Saturday, January 03, 2015

MONOLOG malam minggu




lama tak update waktu2 cegini...
ni ngah free... sangat...huhu
jarang hujung2 minggu fared takde umah
kalau site-out station jauh sekalipon...
hujung minggu mesti die akan balik tuk anak bini

2 minggu seebelum ni.. fared kat power plant shell pd..
dulu aku rajin ngikut..
tapi lama2 bosan lah...duduk jer hotel tu..huhu..
fared pulak.. kalau keje kat power -plant tu penat nya lain macam..
jadi kalau kate nak ajak jalan lepas tu..
memang tak lah..

lagipon.. dalam sebulan ni..aku sendiri banyak kerje..
banyak urusan jual beli -alhamdulillah-
lepas beberapa bulan 'rehat' dek kerana mabuk awal2 mengandung
masih ada jalan rezki aku kat sini
walaupon ada baeberapa plan yang ditangguhkan sementara..
takper.. Allah lebih bijak merencanakan segala..
aku tau.. die sedang merancang sesuatu yang lebih baik tuk aku..insyaa allah..

berbalik cerite fared tadi..
lepas balik rabu malam dari out station ritu -sebab khamis cuti new year-
jumaat semalam die masuk opis
dan sibuk uruskan untuk misi bantuan banjir ker terangganu-kelantan..
kan ada lagi satu branches kat PAKA terengganu - yang biasa uruskan tuk gi off shore
kat sana..tak naik air..
rapi staff sana-kawan2 kerje ramai kat sana
dan ramai jugak yang datang asal dari kelantan..
yang keluarga derang di timpa musibah banjir ni..
innalillah.. susah hati aku dengar - lagi2 yang aku pernah jumpa dan kawan2 rapat fared

ada seorang kawan fared kat sini -wan- ingat tak aku pernah cerite dulu die ikut kiteorang gi rantau panjang masa kiteroang gi kelantan dulu tu...
umah die kat KB..habes tenggelam banjir..
keluarga die kat sana..
bayangkan.. dengan komitmen keje die kene jugak gi site ngan fared
lepas habes kerje..atau cuti hujung minggu atau public holiday
bekejar die balik kelantan sana untuk tolong kuarga die...Allahu.......
tu belum lagi aku cerite update2 kawan2 die yang memang dok tinggal bekerje kat sana..
doa jer lah aku mampu beri supaya urusan mereka semua dipermudah kan...

masa awal2 dulu..keadaan yang sangat teruk tu...
nak saja aku gi sana sama2 menolong..
tapi.. aku sedar diri..kudrat dalam keadaan mengandung saat ni..
dan keperluan menjaga anak -qaleef-
hanya mampu memberi bantuan dari sini
setakat mana mengikut kemampuan
ayah aku tetiap minggu ke sana..
kuarga isteri abang aku pon di timpah musibah yang teruk area dabong
terputus hubungan...
ada jugak sorang sedare aku sekeluarga ngan isteri dan anak kembar yang melalui keadaan yang sama
aku hanya mampu baca status adik beradik die kat Fb yang tak henti2 menggambarkan keadaan abang mereka kat sana..
sebak aku baca..
rumah langsung tak nampak bumbung dah..
ya Allah.. dugaan sungguh lah untuk mereka...

baru ni.. fared dapat pergi menghulurkan bantuan
lebih pada membantu derang membersihkan dan menghantar bekalan keperluan
sama2 bersihkan rumah derang yang teruk...
pagi2 lepas subuh fared gerak sendiri dari sini
dengan Triton bawak segala keperluan penuh belakang bonet yang pihak opis kat pj dah sediakan
kawan2 die kat paka ramai sedang menunggu
ada yang dah pergi dulu ke sana...
fared pon baru jer balik dari out station
jumaat semalam baru dapat plan tuk pergi sana...
alhamdulillah... ni pon salah satu jalan berjihad...insyaa Allah...


ikutkan hati nak jer aku ikut sekali...
bukan niat nak 'berjalan'..
tapi aku nak sangat sama2 menghulurkan bantuan..
tapi macam cakap atas tadi lah..
aku sedar diri.. kudarat orang mengandung 18 minggu dengan budak qaleef
tak lah semampu mana...
takut nanti akan lebih menyusahkan...bukan nya menolong...
derang pergi laki2 jer...
bawak backpack masing2...
senang nak tidor..mandi salin baju kat mana2..
tak macam pompuan dan ada anak kecik..
kang satu hal kene memikirkan kiteorang pulak anak beranak...
aku tak nak jadi beban..
jadi seikhlas hati..aku redha laki aku pergi...
sikit pon aku tak kisah..
lagi aku galakkan sangat2 fared kate nak pergi..
kalau ikutkan sebelum ni..nak jer aku soh die ikut ayah aku gi hantar bantuan sebelum2 ni..huhu
tapi die pon ada komitmen kerje ngan shell tak ley nak ganti orang lain..
sebab dia lead projek tu....
ni pon minggu depan ada lagi..
tapi opis sendiri yang bagi excuse tuk bagi die pergi ke branches PAKA tu..

