Friday, January 23, 2015

misteri CN customer



assalamualaikum..

kejap jer dah jumaat kan..
aku ni punyer lah tak ingat hari.. 
semalam [khamis] dok tanya ahkak sorang ni..
haritu hari apa..
sebab ingatkan hari rabu.. peerrgghh...
sekali dah khamis..
terkejar2 aku....adooyyyy....

saja nak cerite ni lah...

aku semalam.. pening giler mencari sesuatu..
aku macam pelik..
macam misteri..
untuk aku lah..

ko bayangkan eh.. aku dah tulis satu consignment note [CN] ni
alaaa..yang ada tracking number untuk penghantaran barang pada customer tu..
biasa memang perangai aku..
yang biasa deal tau lah..
biler nak hantar baran kat customer..
barang belum hantar..
tapi aku dah siap2 kasi dah tracking number..
contoh kastemer buat payment bagai.. bg nama alamat..
aku pon dok tulis.. lepas tulis tu.. terus laju2 amik gambar..
hantar kat gambar kat kastemer tu..
lepas tu bagitau lah..barang aku akan hantar biler..
soh die simpan jer dulu nombor tracking tu kan..
nak mudah kan kerje aku lah ni..
takde lah nanti2.. kastemer dok mintak2 lagi kat aku..
sebab barang atau penghantaran bukan setakat seketul dua..
tapi kekadang sehari berpuluh2 barang..

aku senang.. kastemer pon senang..

tapi bukan lah tak pernah buat silap..
ada dah kasi.. tapi barang lambat hantar..
kekadang terlepas penghantaran..
ada kastemer ni suka nau request..
soh hantar sekian2 hari..
aku ok jer.. asalkan dah bayar kan..heheh..
tapi tu lah.. kekadang.. aku ni sendiri cuai..
tapi biasa nya lah... biasa..kalau aku dah tulis n bagi tracking number tu..
walaupon barang tak hantar lagi..
tapi tak banyak masalah sangat..
maknenya.. barang dah memang tersedia..
tinggal tunggu nak hantar jer sekian2 waktu..
tak amik masa lama la kire nya...
so... hampir tak pernah lagi lah aku bg kastemer tracking number..
tapi hantar barang tracking number lain atau barang tak di hantar selepas bg tu..

ko paham tak...?? hahaha..
tak penting pon..
tapi sapa2 yang bias beli ngan aku..tau lah acaner...
masalah sikit2 tu biasalah..
aku cuai.. manusia biasa kan..
kelam kabut buat kerje..ada jer kesilapan...
tapi.. kalau nak kate tracking number yang dah siap2 sedia bagi pada kastemer tu hilang..
memang tak pernah lagi..
samaada pada aku..atau pada pihak pos laju..
mesti tele/sama atau ada...

sampai lah insiden semalam....
yang aku rasa misteri sangat tu lah tuk aku...

so macam biasa.. semalam.. aku buat bende yang sama..
yang biasa aku buat..
ni cerite pasal pengeposan barang ephyra tau..
bukan baran2 dari pink garage atau lain...
sebab.. ephyra ni memang sentiasa ready stock..
kekadang aku dah siap packing sesiap sebab order sentiasa ada [alhamdulillah]
lapang2 aku bungkus jer sesiap pakai pack pos laju tu..
so tinggal letak CN tu jer la kan..

nak di jadikan cerite yang aku rasa misteri sangat tu..
aku dah siap tulis details customer bagai..
dah snap gambar dan kasi melalui wassap dah pon kat kastemer tu..
memang nak hantar terus petang tu gak lah...
dengan yang lain2..
tak lah banyak sangat semalam..
sebab rabu pon aku dah hantar..
saja buat extra penghantaran...
tapi dalam kate tak banyak tu..
untuk ephyra jer semalam aku pos dalam 9 kotak..
kire termasuk ngan kastemer sorang ni lah...
memang biasa jugak.. aku akan bawak ke pos laju tu extra 1 atau 2 box dah siap bungkus..
so kalau kate ada 9 box dah siap tulis..
campur pack tanpa nama.. kire banyak lah kan aku hangkut..
sebab biasa dalam perjalanan..kastemer kate dah bayar...
senang aku boleh terus hantar..
aku tak suka tangguh2 penghantaran..
risau barang orang dah di bayar kan...

walaupon ikutkan semalam khamis tak de penghantaran..
penghantaran aku selang sehari..
isnin rabu dan jumaat..
tapi aku ni.. kalau ada banyak order.. memang terus jer hantar..
malas nak simpan2..
tu sekali ngan barang2 lain lah macam wooden toys/barang2 dari pink garage tu..

ok...nak pendek kan cerite..
setel lah penghantaran semalam...
lepas tu.. balik petang tu.. aku belek lah fail nota aku nak tanda barang untuk kastemer yang dah di hantar..
update apa yang patut..
nak tulis date bagai..
sekali.. nama kastemer yang aku tulis dan dah siap bagi tracking number kat kastemer tu..
tak ada..!!!
aku pon track lah kat web pos laju..
tak de jugak...!!
nebes dah ni.... mana pulak pergi nya...
ephyra jer pon.. [maksudnya stock sedia ada]
walaupon satu ni jer..tapi pening gak lah pikir..
so..aku kire stock yang keluar..
haaa.. tu mula bertambah pening...
sebab..stock baru sampai berctn2 hari sebelum nya dan aku tak sempat update lagi..
tak masuk sistem bagai..
tak kire stock lama bagai..
terus2 jer keluar barang..
jadi..kire dalam ingat2 lupa macam tu...
mula lah rasa tak konpiden kan...

