Monday, February 09, 2015

JANTINA adik baby - betul ker aku akan dapat baby GURL ??




[gambar sekadar hiasan]



aku rasa..sepanjang2 aku bercerite pasal baby ni..
dari awal aku bagitau aku pregnant..
sampai lah share alahan2 aku..sampai lah ni sekarang..

99% cakap aku mengandung kan anak perempuan....






macam tak de orang bagitau aku yang aku mengandung anak lelaki..



aku rasa lah...







aku sendiri..??

apa aku rasa...
dan apa aku mahukan...


tak di nafikan.. biler kite dah ada anak pertama lelaki..
mesti 2nd pregnancy kite mahu kan anak perempuan..
melengkap kan lagi kan..

anak lelaki..dan anak perempuan...
cukup sepasang..

biasa nya anak pertama.. orang tak kisah nak anak apa..
samaaada lelaki atau perempuan..
tapi jantina anak kedua.. adalah penting..dan di harap2 kan..
kalau dah dapat yang fes tu pompuan..
yang 2nd tu mula lah berangan nak anak lelaki..
macam tu lah sebalik nya kan..

biasa tu.. biasaaaaaaa....normal aku rasa perasaan dan keinginan tu..



tapi.. tu semua hanya apa yang kite idamkan..kite inginkan...sapa lah kite nak tentukan semua tu..

kite boleh merancang.. tapi Allah tu kan maha berkuasa..
dan tau apa yang patut di berikan pada kite..
mungkin tak seperti yang di harap kan...

dan apa yang di berikan sebalik nya tu..
pasti jugak lah yang tebaik tuk kite umat nya kan...



sama lah macam aku..


sejujurnya....

selepas qaleef..
aku mahukan anak perempuan untuk kali kedua ni..

normal kan bende ni..
normal kalau kite mengharap kan macam tu...

dah berangan kalau lah dapat seperti yang di rancang..
seronok sebab lengkap lah dapat sepasang anak kan..
merasa ada anak lelaki..
dapat pulak anak perempuan...


haaaaa...besh besh....


kalau kate tak kisah sekali pon..
mesti ada jugak lah se-coet dalam hati..
kan kan kan......


tapi apa2 pon.. bagi aku...
memang lah kite merancang itu dan ini..
tapi apa yang lebih penting saat kite biler sah mengandung..
hanya mahu anak tu sihat sempurna kejadian nya..

klise.. tapi hakikat....


mana2 mak pon..
biler mengandung..
hanya risau kan itu..
hanya mahu kan anak sihat biler keluar nanti...

jantina anak..walaupon salah satu part yang penting..
tapi biler sampai masa nya..atau tak seperti yang di harapkan..
tak wujud pon perasaan kecewa tu..
sebab apa yang penting.. kesihatan dan kesempurnaan anak tu...
menjadi keutamaan...

dapat sepasang.. tu bonus..
tapi kalau tak pon.. 
tak timbul rasa kecewa pon...
tetap anak jugak kan...
dah susah payah lahirkan... dapat tengok depan mata..
alahai...indah nya perasaan tu...

dan pastinya ada kelebihan dan keistimewaan sendiri..
Allah tu kan sebaik2 perancang tuk kite...
sebaik2 pelaksana..
apa sahaja yang di beri..adalah hadiah tebaik tuk kite..insyaa Allah..


lagi pon..ada rezki lain.. usaha dapat kan lagi...heheh..insyaa Allah..

teringat kawan arwah mak aku..
anak pertama sampai ke tujuh lelaki..
tak pernah putus asa nak dapat kan anak perempuan..
alhamdulillah.. anak ke 8 sampai 10 perempuan...
hahahaha..idak lah mampu sampai nak beranak 10 kan..
tapi kalau ko mampu..dan mahu..apa salah nya...ngeeeee..
kalau jantina yang di harapkan lah kan...



jadi...


ko panjang2 mukadimah ni....





apa jantina adik qaleef....
jantina 2nd baby..??








3 kali aku scan semata untuk tahu jantina anak...



kali pertama tak nampak sangat..-masa tu 19 minggu-

pikir baby gurl...

sebab qaleef dulu 16 minggu dah nampak 'pupun' die..





tapi masih tak mengharap..





