Tuesday, January 27, 2015

berat badan naik lebih adalah satu kesalahan jenayah orang mengandung




semalam kan aku pergi KK buat check-up baby..
kali ke dua..
lepas aku dah skip 2 appointment lebih kurang 3 minggu...
malas giler ooii...

tapi dah die kol macam pakse aku datang gak..
pasrah lah aku siap subuh2 gerak awal sebab appointment pukul 8 paagi..
pukul 7.30 dah mendaftar..
tu pon.. aku sampai lebih kurang pukul 7.45 - belum pukul 8 pon..
tapi dapat nombor giliran ker 31.... ggrrrr...

ingat nya amik appoinment awal cegitu..
cepat lah habes nya kan..
nan hado jugak..

ni ko tau..
walaupon kali ke dua..
tapi aku datang ni dah masuk 22 minggu..
aku terus kene enjet kancing gigi..
aku hengatkan setakat cek urine-amik darah jumpe nurse amik ubat jer..
rasa nya dulu macam tu lah.. masa awal2 datang..
tapi kali ni.. memang betul semua aku rasa cepat..

kali ke dua datang.. 
dah kene enjet...sakit oooii..
dah lah aku tak ready.. kire aku tak pikir pon yang semalam aku kene enjet bagai..
elok pakai blouse tak berbutang n round neck..jenis chiffon pulak tu..
celah mana nak selak nak enjet kat bahu tu kan..puuffttt...
buat jugak lah acaner care pon..agagaga..

siap cekelat konon cakap nurse - lain kali jer lah- hahaha..
tak boleh..!!! sebab aku dah masuk 22 minggu..
aaeeh..?? memang kene yer... 
aku dulu masa qaleef tak ingat lak minggu ke berapa...
tapi.. aku rasa tak lah seawal ni..

cume nurse cakap... 2nd baby ni sekali jer injection nya..
kalau fes baby 2 kali -tapi aku tak ingat injection apa-
alhamdulillah... lega dengar sekali jer..
aku ni memang tak tahan sikit ngan bende2 macam ni..
aku kan kuwus.. aku rasa die injet tu kene tulang aku.. hahaha..
bengkak tau hari ni.. rasa lenguh2 kat kat lengan.. dan sakit sikit..
orang lain ok jer.. aku jer tah hapa2 sikit.. sobsobss...

so far check-up semalam ok2 jer..
hb low - tu biasa lah tu tuk aku..hahaha..
seingat aku dulu masa qaleef.. sepanjang2 check up..
sekali jer kot hb aku cantik...
so.. sekarang.. macam tu lah jugak..
cuma jangan terlalu rendah jer lah..
takut bahayakan baby...


berat badan aku naik 6 kg dari check-up lepas..!!
bagi aku elok lah kan.. tak lah rasa kurus sangat..
n tak lah risau baby aku tak cukup makan ke hapa..
tapi untuk nurse.. siap soh aku timbang 2 kali kau..!!
sebab die tak percaya..

naik 6 kg dalam masa sebulan tu satu kesalahan jenayah orang mengandung hokeh..

habes aku nak buat acaner..
lapau.. aku makan jer lah kan.. agagaga...

lagi pon.. aku tak heran sangat pon..
aku memang masa mengandung..'menang' tu jer.. kahkahkah..
tu kalau cakap masa fes check-up aku under weight..tulisan merah
aku ilek2 jer..
sebab tau.. mesti aku akan hadapi problem naik terlebih sepanjang2 pregnan...

lagi pon.. masa 1st check-up tu..
aku kan baru lepas mabuk-sakit gigi teruk giler...
mana selera makan masa tu..
kire berat aku ni pon bukan lah terlebih2...
kire berat normal aku jer 46kg kan..
tapi macam aku cakap lah..
masa mengandung ni.. ko tak ley naik lebih 2 kg setiap bulan..

pheeewww.. susah tu oooiii....

