Tuesday, January 27, 2015

Persediaan senarai keperluan Baby :: Barang mandian SET TROPIKA MINYAK KELAPA DARA





dah masuk 22 minggu ni..
aku teruja dah sediakan keperluan baby...
sebenarnya.. dari awal lagi banyak dah yang aku siap kan..
aku kan memang cegini.. hahaha..
teruja tu sentiasa nak lebih..

tapi. dah2 masuk trimester ke dua ni.. 
seronok dah nak share ngan korang..
lagipon sebelum ni.. aku tak sempat nak hadap sangat..
aku beli2 simpan..beli2 bungkus terus..
dah tak kose mak jemah beli2 terus susun elok nak amik gambau macam dulu2..kehkehkeh..
tapi ni free2 sikit... aku update lah share ngan korang..

nak share pasal set penjagaan baby...

kali ni berbeza ngan qaleef dulu....


bukan sengaja membeza kan...
tapi.. belajar dari pengalaman yang jadi pengetahuan.. giteeeww ko....
dulu bukan lah tak elok..
tapi.. sebab kurang pengetahuan..
jadi.. beli apa yang kite tau jer..yang ramai orang bli-pakai


share sikit senarai keperluan penjagaan untuk baby
yang ni lebih pada toiletteries...

1. SET MANDIAN
- Syampoo
- sabun/ shower gel

2. BEDAK

3. MINYAK BABY-rambut / TELON





ada panjang lagi list tuk penjagaan diri ni..
tapi yang aku nak share hari ni..
pasal 3 keperluan asas kat atas ni jer yang baru aku beli...

share sikit lah pengalaman dulu... masa sediakan kelengkapan tuk qaleef..
kalau tak silap..
aku beli set mandian Johnson2 satu set lengkap..
ngan shampoo.. shower gel.. losyen.. bedak bagai..
beli yang besar2 pulak tu... huhu..
masa tu memang membeli tanpa pengalaman kan..
asal kan ada.. mesti nak di sediakan...
tu belum lagi yang orang hadiahkan..
pastu ngada2 beli lain lagi kat warehouse sale macam pureen tu..
hamek ko.. ada yang sampai sekarang tak terguna2..
tak habes2...

pakai tu semua...
so far.. qaleef tak de masalah sensitif kulit ..
jadi.. pakai apa pon..ok jer...-cume minyak baby jer selalu qaleef tak sesuai-

barang2 tu ko tau lah..
barang2 jenama popular.. senang nak dapat..
dan murah jugak...

tapi untuk 2nd baby ni..
aku tak nak pakai dah semua tu...
bukan nak cakap tak elok ke hapa eh..


cume kali ni.. aku nak try yang lain pulak..
yang lebih organik dari bahan lebih natural...
since biler aku pakai kan sendiri pada qaleef..
alhamdulillah lebih berpuas hati dari penggunaan barang2 yang lain..




TROPIKA -minyak kelapa dara


haaa.. kali ni.. aku beli set TROPIKA ni tuk 2nd baby...

sebelum ni...
aku memang biasa pakai minyak tropika ni untuk rambut qaleef..
tapi hanya minyak rambut lah..
sebenarnya.. bukan khusus tuk rambut jr..
tapi tuk badan jugak...
memang elok dan sesuai sangat.. wangi lak tu..
kalau urut dak qaleef ngan minyak tu.. die macam suka jer..
macam fresh n tidor lebih lena...
tu yang aku perasan lah..

jadi aku decide tuk pakai satu set pada adik baby pulak...

lagi pon.. minyak kelapa dara ni..
memang kite tau kan..ada khasiat nya sendiri...
elok tuk kulit sensitif/ekzema bagai..
dan aku suka...wangi giler 
dan lagi sebab penggunaan natural/organic ingredient..
orang kata.. lagi elok ar kan tuk kulit kite..
baby ape tah lagi...

