Thursday, February 12, 2015

sapa cakap anak yang di jaga sendiri tak pandai bergaul-berkawan ??




dulu kan... biler bercerite ngan orang2 aku nak berenti kerje jaga anak sendiri..
ada orang cakap ngan aku..
salah satu keburukan atau mungkin kekurangan akan jadi pada anak kite
biler nanti anak kite AKAN JADI PASIF..
TAK PANDAI BERGAUL DAN BERKAWAN...

alasan - sebab biler tak ke nursery atau tadika..
tak bergaul ngan orang..
tak jumpe ramai kawan..
jadi.. tak gheti macaman nak berkomunikasi dan berkawan ngan orang lain..

baru2 ni.. aku bercerite nak hantar qaleef ke pre-school..
aku boleh ajar qaleef ngan aktiviti2 homeschooling..
tapi.. ada sesuatu yang aku tak boleh bagi..
BEKAWAN...

tapi orang salah paham..
orang mengingatkan aku tentang keburukan yang di beritauhu awal2 tadi tu..
anak tak pandai nak berkawan..
sebab selama ni..dia hanya tinggal ngan aku jer...

TAPI.. orang tu silap..
aku cakap nak hantar anak aku gi Pre-school tu..
bukan sebab aku risau kan sangat qaleef tak pandai bergaul..
tapi sebab die teramat suka berkawan...
dan tak yah aku ajar pon..
die memang pandai bergaul ngan orang..alhamdulillah
ngan sapa2..
ngan orang tua..ngan abang2 kakak2..
atau ngan kawan2 sebaya...
jadi aku tak pasti akan kebenaran kalau kite jaga sendiri anak kite..
anak tak pandai bergaul..

mengarut..!!

aku biasa jer tengok..
anak yang biasa hantar pengasuh..nursery pon pasif gak..
tak pandai nak berkawan gak..
kalau macama tu.. macamane pulak cerite..
nak salah kan sapa...

so..sebenarnya.. akan hal tu.. banyak faktor boleh berlaku..
bukan semata sebab kit tak biasakan die berkawan..
ada sikap semulajadi dalam diri kanak2 tu sendiri..
dan mungkin jugak kerana persekitaran..

tu bukan masalah ko jaga atau hantar orang..
sebab.. aku pernah baca satu artikel ni mengenai perkembangan kanak2 dalam pergaulan..
banyak faktor yang mempengaruhi semua ni..
cuma 2 faktor utama iaitu faktor baka dan persekitaran...
malas aku nak kupas ker mengulas ker..
faktor baka.. boleh tengok pada diri makpak tu sendiri -seperti apa yang aku baca
kalau mak pak pon jenis pendiam-jenis tak banyak cakap..
anak pon boleh membawa jen yang sama
ni dah kalau mak nya sendiri peramah tak kire ngan sapa..
tak heran lah kalau anak pon peramah sama kan..

persekitaran jugak macam tu..
bagaimana kite mendedahkan anak kite dengan keadaan [berkawan] tersebut

tapi.. apa aku nak cakap..
kalau semata orang cakap.. 
sebab kite bela anak sendiri boleh menimbulkan masalah kat situ..
memang silap...

betul.. hantar nurseri-orang lain jaga..
mungkin bukan satu pilihan untuk makpak yang bekerje..
dan biarkan die berdikari juga bukan sesuatu yang tak bagus..
tapi.. bela sendiri anak tu jugak..
tak boleh nak cakap punyer banyak kekurangan -dari segi pergaulan atau bedikari-
sedangkan.. melalui tu lah anak kite lebih terjaga..
dari segi pergaulan dan akhlak nya...
kebaikan nya lebih banyak..
jangan lah terlalu negatif dalam hal ni..
bende tu bukan masalah pon sebenarnya...
masing2.. ada kebaikan dan keburukan nya..
amik dari mana2 sudut positif..insyaa Allah segala akan jadi baik..

aku nampak sendiri pada qaleef..
alhamdulillah die langsung tak de masalah dalam hal ni..
walaupon.. 24/7 hampir setiap masa die hanya ngan aku..
tapi biler die 'keluar'.. berjumpa orang.. 'bersosial'
tak de pon die menjadi pasif..tak pandai berkomunikasi atau yang berkaitan dengannya..
dan aku rasa.. die lebih sopan..
tak pandai pukul-buat anak orang..
sebab die tak belajar semua tu..-dah tentu2 lah aku tak akan ajar kan..

cume kekadang kesian.. die macam ikhlas nak berkawan ngan orang..
orang tak nak berkawan n main ngan die..
dalam hal macam tu.. macamane pulak..??
sedangkan mungkin budak tu di hantar ker nursery-tadika-pengasuh
untuk orang lain jaga serta didik die bergaul-konon nya...

okeh.. mungkin dari segi berdikari..
memang tak di nafikan..
sebab dah terbiasa orang dewasa [mak nya] sentiasa ada dengan dia..
tapi semua tu masih boleh di bentuk kan..

tu aku cakap..
perkembangan psikologi kanak2 sangat luas...
kite tak boleh nak terus sabitkan atas satu2 perkara
menyalahkan keadaan... 
mungkin ada... tapi peratusan nya tak lah mendominasi...

kanak2 ni sangat istimewa..
ada sesuatu dalam diri die...
jadi jangan risau kan kata2 orang yang boleh merosak kan psikologi anak dan diri kite sendiri..
sedangkan kite tak perasan pon kelebihan yang jauh lebih banyak-lebih baik dari tu..

