Wednesday, January 28, 2015

Keperluan 2nd pregnancy :: TIPS membeli dan kepentingan NURSING BRA untuk mommies




assalamualaikum..


semalam aku cerite pasal barang baby sikit kan..
hari ni nak cerite pasal barang mama nya pulak..

tak suker taw sebenarnya nak cerite2 pasal bra ni.. hahahaha..
tapi anggap lah sebagai pengetahuan keyyhh..
lagi2 tuk fes time mommies...
sebab macam aku dulu pon..
tak tau apa2.. 
selagi tak lalui sendiri..
tak dapat jawapan yang tepat...
samaada ianya satu keperluan atau tak..
atau hanya 'kebendaan'... 
atau berapa banyak aku perlu kan...
lagi pulak.. tak tau macamane yang betul2 elok..

haaaa... ni.. dah ada pengalaman sikit..
dah tau lah apa yang perlu dan tak..
macamane jenis nak carik..
dan berapa banyak perlu aku sediakan..


last time..masa ngan qaleef..
aku beli berapa ketui jer.. 
masa pregnant tu.. aku beli tak sampai 5..
aku bajet konon tak pakai sangat lah kan..
tapi sebab kan rezki menyusukan anak tu ada..
nursing bra tu jadi satu keperluan yang aku sangat perlukan...
bayangkan masa lepas bersalin tu..dalam waktu seminggu awal tu..
masa qaleef kene masuk ward sebab kuning tinggi..
aku ngan berbirai2 baru lepas operate..
gi ngajak laki aku ker kedai baby kat area jusco bukit tinggi klang tu..
aku ingat lagi keadaan aku masa tu..
sampaikan budak kedai tu macam heran jer pandang aku..
yer lah ko..pantang2 ngan berstokin.. jalan kemahen macam apa..-tahan perut sakit-
aku boleh kuar shoping...huhu..
semata2 nak cari nursing bra hokeh..!!

masa tu.. dalam seminggu beranak tu..
baru sedar nursing bra tak cukup..!!
susu meleleh2 kuar.. jadi bra cepat basah dan ko tau lah bau susu badan ni masam lain macam..
lagi2 kalau di biarkan..
rimas aku di buat nya...
asyik lah menukar bra kan...
tu mana nak cukup kalau setakat ko beli 5 pasang...agagagaga...

jadi.. kali ni..
aku tau.. aku perlu sediakan bajet lebih tuk nursing bra..
lagi pon.. time menyusukan anak.. pakai nursing bra lebih selesa..
tak kira lah duduk umah atau berjalan...
untuk aku lah...


dulu.. pernah gak aku buat entry ni biler ada pembaca yang tanya akan hal ni..
lepas tu ada komen tanya..
macamane ruper nursing bra tu..
aku paham gak lah kenapa..
sebab sebelum2 tu pon.. aku tak tau nursing bra tu macamane ghoper nya...
so.. anggap apa aku tunjuk ni sekadar pengetahuan keyhh..

dan lagi sebenarnya.. nursing bra ni pon ada macam2 jenis dah ruper..
sama macam bra biasa..
ada tuk keperluan siang malam..sport bagai tu..
tapi apa aku tunjuk ni yang basic nyer jer..
yang biasa untuk pakai harian...




[sumber :: google]


[sumber :: google]


yang ni cangkuk nya kat atas..
yang ni sangat praktikal
bagi aku.. selesa pakai yang macam ni lagi instead of yang jenis lain2 tu..
yang macam ni.. ada satu lagi lapik tuk letak span/nursing pad tu
so tak de lah biler ko bukak tuk susukan anak..
pad tu terjatuh atau terkeluar..hahaha..sila jangan bayangkan...



[sumber :: google]

ada lagi jenis yang botang depan macam ni..
popular dan ok jugak lah..
tapi aku tak berapa suka.. sebab aku rasa butang tu macam ketat jer nak tarik tutup balik..
lepas tu kalau tak tutup betul2..agak bahaya tau.. haaaa..
tak macam yang jenis atas tu... kalau kat just tutup dan tak sangkut..
masih rasa ok lagi nak di bandingkan ngan ni..
aku rasa lah..ikut selesa orang..

