Wednesday, December 10, 2014

Cerita pukul 1 sampai 5 pagi di BIG BAD WOLF 2014


ni kali ke tiga aku pergi Big Bad Wolf..
dan 3-3 kali aku pergi sekali ngan qaleef..
cume tahun lepas.. qaleef dok dalam kereta jer ngan abah sado...
sebab die tido..
elok gak lah.. senang.. heheh...

sebab.. aku ni jenis bangsa pergi pagi buta..
kata 24 jam non stop...
waktu2 ni lah shok aku nak membeli..
bukan apa.. sebab tau..tak ramai orang nak compare ngan waktu siang..

tahun ni pon sama..
aku awal2 dah pergi.. hari fes day tu jumaat on jer..
malam tu aku dah pergi.. agagagaga.... hover kan..
tapi memang macam tu.. tahun lepas pon aku pergi waktu yang sama..
cume tahun lepas gi awal sikit..
sampai sana..kereta masih banyak..jammed!!
so tahun ni... plan gerak lambat...
lepas jer maharaja lawak malam tu..ilek2 jap..
terus gerak dalam kol 12 lebih..
qaleef pulak.. siang tu tido lama.. macam tau2 jer..
tapi.. memang nak die menikmati pon malam tu..
aku tau..die memang suka sangat lah tempat2 macam tu...

dah tengah malam jalan clear.. dalam 45-50 minit sampai kat the mines tu..
dalam kol 1 lebih macam tu...
kereta pon dah tak banyak...
parking pon senang dekat ngan lift...



orang ramai...tapi tak lah sesak.. memang selesa dalam tu..
tu aku suka pergi waktu2 macam tu tuh...
nak memilih pon senang..



aku dah cakap dah.. qaleef mesti teruja giler..
sebab dalam tu banyaaaaakkk giler buku die...

budak2 pon ramai gak ada dalam tu..
tapi bagus nya..tak de pon meragam ker hapa aku tengok..
kalau baby2 tu senang jer lah kan..tido jer dalam stroller..
sejuk..tak bising pulak dalam tu....
baya2 qaleef memang ramai ar..ralit masing2 membelek buku macam library gamak nya..




aku rasa kali ni..sistem lebih kemas...
kalau tahun2 lepas aku pergi.. section kanak2 letak kat hujuuuunnggg nun belakang..
tapi kali ni.. ko masuk2 dah jumpe section tuk buku bebudak..
dan ruang lebih luas serta buku sangat lah banyak gilerss...
buku pulak diletakkan mengikut section2..
macam buku bergambar..
buku tuk kanak2 dewasa sikit..
buku reference...macam2 lagi lah..
senang nak carik..



kaunter dah alih kat belakang sekali kat pintu keluar..
memang nampak kemas lah kali ni...




macam ni kat section buku gambar2..




paling lama aku kat tempat buku tuk qaleef la...
memang ralit giler kot...banyak buku2 menarik..

kali ni.. takde lagi buku bergambar sesaja tuk qaleef..
kalau ada pon tak banyak aku amik..
sebab qaleef pon dah besar.. kene bagi pendedahan pada bahan bacaan lain pulak..
yang lebih real dan lebih mencabar otak die giteewww..

tapi kalau ko nak tau.. qaleef sendiri pon tak minat sangat nak buku2 ala2 baby sangat ni..hahaha
pandai pulak memilih sekarang.. 
walaupon kaler2.. tapi kalau gegambar jer.. die macam tak minat..
die belek2 sikit.. die kate tak nak..die letak dan pilih sendiri buku lain..pheewww...



jangan kan kate aku rambang mata..
qaleef lagi rambang mata dari aku...kejap nak buku tu..kejap buku ni...amboooii sangat nih..
qaleef memang minat membaca..aku perasan dari die baby lagi..
aku cuma bagi galakkan jer dengan selalu belikan die buku2 baru..
dan boleh nampak perubahan die pada satu2 minat pada buku tu..
qaleef die suka buku jenis penceritaan...
sebab die suka kiteorang mak pak nya duduk hadap die sambil bercerite..
die sangat suka tu...-kekadang mak ko jer yang malas..huhu-

jadi.. memang kali ni pon aku tak heran kalau die pilih buku2 macam tu instead buku2 katon gambar semata..
ada lah sikit amik..tapi tu pon yang betul2 menarik..macam dictionary..atau buku jenis 'pop-up'





dan kali ni.. aku banyak belikan qaleef buku ala2 encyclopedia sains..
mengenai alam semesta.. kehidupan binatang yang lebih real.. sains tumbuhan..
kat situ banyak buku2 macam tu tapi yang bersesuaian ngan kanak2..
maksudnya..tak telalu berat..dan penuh jugak dengan gambar2 menarik perhatian..
saja nak tengok perkembangan die pada ilmu baru macam ni macamane pulak kan..

