Friday, February 13, 2015

senarai-keperluan barang baby :: mandian [ toiletries ]



amboi ko..
kemahen seminggu ni berderet cerite pasal adik baby jer pulak kan...mihmihmih..

sebeno nya.. ngah mud sangat ni...
biler start bershoping.. dah buat list tuk baby..
lagi2 almari baby dah siap sedia..
mula lah aku nak menyiap kan semua..

lagi pon.. dah nak masuk 24 minggu...
6 bulan dah...!! terasa kejap nya kali ni...

kemarin buat list rasa macam banyak jer tak siap lagi..
konon2 nak gelabah lah... ahaaakkss..

sedang kan ok jer pon..
ada basic2 tu boleh dah tu...
saja2 nak shopping alasan ko kan sebenarnya..hahaha..

dah ajak abah sado minggu ni kalau aku larat aku nak gi kedai baby..
beli keperluan tuk aku..
nak beli nursing bra.. dan stoking..
stoking lama dulu.. tah mana2 jer..bukan pakai pon..
aku syak laki aku pakai buat main badminton lah... agagaga...


cerite pasal larat..
kali ni.. lain sikit lah..
aku tak boleh jalan banyak..
dari 4-5 bulan ritu.. belakang pinggang aku..
tulang pinggul aku.. celah kangkang..
semua rasa sakit dan tak selesa..
duduk lama tak boleh..
diri lama pon tak boleh..
jalan pon sama...baring apetah lagi..
semua serba tak kena..
sebelum ni aku rasa sebab aku lasak sangat..
masa fared tak de out station - site lama ritu..
aku banyak buat keje berat sendiri..
ke hulu kilir.. gi pos barang hari2 angkat berat..
aku takut effect dari situ..
sekarang.. aku masih lagi aktif...-aku memang tak gheti sangat duduk diam nih-
cuma kurang sikit lah sebab abah sado ada..
pos barang semua die yang buat..

nak berjalan mana2.. aku memang tak suka sangat..
bukan tak suka apa..
suka jer nak gi merayap ni kan.. shopping ape tah lagi..
tapi tak suka biler lepas tu badan2 semua sakit..
jalan sikit mula mengah..jalan pon macam penguin walaupon perut bukan besar mana pon..
pastu.. nak cepat2 ajak balik..
kalau fared ajak singgah mana2 lagi..
laju2 aku cakap.. taknak.. nak balik...
bukan penat... tapi tah lah..tak selesa kot...
tu terus hilang mud nak berjalan..
kalau duk dalam kereta lama2 lagi lah alahai..
sengal nya nya belakang aku ni..bontot semua lah...
walaupon duduk jer pon.. tapi terasa letih sangat2 macam aku buat keje berat jer..huhu..
tak tau lah apa kes mengandung kali ni..

cume harap waktu beranak nanti..
semua ni di permudah kan..
tak de kesan yang teruk pada aku dan baby...risau gak lah..
ni baru nak masuk 6 bulan..
nanti dah sarat lagi.. tak tau acanaer..

jadi..sebelum melarat..
jom lah kite shopping laju2.. eeeaahh...?? 
hahahahaha...


TOILETRIES

1) Bedak
2) Losyen
3) Diaper Rash Cream - DONE
4) Minyak Telon - DONE [ Gantikan dengan minyak kelapa dara]
6) Mandian Top to Toe 
- DONE [ Gantikan dengan minyak kelapa dara]
7) Drypers Newborn 2 pack - DONE
8) Nasal Aspirator - DONE
9) Hair Brush - DONE

10) Thermometer - DONE
11) Baby Wipes - DONE
12) Changing Mat - DONE
14) Nail Clipper - DON
15) Toiletries Travel Set
16) Cotton Bud - DONE

14) Tuam Baby - DONE



okeh.. hari ni nak share pasal barang2 yang hampir lengkap untuk keperluan mandian baby
BATH TUB aku tak beli - pakai abang punya-
tak mo beli nanti takde tempat nak simpan biler tak guna..
kalau boleh lipat2 tak per lah jugak...huhu..
biasanya.. masa baby2 kecik ringan lagi..
mandikan kat sinki bowl jew....
eerr...tapi dulu.. mak atau ayah aku yang buat kan..
aku tak pernah mandikan seminggu lahir tu..
lepas tu.. fared lak buat..
dah besar sikit.. balik umah sendiri.. baru aku buat...
kali ni.. tak tau lah gamak nya macamane...







lupa lak letak nombor masa edit..



