sanggup lah jugak ko cakap macam tu pada si anak...
yang tak berdosa...istighfar....

jangan membandingkan..
jangan menghina..

kite pon tak tau satu hari nanti..
dia mungkin akan jadi jauh lagi hebat dari sapa kite sekarang ni...

semua tu milik Allah..
baik sempurna..datang dan balik nya pada Allah..
macam tu jugak yang buruk...
Allah yang jadikan...
tanya diri sendiri semula..
biler kite mula nak bercakap kekurangan orang lain..
cukup sempurna kah kite...

dan... paling2 penting..
cukup kah kite untuk Allah pandang kite...


iman kita....



muhasabah diri.....

tu aku sekarang...
masih lagi baca...hahaha..suka baca perkembangan retis ni..
aku manusia normal...biasa..sama macam orang lain..
tapi yang mana buruk2 tu... atau berbaur fitnah...
atau hinaan...elakkan diri baca..
sebab nak jaga hati sendiri..
takut nanti ngan kite2 sekali dapat dosa..
kalau terpecaya..terpengaruh... atau buruk sangka kan..




notatanganAty :: jangan ingat ko mengata orang tu.. ko rasa tak de apa2 tau.. urusan ko dengan Allah tu satu hal.. urusan ko dengan orang tu jangan buat2 tak perasan.. jangan sampai ko menggigil beribu tahun mencarik orang yang ko tak pasti boleh jumpe lagi ke tak kat akhirat nanti semata2 nak mintak maaf atas perkara yang ko rasa tak de apa2...tu pon kalau orang tu nak tunggu ko.. 
Wallahualam....









CLEARANCE STOCK



BLOUSE [BF FRIENDLY]

COLOR :: BLUE
SAIZ :: L SAHAJA

MATERIAL :: POLYESTER COTTON
TIDAK JARANG dan kain selesa


HARGA :: RM 29

WHATS UP/SMS :: 019-2085089














9 comments:

MizzTina said...

suke entry akak yg ni.. kdg² org tu rs dia sempurna sgt, tu yg melahar org je kejenya.. grrrr

Chekgu Azrine said...

Astafirullahalazim..
Scary akk baca sis..
Semoga akk tidak tergolong dlm golongan seperti di atas

Nurzakiah Hanum said...

scary baca

mommychaa said...

:)

Fara said...

hurmm...manusia ni memang suka bercakap ikut sedap mulut sampai lupa diri.

nauzubillahiminzalik

Masya said...

manusiakan tak sempurna.. terlajak perahu blh undur.. terlajak kata.. buruk padahnya...

Yana Ujang said...

eh penyakit ko sama cam aku...suka baca komen²...tp aku x suka la bc blog² gosip..tp aku suka baca page² fb yg share macam²...pastu baca la komen² org..xde kena mengena pun dgn apa yg di share..janji boleh buat org sakit hati..jijik sgt hati tu kan...hurm hurm

harap kita x tergolong lah dlm org² yg suka menghina kejadian Allah...nauzubillah

eima said...

aku slalu baca tp mls komen .. sbb xde kaitan ngan aku pun ....

mcm la cun sgt nk kritik org tu .... tak takut ngan Kuasa Allah kot

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam atie,
iols TERASA tau
dah la itam, muncit, selekeh
bla...bla...bla..
he3 :P