Monday, December 15, 2014

Anak :: kene bagi eh UBAT CACING kat anak..??




aku kan....
bab2 ni.. bab2 ubat.. vaksin bagai... memang agak lembab sikit..
waktu orang kate itu ini..[pasal vaksin]
aku study gak lah sikit2 mana yang perlu..
tapi tak terlalu obses..
jadi aku ikut mana yang aku 'hadam'...
tak terlalu mengikut kate orang...atau jugak kate pakar..

tapi ada sesetengah nya...
seperti ubat-ubatan..
walaupon lembss.. aku amik tau gak lah..eerrrr...sikit2..
aku kalau boleh memang tak nak anak aku bergantung ngan ubat sangat..
lagi pulak..kecik lagi ni ha..
baru 2 tahun lebih..

aku suka pergi spital kerajaan..
sebab.. derang susah nak kasi ubat.. hahahaha...
tu kalau ada yang tau.. atau ikut IG aku..
mesti heran kan kenapa aku sanggup pergi spital klang jauh2 buta nun..
dah lah tu.. pagi2 gelap pukul 3-4 pagi pulak tu..
biler qaleef demam teruk...
aku ada sebab nya..
walaupon kalau korang nak tau.. 
qaleef tu ada jer medical card insurans tuk pergi spital private
yang lebih selesa..
tapi tetap nak pergi spital gomen tuk sesetengah masa..
gigih tak gigih tu yang pergi pukul 3-4 pagi tu..
sebab waktu tu jer tak ramai orang.. hahahaha..
makpak ko pon...alahai....

aku ada sebab nya....

bebalik pada cerite ubat cacing..

aku ni macam blur2.. biler lah pulak nak ku bagikan ubat cacing kat anak aku tu..

dan... perlu sangat ker...??

dah aku ni pulak..boleh pikir..
biler masa pulak cacing masuk dalam badan anak aku..
macamane pulak die masuk...
aku bayangkan cacing2 tanah yang besar merah tu..
masuk mungkin masa die main pasir..

bongok giler kaaaaannnn...!!!

lepas tu pikir balik..

macam mustahil jer... hahahaha...



jadi aku gugel...
macam biasa lah kan...
kalau ko tanya dokter memang die soh kasi..
tapi nak gak lah tau details2 lagi...
sekadar pengetahuan giteeewwww...

blog paling popular nak carik info pasal anak ni...
BLOG DRZUBAIDI.COM 
asalkan aku petik jer nak tanya pasal anak..
blog die kuar dulu dalam carian gugel.. huhu...

dapat lah aku info pasal hal ni..


oooo... ada macam2 jenis cacing ruper nya..eeuuuwwww....


dan macam2 cara masuk ke kedalam tubuh badan manusia..
dan yang paling senang nak kene.. bebudak ni lah..
kite pon senang gak kene...








ko pernah dengar tak orang cakap..
kalau anak tu tak lalu makan..badan kurus...
atau makan banyak..tapi badan kurus jugak..
maknenya.. banyak cacing dalam badan...??

aku selalu dengar..
sampai kertu ni pon biasa..
jangan kan kate budak..
aku ni kan kurus kering kan..
makan banyak boleh tahan..
tapi tak naik2..
mak aku dulu... soh aku amik ubat cacing ni lah..
bukan masa aku bebudak tau..
ni masa aku dah kawen ni ha...
masa aku bujang dulu.. ada gak lah aku amik..
tapi tak perasan lah apa jadi.. hahahaha..
sebab..sama jer pon badan aku ni tak naik2..ngeeee...

tu orang tua..macam aku..
kes kekanak pulak..??
macamane nak tau derang ada cacing dalam badan..??

ni aku share sikit info2 yang aku tau dan baca...

