Wednesday, February 04, 2015

TIPS :: Bagaimana mengurang kan habuk sewaktu menebuk lubang dengan 'DRILLER'










korang yang biasa tebuk2 lubang pakai drill ni..
mesti tau yang biler ko menebuk dinding..
mesti ada banyak habuk batu haluuusss macam tajam2 tu..
tak suka tau..
sebab habuk tu beterbangan satu ruang..
lagi banyak ko tebuk.. lagi banyak lah habuk batu tu...
dan mesti nak beterbangan jugak walaupon ko bukan bukak kipas bagai pon..

aku ni kekadang..drill kat satu bahagian kat satu ruang...
tapi.. perabot yang jauh nya 300-400 meter pon boleh berhabuk batu halus ni..
kalau nak bersihkan tu..
satu ruang ko kene vacum-sapu dan mop
yang kat lantai bawah tempat tebuk ape tah lagi kan..
biasa letak lapik jer..terus buang..
tapi yang aku maksud kan kat sini kat bahagian lain atau perabot2 yang berdekatan..

lagi lah kalau tak de vacume
maksudnya kene menyapu... memang satu kerje lah jadi nya..
sebab.. habuk nya bukan habuk biasa tau..
habuk batu tu.. berat.. haluuusss dan tajam2..
kene sapu betul2.. dan lepas tu mop 2-3 kali..-kalau banyak-

ada yang mungkin tak perasan akan habuk ni..
sebab mungkin yang terbang tu tak banyak..
tapi.. contoh nya..
aku drill kat bahagaian meja kerje -dalam bilik tidur aku tu
habuk halus batu tu boleh sampai ke katil tau
yang letak nya dalan 200 meter..
tak perasan..tapi nanti biler ko baring..atau ko kibas katil tu
ko boleh lah rasa ada benda2 tajam haluuusss jer kat situ..
tak elok lah kan tuk kesihatan apetah lagi kalau ada anak kecik..

tu nak bagi tips sikit..
aku dapat masa aku google2 youtube tuk buat sumting -tukang rumah-
macamana mengurang kan habuk2 tu dari berterbangan..
atau jatuh bersepah kat lantai..

baca bebetul yer.. bukan tak de langsung..
tapi mengurang kan...
dan kurang lah sikit ker je ko tu nanti..









CARANYA dengan meletak kan muncung vacume-penyedut hampagas yang di pasang/on
sewaktu proses tebukan di lakukan

kire nya.. waktu ko sedang menebuk tu..
waktu tu lah ko letak muncung vacume tu kat bahagian bawah lubang tu..
jadi.. habuk2 batu halus yang keluar tu..
akan terus di sedut masuk ke dalam vacume..

tapi tu lah.. kerje untuk 2 orang..
sorang men-drill
sorang pegang vacume..

tapi.. memang lagi memudah kan kerje pembersihan ngan cara macam ni..
habuk yang jatuh atau terbang tu akan jadi sangat kurang lebih kurang 80% 
insyaa Allah..

walaupon kekadang malas aku nak kuarkan vacume semata nak sedut bende ni..
tapi aku rasa lebih mudahkan kerje mengemas kendian waktu..
jadi.. aku memang biasa buat macam ni setiap kali fared buat kerje2 men-drill ni..
dan memang efektif...


so korang boleh lah cuber jugak...
kot membantu..

tapi ni hanya untuk orang yang ada vacume-penyedut hampagas sahaja tau
jangan ko tanya aku pulak nanti.. kalau tak de macamana..
haaaaa... tu ko pon tau kan jawapan nya...heheh....












DAPATKAN PACK EPHYRA DENGAN HARGA KASIH SAYANG

dengan harga LEBIH MURAH...


DI SINI !!!










PREMIUM PACK [30 SACHETS [SEBULAN]

 :: FREE BOTOL SHAKER
:: FREE POSTAGE SEMENANJUNG


#free skin bar [sabun] sementara masih ada stock [terhad]

TRIAL PACK 10 SACHETS

FREE POSTAGE SEMENANJUNG







-bahan2 dalam ephyra dan kelebihan nya-






WHAT'S APP / SMS :: 019-2085089
[untuk urusan jual beli sahaja]

EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com

9 comments:

norlina jusoh said...

tips yang bagus... boleh buat camni la pasni. sbb mls tul nak gantung frame ke apa bagai sbb malas nak settlekan habuk tu la. hiiii...

eima said...

Waaahhh menarik....tk pernah terpikir

Ema Minami said...

bagus tips ni nanti menyenangkan kitorg yg baru nak start mendeco2 umah baru...hehe..tq aty..;)

Nadiah Hanum Wahab said...

Smart la aty ni...tak terpikir pon! Hahaha...thanks for sharing

Didie Kamila said...

Good tips la aty..:)
Thanks for sharing..

jaja_NorLiza said...

Hahaha...biasanya mcm tu la kekdahnya tuk ngelak habuk...si suami tukang drill..dan akak akan pegang vacum tu...mmg cam tu pon tiap kali nak drill...abg akan mintak bantuan akak tuk pegang vacum tu..hikhik

Nadt said...

sama la. nadt pun buat macam ni. tapi tu jadi lecehnya aiihhh kena jadi tukang pegang vacuum. pastu anak plak melalak terkejut dengar bunyi drill. da tak tau nak buat apa nak pegang vacuum ke nak pi kejar ke anak. hahaha..

Nurizzah Majif said...

oo..sy pulak letak kain lap basah sket di bawah tu.. hehe..

Nor Arinee Mat Saaud said...

Tadah plastik aje lekatkan betul2 bawah lubang drill tu lg sonang.