Monday, February 02, 2015

persediaan kelengkapan 2nd baby :: relevan lagi ker kain napkin??




assalamualaikum..

amboi ko.. memanjang cerite baby jer pulak kan sekarang ni..hahaha..

biau lah kan....

sebab aku sekarang dalam fasa penyediaan kelengkapan adik baby..
tapi sambil2 tu.. aku ada lagi satu misi yang menerujakan..!!
iaitu MISI 18 APRIL 2015..
Misi apakah iteeww...??
tu nanti aku akan share slow2 key..

eeaahh.. dah bulan 2 kan..
alhamdulillah...
bulan 3-4-5 lepas tu dah beranak.. eeaahh.. apesal macam kejap sangat ni...huuuu...

estimate due date [EDD] aku ada lah 5hb June 2015
tarikh tu lagi 3 minggu nak pose..pheewww...
kalau baby keluar awal.. maknenya dah cukup masa.. 
insyaa Allah kuat lah sikit aku nak mula puasa sama2..
macam qaleef dulu ngam2 soi ikut tarikh...
pon ok...kalau adik baby ikut tarikh jugak..
tapi kalau la die rasa selesa nak duduk dalam perut mak nya ni lama2..
-lap peluh siap2- tak per nak.. tak per....hahaha..
asalkan tak de masalah... mak ko tak kisah...ngeeeee....
tengok rezki lah dapat ikut berpuasa ramadhan tu ker tak..
gigih lah mengganti....huwaaaaaaa...!!!

ok.. berbalik aku pada tajuk kain napkin tu..
nak cerite ko ni..
keperluan lagi ker tak sekarang ni...
sebab nya.. mana2 senarai keperluan untuk kelengkapan baby..
mesti ada tulis NAPKIN ni di bawah list -pakaian-
tapi betul2 keperluan ker..??
maksudnya.. betul2 di guna kan ker nanti..

sebab nya.. dari apa yang kita tau..
napkin ni selalu ada 2 atau 3 kegunaan
yang telah pon di gantikan ngan sesuatu yang lebih praktikal

- lampin untuk mungkus montot anak 

kalau dulu2 zaman nenek kite..
tak de lampin pakai buang..
jadi.. orang memang pakai napkin ni lah nak bungkus berak kencin anak tu..
siap ada plastik cover luar supaya tak bocor kene tilam bagai

tapi sekarang orang mana nak pakai dah kot..
lagi senang pakai diapers-lampin pakai buang tu..
harga pon tak lah mahal mana..dan lagi senang tuk menguruskan nya..
aku rasa.. lebih praktikal dan selesa kat anak tu sendiri..

atau paling tak pon..orang paka Cloth Diaper yang lebih selesa kegunaan nya..
-tapi khusus tuk mak2 yang sangat rajin serta gigih-

mungkin masih ada lagi yang pakai lampin..tapi peratusan nya tak tinggi..
aku rasa.. tak de lagi perbezaan orang kampung-bandar dalam penggunaan lampin pakai buang
sebab... rasa nya.. hampir semua tau akan kegunaan nya..

eerrr..rasa nya lah....

konsider bukan satu keperluan



- sebagai bedung baby

ok... mungkin ni masih relevan
memandang kan.. biasanya kain napkin ni memang lebih sangat selesa berbanding kain2 lain..
kain kapas tak tebal dan lagi senang nak handle untuk bedungkan anak
TAPI ramai jugak sekarang dah beralih pada kain bedung yang lagi comel2 banyak jual kat pasaran tu...
yang biasa nya.. warna dan corak nya lagi menarik..
kain nya memang khusus untuk keselesaan untuk membedung baby..
haarga pulak berpatutan..
at least mesti memiliki sehelai...