semoga die selamat kembali...
tu jer aku harapkan...

aku ni dah biasa kene tinggal..
jadi.. tak de apa sangat lah kan..
anggap jer die ngah ber kerja ker outstation macam selalu..huhu
cuma qaleef lah jarang jumpa abah nya sekarang...
ni fared mungkin pergi dalam 4-5 hari..
balik dari sana..nak sambung masuk power plant shell balik..
tak tau berapa lama...
its ok... biasalah tu..
tangungjawap kerje kan...amanah kene tunaikan...
aku pon bukan lah jenis manja sangat nak menempel jer laki kene ada setiap masa...
walaupon bosan gak lah die tak de..
kawan baik aku tu kan...
kawan borak...kawan gosip terbaik.. hahaha...
kawan gaduh jugak..uhuukksss...

ok...saja nak cerite kat sini..
cerite awal tahun baru..
hari ni langsung tak kuar..
kerje pon kurang..
laki kalau takde..masak pon simple2 jer..
goreng ikan makan nasi panas2 ngan kicap jer pon qaleef suka makan bertambah2 dah...
2 beranak bantai tido petang tadi...huhu
ni malam gamaknya..lambat lah ngantuk ni...
esok plan nak ajak qaleef kuar..
tak tau lagi.gi mana...
siap2 redah jer lah mana2...
untung nya selalu.. fared ni kalau nak 'tinggalkan' aku macam ni lama2..
die dah siap2 isikan minyak penuh2...
touch n go pon sama dah topap kan...
belanja kasi cash sesiap..-untuk emergency-
kereta dah siap2 kuarkan -selalu sebijik kereta jer simpan kat dalam pagar-
yang kerap guna akan letak luar pagar jer..
jadi..memang senang lah binik nya ni ha....
nak kuar mana2.. siap2..start enjin terus jalan..
manja nau kan.. mihmihmih....
selalu nya..idak lah aku ni berjalan mana pon kalau die tak de..
paling2 tak.. gi uruskan penghantaran barang..
amik stock barang..
atau gi umah adik badik aku..
tak pon.. gi makan kat kedai atau jalan2 kat jusco depan umah tu ha..

amboi kemahen panjang monolog malam ni...
punyer lah kate lapang sangat kan... hahaha...

salam maulidur rasul tuk semua..
banyak kan selawat yer..
tahun ni.. kalau korang nak tau..
sambutan maulidur rasul akan terjadi 2 kali tau..
ianya hanya akan terjadi 33 tahun sekali..
last sekali ritu tahun 1982 -tahun kelahiran aku..!!!
jadi aku dapat kire biler tarikh maulidur rasul akhir tahun ni.. 
sebab.. maulid nabi kan 12 rabiul awal..
dan hari kelahiran aku dalam bulan islam adalah 15 rabiulawal..!!!
suka aku nak ingat...
so..dalam bulan islam.. aku dah pon masuk 33 tahun pada tarikh tu....alhamdulillah..
maklumat ni aku baca dari perkongsian di Fb...

ok lah..dah... tu jer..
aku tulis panjang2 ni tuk diri sendiri..macam biasalah
bukan ko nak baca sangat pon kan... ngehngehngeh...











4 comments:

gadisBunga™ said...

Jaga diri pregnant tuh ok...

Salam maulidurrasul yang pertama untuk tahun ni!!

Chekgu Azrine said...

Salam sis...
Takpe..nti sis jd lg kuat dan anak dalam kandungan pun akn kuat sbb dh biasa berdikari

Puan Rosema said...

senyum sy sorang2 baca,...mcm duduk depan akk je..

baru tahu pasal tahun maulidur rasul tu...Alhamdulillah dapat ilmu.

anyway, selamat berkenalan kak. ^_^



Salam maulidurrasul

www.vitaminorganik.blogspot.com

Mar Mansor said...

kan..suami yang kerja offshore, OnG biasa ditinggalkan..