1. Keluar cacing daripada lubang najis, atau nampak cacing pada najis
 2. Alahan kulit yang teruk - bengkak atau ruam & gatal terutama pada waktu malam
 3. Gatal sekitar lubang najis
 4. Alahan terhadap makanan
 5. Sakit perut-ciritbirit, kembung, sembelit
 6. Anemia-kurang darah ( ada cacing yang menghisap darah)
 7. Keletihan luar biasa-lesu, kurang tumpuan, kemurungan, gelisah, demam
 8. Tiada selera makan, pucat
 9. Kurang berat badan walaupun selera makan ada
 10. Mengetap gigi keika tidur malam
 11. Kedutan dan lingkaran hitam pada kelopak mata
 12. Hiperaktif
 13. Sakit Kepala
 14. Sensitif terhadap cahaya
 15. Gusi dan hidung berdarah
 16. Batuk-batuk teruk yang berpanjangan, batuk berdarah, asthma (cacing di paru-paru)

so far... tak de pulak semua tanda2 ni kat qaleef...
kecuali tak nak makan tu...bukan tak nak..tapi memilih..!!
nak cerite kat ko pasal ni nanti..
sekarang nak cerite dulu pasal tanda2 cacing kat budak ni ha..
eerrr...tanda2 macam banyak kat aku jer...hahahahaha....
aku rasa.. aku pon kene makan gak nih..
eerrr..boleh jer jugak kan...ngeeeeee....

hurrrmm... aku kire.. pemberian ubat cacing ni satu kemestian dah kot..
untuk kanak2 tu sendiri..
tapi.. mengikut kate dokter [kerajaan] aku pernah tanya..
ubat cacing ni perlu di ambil jika kanak2 tu ada simptom kecacingan sahaja...
macam qaleef.. biler aku mengadu pasal tak nak makan tu..
dokter hanya cadangkan supplement tambahan jer..

tapi tu masa cek 2 tahun...
sekrang qaleef dah 2 tahun 8 bulan..
mungkin perlu kasi dah..atau rujuk dulu pada dokter semula....

dari yang aku tau gak..
ubat cacing ni tak lah bahaya..dan dah jadi kemestian tuk kanak2..
tapi untuk aku.. kalau rasa tak perlu lagi [untuk qaleef] 
so aku tunggu dulu..

walaupon kate tak memudaratkan..
tapi kalau korang tak yakin.. atau nak tau dengan lebih tepat..
atau kalau ko nak membeli sendiri kat farmasi ke hapa...
bagi aku..seelok nya.. 
rujuk pada yang lebih pakar..
seperti dokter atau ahli farmasi yang bertauliah..

aku tak berapa gemar beli sebarangan ubat kat farmasi ni..
lagi2 lah kate untuk sesuatu yang series atau untuk anak..
sebab tak semua pekerje farmasi tu bertauliah tau..
biasa aku jumpe yang hanya pembatu kedai tanpa pendidikan khusus..
jadi.. untuk perkare2 macam ni.. perlu lah berhati2..
jangan ko main tibai jer beli sendiri..

aku ni pon.. kalau tak tanya dokter sendiri ritu..
memang sungguh lah tak tau apa..mau gamaknya main kasi jer..
aku pergi farmasi..derang cadangkan beberapa ubat yang sesuai..
termasuk vitamin supplement tambahan..
ada gak sebut2 soh try bagi ubat cacing jugak..
okeh..supplement tu aku boleh consider...
tapi ubat cacing tu... hurrmm...aku tak berapa yakin nak beli dari farmasi..
lebih2 lagi biler aku cakap -anak aku ada G6PD-
dan orang tu blur2 tak pernah dengar..
nampak nau kaaaaann... haaaa...
tu aku tak berani tu...
baik lah aku bayar lebih sikit jumpe pakar kanak2...
atau pergi ke hospital gomen...
tanya nurse pon derang teror tau...

boleh dapat jawapan yang lebih sesuai..
atau kalau nak kasi ubat..
ubat yang betul..
sebab.. ada dos2 yang perlu mengikut umur serta berat anak tu sendiri..
lepas tu.. ada kiraan waktu nya...









kecacingan ni..
aku baca.. ada care pencegahan..nak elakkan anak kerap terkena jangkitan ni..
yang paling utama adalah JAGA KEBERSIHAN anak tu sendiri dan persekitaran..
jaga pemakanan...basuh bersih2 kat sayur buah -yang biasa ada cacing-
makanan mentah macam daging tu masak bebetul...
kuku kene pendek selalu..
kat lobang montot tu cuci bersih2.. jangan main jirus2 jer..
basuh tangan kerap ngan sabun yang sesuai macam dettol tu..

semua ni sangat penting..
kesian kat anak tu lah kalau kene cacing kan..







jadi.. lepas ni mungkin aku kene bawak cek semula akan hal ni..
since die pon dah nak 3 tahun...
last ritu rujuk akan hal ni masa die 2 tahun awal tahun ritu..
so.. mungkin kali ni kene amik gak kot...
tengok lah bulan depan aku buat check-up baby..
cek sekali atau amik ubat cacing kot perlu..

nanti aku update.. insyaa Allah.. kalau rajin..heheh..


korang yang ada pengalaman..
atau pendapat...ilmu..sebagai nya.. share lah ngan aku..
boleh tambah pengetahuan..











