Friday, February 06, 2015

antara DETAILS SCAN dan 3D/4D SCAN - mana lebih baik




assalamualaikum..

aku ni.. kalau entry2 'berat' cegini..
memang amik masa betul nak up kat blog..
ni.. aku rasa.. kalau tak gigih.. memang tak tercerite nih..

tapi.. kukentalkan jiwa menaip sewaktu qaleef ngah tido ni..cewaahh..
-entry ni aku buat petang..tapi schdule pagi ni-
macam poyo nau jer..
sedangkan orang tak peduli pon keeeenn..

okeh.. may be lah ada orang tak peduli..
tapi aku rasa.. perkongsian ni.. agak penting..
dan menarik..walaupon ni bukan lah pengalaman pertama aku mengandung..
tapi fes time aku melalui nya...
ewaaahh lagi...

seingat aku.. dalam 3 minggu lepas..masa aku kat KK rawang check-up aku buat appoinment 
untuk buat 3D/4D scan..
masa qaleef dulu...aku buat masa kandungan 22 minggu..
so..sama lah kali ni..
dulu pon aku buat ngan miss jezzlyn yang popular tu..
jadi.. gigih lah wassap no die nak buat appoinment konon nya boleh buat gitu2 jer macam dulu..
yeerr.. dulu.. masa tahun 2010-2011 aku buat appoinment ngan melalui phone jer..
sekali dah canggih pulak sekarang..
ada web khusus tuk buat appoinment..
ada tarikh..masa dan kat mana kite nak buat...
kire semua pakai on-9 dah lah...
takde deal ngan sapa2..
ko dah isi borang tu semua.. so die akan bagai pengesahan melalui email..
giteewwww... advanced sekarang..
yer lah.. dah popular..ramai carik gamak nya.. 
so kene buat macam tu lagi teratur dan senang...

ni link aku kasi sekali ko boleh tengok :: http://3d-4d-scan-malaysia.com/


dalam tu godek2 lah mana yang patut..
ko boleh pilih nak buat 2D ker 3D/4D ker atau DETAILS SCAN
Atau semua sekali pon takde masalah..
kalau buat appoinment melalui on9..lagi murah sikit berbanding walk-in

ok.. ni nak cerite kat korang pasal aku nya appoinment dan kesudahan nya..




aku buat appointment masa masuk 22 minggu ritu..
hari sabtu -petang pukul 4.00-4.20 pm
pilih kat hospital PUSRAWI Kota damansara..dekat lah sikit..
tu pon terkejar2 sebab sebelum tu kiteorang dari klang ada kenduri sedara pastu ke shah alam pulak..
boleh jer buat kat UMRA shah alam tu..
tapi dah appoinment nye aku buat awal kan..
lagi pon kat UMRA ramai -aku baca review-
kat PUSRAWI masa aku datang tu..memang lapang jer..takde orang..
tak menunggu lama pon..
ngam2 pukul 4 terus masuk..

masa appointment tu ngan Miss Jezzlyn...-masa qaleef dulu pon buat ngan die..
so dah tau dah lah servis die macamane..memang bagus..
tapi hari tu.. ngan  sonographers lain..indian tapi muda jugak..
nama die MISS CELYNN
so far.. aku tak de problem pon..
tak kisah lah sapa2 buat..janji hasil nya seperti apa yang aku mahukan..

appointment aku adalah untuk buat 3D/4D SCAN
tapi biler masuk dalam tu MISS CELYNN tanya aku nak buat DETAILS SCAN ker..??
aku macam blur2...tak tau apa bezanya...
dan tak tau details scan tu untuk apa..
yang aku tau..popular nak tengok baby buat 3D/4D SCAN jer kan..

so.. Miss Celynn ngan sangat ramah terangkan aku perbezaan antara 3D/4D SCAN dan DETAILS SCAN

bagi aku.. pengetahuan yang sangat bagus tuk aku hari tu..!!

yang akhirnya.. aku pilih DETAILS SCAN untuk scan baby
bayaran tuk DETAILS SCAN ni lebih mahal sikit berbanding 3D/4D SCAN

3D/4D SCAN :: RM 120
DETAILS SCAN :: RM 150

Boleh jugak nak amik 2-2 perkhidmatan

3D/4D SCAN + DETAILS SCAN :: RM 220


tapi aku pilih untuk amik DETAILS SCAN sahaja
dan Miss Celynn hadiah kan aku 2 keping gambar 3D/4D SCAN...
termasuk lah jantina anak yang memang tujuan sebenar nya kite nak sangat buat kan..
untung kaaaaaaannn....


kenapa aku pilih DETAILS SCAN ??
dan apa beza nya dengan 3D/4D SCAN ??

yang ni aku nak share ngak korang semua...

memang 3D/4D SCAN tu ko boleh tengok ruper anak ko yang lebih real

macam ni..






