Friday, November 28, 2014

#Makeover BilikTidurUtama :: langsir bilik



kemahen ko kan..betul2 makeover nih...
gigih nau bunyik nya..

Tuh.. Entry mengecat ritu... Ambooii ko...
Baca tak kasi perabeh la tu..
Kan ker aku cerite tu.. Bkn aku yg mengecat..
Semua laki aku buat..
Laki aku siap kunci pintu..aku ngan anak dok luar bilik
Sebab tak kasi qaleef buat kerje sama..
Tau2 dah siap jew...uhuukss....

Mekaseh ingatkan..
Aku tau bau cat tak elok tuk org mengandung cam aku ni ha...
Tapi tu la.. Tak baca betul2 tu...ngeeee...

Okeh.. Habes soal cat..
La ni.. Bau semua pon dah hilang..
Kite cerite pasal langsir pulak..

okeh... langsir tak termasuk dalam list aku nak tukar pon...
sebab.. aku malas giler nak menjahit..!!
iyeerr..biasanya aku jahit sendiri..
kes2 trpencil jer aku akan hantar orang..ngeeee

tapi.. lepas ritu bukak masa nak mengecat bilik tu..
aku rasa macam...
dah kepam sangat lak langsir kelabu tu..

mau nyer tak..
pakai nak dekat 2 tahun tak pernah bukak cuci..agagaga...
malas oooii...berat hokeh...
sheer curtain nya siap dah belak2 sebab kene panas matahari..
sikit masa lagi boleh reput gamak nya tu...

selalu aku vacume jer tuk bersihkan habuk..

haaaa.. ni dah alang2 tu..
dah bukak..nak cuci..
dah hantar dobi basuh jer..senang...
terus pikir tukar baru jer lah langsir tu..

aku rasa.. kalau lah dah pasang elok langsir lama tu..
kompem aku malas dah nak cabut2 tukar lagi...
mau gamak nya amik masa 2 tahun lagi kot..hahahaha...
tunggu sampai reput....ngeeee...

gigih tak gigih..
mabuk tak mabuk..
gigih gi carik beli kain nak buat langsir...
dan bukak jer lah mesen antik arwah mak aku tu nak menjahit..
dah lama tak menjahit..

seminggu gak lah bilik aku tu tak berlangsir..
bukan tak cover langsung..
tapi macam biasa lah...main sangkut2 jer..asal tutup..
rimas aku nengok nya..
tapi nak menunggu fared bawak aku gi beli langsir tu yang lambat..
aku ni masih tak 'selera' lagi nak drive sendiri..
manja sangat kan kali ni...agagaga...

lepas seminggu cat..
baru terhegeh2 carik langsir..
pon.. bukan terus2 siap jahit..
nak potong lagi...
jahit lagi...eeeeeiii....remeh...!! leceh...!!!
tu aku malas tu..
tapi terpaksa gak buat..
kalau tak..tak tau lah biler lagi aku nak buat...

kalau aku tau sapa2 orang kat sini -area rumah aku ni- boleh buat
memang aku hantar jer soh orang jahit..
tapi kang laki aku perli pulak..
sebab kalau ko nak tau..
aku ni pernah amik khurus menjahit langsir tau...agagagaga....
so harus lah kene jahit sendiri kaaaaaaaannn....puufffftttt....





syukur gak lah ada mesen antik arwah mak aku ni..
walaupon bunyik nya kuat...
walaupon tak canggih..
tapi...masih elok dah jahitan lancar..aku dah syukur sangat...
rosak aku repair..elok boleh pakai...
sayang giler ooii ngan mesen ni..
tu pon mak aku dulu dah siap2 tambah kan motor..
so tak lah menjungkat jungkit lagi kaki aku tu kan..
main tekan jer..laju sikit..dan tak letih....

pernah sekali dulu..nak beli mesen jahit khas...konon2 nak amik tempahan..
siap dah rasa nak trade in dah mesen ni..
tapi sayu rasa hati biler pikir balik..
kalau beli mesen lain pon..tak akan aku jual mesen yang satu ni..insyaa Allah..
biler jahit...teringat arwah mak aku...
puluh tahun dah tau usia mesen ni...haaaaa..
kaki nyer jer dah reput kayu nya tu dah buang..
besi nya aku dah bagi orang yang suka deko2 ala inggeris ni...
aku bagi kat satu group deko nih...
takde kaki..senang sikit nak simpan..sebab body nya besar..


yang ni halus jer ni..tuk tempat sangkut hujung pengikat langsir tu..
biasa jahit lagi halus..tapi kalau halus sangat lagi leceh aku nak jahit kan..
setakat nak pakai sendiri..boleh lah tu...hahahaha...


ni jahit pengikat tali...
tu putih aku gosok ngan gam kain khas nak kasi keras..



jahit langsir ni leceh sangat bagi aku..
berat..besar....
nak potong susah...nak jahit susah..hahahaha..
merungut jer lah ko kan..

tapi siyes..
tu pasal.. ko kalau upah jahit kedai...mahal upah dari kain...
ada tempat kire kaki...
tu belum lagi cerite patern2 fashion tu ini bagai..
tu kalau upah satu rumah amik untung beribu..
aku tau lah.. aku pernah dulu...
tapi skali dua jer masa bujang2 dulu tolong kawan2 mak aku..
tu pon.. muncung2 mulut aku terima sebab mak aku suruh..hahaha..
kalau sikit2 tak apa lagi..
kalau satu rumah.. pulak tu kain nya..alahai..tebal giler berat nak mamppsss...
ngan dary curtain.. ngan sheer curtain..puuffttt...
merungut2 aku tau..

