Tuesday, November 25, 2014

#Makeover BilikTidurUtama :: cerita sebelum




ritu dah tengok kan.. teaser...
aku pilih hijau...hijau emerald...hijau gelap..!!
tah macamane aku boleh setuju pilih kaler tu..
pilihan aku rasa nya..ker pilihan laki..pastu aku bersetuju..
ker..macamana..hahaha...tak ingat dah..

sebab..seingat aku..
secare tetibe aku rasa nak makeover bilik aku tu..
makeover maknenya..ubah hampir keseluruhan ruang..
kepada sesuatu yang berbeza dari sbelum nya..

sebelum :: feature wall jer kaler kelabu gelap..

memula plan nya aku hanya pikir nak cat wall2 yang lain dengan warna yang sama gak..
warna kelabu gelap tu..
dah lama nak buat..
tapi tak terbuat2 gak..
jam2 ko mengandung ni pulak lah jam2 tu ko mengidam nak mengecat bilik..puuuffffttt...

masa aku mabuk2 teruk ritu..
aku banyak sangat masa habes kan kat dalam bilik..
dok baring termenung tak larat nak bangun..
lepas tu.. masa tu.. aku tak larat nak kemas bilik tu..
semua nya lintang pukang..berterabur...
yer lah.. aku ni..kunci pon kene simpan letak dalam bekas nya..
kalau letak2 jer atas meja pon aku dah rasa berterabur dah..agagaga..saiko...
meja kerje lagi lah alahai..ngan bil2.. 
ngan berabuk tak berkemas..
masa tu.. fared yang banyak uruskan bisnes aku..
amik order..tulis note..nama alamat bagai..
die lah yang bungkus.. pos kan tuk kastemer2 aku..
tu copy2 tracking number berterabur atas meja
aku nak harapkan fared mengemas sangat kerje2 aku..
kalau die mengemas.. jawap nya nanti.. 
aku tak jumpa lah apa bende nak dicarik kendian2 hari..
tanya die pon..kompem2 lupa..
lagipon.. kesian gak nak soh itu ini..
die nak jaga aku..jaga anak lagi..
masak dan uruskan kerje2 umah macam basuh sidai baju..
masak..uruskan dapur..dah syukur sangat dah..
alhamdulillah boleh gak lah boleh di harap tuk kerje2 macam tu..
jadi bende2 kecik macam dalam bilik ni.. 
aku biarkan jer lah..

so berbalik kisah makeover tu..
biler dah aku tengok bilik tidur yang selama ni memang aku jaga rapi..
dah rupa tak semenggah..
hilang romantik..
baju bergantung sana sini..
tu yang hati melonjak2 nak mengemas..
dan sekaligus.. nak buat makeover..
yang dari konon nya nak cat sikit jer..
terus aku buat sekaligus...

dari pada bujang lagi..
aku akan pastikan bilik tidur adalah tempat kesukaan..
sebab aku rasa.. kat situ lah tempat nak rehat..
tempat yang menggambarkan diri kita..
lagi pulak biler dah berlaki ni kan..
aku sentiasa nak pastikan bilik tidur tu jadi tempat romantik kiteorang..
tempat tenang2 kiteorang berdua..
macamane bersepah masa fared gi keje pon...
aku akan pastikan bilik tu berkemas rapi sebelum die sampai rumah..
bukan bilik jer lah..semua ruang pon...
tapi bilik paling aku amik berat..
mesti bersih..wangi.....

susah tau sebenarnya nak maintain biler 'duduk' 2 orang satu bilik ni..hahahaha..
memang memerlukan kerjasama penuh..
kalau dok seorang jer nak jaga..seorang lagi sebalik nya..
susah gak tau...
bertambah pulak lah ada anak kecik..
dulu masa awal2 kawen..
ada jer bende tak kene..siyes..bende kecik pon boleh bawak gaduh taw..
tapi lama2 ni..dah bertahun kawen..
masing2 dah tau peranan masing..mudah lah sikit..

bab kebersihan..mengemas..
sama2 nak bilik bersih..
tapi bab2 mencantik kan tu.. haaa..tu payah...
contoh binik suka romantik2 pakai lampu warm2 jer..lampu kuning tu..
tak pon pasang lampu side table jer..
tapi laki kate die rimas.. suka bilik terang benderang...giteeewwww...

macam tu jugak gak ngan item2 dekorasi lain..
kalau aku... nak pakai cadar comforter bagai..mesti nak sama2 serasi ngan kaler dinding..
nak pulak sama ngan kaler langsir..
bertambah jenuh.. kaler karpet pon nak ada kesinambungan..
belum lagi aku rasa nak tukar bunga..alas meja bagai..
kalau laki ni kan..asalkan ada..
kalau takde pon..die tak peduli..kot...agagaga...

