Monday, January 12, 2015

SUSUN ATUR-LABEL :: revolusi bekas simpan bahan minuman





kemahen ko ber-revolusi bagai...uhuukkss...

bekas simpan bahan minuman tu...
adalah bekas untuk aku simpan MILO-GULA-TEH-KOPI
bekas2 ni biasa nya aku tak simpan dalam almari
tak macam bekas2 lain...semua nak bersimpan..
aku letak atas rak meja jer dari dulu lagi..
senang nak capai..
jadi.. tu pasal ber-revolusi tu..
kenapa....?? ni mey aku nak cerite perubahan2 dan sebab nya...
kenapa aku suka nau tukar2 bekas...huuuuu....



awal2 dulu....dari lepas2 kawen dan tinggal umah sendiri
aku pakai bekas ikea ni...
bekas kaca dan berat



takde gambar proper pon..
just ni jer aku jumpa..
bahan2 aku simpan sama jer -milo-gula-nestum bagai




ni bekas paling lama buat masa ni [sehingga entry ni] yang aku guna..
aku suka bekas ni sebab kedap udara -sangat penting-
gula pon tak masuk semut

tapi.. aku tukar akhirnya sebab satu masa aku rasa bekas ni menggunakan ruang lebih
memandangkan.. ruang tuk bende2 ni kat dapur tu adalah sangat terhad
jadi..aku pon tukar bekas kecik sikit..


bekas2 kaca ni aku masih simpan...






bekas ni aku sukaaaaaaa sangat..
elegance...dan warna hitam tu aku suka sangat
paling aku suka sbab bekas ni kecik
tapi mampu memuatkan 1 bungkus [1kg] gula
milo pon sama...nampak jer kecik..tapi tinggi dan praktikal

ada orang tanya.. muat ker tangan nak masuk...
takde masalah pon...tangan aku kecik memang boleh masuk
tangan yang lebih besar pon aku tak rasa ada masalah..

bekas2 ni memang menjimatkan ruang...

TAPI...

betul macam ada sorang kawan yang pernah pakai bekas ni dulu...
bekas ni kurang kedap udara..!!

milo aku cepat masuk angin dan keras..
gula pulak semut boleh masuk...huuuuuu....

jadi..tak pakai lama...
terus aku tukar.....




ingat tak bekas ni [sumber entry]
aku isi biskut2 qaleef
aku suka sangat bekas ni..
praktikal saiz nya lebih kurang dengan bekas hitam atas tu....
dan kedap udara..!!
ko giler ni ketat oooiii tutup nya...
memang elok lah nak isi bahan2 makanan supaya tak masuk angin kan...

tu untuk biskut..
aku beli pulak untuk isi yang lain...






tak silap aku ada 3 saiz ni..ada lagi tinggi..
biasa sesuai tuk isi spagheti tu..
tapi untuk aku.. 2 saiz ni ok dah..





siap label comel sikit..
label aku pakai blackboard sticker dan tulis sendiri jeewww...


jadi... ni yang latest lah ni...
harap yang ni kekal lama... hahaha..
buat masa ni tak nampak kekurangan lagi...
cukup ruang..praktikal storan dan kedap udara
cantik jugak - kat mata aku- huhu...

kalau korang nak tau rega2 bekas ni..
aku beli kat IKEA -kecuali bekas hitam tu... 
boleh carik kat LINK ni keh...


okeh... jumpe next entry....
daaaaa..........











8 comments:

dorsett pink said...

Waahhh. Tq for sharing.. idea yang menarik, bekasnya puncantik. lepas ji boleh la saya cube bekas ni plak. Tapi sayang bekas lama kalau tak guna =(

BTW, jom jemput singgah blog saya
www.dorsettpink.blogspot.com

Chekgu Azrine said...

rajin sangatla sis nih...hehehee

MizzTina said...

tq kak.. ada gak sumber nk customize kabinet tu.. semak rs tgk..

Nurzakiah Hanum said...

Assalamualaikum
singgah sebentar disini
sory sangat2 anum baru masuk kerja hari ini
bz day

Shakina Farhan said...

cantik je tulisan aty tulis ats tu..kina mcm buruk je..hahaha

eamy milea said...

SEDIH KAT SINI TAKDE IKEA...:(

Ann Ishak said...

dl saya pakai jugak botol2 ikea tu tapi still tak berapa kedap udara, kalau letak biskut, seminggu lepas tu dah masuk angin. lepas tu saya pakai bekas airtide brand tupperware, baru okay and practical jugak size nya.

Fifi Nadhrah said...

suke bekas yang last tu.. tapi macam tak yakin tak kedap udare.. kalau kedap.. lepas ni boleh la beli..