" assalamualaikum anak mama "

baby ngan tido beralas lengan masa ni..


yang gambar atas ni... adalah gambar 3D/4D SCAN
kite memang boleh nampak keadaan baby tu secara 'fizikal' nya...
maksudnya..secara luaran baby tu...
seronok kan dapat tengok macam ni...
secara fizikal kite nampak sempurna -insyaa Allah-

jadi buat apa kite nak pilih tuk buat DETAILS SCAN pulak..??

aku pilih DETAILS SCAN sebab.. aku nak tengok keadaan baby secare lebih details
maksudnya.. dalaman nya...
contoh nya macam ni..

boleh tengok keadaan jantung/perjalanan darah dalam jantung-untuk pastikan keadaan jantung baby berfungsi ngan baik..
tidak ada jantung berlubang..
atau apa sahaja penyakit/gangguan pada jantung baby

paru2 / bahagian pernafasan

buah pinggang.. 

usus - kat mana kedudukan nya..
[sebab ada jer kan penyakit baby lahir usus nya berada di luar] 
dan samaada berfungsi dengan baik atau tidak

tulang - kedudukan tulang belakang-tulang satu badan termasuk jari kaki tangan dan semua2 lah
tulang siku/lutut
samaada cukup atau tidak..
tulang hidung..
tulang rahang.. boleh tengok samaada baby sumbing atau tidak..

mata... boleh tengok samaada ada bebola mata.. berfungsi [bergerak]
telinga...
keadaan tali pusat..
tulang punggung..


semua2 yang sangat penting untuk kesihatan baby..
kire lebih pada organ2 dalaman yang memang tak akan nampak dengan mata kasar..
ataupon melalui 3D/4D SCAN 
yang memang selagi baby tu belum keluar..
selagi tu aku akan risau akan kesihatan nya..

tu pasal biasa orang cakap
tak kisah macamane ruper..atau jantina
hanya mahukan anak tu sihat serta sempurna..

betul..!!!

tu pasal aku pilih tuk buat DETAILS SCAN berbanding 3D/4D SCAN
dan bonus..aku dapat jugak tengok baby secara 3D/4D tu jugak...alhamdulillah...

apa yang aku tau [tanya pada pakar tu] 
dan apa yang aku baca.. 
apa yang di tunjuk kan tu akan kekal sampai lahir..
insyaa Allah...
selebih nya adalah urusan Allah...
tapi aku dapat tengok keadaan baby yang sihat [secare dalaman]
aku rasa sangat lega....
sekurang2 nya aku tau.. baby sihat... tu yang penting bagi aku..
sempurna pembentukan nya jugak...insyaa Allah...


kalau ko nak tau.. melalui DETAILS SCAN ni..
kalau lah kate anak tu ada masalah paru2.. jantung berlubang atau tersumbat [contoh]
atau masalah ginjal atau sebagai nya
[moga di jauhkan dari anak kite]
kite dah boleh tau dan trace melalui DETAILS SCAN  ni....insyaa Allah..
pakar tu akan bagitau sendiri...

apa kite dapat kalau kita tau awal2..?? 
[kalau baby kite berada dalam keadaan tak sihat]
iyeeerr.. mungkin kite akan kecewa...
dan kite tak mampu pon nak ubah apa2..
tapi kite boleh prepare..
dengan care..menyediakan insurans tuk baby..

tau kan ko.. baby dalam kandungan boleh di insurans kan seawal 4 bulan dalam kandungan..
so.. boleh lah kite sediakan semua tu..
penyakit2 kritikal seperti jantung tu memerlukan kos yang tinggi..
sekurang2 nya.. anak kite boleh di rawat dengan sempurna selepas kelahiran die..
tak de lah kite terkontang kanting nak carik duit waktu tu tuk buat pembedahan bagai...