[sumber :: google]


yang ni jenis singlet..
sama jer macam yang atas sekali tu.. cangkuk kat tali bra..


sebenarnya.. ada macam2 jenis lagi..
ada yang zip aku pernah jumpa..
cangkuk bahagian depan...
ada jenis stripes gam tu..

tapi so far.. yang paling kerap aku tengok orang jual..
yang 2 jenis atas tu...

nak pilih nursing bra ni pon sama macam bra biasa..
ada jenama2 dan kualiti kain tertentu...
ada pulak yang ada besi.. ada span bagai..
tapi apa yang penting tuk aku..
kain mesti selesa dan tahan lasak....
macam bra biasa tuuuuu...
penggunaan kerap.. cuci kerap...

macam aku sendiri..
ada nursing bra.. yang elok lagi sampai sekarang..sedap pakai..
ada yang matrial biasa2 atau murah sangat tu..
sekejap pakai dah lunyai...tak ley pakai lama..
dan mengikut pengalaman aku lah..
nursing bra ni ada yang mahal rega nya..
tapi memang lebih berbaloi beli...berbanding yang lebih murah..
dulu.. aku beli macam2 jenis.. macam2 jenama..
pulak tu punyer lah kedekut nak kuar kan duit beli mahal2..
sebab dok bajet tak nak pakai sangat atau tak menjadi keperluan untuk pakai kerap..
beli yang mahal nyer sikit jer..
yang murah beli lebih..
tapi sekarang.. yang masih bertahan..
yang mahal2 tu lah yang paling besh n selesa di pakai..
yang di carik...
lagi2 masa aku masih lagi direct feeding qaleef dulu...

tu mengandung kali ke dua..
biler abang sado tanya bajet tuk baby kali ni..
aku cakap.. bajet tuk nursing bra nak lebih.. hahaha..
memang tu pon aku dok sebut dulu nak beli...
aku target nak beli kat expo2 mommies babies..
sebab.. kat situ.. bra yang harga nya agak mahal kat kedai/online..
akan jadi lebih murah...
tu kalau ko nak tau.. aku pergi expo mommies baby kat PWTC ritu tu..
semata niat nak beli mende ni lah ni...
nak borong nursing bra...
tapi terbeli bende2 lain tu biasa dah tu.. biasaaaaa... heheh..




macam brand Autumz ni..
kat butikbaby.. biasa rm 45-49 keatas kot rasenya harge die atau lebih kurang..
tu ko nak rembat banyak2.. macam rasa membazir kan.. hahaha..
beratus2 nak membeli bra jer pulak..bek aku beli bra biasa tu kan...
yang konon nya..pakai sekejap..atau tak suka nak pakai..
dulu lah.. duluuuuu....aku pikir cegitu...
tapi macam aku cerite kat atas tadi lah..
sampai masa.. baru ko tau tau bagus tak bagus nya nursing bra ni..
lagi2 tuk orang yang menyusukan anak kerap..

ada jer yang murah2..tak de jenama.. atau yang biasa2 jer..
tapi tengok material lah..
macam yang ni..sebab kan tau jenis ni memang aku suka sangat..dan selesa pakai..
tu aku beli jer banyak terus..ikut tu tak cukup lagi tu..
laki aku ritu..die soh beli 10 pasang terus kat expo pwtc tu..
tapi sebab kan aku datang dah hujung2 waktu..
saiz2 aku nak dah habes... sobsooobbss...
dapat amik ni jer.. sama corak kaler pon boleh..
pakai kat dalam kan..bukan orang peduli.. agagaga...

beli kat expo ritu tu dapat separuh harga..
ok lah.. kire murah untuk kualiti dan material nya..

macam autumz nursing bra ni ada banyak jenis gak tau..ada material2 nya..
memang ada yang lebih murah.. tak silap aku kat butik baby rm 19++..
tapi macam aku cakap lah.. tengok jenis dan material nya sendiri..
dan ikut keselesaan ko yang nak pakai..


nanti nak kene gi butik mommies lagi beli nursing bra lebih...
untuk aku tu.. memang tak cukup...
sebab bagi aku.. memang betul2 keperluan..
untuk mommies atau bakal mommies..
aku memang galakkan korang beli lebih..
insyaa Allah berbaloi.. lagi2 kalau di berikan rezki tuk menyusukan anak..
senang nak selak dan selesa setiap kali direct feeding baby tu..


TIPS PILIH SAIZ :: Beli saiz 1 kali ganda besar dar saiz asal pakai sebelum pregnant 



selain tu.. boleh jer korang pakai pad tuk bra tu..
biasa aku jumpe bulat2..
yang macam span.. senang nak cuci..
tapi.. aku tak suka.. tak tau napa.. aku ada banyak beli dulu..
tapi tak pakai sangat..
awal2 jer pakai.. lepas tu tak da..
sebab pad tu bergerak2.. pastu tebal semacam kat situ..
macam pakai pad waktu piyed tu..
hahaha.. ko selesa..??
aku tak berapa lah...tu aku tak suka pakai walaupon tuk sesetengah orang lagi senang nak cuci..
kalau kat opis [dulu masa bekerje] tu yer aku akan pakai..
tak kose pulak kan kat opis asyik nak menukau bra jer pulak..agagaga..
tapi kat umah.. memang rimas nak pakai bendelah tu.. haaa..
yer lah.. pakai pad bra mana kan sama ngan nursing bra tu sendiri kan..
penggunaan nya berbeza...
dan may be tengok orang gak lah..
mungkin ada orang suka.. mungkin tak..
sebab ada macam2 cara untuk selesa sendiri..giteeww