12 comments:

Allene ALineWorks said...

anak pertama lin amik... kedua tak... rasa macam tak perlu je.. =D

Chekgu Azrine said...

Dulu anak2 akl yg kecik2 ni mmg akk bg sbb memamg nmpk ada simptom.kecacingan tu..biasa ar bdk2 kan..setiap 6 bulan akk bwk g gov derang akn bg ubat cacing tu dr situ..aish akk pnh bg skli je..sbb perasan simptom dia bila tgok taik dia..uhuk

Jueliza Jamani said...

Jue bagi.. mama kata kena bagi 6 bulan sekali.. so bagi jer lah.. heheheh.. tak pernah lagi nampak cacing keluar kot kulit ker najis ker..

Nurzakiah Hanum said...

entry yang sangat bagus

eima said...

hmmm aku mmg bg ubat cacing kat anak aku since umur die satu tahun ....

sbb aku dulu kecik2 mak aku mmg bg aku makan ubat cacing ... pastu dulu2 aku...dlm najis ade cacing putih .... heeeeeee ngeri


tp better rujuk pakar dulu sbb qaleef kan ade g6pd .... mungkin berisiko ke .... nanti bgtau ... aku berminat nk tau pasal ubat cacing dan g6pd ....

ameris said...

wahh gigih aty cari info pasal cacing ni. tp mmg susah ati gak kalu anak tak lalu makan. terus terpikir simtom2 tu ada tak kat anak2 akak... hmmm..

atu ni entry pasal asben akak yg cirit sampai warded hari tu. just utk iktibar...

http://amerislovely.blogspot.com/2014/12/cirit-birit-jangan-pandang-enteng.html

Ana Solehah DI said...

menurut nenek Ana, bg orang dewasa, cer cuba makan ulam pegaga, elok tu tuk ubat kekacingan... hahaha, kanak2 tak taulaa dorang lalu ker dak makan kan... =D

Mummy Ayu said...

anak2 sy x lalu dgn ubat cacing yg cair tu. tau je even campurkan dlm susu. beli tablet cam gegula je kat farmasi. ada perisa coklat

CikNaa said...

ciknaa pun dah pernah buat entry ni since afiq teruk sgt aritu. tahap taknak makan, cirit,bontot mcm gatal2, lesu yg teruk. lepas bg ubat cacing, alhamdulillah ok sesangat.. lupe masa umur 2tahun tak bawak pg KK..huhu..

sweetpink said...

cacing?? masa saya kecik-kecik dulu sya minum ubat cacing sebab bile buang air, ade kuar cacing..
btw, gud info. thanks for sharing..

http://www.dorsettpink.blogspot.com

Syima Syaz said...

1. Aty, yang saya belajar thru fb group (Dr Suriya ada dalam group tu), kalau takde simptom tak perlu CUMA, rajin2 lah bagi anak makan raw tomato dan betik (kalau terer, bagi bijik betik tu suh anak makan). Tu ubat paling mujarab dan takde apa2 mudarat.

2. Kita yg kurus ni dah makan banyak pun tetap kuruskan, bukan masalah kecacingan (kalau takde simptom), tapi MUNGKIN masalah candida. Saya memang masalah candida, dan lepas stop makanan2 terrtentu dan amalkan pemakanan sihat (belum 100% lagi) untuk betulkan usus, badan dah start naik.

Mungkin la.... Try la google.

farah zahirah said...

Anak tak pernah tau makan ubat. Demam sekalipun fa cuba buat natural remedies. So far cara tu berkesan & anak selalu demam tak lebih 3 hari. Tapi dua tiga menjak ni nampak dia selalu tidur tonggeng, makan banyak tapi badan macam xnaik, perut boncet dan tadi mengadu gatal kat punggung. So hati ni cakap cacing. Tadi beli jugak zentel kat farmasi. Sudahnya anak luak balik melalak sampai muntah! Taktau laa macam mana.. mayb ade natural remedies untuk cacing?