dah ni naik berat mendadak..
aku kene gi jumpe dokter.. kalau tak.. aku rasa tak payah pon..
tak pasal separuh hari aku kat KK tu ha...

dan tak pasal2 jugak lah aku kene minum air gula -lagi- jumaat ni..
ok.. lagi tu sebab sepatut nya aku dah kene minum dah last month tapi aku tak pergi..
bising2 dokter tu.. soh aku datang jugak jumaat ni..
sebab takut kencing manis...

okeh...telan ailio...gullpp....

dan dek kerana itu jugak..
start jumaat ni gak..
aku kene cek BP setiap hari selama seminggu..

eerrkkk.... aku tak paham kenapa....!!!! whyyyyyy......

hanya sebab berat badan aku naik..???!! arrggggggghhhhhh.........................



nyampah tau....

tu aku cakap..

ko berat badan masa pregnan kene jaga..
kesalahan jenayah tu tau...agagaga...

lagi aku nak cekelat-malas nak datang2 cek selalu
lagi kerap pulak aku kene cek itu ini...adeeyyyhh.....



takper.. demi mu anak.. mama pasrah kan jugak lah ikut...huuuuuuuuuuu...










12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

kena control

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, hahha banyak gila naik berat sebulan ni? sheila pula paling teruk naik 2kg seminggu. hahah nasib baik minggu seterusnya maintain. terpaksalah cover sket bab nafsu makan. hihiii. takpe kak, ikut je lah check up. apa2 pun untuk kebaikan ibu dan anak juga :)))

take care, paling tak suka check up KK sebab lama menunggu kan...

Haslinda VitaLynd said...

Apa ni..????
2 kg sebulan???

Kenapa KK tempat saya kata 0.5kg sebulan???? Macam tak logik lak bila dia kata 0.5kg sebulan..

Berat saya naik 2.5 kg memang kesalahan jenayah sangat.

Kawal punyer kawal week 22 naik 1.4kg.. HB pulak low.. adeh.. tersangkut sana sini..

rini.borhan said...

Sebenarnya tak stress mane pun kan kalau takat nurse bebel..nak tunggu berzaman kat KK tu yang wat stress.. alahai..jenayah sangat,,

Preloved Baby Item

eima said...

bertabah la aty ....
mmg pun klu naik berat mendadak kena darah utk gula selalu ... huhu

aty utk naikan HB low tu boleh try amik vitalea ... inshaaAllah

IdaShazana said...

good job atie

Siti Shahfinaz Jaafar said...

hehe kite yang tak mengandung ni senang naik badan camne cite pulak ni?hahah
take care sis. semoga akak and baby sihat2 saja =)

pencari cinta said...

Ye kak...takut ada risk pre eclampsia....sbb tue kena monitor BP

Fieda Redzuan said...

sama la.. sy punya berat naik 4.5kg dari bulan lepas punya. so sila minum air gula lagi sekali! haha benci betol :D

norlina jusoh said...

HIHIHI... Betul tu aty.. mmg cam kesalahan besar kalau berat naik lebih.. xpasal2 nanti nurse paksa gi cehck-up selang sari sbb bimbang risiko cam darah tinggi dll. dah pernah kena masa preggy first ritu.. dah la keje.. jenuh la mintak xcuse dr bos.. xkan nak cuti selang sari kan. kihkihkih :-)

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

kite pun 21 weeks jugak..
ade GDM lagi..
Kene amik BSP setiap 2 minggu..
letih berulang alik gi klinik..
nak buat camne kan??
redha jer la..
kalo tak buat kang takut effect kat baby jer..

ni pun hb makin low..
dah kene amik iron plak..
dugaan..

izyan zulkiply said...

Kak, dlu waktu akk mngdung kan qaleef sy pun mngdung ank y sulung lbh kurg sama
Bulan n qaleef skg sy pun mndung ank sec n dah masuk 22 weeks, smg selamat semua nya .. Mesti berdebar sb dah pnh rasa cntraction kan hehe