tapi.. tak nafikan.. untuk bedung baby.. kain napkin masih menang

jadi.. boleh konsider satu keperluan



- kegunaan lain 

sebagai kain tuala - boleh jugak kan.. 
biasa aku tengok orang masih lagi bawak kain napkin menggantikan kain tula kecik tu
tuk lap2 mulut anak.. muak susu..muntah bagai
atau sebagai selimut cover anak -sebab kain napkin ni tak terlalu tebal atau nipis
boleh jadi jugak sebagai bib - aku pon biasa nampak
biler anak nak makan.. di ikat kan ngan kain napkin kat leher anak
sekali gus boleh lap mulut
mungkin sebab kain napkin tu saiz nya lebih besar .. kot..
jadi.. kebarang kalian tuk tak mengotorkan baju adalah rendah


so.. kain napkin...
menang atau kalah..??

untuk aku.. masih lagi bukan keperluan....
tapi tu lah aku cakap..
bergantung pada kebiasaan seseorang..

macam aku memang sah2 lah pakai diapers-lagi senang kerje..
lagi pulak anak dah masuk 2 ni...semua kene cepat..

untuk bedung.. okeh.. aku nafikan memang aku guna jugak kain napkin ni..
untuk qaleef dulu.. napkin ni dah di sediakan.
jadi.. guna kan jer lah..
tapi.. kalau nak di ikutkan..
aku jugak banyak kain bedung khusus yang lagi comel..
dan jugak material nya baik aku beli-dapat hadiah dari kedai2 online..
jadi aku masih prefer tuk pakai kain bedung yang lagi comel.. mihmihmih...

dan.. aku jadikan napkin menggantikan tuala-kecik atau bib atau selimut atau sebagai nya
memang tak pernah...
untuk qaleef dulu..
semua aku sediakan khusus..-keterujaan pertama kali dan seterus nya-
adalah normal...
tuala kecik-memang sentiasa ada.. dari baby sampai qaleef dah nak 3 tahun ni
antara barang wajib ada dalam handbag
tak kose mak jemah nak bawak kain napkin merata...
jadi.. tuk adik baby pon.. pasti aku lakukan perkara yang sama..insyaa Allah


TAPI.. aku masih simpan napkin2 lama qaleef yang memang masih cantik elok..
sebab nya kalau ko nak tau..
dulu aku beli 2 pack kain napkin [20 helai x 2 pack] jenama Anakku
dan aku hanya guna mungkin tak sampai 10 helai atau lebih kurang..!!
dapat bayangkan tak betapa aku membazir waktu tu...
hanya sebab.. sediakan tanpa pengetahuan serta pengalaman..
tak hagak2 beli terus banyak..
sudah nya.. satu pack belum bukak lagi...20 helai
aku bagi pada adik aku tina..
dan kalau ko nak tau jugak..
sampai sekarang tina tak pernah bukak-guna pon pack lampin tu..!!!


jadi buat apa aku nak sediakan lagi pada adik baby kan..

mungkin lah lampin tak mahal dan mudah tuk memilikinya..
tapi.. kalau boleh di gunakan ke tempat lain..
aku rasa lebih berbaloi kalau tak membeli nya terus..


atau kalau ko rasa macam -perlu jugak ada sebagai syarat sah lengkap kan senarai-
tak perlu lah beli banyak2..
melain kan memang ko guna untuk ke tiga2 fungsi yang aku nyatakan kat atas tu...
maksudnya.. memang ko gunakan napkin semata lah..
haa..tu baru berbaloi....

tapi.. tuk aku... memang tak perlu..
adik baby.. aku dah sediakan jugak kain2 khas bedung..
lampin pakai buang..dan tuala2 khusus mengikut saiz dan keperluan yang sesuai..
menggantikan penggunaan napkin sepenuh nya..

cuma aku teringat dulu..
aku pernah gunakan kat qaleef sebagai bedung sekali-sekala 
sebab aku rasa kain napkin kain nya lagi nipis dan lagi senang nak ikat kemas...

dan dalam almari qaleef sekarang pon.. masih ada 2 atau 3 helai napkin
guna time perlu.. 




[sumber :: entry]

Qaleef Eeman - masih dalam seminggu pertama kelahiran
napkin tu guna sebagai bedung
ayah aku yang buat kan ni.. kemas sangat kan...
memang tak boleh nak kuar tangan dak qaleef masa tu.. 