jadi baru2 ni aku jejalan sekejap ker PWTC expo baby tu..
ada booth jual ni..
tu aku beli jer siap2...
lagi murah lah..walaupon tak banyak..

set tropika ni mahal boleh tahan gak ko..huhu...

yang aku beli set tu jer lah..
yang penting..baby oil - shower gel - baby herbal cream gantikan minyak telon




TROPIKA BABY HAIR + BABY OIL
yang ni sama macam qaleef nyer dulu aku pernah cerite 
tapi yang ni wangi giler bau roses
qaleef biasa pakai bau lavender..pon wangi jugak..
ni kire boleh pakai top to toe lah...
rambut.. pastu tu nak urut2 satu badan...


TROPIKA BUBBLE WASH
untuk mandian
ni aku tak pernah beli lagi..

tapi sebab aku beli ni satu set yang Gift pack 100ml each
dapat lah 2 botol ni..
RM 50 satu set [ beli kat PWTC expo ]
harga asal aku tak tau


minyak tu aku rasa cukup lah..banyak gak tu..
sebelum ni beli 30ml pon berbulan nak habes..
lagi pon minyak nyer jenis pekat.. pakai sikit jer pon ok dah..

cuma yang mandian tu.. tak pasti lah boleh pakai berapa lama..
sebab kecik nau.. haha..
tapi tak tau lah kot pakai sikit dah ok kot kan..
try jer lah dulu...ada jer botol besar.. 230ml
rm 60 jugak aku rasa sebotol..ko...phewww..
mak pak ko pakai yang murah2 jer nak..huhu




TROPIKA BABY HERBAL KRIM

yang ni aku gantikan untuk minyak telon..
ko...ni nak bagitau sikit lah...minyak2 yuyi bagai tu..
tak yah nak pakai lagi..tak yah masukkan dalam list pembelian pon...
banyak dah sekarang produk islam/melayu yang elok jugak..
yang lebih di yakini..

kalau minyak telon tu still ok..walaupon produk dari indon..
tapi kalau yuyi tu..dah tak yah lah eh ko nak bagi anak ko pakai...

kalau ko nak.. ko boleh ganti kan ngan minyak telon tutup hijau tu..
atau yang ni jer..

ni besar tau bekas nya.. 50gm
ramai dah cadangkan kat aku... dan banyak gak dah lah aku baca testimoni..
aku harap elok jugak tuk baby [insyaa Allah]
fungsi nya sama jer-untuk baby kembung..batuk selsema bagai tu..kahak..
pakai lepas2 mandi.. sebelum tido...

aku dah test dah.. berangin jugak macam minyak angin baby tu..
wangi pulak tu..tak melekit.. dan nyaman jer rasa..
beli tuk baby.. tapi pakai kat qaleef jugak..

tak ingat harga beli berapa.. murah sikit sebab beli kat expo ritu
harga pasaran aku cek rm 39.90

kalau ko jumpe atau jual bende2 ni ngan harga lebih murah..
mohon update kat aku yer...ngeeeee...



yang ni saja aku beli lebih BABY OIL & HAIR 30 ml
beli khusus tuk qaleef.. sebab memang die pakai..
yang ritu nyer ada lagi..
tapi ni dapat murah.. rm 10 tak silap aku beli ritu..
harga biasa rm 20..selalu beli paling murah dapat rm 18-17 macam tu..
tu aku beli jer lebih..


yang ni lah minyak aku pakai kat qaleef lama dah..
beli tuk pakai kat rambut qaleef sebab qaleef tak boleh pakai minyak rambut biasa j&j tu..
nanti macam berkelemumur..hahaha..
gantikan ngan yang ni.. memang elok sangat dan serasi pada qaleef..