buku2 sains kanak2 kat situ menarik tau..
tapi harge die lebih sikit lah biasanya...alaaa..tapi tetap murah jugak lah..
ko buku hard cover yang aku rasa kat luar mau ratus2 tu..
kat situ rm 15-rm25 jer... murah lah sangat tu...
tapi yer lah.. kalau buku lainmacam buku gambar2 tu.. boleh dapat lagi murah lah..
serendah rm 3-5-10 hengget..

tapi beli jer.. sebab berbaloi2 tau... 





dan kali ni gak..aku beli lebih banyak buku aktiviti tuk qaleef..
buku2 macam ni banyak tau..
walaupon untuk 4-6 tahun..tapi since ada yang sesuai ngan qaleef..aku beli kan jer lebih..
dalam tu ada aktiviti menulis..mewarna..puzzle.. sticker...macam2 lah yang besh..
satu buku ni.. rm 6 jer





ada section khas tau tuk buku2 hello kitty..!! comel giler..




share sikit gambar buku2 kanak2 comel2 aku sempat snap..
nampak menarik kan...




ni kiteorang ngah sorting buku..
biasalah..amik2 dulu selambak-lambak..
pastu baru pilih2 mana sesuai.. takut teramik buku2 yang lebih kurang jer nanti..
macam ada sekali dulu.. aku beli buku binatang kemahen banyak..tak perbagai lah kan..haaaa..

qaleef pon sama sibuk pilih buku die sendiri..
gamak nya die nak semua pengsan makpak ko nak membayar nak oooii...

haaa..lagi satu.. qaleef tak nak dah beli buku train2 thomas bagai tu..heran...!!!
die kan obses ngan thomas..
banyak pulak tu buku2 thomas set2 hard cover best2...yang menarik..boleh buat koleksi..
tapi die sendiri tak nak..malas lah aku nak beli kan..





 

kali ni qaleef senang sikit nak di handle..
mungkin sebab tempat kesukaan die kan..
jadi.. die dapat pegang satu-dua buku yang die minat sangat..tak banyak bunyik dah lah..
ngadap jer buku tu..
so senang makpak nya nak pilih buku2 kiteorang pulak..
sebelum2 ni fared tak banyak beli tuk diri sendiri..
tapi kali ni.. ada lah buku2 die minat nak beli..
mungkin sebab dapat belek2 kan...
last time pergi die tak masuk langsung.. fes time pergi kene jaga qaleef masa tu baby lagi..
aku yang banyak pilih...
kali ni ok lah... next time kot ada baby baru..tak tau pulak keadaan macamane..
tah dapat pergi lagi tah idak...huuuu...


ni dari tingkat atas..ada booth2 makanan..tapi tak banyak bukak lah..
aku tengok ada kfc a&w bagai.. siang2 ada kot..
ada gak bahagian menan tuk bebudak lepak..
tapi pon tutup gak..siang jer lah bukak nya tu..
kiteorang naik atas sebab beli air n makan sikit..



tak sedar kat situ berjam2..
dengar announcement bagai bagi tau ape tah..baru aku perasan dah pukul 4..
masa tu ngah belek2 buku lagi... huuuu..
aku rasa.. kalau kene gaya tu..boleh dok satu hari suntuk kat situ..
macam aku tengok kebanyakan lagi2 yang muda2...student..yang datang tu...
seronok oooiii...

hujung2 tu ..qaleef pon dah mula ngantuk sangat gak nya..
tu terus gi bayar..
4.00 pagi lebih kurang dah masa tu...pheeewww.... 




keluar dari pintu hall buku tu..
ada pulak orang jual poster...hamek ko..
kemain cantik2.. besar ni murah pulak.. rm 29 hengget sekeping..



yang kecik2 ni harga tak ingat..tapi lain rga dari yang besar..



abang sado dah carik2 nak letak kat ruang tangga ngan bilik anak..


tapi tak dapat nak memilih sebab dak qaleef dah mula buat perangai nak berlari..!!
tak padan ngan dah nak pukul 5 pagi masa tu..puufftt...





