Tuesday, December 30, 2014

RumahkuSekolahku :: mainan TONGCAI yang sangat bagus tuk stimulate otak dan tangan anak




dah lama kan tak share ngan korang bende2 macam ni..
sebenar nya dah lamaaaaaa lah sangat aku nak share ngan korang..
pasal 'menan' yang aku rasa agak bagus sangat tuk korang bagi kat anak korang..
sebagus menan2 dari wooden toys tu...

lama dah aku beli tuk qaleef...
lama sangat dah aku perati jer dak qaleef main
tapi baru ni bekesempatan nak share sama2 ngan korang...

menan ni nama nya TONGCAI..
haaa...unik kan nama nya..
cer ko gugel pasal menan ni..
aku sure korang.. terutamanya parent yang suka dedahkan anak pada pendidikan awal..
mesti suka dan berminat ngan bende2 macam ni..
belajar... sambil main...kekdah nya..
TONGCAI ni macam menan blog tu pon ada..
tapi lebih dari tu...ada bentuk pipe.. bentuk butang.. rumah.. pin...bunga...
banyak kot... berpuluh bentuk..!! setahu aku lah...

so... sikit2 aku beli tuk qaleef..
dari yang biasa2 punya..yang mudah..
sampai lah yang yang agak comlicated seperti menggunakan tali...

aku suka tau.. kalau qaleef dok ralit ngan bende2 macam ni..
dari die dok ngadap hp..tab.. cd atau tv..
atau main patung iron man..hahaha..
bukan nak cakap tak elok..
tapi.. kalau kite boleh bagi seseuatu yang lebih elok.. kan lagi baik..


buat masa ni aku ada beberapa module...

salah satu nya..





TONGCAI :: BULLET

ni kalau tak silap aku nama nya BULLET
sebab bentuk nya macam peluru tu...rasanya lah..
lama dah aku beli.. ni yang memula aku beli dan kenalkan pada qaleef..
yang ni lebih pada macam block tu..
qaleef suka buat macam2 dengan yang ni..
tu kalau ko nak tau.. die kate die bina 'mejit' [masjid]
ni qaleef buat sndiri tau... aku tolong sikit2 jer..
masa fes time tengok die buat ni..dah separuh.. aku kagum giler...whoooaaaaa....

gambar ni gambar lama aku dah pernah share kat IG dulu...
kekadang die buat robot...macam2 lagi lah ikut imiginasi die..






TONGCAI :: HOUSE BLOCK

yang ni pon peberet qaleef.. maybe sebab ley buat bentuk2 macam ni..
yang ni.. die akan pasang sekali setiap kali die pasang set train die 
ngan binatang2 die tu sekali..
imiginasi die... dah ada set train.. nak letak umah.. letak binatang..pokok bagai...
selain die tiru melalui cd2 thomas yang die suka nau tengok..
aku sendiri suka main sama2 ngan dia..ikut imiginasi die..
kekadang.. aku alih kat sini..[satu tempat] die tak suka die akan alih kat mana die rasa menarik kat mata die..
kat situ aku boleh nampak perkembangan die..
pikiran die...








TONGCAI :: MENTAL BLOCK

yang ni nama nya mental block..
haaaa..ni agak mencabar..
bukan kat qaleef jer..
aku pon rasa tercabar.. hahaha..
sebab nak ajar die masa memula tu..
aku sendiri kene tau fungsi menan bentuk ni..
dan kene buat sama2 ngan die..
memang kene kesabaran..
bagus sangat tuk qaleef.. uji mental die.. uji tangan die..
ketelitian dia masuk kan tali tu satu persatu dalam lubang button tu..pheeewwww....






TONGCAI :: CARS BLOCK




apa eh yang bagus menan2 macam ni...

bagi aku... secare peribadi..
menan ni bagus sangat tuk kanak2..
walaupon ko nampak biasa2 jer.. cume kaler2 jer..
tapi.. untuk kanak2 bijak.. kanak2 yang kreatif..
memang 'makanan otak' derang lah mainan macam ni..
setiap jenis bentuk tu fungsi nya berbeza..
tapi matlamat nya sama..
untuk perkembangan otak anak dengan lebih pantas..
dan stimulasi otot..motor2 halus serta kasar anak2..

contoh nya..macam jenis screw n nuts..
anak belajar memasukkan memusing mengetat kan nuts tu ke screw...

percaya tak cakap aku..
ada budak seawal setahun dah boleh buat semua tu..
tapi ada budak yang dah 3-4 tahun tapi tak mampu lakukan..
bende ni biasa.. mungkin kite pon anggap biasa..
tapi.. kaitan nya adalah..
semua ni berhubung kait dengan perkembangan otak kanak2 tu jugak...
haaa.menarik kan....
lagi cepat sel2 otak anak bersambung..lebih cepat die belajar..dan lebih cerdik..!!
sapa tak nak anak cerdik..
anak yang kaya dengan kepandaian..kretiviti...dan imiginasi...

so.. aku memang galakkan sangat2 korang cube jugak menan2 macam ni..
TONGCAI ni salah satu menan yang di iktiraf tau..
bukan menan bodo2 tu.. haaaa....







TONGCAI :: PIPE BLOCK


TONGCAI :: RAINBOW BRIDGE


TONGCAI :: NUTS N SCREW BLOCK


TONGCAI :: BUIDING BLOCK [1]


TONGCAI :: BUIDING BLOCK [2]


TONGCAI :: BUIDING BLOCK [3]


TONGCAI :: CARS BLOCK


TONGCAI :: CHANGE BLOCK BLOCK


TONGCAI :: MOLLUSCS BLOCK


TONGCAI :: SNOW NUMBERS BLOCK


TONGCAI :: NUMBERS BLOCK



TONGCAI :: BIG BULLET BLOCK


TONGCAI :: SMALL BULLET BLOCK




TONGCAI :: PIECE BLOCK



TONGCAI :: LEGO BLOCK



TONGCAI :: HOUSE BLOCK





HARGA :: RM 25
POSTAGE RM 6 
[SEMENANJUNG MALAYSIA]


sertakan kan bersama print screen gambar untuk tempahan


WHAT'S UP / SMS :: 019-2085089
[hanya untuk urusan jual beli sahaja]

EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com



5 comments:

Nurizzah Majif said...

good sharing kak aty.
x sbr pulak nak bagi kat anak Iza tapi baru usia 11 bulan..hehe tq for this entry

Nurzakiah Hanum said...

bagus kan

Suriya Majid said...

wah menarik juga tongchai ni (eh eh betul ke ejaannya). tunggu ruwayfi besar sikit lagi, bolehlah beli..

http://welovesusuibu.blogspot.com/2014/12/5-cara-mudah-bantu-mangsa-banjir.html

MisZ FyZa said...

Nayli ade byk mainan ni..mmg wat collection..dulu mase baru2 beli..gasak die asyik main je..tp skang da jarang die main da..nmpk sgt jenis cepat bosan si nayli 2..

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Pernah jugak beli benda2 ni kak..budak2 ni suka sgt main ni. Tp tak penah tau pun namanya Tongchai...haha..kiut sgt namanya pun. Saya nye pandangan la, set2 tongchai ni much way better than block lego tu. Tongchai ni imaginasi budak2 tu mcm blh pegi lebih jauh. Eh seronok pulak rasa bila dah tahu nama diorang ni tongchai. Haha