*update



-comment dari pembaca mengenai insurans.. harap dapat manfaat bersama-




jangan salah paham..aku bukan jual insurans pon
tapi ini apa yang di beritau pada aku...
pendedahan yang pakar sendiri kongsi..
sebarang kemungkinan boleh berlaku..
tak de sapa boleh menolak sebarang kemungkinan...
dan terjadi pada baby seawal kelahiran..
sekurang2 nya kite lebih bersedia dan kurang bebanan tersebut..
anak kite boleh di rawat ngan segera..[mungkin melalui pembedahan]

tu pasal aku galakkan korang semua yang baru berura-ura nak buat scan macam ni..
better buat terus DETAILS SCAN ...
kalau ada bajet lebih.. buat lah sekali ngan 3D/4D SCAN tu kan..ape salah nya..

bukan nak cakap semua nya akan tepat sempurna..
semua kan kerje Allah..
boleh terjadi bila2 masa yang die mahukan..
tapi... ape salah nya.. kalau kite boleh tau-nak sangat tau jantina anak..
kite amik tau sekali tentang perkare2 yang penting ni...

insyaa Allah..

kite usaha mana yang mampu dulu...




ni keadaan darah dalam jantung baby.. 
jantung kanan.. dan keadaan jantung kiri baby..
miss Celynn terangkan kat aku secare terperinci keadaan jantung baby.. darah..injap pada jantung
dan kemungkinan2 jika berlaku kerosakan pada jantung samaada jantung berlubang.. injap terbuka.. atau segala yang berkaitan dengan penyakit jantung


yang ni aku tak ingat apa die.. hahaha..
tapi organ dalaman baby jugak lah ni..
merah tu darah.. 
die nak pastikan keadaan darah tu berada di tempat yang betul..
kite ada satu bahagian yang membahgikan antara ruang..
[sori kalau aku salah bagi paham..tak reti aku nak cerite bahasa2 pakar ni]

ada banyak lagi gambar die kasi..
melalui cd...dan print..
tapi kalau aku tunjuk cerite pon..aku tak ingat dah ape kebendenya...huhu
yang penting masa scan tu aku tau keadaan nya macamane...

memang ko tengok macam scan biasa jer kan tak nampak apa..
tapi.. sebenarnya.. scan ni lebih dari tu..
boleh nampak bahagian dalam2 tu.. yang bagi aku.. kaguuummm...
lagi2 saat die terangkan kat aku ngan fared...
kiteorang memang betul2 fokus serta tertarik ngan setiap satu yang di bagitau..

biler setiap kali Miss Celynn bagi tau keadaan baby berada dalam keadaan baik..
aku lebih gembira.. alhamdulillah..
moga baby terus baik sihat sehingga lahir nanti..insyaa Allah..

pendapat aku tentang DETAILS SCAN ni..
aku memang galakkan sangat2 korang buat untuk baby dalam kandungan..
sebab memang bagus..
no wonder harga nya lebih mahal berbanding 3D/4D SCAN tu..
sebab kite akan dapat lebih dari apa yang kite mahu..insyaa Allah..


tapi..
untuk DETAILS SCAN ni ada jangkamasa tertentu jer tau boleh buat..
memang rezki aku lah datang pada waktu tu dapat terus buat untuk ni..

DETAILS SCAN hanya boleh di buat pada usia kandungan 18 minggu hingga 24 minggu sahaja..
berbanding 3D/4D SCAN yang boleh buat awal sehingga 32 minggu...

pakar tu cakap..
ramai yang tolak tuk buat 2d DETAILS SCAN
sebab hanya nak tengok keadaan 'fizika'' baby secare luaran..
sebab ramai tak tau akan kebaikan nya...

ada pernah aku baca satu blog ni..
die tak nak buat sebab perasaan takut..
takut nak tau sebarang kemungkinan...
memang tak nafikan lah..tapi macam aku cakap tadi..
sekurang2 nya kite boleh bersedia apa yang patut...

tapi untuk aku sendiri.. secare peribadi..
aku prefer tuk buat semua ni...DETAILS SCAN
sekurang2 nya sebahagian dari pikiran aku dah lapang-lega sebab tau keadaan kandungan aku macamane..[lebih pada kesihatan]

dan menarik nya..dapat jugak lah aku tengok secare 3D/4D


tapi terpulang pada mental korang sendiri..
bagi aku.. apa salah nya kan..samaada lambat atau cepat..
korang pasti akan tau jugak..