tapi fared ada gak lah pendapat dan kesukaan die jugak..
yang aku kene toleransi..
dan perlu mintak pendapat die bersama dalam buat keputusan..

salah satu nya..pemilihan kaler cat bilik..

selalu nya laki aku ok jer..ikutkan ajer..
lagi kalau aku siap tunjuk contoh2 dalam majalah bagai..
tapi kekadang ada gak lah biler tengok2 majalah sama2 ngan aku..
atau kat mana2..
die pekenan kat satu2 idea tu...tapi tak menepati pulak citarasa aku...
haaa..kat situ lah selalu nya jadi isu..huuuuuu....

macamane eh boleh pilih kaler hijau..
aku pon tak ingat sangat..
tapi secare tetibe...
kaler2 coklat..cerah..gelap..semua aku pernah try..dari bilik bujang aku lagi..
warna merah...??!! a big no...!!!!
aku sukakan warna yang cosy...
warna kelabu..warna yang aku nak tukar...
warna biru.. boleh dipertimbangkan..
tapi.. aku pilih hijau...
nak amik hati fared kot..hahahaha...
tapi..rasanya tak..
aku memang rasa nak cuba sesuatu yang baru..
yang lain dari sebelum2 ni aku pernah buat...
jadi..pilih hijau...

biler aku kate nak cat kaler hijau..
terus fared teruja..!!
sebab tu kaler peberet die..
tapi syaratnya.. tona hijau macamana biler aku carik dulu..

dalam kate aku mabuk tu..
melepek atas katil..
gigih pulak aku on9 dengan hp google mencarik idea warna ni...


kalau ikutkan aku..nak pilih kaler lembut2 macam ni..masih lagi cosy..
dan sesuai lah ngan perabot sedia ada tu kan..



tapi fared pilih kaler ni..!! hijau emerald..
seriously..??!! dark green..??!! 
aku sereeeeeemmmsss sebenarnya..
memang cantik warna nya...rare.. cosy.. dan bagi aku.. country sangat...
sesuai lah ngan citarasa laki aku tu kan...

tapi..jangan pandang pada warna..
pandang ngan mata halus...pandang secare kesuluruhan nya..
dekorasi nya..kat situ aku rasa mencabar..
sebab..kalau tak serasi ngan apa yang sedia ada..
caca marba..kaler yang cantik akan jadi selekeh nanti...
kat situ aku sereeeeeemmm...


tapi masih boleh consider..
lagipon bagi aku.. alaaaa cat jer...
kalau hagak2 tak ley hadam nanti..lepas setahun hagak serik mengecat tu dah hilang..
kite tukar kaler lain pulak kan...agagagaga...aku siyes ni..
apa salah nya mencuba..
selagi tak cuba.. selagi tu kite tak kan tau...

so.. aku setuju jer lah...


haaa...cerite pasal proses mengecat bagai tu..
sok lusa pulak eh aku sambung..
kate #makeover kan...kene lah step by step...

ni pon jenuh aku carik masa nak buat entry ni tau..
sebab mabuk blog masih tak hilang sepenuh nya...huuuuuu...
so..bertabah lah semua yer...


















11 comments:

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

akak..color hijau picture 1st tue soft..tenang jer tgk.. tapi yg hijau pic kedua tue pun cantik jugak..adoiii pening nak pilih nie..hehehe=D

Nurzakiah Hanum said...

suka colour lembut skit

mommychaa said...

aty!
ko kena make over cepat-cepat so bila berbaby nanti ade new environment dgn baby baru :)
aku make over takat beli cadar patchwork baru jele hahahahaha :)

LYAfrina said...

Serius. Pulihan warna y sgt tepat. Lya mmg dh lma nk kaler emerald green ni. Cuma sblm ni plan nk cat kat area dapur.. tp bila tgk bilik aty ni.. mmg nk tukar plan la. Kbtulab set bilik tdo pom kaler putih.
Kita save pic aty utk rujukan ye..

eima said...

mmg warna yg berani .. betui ... bilik mengambarkan kita ..

eima said...

mmg warna yg berani .. betui ... bilik mengambarkan kita ..

fazianbatrisyia said...

tak sabar nak tgk yg siap punya...mesti cantik sgt...

amynur said...

cantik la atie...lain dr yg lain..suka!!

Liyana said...

cantik la kaler hijau tuu... nak tgk full please hehe

d-Ya said...

bagus2..kite pn tgh plan nk cat master bedroom warna hijau emerald.x sangka aty pn dh buat.boleh la curi2 idea aty nnt..hihi.x sabar nk tunggu gambar keseluruhan bilik!!

An Isya said...

salam,,saya pernah terbaca..org mengandung kne elakkan dari mengecat..sbb bau dan bahan dari cat tu boleh menjejaskan kandungan...sorry skadar ingatan...