lepas tu aku pikir..
kalau lah betul aku tak hantar brg orang tu..
mesti ada cn tracking number yang aku dah tulis sesiap tu..
tapi masalah nya.. nan hado jugak cn tracking number kastemer tu..!!
aku siap kemas elok meja kerje aku...
semata nak carik bendalah cn ni..
tak jumpe..
carik satu rumah atas bawah siap dalam tong sampah..
nan hado jugak..
2-3 kali cek dalam kereta dan kotak2 ephyra yang ada dalam kereta tu..
tapi tak de..
peluh2 aku mencari...

no tracking tu pulak aku dah bagi pada kastemer..!!!
nanti kalau kastemer cek.. tak de dalam sistem..
nak aku jawap hapa..!!!
ok.. lagi satu.. aku takut shot barang...
ephyra tu bukan murah oooii...
takut barang aku dah letak kat pos laju tu..
tak tak key in dalam sistem..
orang tu tertinggal nak key in barang aku...
acaner nak buat eh macam tu..??
kalau aku datang sana.. barang takde macamane..??

adooyyyyy... pening..
aku pon tak cek bebetul tadi kat pos laju tu..
silap aku....

huwaaaaaa..!!! nanges aku....

tapi rasa macam yakin aku tak silap..
sebab aku kire stock tadi macam cukup - kire aku lah silap yang tak hantar lagi kan...
tapi macam konpius2 jugak...
kerje aku ada sistm.. ada soft copy n hard copy..
setiap kali aku akan update dalam sistm komputer aku buat sendiri..
so boleh tau stock berapa ada.. berapa tinggal..
invoice... bil.. semua berformat...
untung rugi sistem akaun semua aku buat...
senang kan kerje aku..
lagi2 ada akaun syarikat dan personal..
dan pulak ada planing jangka masa panjang
jadi..awal2 aku buat sistem..lagi senang kerje aku..
walaupon kate bukan bisnes juta2..
tapi.. aku memang jenis macam ni...
yang kecil ni lah insyaa ALlah biler bersistem akan jadi besar...
eerrr.. kate bekas akauntan kate ko.... agagaga...


tapi tu lah.. 2-3 hari ni aku memang betul2 kelam kabut sangat..
masa cuti pon bisnes tak cuti...
amik order tanpa rekod..
terlepas pandang.. merayu2 lah ko mintak maaf pada katemer sebab penghantaran lewat...
nak buat acaner..salah sendiri...
so.. stock ephyra keluar masuk pon aku tak sempat nak update,,
dan dan jam ni pulak lah nak problem kan...
ok.. barang kastemer nak tak nak kene gak lah hantar esok..
kene lah bagi tracking number baru...
nak menjawap esok tu pon kompem lah gigil dah tu...
tapi paling misteri...mana pergi nye cn aku dah siap2 tulis n snap gambar tu..??
tu yang aku heran sangat..
kalau aku tak hantar barang orang tu..
kompem lah kan cn tu mesti ada kat tangan aku..
haaa..tu aku pening tu..pening sangat...adooyyyy....

bende kecik jer....
ko rasa...
tapi tuk aku.. satu isu tau..hahahaha...




orang details macam aku memang complicated... sigh


ok.. tenang aty...tenang..

malam ni..
siapkan kerje tertunggak..
update akaun..
stock..
supaya ko boleh trace.. barang shot ker..
atau ko silap hantar..
atau apa...

kalau ephyra jer semata stock aku tak apa..
ni sebab banyak...
dengan wooden toys..
ngan barang2 dari pink garage..
ngan dropship pakaian dress blouse..
ngan kinetic sand.
ngan blackboard sticker...
ngan tempahan shawl...
dan lagi..dan lagi....

alhamdulillah...bukan nak merungut pasal rezki..
tapi kene gigih sikit lah..
tak ley tangguh2 keje..tak ley malas2..
sendiri yang susah macam ni la jadi nanti...

ok..tenang....
jap lagi nak kuar amik stock barang baru sampai...
lama dah aku menunggu nak 3 minggu...delay memanjang..puufftt...
nak post barang sekali..
korang nak joint penghantaran hari ni..
buat payment sebelum kol 2 ptg okeh.....

minggu ni..kite pulun kerje...














korang2 yang nak order ephyra...ngan segala free bagai tu..
better CEPAT..!!!
limited time sampai hujung bulan ni jer tau..
lepas ni.. tak dapat dah free sabun SKIN BAR EPHYRA [worth rm 40] tu lagi..!!
rugi lah tak cube sekarang percuma ngan pack premium ephyra ni haa..
sebab.. bahan di gunakan sebaik pack minuman ephyra..
memang terbaik.. memang bagus

















DAPATKAN PACK EPHYRA DENGAN HARGA KASIH SAYANG

dengan harga LEBIH MURAH...


DI SINI !!!






+



PREMIUM PACK [30 SACHETS [SEBULAN]

 :: FREE BOTOL SHAKER
:: FREE SKIN BAR EPHYRA [worth rm 40] 
[LIMITED TIME ONLY]
:: FREE KALENDAR 2015 
[LIMITED TIME ONLY]
:: FREE POSTAGE SEMENANJUNG


TRIAL PACK 10 SACHETS

FREE POSTAGE SEMENANJUNG






PASTIKAN ORIGINAL !!




banyak nya bende FREE..!!!
jangan lepas kan peluang ni tau..
sebab SKIN BAR EPHYRA tu dalam tempoh masa terhad sahaja tau !!!




WHAT'S APP / SMS :: 019-2085089
[untuk urusan jual beli sahaja]
EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com
















1 comment:

Rai OurKizuna said...

saya baca pun jadi berpeluh2.. so memang tak jumpa lah ye..? at least kalau ada CN copy tu boleh check balik kat post office kan.. ada la tu tercicir kat mana2 agaknya..