ini hanya perkogsian peribadi aku jer tau..
mungkin ada orang tak sanggup nak buat atau tau...
terpulang korang sendiri...
cuma harap perkongsian ni.. dapat sikit sebanyak pengetahuan tuk korang yang masih tak tau
ape kepentingan kelebihan nya..



untuk aku...memang berpuas hati ngan hasil nya..
ada di serta kan REPORT sekali..
Miss Celynn pon sangat2 lah membantu..
maksud nya..penerangan di beri kan tu memang jelas..
tak de selindung.. dan apa pengetahuan yang di beri tu bemanfaat pada aku..
selain miss jezzlyn..
korang boleh jugak guna perkhidmatan miss Celynn ni...
insyaa Allah ok dan berpuas hati...





jantina anak...??
















































tu next entry aku akan share yer...ngeeeeee...



















DAPATKAN PACK EPHYRA DENGAN HARGA KASIH SAYANG

dengan harga LEBIH MURAH...


DI SINI !!!










PREMIUM PACK [30 SACHETS [SEBULAN]

 :: FREE BOTOL SHAKER
:: FREE POSTAGE SEMENANJUNG


#free skin bar [sabun] sementara masih ada stock [terhad]




TRIAL PACK 10 SACHETS

FREE POSTAGE SEMENANJUNG







-bahan2 dalam ephyra dan kelebihan nya-






WHAT'S APP / SMS :: 019-2085089
[untuk urusan jual beli sahaja]

EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com








8 comments:

Nurul Aziz said...

Masa ayra dulu 1st 3d4d& details scan masa 28w.. Masa 33w lak, buat 3d4d scan lagi sekali.. Orang ckp time tu takkan nmpk, tp okay je, cuma baby dh penuh.. Igt nk tunggu 28w gak nanti utuk buat details scan.. ni smpai 24w je eh? Dh lain pulak.. Kita teka aty dapat babyboy. Betul tak?

Nad MamaZN said...

alaaa baru nak tau jantina hehehe...
klu mcm saya dah terlepas la nak check details scan tu..alahai, rugi plak rasanya..sbb mggu ni dah 25w..

ameris said...

aty, masa preg yaya dulu buat detail scan sbb air ketuban lebih. menurut doktr bila air ketuban lebih kemungkinan utk dapat sindrom down dan sindrom yg seumpama dgn nya adalah tinggi. ada jugak kes air ketuban lebih akan buat organ2 dalaman baby jugak akan berbeza-wallahualam- so atas nasihat doktor akk buat detail scan. giler detail dia punya scan. semua organ dan saiz tulang dia ukur satu2. dan alhamdulillah yaya normal takde apa2. sblm buat scan tu mmg doa jer dan minta kuatkan diri if apa2 kan... semua perancanganNya. kita hanya berusaha yg terbaik.

DYatie ABakar said...

oh my god! thank you aty sayang.. ini sangat membantu.. owe you lots! yt memang berkira2 nak buat details scan wpun idok la tau apa sbnrnya details scan tu.. hahaha.. thank you again.. will definitely go for it. eh tetiba2 cakap omputih. hahahaha.

Miss N said...

Mmg bagus buat details scan ni. Tapi make sure amik insurans awal2. Mcm my fren, dia x smpt amik insurans. Bila buat details scan, mmg baby dia ada prob usus. Kesian sgt... terus down dia..emosi terganggu sepanjang nk tggu nak beranak. Asyik nangis jer dia. Nak amik insurans masa tu pon da x boleh once da detect baby ada prob. Tp the good thing, dia bley refer pakar siap2, buat appt ngn doc pakar siap2 lps je baby lahir, terus doc pakar operate usus anak dia. Now ni Alhamdulillah da 7bulan, sihat walafiat.

Bab insurans pulak, bukan semua insurans cover congenital disease. Setakat yg kami survey, prudential conventional je yg ada cover congenital disease, tu pon dia byr lumpsump mcm satu penyakit boleh claim rm30k jer. Kalo prudential takaful x cover langsung congenital. Cuma lepas beranak je, if kena warded sbb common disease akan dicover. Kalo tak amik insurans awal2, let say kalo baby tu ada congenital disease mcm jantung berlubang ke, mmg susah da nak amik insurans.

MizzTina said...

oryte, preggy anak no.2 nt nk buat details scan gak..

dorsett pink said...

Saye hari tu preggy buat semua, 2d, 3d, n 4d.. akn datang nak buat 6d plak.. hehe

Nora Yahya said...

yup betul...detail scan itu lebih drp 3d4d scan.