ada aku cerite pasal ni kat entry ni




kalau ko tengok rega.. memang tak nafikan lah harga produk TROPIKA ni agak mahal
berbanding jenama biasa popular yang lain tu...
botol-bekas kecik2 tapi harga berpuluh hengget
aku tak nafikan.. aku beli satu set atas ni jer dah cecah seratus lebih..
tapi... kalau ko nak tau jugak..
walaupon ko tengok bekas nya kecik..
tapi insyaa Allah boleh pakai lama tau...
siyes ni aku tak tipu..
melalui penggunaan aku sendiri lah..
sebab biasa aku beli qaleef nya minyak rambut lavender tu botol kecik jer tu..
pakai tuk rambut selalu.. tuk badan sesekali urut die..
aku rasa berbulan2 gak...
sebab minyak nya pekat...
pakai sikit pon ok dah.. 

setahu aku set TROPIKA-minyak kelapa dara ni ada gak set yang lain..
macam lotion dan sabun jenis buku tu..
tak tau fungsi die apa..
ritu dah habes.. so aku tak beli..
sabun [buku] tu aku rasa tak keperluan kot..
cume lotion tu lah..tengok keadaan..
kalau jumpa aku beli lah...

die ada gak yang ko boleh minum masa pregnan..
tah apa nama nya..
orang cakap elok...insyaa ALlah...
aku tak amik lagi.. 
ujung2 nanti kot baru ley start..rasa nya lah ritu baca kat page member..


ok.. tuk yang  ni.. aku rasa ok dah kot..
tak ada apa nak di beli dah..
bedak n lotion tu aku tak pasti lagi..
sebab biler dah pakai minyak bagai.. aku jarang pakai kan bedak kat anak..
kat qaleef tu biasa aku pakai kan cologne jer..kasi wangi...dan lagi segar..
sesekali jer pakai kan bedak...
tu bedak die beli nak 3 tahun dah dari belum beranak.. tak habes2 lagi..
hahaha...



dulu.. pernah orang cakap.. tak elok pakai kan semua ni tuk baby baru lahir..
sebab.. baby ni die ada selaput macam protection badan die sendiri yang sensitif..
orang kate mandian bagai pon tak yah jugak..
lepas aku tau tu.. aku stop gak lah pakai kan kat qaleef masa masih awal baru2 lahir tu..
kalau ada pon hanya sesekali...

jadi tu untuk baby ni..
aku carik yang organik dan lebih natural macam tropika minyak kelapa dara ni lah..
mungkin aku akan ikut cara lama..
yang aku rasa ada kebenaran nya...
tapi masih lagi nak pakai kan wangi2 kat anak aku tu kan..
just awal2 jer kot elakkan kerap sangat...
lepas2 tu ok dah...

hope serasi lah ngan adik baby ni...insyaa Allah


ko kalau nak survey2 tengok produk ni.. harga bagai..
boleh jer terjah sini :: www.tropicabeauty.biz


8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great sharing

Sheila Salim said...

Assalamualaikum.. wahh bestnya tengok preparation kak aty.. excited pula sheila nak anak kedua. ahahahhaha ;p

Masya said...

baby creame tu mmg elok.. kdg sy yg bkn baby pun tumpang pakai anak punya hihihihi ... kenal produk ni pun dr kwn² blogger.. lps ni nak cuba minyak rambut pulaklah.. blh sapu kat badan jgk yer...

Nad MamaZN said...

hmmm menarik gak ni.. nk kene survey rege dulu

Salhah Suhot said...

Mmg best jenama tropika. Sy pun guna

Zura Tahir said...

Br th brand nie...pasnie bolehlah try brand nie...good info...😃

Azziah Nawawi said...

saya guna brand buds. dah habis tak beli dah. mahal. haha. now pakai brand sebamed plak. utk minyak telon guna mintak anugerah.

nurahadiah said...

assalamualaikum. sy ada menjual semua produk tropika. jika berminat boleh wassup sy and the best price i can give u. ini no sy. berminat nak tanya harga boleh pm sy. 0176569634 diah