2nd time..tak sengaja...
checkup kat KK... terus2 direct doktr bagitau baby boy...
aku tak tanya pon....








terus2 buat appointment tuk scan 3D/4D yang aku ada cerite kat entry semalam...









dan jawapan nya lebih jelas...







dan kompem....























































qaleef akan dapat ROOMMATE















Maknenya... kiteorang akan dapat lagi seorang anak lelaki








betul... its a BOY..!!!



alhamdulillah....






aku terima ngan senang hati..


bukan jawapan klise..
tapi bagi aku... aku hanya nak anak aku ni sihat sempurna..
saat lahir nanti....


biler dah tau jantina anak..senang nak buat atau membeli apa2..


tapi tu lah....
korang ni.. saja jer bagi aku harapan palsu awal2 ritu tawww..heheh..
ai is baru berangan nak buat bilik pink2 giteeww... 
baru follow kedai2 on9 jual headband... hahaha...

memang lah kalau ikutkan aku nak anak perempuan.. 
normal kan sebab aku dah ada anak lelaki sebelum ni..
kalau dapat sepasang.. seronok lah kan..
boleh lah 'rehat' lama sikit konon2 nya.. agagaga..

tapi tak apa... di berikan nikmat tuk mengandung lagi ni pon dah syukur sangat dah..
di berikan rezki tuk tambah anak lagi..
dan baby ni pasti yang terbaik tuk kiteorang...insyaa Allah...





teruja tetap sama..tak de apa yang berbeza atau berkurang..




tengok gambar scan baby.. sama sebijik macam gambar scan qaleef dulu...
tengok bentuk muka dan potongan rambut..
ikut abah sado...

qaleef pon makin lama semakin menyerupai abahnya..

tak dapat bayangkan ada 3 orang lelaki muka sama dalam rumah ni nanti.. hahahahaha...









16 minggu lagi.........







yang pasti.. qaleef akan dapat geng main bola..
tak de lah jadi keje mak nya lagi menyepak bola tu hari2...mihmihmih....




















33 comments:

Nurulhuda Abdul Latip said...

Oklah tu dapat boy lagi, senang kan...and u are the only girl hehe..Takpe lepas ni boleh cuba lagi k..Kita ada sorang je laki n 2 girls tapi dapat girls memang best teruja beli baju je hehe..Tapi yang penting cam u cakap kesihatan tu lebih penting, moga u sihat n baby yang keluar sihat dan sempurna.

Nurzakiah Hanum said...

take care sis

Norlee said...

sy da agk da.. mesti dpt boy sbb dr segi gaya ayat yg penuh harapan dan menenangkan jiwa tu. sy pn ada rsa gak mcm tu bla doktr kta sme dgn jantina anak 1st, hai tipu klu xkecewa tp tula Allah da bg sy bersyukur alhamdulillah anak yg 2nd ni permudahkan lg sy nk bersalin..

SUHAILAH RAMLI said...

hahaha..betulkan..camtulah dulu yang sy pikirkan masa ngandung anak kedua..dapat baby boy jugak..
tapi seronok sebab dia dah ada geng..baju abang dia pun nanti dia boleh pakai..jimat...
tahniah..

eima said...

tahniah dear ....

eika_jps said...

tahniah....betul memg mummy pun pernah alami perasaan yang sama mcm Aty...first baby mummy,boboy n second harap gegirl tp sepanjang preggy tak nampak jantina smpai dah nak masuk labor room tetap tak tau jantina..tp kebanyakkan baju mummy beli semua warna pink....siap cakap kat salesgirl klu silap bleh tukaq tak?...dorg bagi tukar tp jangan buang resit...babah kata klu lain jantina pun takpa janji sihat...itu yang penting...tp alhamdulilh mummy lahirkan baby gegirl...syukur...

ily♥ said...

Yang penting anak sihat & lahir dgn selamat, membesar jadi anak soleh/solehah ye dak?

ily pulak masa nak kedua tu xnak scan. haha. saja nak saspen. even dekat kkia pun, sebab gdm, selalu lah doc scan nak tgk bby besar ke tak..Bila doc ckp dah boleh nampak gender, laju je ckp kt doc, xpe2..jgn bgtau sy. sy nak surprise masa lahir..hahaha..kemahen lagik.. and it's another baby boy..Syukur jugak sebab byk jimat duit..hihihi..

e k i n ♥ y u s r i said...

xpe kak...
ekin pon same...
ekin nak tmnh anak dara sorg lg jugak
hehehe

dorsett pink said...

Tahniah aty.. takpe, boy or gurl, janji dia sihat dan selamat lahir ke dunia nanti.. boy or gurl, ia Anugerah Allah swt,.. boleh cuba lagi utk no.3 .. hehe

Julie Mangsor said...

Alhamdulillah... Congrats Aty... Tak kesah perempuan atau lelaki, yang penting sihat. Insya Allah ada rezeki akan datang baby gurl plak... Take care! :)

nayfatimah rasyid said...

al-hamdulillah ;)

Salhah Suhot said...