sudah nya terus balik...tak larat nak mengejar qaleef..
kiteorang pon dah letih mengantuk berjam2 dalam tu..
nak masuk kereta tu dak qaleef buat perangai melalak kuat2 satu parking loat boleh dengar..
aku risau orang pikir kes penculikan jer.. hahahaha..
die tak nak masuk kereta..tak nak balik..!!!
ooiii...dah pukul 5 ko tau tak...peerrgghh...
melalak2 dalam kereta sampai tido sendiri..

balik tu hujan lebat tak nampak jalan..slow sikit lah..
aku nak lelap pon tak boleh sebab nak kene tunjuk jalan kat fared..
memang selalu macam tu.. aku ni macam waze tuk laki aku tuh...huuuu...

sampai umah.. ngam2 azan.. solat subuh..terus kiteorang sambung tido... zzzzzz.....


so far..big bad wolf tak pernah mengecewakan...
tu kalau dekat.. mau aku gi jengah jer lagi 3-4 kali..
laki aku pon ada gak cakap nak gi lagi...
ngan kawan2 die.. tak kisah lah.. aku boleh kirim jer...lagi senang..

kalau korang nak pergi..ada lagi sampai 16 hb dec ni kat MIECC SERDANG..
aku ada share poster n maps kat entry sebelum2 ni..harap gigih mencarik..
pergi lah.. lagi2 yang jenis suka buku tu..
memang berbaloi2.. sangat2... muraaaaaaaaahhhhhhhhh.....dan banyak giler pilihan..
banyak gak habes kali ni..
aku memang bangsa tak gheti nak beli sikit2...huhuhu...
lagi2 time sales macam ni kan...amik peluang...
tapi tak per.. sebab berbaloi..dapat banyak buku..










20 comments:

IeRA said...

salam singgah sini..

Nurzakiah Hanum said...

seronoknya

eima said...

dekat ngan rumah aku tp tak terpegi lagi ......

danish aurora said...

best nyer aty best kan duk sana kat ipoh tak de pulak erk erm tengok jer lah

danish aurora said...

best nyer aty best kan duk sana kat ipoh tak de pulak erk erm tengok jer lah

Didie Kamila said...

Banyaknya buku..tp x pernah pun pg BBW ni..

mommychaa said...

hamboih tang section hello kitty tu menangis tgk. anak aku suka bebeno HK tu!

Azanna Radzuan said...

best kan pegi bbw ni..sy kat bdr tasik selatan..mmg dah dkt sgt..haritu dah pegi skali ni weekend nak g lg..xpuas..haha..ni nak beli buku utk diri sendiri pulak.. tapi kan tgk qaleef behave jer time pagi2 camtu..xde pulak dia mengantuk yer..

Allene ALineWorks said...

ala.. br plan tak nak pergi.. tp pas aty review cm ni... tetiba teringin... arggghhh... stress...

Ann Ishak said...

tak pernah lagi pegi walaupun pernah plan tapi tak pernah menjadinya :)

ettyzukhair said...

nak pegi..nak pegi..tp timing malam2 ni...haha..kelaut sungguh..layan tidoq..kalau siang ok sket..xpuas beli buku last year..

ANAK MAMA SAYANG said...

Nora pun gilet bbw. Hari pertama pagi tu dah serbu..hihi

Liyana said...

memang ralit kan kalau g tempat byk buku gini. berejam dlm tuh pun x pasan hee

MissNadia said...

waa.... bestnya.. N teringin nak pergi tapi tak tahu lagi bila dapat pergi..

AINUN ZURIYATI MOHAMED said...

Ya Allah, seronoknya tengok buku-bukuan itu...huhuhu...Nak poiii juga...:-D

MizzTina said...

gigih btl akak.. ngah peknen pun snggup..huhuhu..sy last pegi 2thn lepas, pastu tobat nasuha sbb sesak..nk byr kemain panjang Q.. mungkin salah time pegi tu..

ieza ashaari said...

Bestnya lahai..

nayfatimah rasyid said...

gajin betul yer pi pepagi buta ...
tp memang best jer tgk ... huhuhuhh ade beli buku lebih .. bak sini jual kat akak huhuhuuu
kalo ader roger tau ;)

Syima Syaz said...

This year saya rasa macam tak berapa ramai la aty sebab adik gi siang pun tak ramai sangat... Atau maybe sebab diorg dah adjust ke tak sure pula. Saya sampai pukul 830pm pun tak ramai....

Alhamdulillah saya dah dapat buku yang diidamkan so malam tido ada senyummm

Nurulaizanhusin said...

Aty..Ezan tak smpt lg gi bbw tahun nie. Tengok gmbr yg Aty post rasa mcm nk g skang jgk haha