harap perkongsian aku ni tak menimbulkan salah paham..
anggap satu pengetahuan dari pengalaman yang tak seberapa eh...
yer lah.. tuk sesetengah mata..memang teramat lah sensitip nak cerita bende2 macam ni..
tapi kalau tak de orang share..
mana kan kite nak tau kan....







4 HARI SAHAJA LAGI YANG TINGGAL
UNTUK DAPAT KAN BARANG PERCUMA!!!




FREE EPHYRA SKIN BAR [WORTH RM 40] dan KALENDAR 2015

SAH SEHINGGA 31 JAN 2015 ni jer tau...!!!
tinggal 4 hari sahaja..cepat..!!!!



HANYA DENGAN PEMBELIAN PACK PREMIUM [30 SACHETS] EPHYRA
PADA HARGA MURAH..!!!!






PREMIUM PACK [30 SACHETS [SEBULAN]

 :: FREE BOTOL SHAKER
:: FREE SKIN BAR EPHYRA [worth rm 40] 
[LIMITED TIME ONLY]
:: FREE KALENDAR 2015 
[LIMITED TIME ONLY]
:: FREE POSTAGE SEMENANJUNG


TRIAL PACK 10 SACHETS

FREE POSTAGE SEMENANJUNG


* pemberian percuma RECYCLE BAG EPHYRA dengan setiap pembelian
akan di hentikan buat sementara waktu -harap maklum



PASTIKAN ORIGINAL !!


banyak nya bende FREE..!!!
jangan lepas kan peluang ni tau..




WHAT'S APP / SMS :: 019-2085089
[untuk urusan jual beli sahaja]
EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com





16 comments:

Baiduri said...

Stuju sgt, bli ckit mcm xckup, nk pkai 2 tahun kot....n stiap jam nk kna selak bagi susu kt baby....huhu
Sya pilih fabulous mom nursing bra...bez =)

eima said...

wahhhh bgs....
tapi size aku tak de ....
nen kecik ...
even time bf .... alhamdulillah susu banyak cuma tak mo membesar je ... huhuhu

next baby nk bf lg lama dr anak ke2 ari tu .... nk 2 thn ....

IMaH said...

brand kelly fabulous mom pun sgt selesa. Penting kan kriteria pemilihan nursing bra ni.

Nurzakiah Hanum said...

great tips

Azziah Nawawi said...

xpe. sharing is caring. bule jadi panduan utk bakal mommies.
saya pakai brand avon je. ada gak selai 2 brand autunmz ni. skang ni klau duk umah pakai genie bra je. lagi senang nak selak.. hehe

nisa nass said...

Sama pemikiran mcm k.aty.dlu masa preggy beli 3 je.rasa cam xpkai sgt kot.bila dh deliver n mnyusu baru la rasa x ckup!tu yg gi pwtc (terjmpa sis) haritu semata2 nk bli nursing bra..mmg 1 kperluan utk mommies yg bf.

fazian batrisyia said...

betul....mmg sgt perlu. kalau g kerja nak pump susu pun senang bkn setakat nak direct feed aje.

ily♥ said...

dulu masa bf anak sulung, beli brand autumnz ni, sampai sekarang anak dah 4 tahun, masih elok lagi :)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Good sharing, tq...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, sheila pun beli brand autumnz ni. ekekee memang bagus. sampai skrg pakai. hiiiihhhh memudahkan breastfeeding journey ~~~

Azyya Malek said...

nape x guna bra pad..at least x perlu la kjap2 tukar bra...just tukar pad die je

Azyya Malek said...

nape x guna bra pad...at least x perlu la kerap tukar bra

Azyya Malek said...

guna bra pad pun ok...so x yah kerap2 tukar bra

Azyya Malek said...

guna bra pad pun ok...jimat bra

Zahira said...

Zara suka Fabulous Mom punya nursing bra compared to Autumn brand hehe!

Best sgt.

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Ai beli 5 nursing bra japan brand sgt lah Selesa ...if buka butang kt tali bra tu x kuar mcm pic u tunjuk tu sbb dia ade tali kt situew...jd x terlondeh

Ai pakai until now with pad ...pad ai beli jenis pakai sekali terus buang tu...senang sgt...