tapi biler time dapat upah tu memang besh...
yer lah.. modal nya benang ngan elektrik jer kan...hahahaha....
tapi ko kene pikir gak..
tenaga dan masa ko dok hadap bende tu..
kene teliti lagi..tak ley cincai2 jer langsir orang..
kang orang marah..
pulak tu ukuran kene tepat..
haaiihh..memang tak berbaloi lah kalau ko nak amik setakat upah benang...huhuhu...
orang2 yang biasa tempah kat luar tu tau lah...

tapi pernah gak aku jumpa upah kampung..murah nya lahai....
seronok..
tapi setakat jahit lurus sekeping bukan fashion2 tu ok lah..
kalau ko nak ropol2 bagai..
pastu nak bayar kat orang tu murah2...
tak sampai hati tau...

aku tau lah..sebab aku biasa jahit langsir..
bayangkan aku start jahit langsir dari umur aku belasan tahun..
asalnya cuma jahit tolong kawan mak aku jahit langsir tuk umah mak aku sendiri..
masa tu die tak sempat nak siapkan sbelum raya..
jadi mintah tolong aku sendiri..
kire tak de upah lansung kat mak aku..
dah anak nyer yang jahit kan..
dari situ lah aku belajar menjahit..
sejak tu..aku tak pernah hantar orang dah..
kecuali satu langsir umah sewa aku ni yang aku baru jer jual raya ritu...
tu pon sebab aku malas gilers... hahahaha...

jahit sendiri memang jimat..
tapi macam aku cakap tadi lah..
leceh remeh...menyampah aku tau...hahahaha...

ngan day curtain..
sheer curtain...
tu belum lagi aku benang putus..benang putus.. jarum patah..aaaiihh..macam2 lah...

so..jangan korang berangan nak hantar tempah kat aku yer....agagagaga...
aku hanya jahit tuk diri sendiri jer....


macam langsir bilik ni..
seb baik gak lah tak banyak..
tapi tak banyak pon...
tetap rasa...bercinta aku nak perabehkan..berhari2...
sebab aku pakai bidang 60 punya..
aku kene sambung 2 panel..sebab tingkap besar..
nak kasi kedut banyak dan lebih cantik..
satu panel lebih kurang 3 meter [tingkap aku tinggi]
darap ngan 4 panel bidang 60... 
double kan lagi untuk sheer curtain dan jugak day curtain..
haaaa..kalau ko tak biasa beli ukur sendiri..memang blur2 lah aku cakap ni..

* TIPS :: nak kasi ruang nampak tinggi..pasang langsir dari ceilling.. walaupon tingkap ko sekerat jer..tapi ko labuhkan sampai bawah lantai.. insyaa Allah akan nampak lebih cantik dan menarik


dan lagi.. 
walaupon kata day curtain ko dah gelap sekalipon..
pakai kan jugak sheer curtain..[yang jarang biasa orang pakai belah belakang langsir tu]
lagi2 kalau ko jenis ikat langsir..
nak nampak lagi cantik..pakai lah...
sheer curtain biasa lebih murah berbanding day curtain...

berbalik pada cerite langsir aku..
aku siapkan potong.. jahit dan pasang semua nya tu dalam 4 hari..
kalau ikutkan sekejap jer..
sehari boleh setel..
tapi tu kalau ko hadap dari pagi sampai ke malam tak gerak2...huhuhu...

nanti dah siap semua..
aku tunjuk eh..
sikit jer lagi tu...ngehngehngeh...





CLEARANCE STOCK



BLOUSE [BF FRIENDLY]

COLOR :: SOFT CREAM [KHAKIS]
SAIZ :: L SAHAJA

MATERIAL :: POLYESTER COTTON
TIDAK JARANG dan kain selesa


HARGA :: RM 29

WHATS UP/SMS :: 019-2085089


















10 comments:

Liyana said...

gigihnye makyong... tak zabar nak tengok hasilnya :)

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya

Rai OurKizuna said...

walau pun saya tak paham langsung bab langsir tapi saya yakin.. kejadiannya mesti cantik gila nanti.. tak sabar~!

eima said...

laaa ingat dah gantung dah ... nk tgk gambar full makeover ... bila ni nk tayang ..sebuk kan haku nk nengok bilik tidur oarg hahahhahha

IeRA said...

salam..

seronok ye pandai jahit sendiri. saya ni satu pun tak pandai

fazianbatrisyia said...

Cantik warna hijau tu. sy pon minat. Betul tu, jahit langsir remeh. w/pon tak kursus ada jugak jahit sikit2. tp utk rumah hari tu tempah. mmg mahal la tau...xde pilihan. x sabar nak tgk keseluruhan make over bilik

Chekgu Azrine said...

still nak cakap aty ni memang rajin dan gigih...hahahaha...bestnya pandai jahit langsir sndiri tau

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

MumMe said...

gigih mumme scroll sampai bwh nak tgk hasil akhir... hiksss

MamaDaniel said...

Rajinnya.. saya paling x rajin jahit langsir la.. x berapa nak layan kain besar2 berat2 ni. Hahaha.. kamdarkan saja.. hahaha..
Apapun.. mesin antik tahan lama tau.. saya pun ada mesin jahit hitam singer.. x pakai tp sayang sangatttttt... hihi..