Wednesday, November 26, 2014

#Makeover BilikTidurUtama :: proses mengecat


amboi ko..
tak sabar2 na...
nak soh aku terus buat tayangan premier hasil #makeover BilikTidurUtama...huuuu...

kemon..kate makeover kan..
kene lah cerite satu2... ahahaha...

ritu dah cerite pemilihan cat..
dan kenapa aku tetibe nak makeover bilik tidur aku..
so.. next step...gi beli cat...dan proses mengecat bilik tu..





ni gambar dari instagram aku..
masa pemilihan kaler cat kat kedai..

mencabar hokeh..
selama ni.. warna2 familiar.. tak susah tuk aku..
aku ada teknik nak pilih warna yang tepat..
tapi tuk kali ni..kaler hijau ni..
memang susah sangat2 kat aku..
sebab...aku tak jumpa kaler yang betul2 gelap..
ada hijau gelap..tapi masih tak cukup gelap yang macam aku bayangkan..


balik dari kedai cat..[hari sabtu]
laki aku tak sabar2 nak mengecat..
petang tu jugak hokeh..
sedangkan dah plan kate nak cat esok nya -hari ahad-
tapi dah die nak mengecat sangat..
aku biarkan ajer....

kali ni aku tak tolong sangat pon..
aku kan mengandung.. nak bau2 cat sangat ni..tak elok lah kan...
dan.. nak elak dak qaleef kacau...
fared cat sorang2 ngan pintu berkunci..
hasil nya... dah habes die cat tu baru aku tengok..

tapi malam tu..fared hanya cat untuk fature wall jer..
saja nak test tengok kaler..
sama ker idak ngan apa yang aku nak kan..

habes mengecat fature wall..double layer..
baru aku masuk tengok..
memang ada sikit 'lari'.. lebih terang..!!! aarrggghhh.....

esok nya..
laki aku gi kedai cat tu balik tambah kaler hitam sikit lagi tuk gelapkan kaler hijau tu..

so..terus jer lah cat satu bilik hari ahad tu..



abaikan budak tak berbaju yang sibuuuuukkk lah jugak nak 'menolong'..puuffttt...



aku kalau mengecat [walaupon bkn aku yang cat]
memang habes semua aku bukak..
biarkan leceh..tapi hasil nya lebih kemas..


dah gonjeng dah meja aku di cabut..tu hitam tinggal besi para tu jer..
bilik aku kalau tak berlangsir.. terang memancau2..
masa tu pulak memang ngah terik sangat..pagi lagi ni tau...


laki aku mengemas macam ni lah..
mana yang boleh jer...
kalau aku tu..sanggup ake keluarkan semua tu..
tapi.. aku tak larat sangat nak nolong..so aku tolong mana yang mampu jer lah..sobsob..
risau jer perabot aku tu kene percikan2 cat tau...




bencana..!! huhu... meja kerje aku ni...
fail2 barang2 penting dah letak kat bilik lain..
barang2 besar ni malih nak alih jauh2 kate nya...fineeeeee......




ni jer aku mampu tolong..agagaga...
aku memang cerewer bende2 ni...sanggup lah aku bungkus tampal satu persatu..
ekon2 semua bertampal..gigih...huuuuu..
kalau laki aku cakap -lambat-
biar lambat.. biar leceh..asal bersih dan senang kerje kendian nanti...



disaster kan bilik aku masa ni..
lagi teruk keadaan dari masa pindah dulu...
tapi aku pasraaaaahhh....hahahaha..
kalau tak pasrah..macamane laki nak cat keeenn..

laki aku cat satu bilik ni.. setengah hari...
double layer siap...
memang kene double layer..baru cantik..
pakai tin 5 liter jer cukup ada baki lagi sikit...


gambar dah siap...
macam biasa lah..aku upload kendian...mihmihmih...
tapi nak cerite kat ko ni dulu..
lepas siap cat tu..
aku.....


amaiiiiigaaaaadddddd.......!! -okeh..poyo tak...hahaha..

giler ko tak poyo...bilik aku hijau...!!!!

satu bilik hijau...

masa tu pulak belum kering..
pulak tu cahaya cukup terang masuk bilik...
jadi warna hijau tu.. memang nampak tak cantik kat mata aku...

laki aku pujuk..
tunggu kering...tunggu..
jenuh die kate cantik cantik -nak saiko aku...

giler ko..susah aku nak hadam awal2 ritu..
macam tak sangka...hahahaha..
drama sangat kan...

so.. nak tengok hasil keseluruhan..cantik ke idak..
menjadi ker tak idea asal tu..
tengok sok lusa keh..insyaa Allah....

P/s :: aku tak mengecat la weyyyhhh... Laki aku yg buat semua.. Tak baca betul2 la teeewww... aiyaarrrkkk....






CLEARANCE STOCK



BLOUSE [BF FRIENDLY]

COLOR :: BROWN
SAIZ :: L SAHAJA

MATERIAL :: POLYESTER COTTON
TIDAK JARANG dan kain selesa


HARGA :: RM 29

WHATS UP/SMS :: 019-2085089









14 comments:

ain.ya.nun. said...

Tabahnye ko Ati melihat kekecahan itu tapi takpelahkan sebab hasilnya memang meletop nau nau ( pemerhatian berdasarkan gambar teaser ko tu la).

mama amir said...

qaleef absorb je tu...siapla tak lama lagi...dia pulak yang buat yer...^_^

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
selamat pagi
wow x sabar nak tgk hasilnya

Rai OurKizuna said...

arghhh.. cepatlah sambung~~!! hahaha.. saja buat orang saspen..

lieyalatif said...

tabik spring...korang laki bini mmg rajin.... terbaik laa aty...bersemangat ni esok nak pantang kat bilik lawooo heheheehehe

Fiqah Feeona said...

Saya tak mampu nak cat rumah..Nampak macam senang tapi mengecat sebenarnya sangat penat.

eima said...

arrrrr tak sabo nk tgk .....

✿ Atin ✿ said...

tak sabar nak tgok hasilnya..
mesti wow!

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam atie,
he3
cecepat upload hokeyh finale outcome :)
lagi satu qaleef geng fayaydh
boleh berpampers sajork he3

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Tak sabar nk tgk.. mesti cantik..=D

Ana Solehah DI said...

hahaha....tak sabar nak nengoknye sis :P

MumMe said...

make sense jg warna hijau tu seswai. sbb byk furniture putih, nampaknye... ok cayyok cayyok...

Masya said...

kalau hijau gelap ni anak jer yg suke.. tp cam cantiklah pulak kalau warnakan kat wall ruang tamu besarkan.. ni kat blk kan aty buat ..

EzanIdris said...

sukenyeee make overrr bilik hihi. rasa semangat je kan. tak sabar tengok hasil