cerita pasal pre-school qaleef masih dalam pertimbangan...
perbincangan suami isteri..
insyaa Allah akan di kongsikan kemudian...
ingat.. bukan sebab qaleef tak pandai bergaul dan nak ajar die bergaul..
tapi sebab.. kesian kat die yang suka sangat berkawan dan nak bagi die gembira berkawan serta bermain..
dan aku rasa tu jugak bagus tuk perkembangan kendiri jati diri dia..
mungkin dah sampai masa die belajar berdikari kan....
belajar macamane nak mempertahan kan diri sendiri -qaleef tak pandai melawan kalau ada anak orang buat dia-

aku risau..hahaha..
tapi aku positif...insyaa Allah..
dia akan dapat sesuatu yang baik..


ingat.. 3 tahun pertama anak merupakan waktu paling kritikal [dalam pengisian input dan pembelajaran-akhlak] jangan sia2 kan 3 tahun tersebut yang tak boleh di ulang










14 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak.. dulu masa sheila jaga adam 3 bulan lebih pun, ada orang komen macam ni.. takut adam tak reti bersocial lah. adehh malas nak dengar orang bercakap2 ni. terlebih kuah dari sudu. tapi sheila suka sangat jadi surirumah sepenuh masa, dapat tengok perkembangan anak setiap masa. skrg ni dah kerja balik, rasa sedih tinggalkan anak kat orang jaga. even yang jaga tu makcik adam sendiri. ahahhahaha

Nurzakiah Hanum said...

salah tanggapan kan

Farah Aishah Abdul Aziz said...

aty..ecah sokong..hihi…

bendeni akan datang sendri dkt anak2…ecah antar anak kat umah pengasuh..dia suke jerit..tak dpt je..jerit, suka pun jerit…sbb ikut perangai budak lain…adeih,,,…

rasenye kalau kite sdr yg jaga anak kita…byk perkara yg elok pd diri anak kita…lagi2 didepan mata…

masalah ecah lak..pengasuh lak mengajar kita…mcm kite ni tak reti jaga anak…..

eima said...

betui2 setuju tu aty ... tak pe nanti adek baby keluar qaleef dah ade kawan ... hehehe

Puteri Satu said...

2 orang anak akak.. semua mak akak jaga kat umah.... elok je berkawan.. tetap normal mcm kanak2 yang duduk kat nursery atau tadika...

Nurul Aziz said...

Ayra nenek dia yg jg klw sy g kelas. Tp kawasan tu ramai budak2. Yang besar2.. 5-6tahun.. Budak yg dah sekolah rendah.. Cara pergaulan ayra pun dah kasar.. Cakap kuat2.. Ya allah sakit nya hati tengok camtu.. Tapi takkan nak suruh mak kurung ayra pulak kan? Sabar jela, doa dlm hati kalau kat rumah kita still terapkan benda elok2.. Insyallah semuanya okay.. Tp kalau bawak kua jln2.. Jumpa orang semua.. Dia pemalu.. Tkdela terus ramah.. Or nk pukul2 marah2 anak orang.. Dia perhati je.. Lama sikit baru nk kawan2..


ninnah shafawati said...

Yelaaa....saya pon kena camtu.sampai terbawak2 percaya sbb anak tkt2 dgn org dewasa, tp dgn bdk2 dia okay jek.elok jek nak dekat2 usik2....touching giler bila org compare mcm tu hmmmmmm T_T

ejulz said...

comel.. :)

ejulz said...

Jemput singgah "Salam takziah buat keluarga Datuk Hasbullah Awang"


Like page "Ejulz Blogshop" jika sudi.. Terima kasih

dorsett pink said...

Susah jugak kan kalau nak cari preschool yang betul2 memenuhi citarasa kita kan?

dorsett pink said...

Susah jugak kan kalau nak cari preschool yang betul2 memenuhi citarasa kita kan?

wani ezryl * said...

sebenarnya lebih kepada personaliti seseorang budak tu. ada yang semulajadi pemalu, peramah, suka kacau orang dsb. rumah atau nursery masing2 ada kebaikannya ^^ if kat nursery/sekolah, bukan sekadar nak biasakan berkawan atau bersosial, tapi memberikan persekitaran dengan rakan-rakan sebaya. dan tak dinafikan, if kat rumah tu lebih terjaga sebab ada kawalan orang yang lebih dewasa. sy dpt lihat, anak kwn sy yang dihantar utk dijaga oleh nenek atuknya di kampung (sbb parents bekerja-tak de pilihan), anaknya baru 3 tahun tapi gayanya matang sebab bergaul dengan orang tua di rumah. jadi sikit tak sikit memang persekitaran ada mempengaruhi perkembangan and personaliti budak, selain daripada sikap semulajadinya :)

Nad MamaZN said...

setuju ngan aty..
saya pun jaga sendiri anak2..
ramai bezakan anak yg dok umah n anta nursery ni..
tak pandai bergaul n berkawan
bukan nak bandingkan..
cuma nak bgtau yg tanggapan tu salah
bukan nak menangkan anak sendiri
tapi dah mmg btul
mungkin ada segelintir, tp x semua..
tgk jugak pd didikannya..
sebab kita tgk sendiri perkembangan anak kita kan
btul kata aty, anak nak berkawan, tp kawan tu plak takmo berkawan ngan dia..acaner?
apa2pun memasing bleh berkata apa2..
tp yg alami tu yg lebih memahami :)

jaja_NorLiza said...

Teringat masa aty dtg rumah....sian qaleef sbb arissa x nak kawan qaleef...beria qaleef nak main ngan arissa...huhuhu..
arissa pon sejak dah besar2 ni lain macam perangai dia....suka menjawab bila akak tegur pape...mungkin sbb pergaulan kat nursery la kot... :)