1 huge different ngandung bb boy n girl, condition kulit kita. Mse bb boy kulit gila cantik, flawless! Cuci muka x pkai cleanser pon xde problem. Mse bb girl plak, segala tok nenek blackheads whiteheads semua keluar. Dengan jerawat lg..huhui...

Azziah Nawawi said...

tahniah, qaleef da geng nnt. mama leh jadi pwincess dikelilingi 3 bodyguard lelaki. hehe..
ada bagusnya, senang nak ajar pisah tempat tdor bila ada anak gender sama. maybe anak ke 3 nnt, dpt girl pulak. takpe, yg penting baby sihat, mak pun sihat.

danish aurora said...

yeker aty mana tau kuasa allah kan tapi kalo boy pun boleh geng ngan qaleef tu heheh lagi lah lasak ada geng heheh TAHNIAH YUNK

Mona Lea said...

Oklah tu.Alhamdulillah. semoga selamat semuanya...

Nor Arinee Mat Saaud said...

Wooo jelesnya. Pregnant pon maintain je...i kalau pregnant dgn bdn besar mcm nak meletop..jerawat kat dahi jgn citerla.

jaja_NorLiza said...

Xpe...nati plan lain...lepas ni.mesti aty dpt girl and akak pulak yg dpt boy...hopefully...errr..pantang blom abih dah plan anak no 3...apekah???? Grrrr...

hanansofea aziz said...

hihhi alhamdulillah.betul lps ank 1st boy mesti 2nd nak gurl lak kan..akak ni 3 org boys..duk mharap gurl lps ank sulung,siap beli jgk baju kaler lembut2 kot dpt gurl..pe pun syukur Allah kurniakan kita ank yg chat dan sempurna..ameen

Hamelia Hamid said...

semoga baby sihat2 je nanti, dan dipermudahkan,insyaallah..

Nad MamaZN said...

alhamdulillah :)
moga dipermudahkan :)

Mimie_Zatun said...

Alhamdulillah. Yang penting sihat.. next time cuba lg utk gugurl.. hehe

Nurul Aziz said...

Kita teka baby boy kan ritu? Betul pulak hehe.. Teka babyboy sebab haritu aty ada up gambar qaleef baby, yang tak pakai baju kepala berbungkus napkin tu.. Ternampak lak puting tak terbelah.. Terus teringat petua orang tua.. Babyboy.. Takpela, janji sihat kan? :)

antalya said...

ikhlas dan jujur akak ckp, once dpt tau aty pregnant terdetik dlm hati its a boy. ternyata instinct akak tu betul. anyway take care n semoga proses melahirkan nanti akan dipermudahkan insyaallah

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Alhamdulillah.. betul tu Aty yg penting anak itu sempurna dan sihat :)

Mummy Faeeq said...

Alhamdulilah..taniah la Qaliff.. ade geng lepas ni...

rini.borhan said...

Alhamdulillah takpe kan asal baby sihat..tapi nape kita lak rasa nk gelak dok sma bayang muka 3 hero sama tapi lain-lain saiz..haha..

S.n.Fariza said...

alhamdulillah. take care

Fizah said...

wahhh da scan ekk...bestlaa qaleef dpt geng...tahniah kak..smg dipermudahkan urusan..=))

mommychaa said...

tahniah aty. semoga semuanya selamat yer. takpela laki ke pompuan janji sihat yek aty :)

erin said...

hihu..seriusly aku tak pernah kisah anak aku boy or girl, klu ditakdirkan semua boy pun aku suka je, rezeki weh, so anak second ni pun aku x kisah, tapi ye lah rezeki aku jugak kot, baby second ni girl..alhamdulillah, asal sihat sempurna tu yg plg penting, gender apa pun x kisah :)

fazian batrisyia said...

tahniah aty & hb. Perasaan itu mmg betul kebanyakkan ibu2 nak yg mcm tu. Tp kita hamba, itulah yg terbaik utk kita. sy fikir selamat bby & ibu sudah lebih indah drp itu. cukup sifatnya..sy dah hari hari kedua br berani nak belek from top to toe...jari cukup ke tidak..semua la...nervous...

ida said...

tahniah aty...
nak tanya mcm mana aty pakai tudung tu? shawl by aty kan, sy tpikir2 mcm mana nak jadikan shawl sbagai bawal

ain.ya.nun. said...

Tahniah Ati.

Aku pun ingat baby girl.

Semoga semuanya selamat ye. =)