[sumber :: entry]

aku ingat time ni..!!! qaleef lebih kurang 4 bulan...
kat umah family aku kat shah alam.. nak gi beraya.. tapi tunggu abah sado solat jumaat..
bag diapers dalam kereta dan abah sado bawak sekali..!!
jam2 ni lah dak qaleef nak memerut.. dan takde pulak stock diaper kat umah masa ni..
jadi merasa lah qaleef mungkus montot ngan kain napkin dan pakai keronsang bunga granny nya.. hahaha..





okeh.. aku tak iangat qaleef umur berapa bulan masa ni..
kain tula tu aku buat bungkus kepala masa die demam..
bukan sesaja.. tapi dalam tu ada daun bunga raya -salah satu petua nak sejuk kan kepala anak-
ada aku cerite pasal petua ni kat entry yang sama







jadi....
bukan lah langsung tak ada fungsi lagi...

apa pendapat korang....??





















DAPATKAN PACK EPHYRA DENGAN HARGA KASIH SAYANG

dengan harga LEBIH MURAH...


DI SINI !!!










PREMIUM PACK [30 SACHETS [SEBULAN]

 :: FREE BOTOL SHAKER
:: FREE POSTAGE SEMENANJUNG


TRIAL PACK 10 SACHETS

FREE POSTAGE SEMENANJUNG







-bahan2 dalam ephyra dan kelebihan nya-






WHAT'S APP / SMS :: 019-2085089
[untuk urusan jual beli sahaja]

EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com















6 comments:

lia ummiirfan said...

pengalaman saya, untuk bedung pun tak relevan dah sebab baby boleh kuis-kuis kaki tangan pastu terbukak.. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

eika_jps said...

pendapat mummy la....napkin nie untuk zaman skrang dah kurang sbb ramai mommy nak cepat n senang jd diapes lg senang citer...mcm mummy dulu pun sama beli 20 helai alih2 pakai cuci kereta ja....nak buat bedung tak muat sbb anak eika besar...4.2kg asal pakai napkin confirm tangan terkeluar jd mummy prefer kain pelekat....

jaja_NorLiza said...

Masa bersalin kakak dl langsung xde lam list lampin ni...sbb cam aty kata la...keterujaan pd sesuatu yg cantik...kain bedung comel2...hikhik...tp jgn x tau...lampin ni la akak cari masa masuk 3-4 hari pantang adik baby...sbb nak selimut dia masa tghari tu...nk guna selimut yg proper tebal sgt...so...ni lar fungsi lampin utk ank no 2 ni...tau la cuaca skrg ni kan? Panas kemain...tak nak selimut kot masuk angin plak bdk tu karang...so, pendapat akak...ikut masa dan keadaan...ada masa ianya sgt perlu... :)

dorsett pink said...

Saya hari tu masa preggy 1st, tak guna sangat napkin tu, ade guna 2,3 kali jer, pastu simpan. Bedung baby saya guna kain selimut.. so, nanti next pregnancy saya tak yah beli dah la, guna yang sedia ada jer

ily♥ said...

To me, ia adalah keperluan. ily masih guna kain napkin tu even now si adik ni dah 2 tahun. Memang multi purpose. Kadang malas nak bawak tuala kecik sbb senang sgt tercicir, sebab kecik kan. So, napkin mmg penyelamat..

dan memang guna untuk bedung sbb dulu ade jugak beli kain bedung utk anak sulung, tp anak mcm x selesa, panas, berpeluh2. Last2 pakai napkin je. Masa anak kedua, invest lebih sikit beli kain napkin aden & anais yg super lembut dan besar. Mmg senang & sedap nak bedung bby. bby pun selesa. Buat jadi nursing cover pun boleh.

Nadt said...

napkin masih relevan tapi penggunaannya diperluaskan untuk buat lap air liur anak yang asyik meleleh n tadah muntah in case anak termuntah tengah malam time tido. huuu...n yes time demam ke, kain napkin tu la sangat berguna basahkan untuk jelum anak bagi sejuk.