Wednesday, February 04, 2015

kisah abang qaleef dan adik baby







qaleef akan dapat housemate-roommate baru tak lama lagi..
terujaaaaa..!!!

dari sekarang pon kalau tanya.. -sapa nama-ni sapa[refer pada qaleef]-
qaleef akan jawap - "abang qayeef" [pelat L-Y]
sambil tunjuk2 diri sendiri..

kalau kenalkan diri pada orang pon..
akan bahasakan "abang qayeef"

sebelum ni tak pernah rasa..
tapi sejak2 qaleef nak jadi abang.. 
terasa sangat qaleef 'dah besar' abang2



qaleef tau baby tu apa
tapi aku tak pasti kalau qaleef tau die akan dapat adik
tapi die tau ada baby dalam perut mama nya
die selalu pegang-gosok2 perut aku dan cakap "baby.... bangun.."
atau "baby tido dah" 


part paling kelakar antara abang dan adik dalam perut
biler setiap kali qaleef duduk himpit2 kat baby -atas perut mak nya...
adik baby mesti akan tendang2 kat bahagian terhimpit tu dengan kuat..!!
kekadang sampai sakit dan senak perut aku..
ngan qaleef lagi kekadang ngada nak duduk beriba tidur beralas perut..
adik nya dalam perut pon rasa terhimpit agak nya tu die marah... hahahaha...
setiap kali hokeh....
kekadang qaleef pon boleh rasa..die macam blur2 pandang perut..pandang mak nya...
aku akan cakap.. "adik baby nak main ngan abang qaleef.."

semoga qaleef akan jadi abang yang baik
pemimpin dan melindungi adik..insyaa Allah..

tak sabar nak tengok reaksi qaleef biler adik nya keluar nanti..

aku tak de pulak perasaan 'kesian' kat qaleef..hahaha
yer lah.. perasaan macam selalu orang kate - nanti terpaksa bahagikan kasih sayang..
atau tak dapat bagi tumpuan penuh lagi..
tak pernah pon rasa macam tu..alhamdulillah...
sebab aku dan fared sangat teruja ngan baby yg akan lahir ni..
dan aku dapat rasa kan qaleef akan gembira ada roomate baru dia...
qaleef suka berkawan.. jadi.. memang aku seronok nak kasi qaleef teman baru..
dan aku rasa ianya bagus tuk perkembangan qaleef sendiri..


tak pernah rasa yang tumpuan akan berkurang atau atau kasih sayang pada qaleef berkurang..biler anak akan bertambah..
anak..tetap anak kite..
sayang tu.. tak boleh kite nak cakap bahagi berkurang..
macamane kite sayang kan anak yang kite lahirkan..
macam tu sayang seorang ibu tu akan kekal hingga mati..insyaa Allah
kite manusia kan.. ada akal..hati..
tak perlu pon kite pikir complicated sangat pon..
kasih sayang tu ada dalam hati kite sendiri..
anak 10-20 sekali pon..
kalau sayang tu ada.. ianya tetap akan sama dan kekal macam tu..

eerrr...tapi tak tau lah macamane lepas beranak nanti kan..
kene banyak sabar..toleransi.. dan komunikasi ngan qaleef..
tak harap die paham..
tapi harap aku boleh buat yang terbaik tuk die dan dalam masa yang sama pada baby..
moga Allah permudahkan urusan..insyaa Allah..


okeh..maybe lah kan..'kesian' tu wujud biler anak kite tu masih kecik atau baby
tapi aku rasa lah.. biler ianya berlaku..
atau biler anak tu dah keluar.. automatik.. kite akan ok..
boleh hadapinya..kot lah.. hahahaha...
cuma badan kite ni jer lah sendiri larat tak larat..mapu tak mampu..
anak kecik ni nak jaga lain macam ni..perhatian nya berbeza..
dan kite tak tau pon keadaan yang mungkin berbeza dari apa yang kite akan sangka kan sekarang..
moga kite.. aku jadi mak yang terbaik tuk anak2..

qaleef cinta pertama kami..die tetap akan jadi cinta pertama tu sampai bebila..
tapi dalam masa yang sama qaleef dah semakin besar..
dan akan matang mengikut usia serta persekitaran..
qaleef akan lalui dan belajar dari semua ni..
termasuk untuk menjadi seorang abang yang baik...

okeh.. mungkin kalau qaleef masih baby..
mungkin ada lah perasaan tu..
tapi ..since qaleef pon dah nak 3 tahun..
aku rasa.. masa yang sesuai tuk die bergelar seorang abang..insyaa Allah..

qaleef akan teruja...
aku akan pastikan kasih sayang.. atau segala nya adalah sama..
yang penting kat diri kite sendiri..
aku suka anak ramai.. hahaha...
aku tak sabar nak rumah ni riuh rendah ngan suara anak2..
dan aku sendiri....ngeeeee...
haru tak haru..tu belakang kire...




17 minggu lagi..insyaa Allah..

qaleef eeman akan jadi abang...real abang...











11 comments:

Nadiah Hanum Wahab said...

Cewahhh dah abang2 sangat ni...;)

Mila Hilas said...

sis, dh bpe mggu tu? qaleef dh 3taun eh ? sy pon bru je thu preggy ni..xthu mcm mn reaksi arfan nt kalo dh dpt adik huhu...kesian je rsa sbb bru nak masuk 2taun bln 4 nt.

Ros Anis Rusli said...

airiell pelat "R"..dia sebut dia abg ayen..adik dia "alas".. ni ayen, ni alas... hhmm.. airiell sgt teruja dgn adik dia..dr mula2 dia tgk adik smpai skg dia xpnh buat adik dia lg..dia dtg peluk2 cium je..xsbr nk tgk adik qaleef..

Ros Anis Rusli said...

airiell pelat "R"..dia sebut dia abg ayen..adik dia "alas".. ni ayen, ni alas... hhmm.. airiell sgt teruja dgn adik dia..dr mula2 dia tgk adik smpai skg dia xpnh buat adik dia lg..dia dtg peluk2 cium je..xsbr nk tgk adik qaleef..

Chekgu Azrine said...

Akk baca akk yg teruja..hehehe

eima said...

sama baya dengan fahim time ade adik ....
selamat jd abg qaLEEF

Sue Izza said...

tahniah,semoga di permudahkan

Gieyana said...

Sweetnyer beb..lm x dtg sini..mood berblog sudah x der..;)

Baiduri said...

Btul aty, kasih sayang kita xkan brkurang walau anak 10@20 skalipon.... Tp bagi ank yg bru nk masuk 3 tahun susah nk bagi faham yg kasih sayang kita xberbelah bagi... Pngalaman sndiri memang berendam air mata jgk awal2 baby kuar ri tu...kesian tgk kakaknye, sblom adek kuar memang excited, tp bila adek kuar....eh, lain plak...huhu.... Tp alhmdulillah tasneem seorg kakak yg baik, skrg dh bleh trima yg dia ada adek =)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Tahniah Aty.. (lupa.. dah ucap ke blom itu ari.. kekeke).

Bagus tu dah mula ajar Si Abang bahasakan diri "Abg". Mcm Kak Mirror ni nyesal jugak sbb panggil si kakak tu panggilan nama, sudahnya adik2 dia terikut..
skg ni baru blaja2 panggil kakak tu pun kdg dorang lupa.

lia ummiirfan said...

mesti qaleef tak sabor tu.. excited dia ekk..