Thursday, January 08, 2015

belum beranak anak ke-2 lagi..orang dah tanya biler plan tuk yang ke-3 pulak....




bleeerrrrggghhhhhhhhhhhh....


tak tau reaksi macamane nak di berikan untuk soalan nih....

motif tanya..???



hahahaha...


ilek ar.....


yang kedua ni pon belum keluar lagi..
doakan jer lah dulu aku selamat beranak..
anak2 aku sihat..

lepas 10 tahun kot tak tambah2 baru lah ko tanya soalan tu yer dok..


yang ni pon tak tau lagi keadaan nya....
dah sibuk plan tuk anak ketiga..???

hebaaaaattttt.....


kalau lah tu kerje manusia keeeeennnn...

senang lah nak cerite...



sekadar perancangan tu takde masalah...
tapi kalau di tanya sebegitu ghoper...
menganiaya orang nama nya... hahahaha...

ko ni pon.....


chil okhe..chiiillllll....
aku heran ngan orang yang banayk nau masa nak kire and pikir kan hal2 macam ni kat orang lain...


kelakar pon ada...




hal anak ni... 
bukan boleh nak gebang perihal rezki semata...
bukan nak kire berapa ramai ko ada dah di kire hebat ko beranak..
hebat ko anak ramai...

tapi.. macamane kualiti setiap anak2 ko..
bagai mana ko menunaikan amanah yang sebenar2 di tunaikan..
bagai mana ko membentuk akhlak anak tersebut...
bagaimana hak2 anak setiap sorang tersebut di berikan..
hak dalam agama... bukan dalam kebendaan semata...

kalau ko mampu.. Allah beri.. alhamdulillah..
tu kerje Allah...
kemampuan dalam menunaikan amanah Allah....
seberat2 perkara dalam kehidupan manusia..

bukan sesaje ko beranak jer..
bukan nak kire anak ko berapa sikit atau ramai...
tapi tanya akan kemampuan diri dalam menunaikan amanah tersebut....


setiap orang ada perancangan nyer sendiri..-atau mungkin tuk sesetengah orang
ada orang.. cuma tahu..beranak anak seramai boleh penambah generasi...
iyeeerr... betul.. setiap bahagian anak tu ada rezki nya tersendiri...
tapi balik kan diri tu pada niat..
buat semua kerana Allah...

aku pon mahu anak yang ramai -kalau mampu
tapi.. macam cakap tadi..
bukan kerje kite semata..
kerja Allah jugak...

dan kite buat ikut kemampuan..
buat mana ikut keperluan lah kan...


macam masa kecik2 belum tau sakit nya beranak tu macamane..
ko tanya nak anak berapa..
teror jer ko menjawap...nak anak sekian2...
tak pikir tangungjawap hapa lagi masa tu...
amanah yang di berikan tu bukan sekadar beranak ada anak semata...

dan berubah2 pulak tu..
kejap nak sikit.
kejap nak ramai...hahahaha..lawak

dan sampai sekarang pon..
masih berubah2 ikut keadaan semasa..
macam aku cakap tu lah..
ikut kemampuan..
dan rezki dari Nya..

kalau Allah kate...cukup setakat itu
maka..cukup lah untuk kite kan..
walaupon kite tak rasa ianya mencukupi..
macam tu lah sebalik nya....


jadi...tunggu la dulu...ko ni pon....
tunggu keluar sorang-sorang [beranak]
baru pikir untuk perancangan seterus nya..
kalau sendiri pikir..tak apa lah..
ni kalau orang sibuk2 pikir kan tuk kite...
hurrrrmmm....
ada yang makan hati dengar jawapan aku nanti ni keeeennn.... mihmihmih....




dah beranak-nak beranak pon...
soalan2 sentap orang tak perabeh nak kasi..
apetah lagi orang yang masih belum dikurniakan rezki..
dan masih menanti2 jodoh...
mahu bertabah lah hati....
dah tua2 nanti hagak2 ada tak orang tanya 
biler nak mati.....??


puuufffttttt....






notatanganAty :: kang tanya biler nak mati kang.. mahu ada putus silatulrahim pulak kang... hahahaha..tapi dah..soalan nya sama jer lebih kurang.. hal hidup-ajal maut-kahwin-rezki-anak semua tu urusan Allah... jangan tanya manusia bulat2..tanya Allah...ko mampu semah....











16 comments:

ameris said...

tu soalan normal aty..
akak dah beratus kali kot org tanya.
penat dah nk jawab cukup lah sepansang ni jer. nnt berjela2 lagi diorang tanya.senyum je..

MissNadia said...

common question yang orang tanya just to fill up the gap.. nyampah betul bila orang tanya this silly question.. just like they never think before asking.. urghhh

nuyui a.k.a miss YUI said...

Mulut org... gitula lumrah.. kt ngadap jela. Huhu

Yana MIB said...

x menyabo soh beranak nombor 3 gak dh kenapa kan..haha aku pn ramai dh soh bg zafirah adik..tiap kali cite perkembgn zafirah mula la dgr ayat cliche, "dia nk adik sbb tu perangai gitu..."

tlg beranakkan utk ai pliss...-.-'

Chekgu Azrine said...

Uits..sapa yg tnya soalan tu mmg lawaks...dasat lbh nk tau dr tuan empunya bdn plak

dorsett pink said...

beeeettuullll sangat. setuju sangat.. sellau orang tanya soalan menyentap jiwa luluhh hati.. geram betull..

eima said...

hmmmm ... sabar ye aty ..wlupun soalan hamba Allah annoyed gile ....
tu la kadang ni kita suka hati je nk berkata ape2 tanpa berfikir dulu kan ...

umie shahidah said...

soalan yg xpenah habes kak.. ade je soalan cmtu... mcm la kite ni kilang..


Mama Vogue said...

Yang bertanya tu satu hal..
Yang macam bagi arahan pun satu hal jugak tau Aty..

Sesuka hati je bila jumpa dorang nak cakap "Hakim dah besar, dah bole tu nak bagi dia adik"

Ape ingat buat anak ni serupa buat kek ke?..hihihi

Nadiah Hanum Wahab said...

Aty...saya gelak guling2 back notatangan tu...bila nak mati??? Hahahahaha

Nurul Aula said...

Bab yang masuk kedai tu nak cari lain beli terbeli benda lain tu perkara biasa hahha.. happy belated Birthday..

Nurul Aula said...

haih people wil always ask the same thing.. tak kawin bila nak kawin, bila dah kawin bila nak ade baby, dah ade baby bila nak lagi satu..
anak dah besar bila nak bermenantu and the list goes on....

wani ezryl * said...

mmg. ni namanya soalan yg mempersoalkan rezeki orang. better tak yah tanya la kalau buat orang lain rasa xselesa. and ko jgn hangin2 sgt, tenang2 je. pregnant woman kena tenang. hehe.

sYuFiNaZ SuHAiMiN... said...

Kan.... Finaz selalu je org tnya x kan sorang je anak......

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Kak Mirror yg beranak tiga ni pulak org asyik tanya.. bila nak beranak empat. Kalau setakat tanya je takpe, ni siap tak puas ati dgn jawapan.. pastu mcm memaksa2 suruh beranak lagi. Hahaha..

Syima Syaz said...

Saja lah tu orang tu nak bgtau yang dia boleh teropong masa depan...kihkih....