CHANGING BABY MAT
mengikut masa qaleef dulu.. aku rasa bende keperluan tuk aku..
anak laki ni kuat memnacut..lagi2 sejuk2 lepas mandi tu...
elok ko nak pakai kan pampers..waktu tu lah memancut habes kene muka ko.. hahaha...
so pakaikan lapik ni.. tak lah kene tilam kan..pastu senang nak lap alas ni..

 dulu qaleef aku beli yang getah Anakku tu.. 
yang pink biru depan belakang ada macam bubble2 tu..
sebenarnya.. aku simpan lagi sebelum ni..
tapi masa kuar kan barang2 lama qaleef baru2 ni..
perasan.. getah tu macam dah kepam kuning sebab maybe simpan lama sangat...
bau pon macam tak menyenangkan..getah kan tu..
abah sado soh buang jer..sebab takut kot bakteria ker kan..
kulit baby baru lahir ni sensitip..

ingat nak beli yang macam tu gak..
tapi terjumpa yang ni..
material nya macam lebih selesa..plastik tapi macam campur kapas..
dan paling penting senang sikit nak lipat dan simpan 



SIKAT BABY - Saje ngada2 nak beli baru..
sedangkan abang qaleef ada jer..tapi dah kepam lah..
rambut qaleef kan tak berapa nak banyak.. jadi sampai nak 3 tahun ni masih pakai sikat macam ni..
qaleef suka sikat lembut macam ni dari sikat biasa tu..

belikan jugak lah satu tuk adik baby..
walaupon awal nya tak plan..tapi biler dah gi shopping..
bende2 tak penting semua ko nak sauk..puufftt...





NASAL ASPIRATOR 
aku dah pernah cerite pasal bende ni kat ENTRY INI
apa kegunaan nya bagai..boleh ko terjah entry tu yer..

yang ni aku tak beli baru..qaleef nya ni..
boleh kan share2...?? kalau tak boleh..kene lah aku beli baru jugak.. uhuukkss..
tapi qaleef pon tak pakai dah bende ni..
sekarang die pandai hebus kuarkan hingus sendiri biler selsema..
dan yang ni pon.. masih baru..kali ke-2 aku beli sebab yang awal2 dulu tube macam valve die hilang masa bersihkan..

bende ni penting tuk aku...
lagi2 aku suka jenis basillic ni sebab senang nak guna..
baby kecik ni mudah kene selsema..dan tak tau macamane nak kuarkan nyer kan..
pakai ni senang...




SET MANDIAN- kali ni aku pakai satu set dari Minyak Kelapa Dara
ni pon aku dah cerite kan kat ENTRY INI..
cume mungkin aku akan tambah set mandian yang besar sikit..
bedak tak pasti lagi nak beli ke tak..



Yang lain2 tu macam ketip kuku share2 jer lah ngan abang..
cotton buds tu sebenarnya.. aku akan guna bukan tuk korek telinga baby..
tak elok nak korek masa masih baby..
tapi tuk kegunaan lain - letak ubat pada tali pusat
aku rasa macam perlukan kapas.. tapi aku sure penggunaan nya krap tak..
tak berapa nak hengat.. huhu..
tapi ada jer..cotton face aku tu selambak 3 pack lagi tak bukak..
kalau kate guna.. pakai yang tu jer lah..
ada sapa2 boleh ingatkan aku tak kegunaan kapas tuk baby...??
tapi aku tak suka buat guna lap montot anak pakai kapas sangat..
tu pasal aku beli baby wipes wet tissue jer.. lagi senang kerje..
mak ko memang semua nya nak senang jer kan.. ahaaakkss..













DAPATKAN PACK EPHYRA DENGAN HARGA KASIH SAYANG

dengan harga LEBIH MURAH...


DI SINI !!!










PREMIUM PACK [30 SACHETS [SEBULAN]

 :: FREE BOTOL SHAKER
:: FREE POSTAGE SEMENANJUNG



TRIAL PACK 10 SACHETS

FREE POSTAGE SEMENANJUNG
FREE BOTOL SHAKER - sementara masih ada stock







-bahan2 dalam ephyra dan kelebihan nya-






WHAT'S APP / SMS :: 019-2085089
[untuk urusan jual beli sahaja..tolong jangan call]
EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com



















6 comments:

Nurul Aziz said...

Bestnya dah shopinggg! Sy nk tunggu pureen awal bulan 3 nanti.. Ngan expo yg kat idcc & mid.. Sy ni kan, perut biasa2 je, tp rasa berat sgt.. Pinggang & punggung pun sama.. Klw baring nak duduk, alahai seksanya, nak orang tarik tgn baru senang nk bgun. Tktahula klw dah 9bulan nanti mcm mn..


cik fadh said...

nasal aspirator tu menarik la..fadh jmpe jenis yg biase tu je..huhu

Siti Asiah said...

Salam, changing baby mat tu bl katne yea?blh share tak?
aswanida_84@yahoo.com

erin said...

aty preggy no. 2 ni mmg xlarat la weh. aku mmg dr perut kecik membawak ke 35weeks ni asik sakit pinggang n montot je..dan asiklah xlarat..maybe sbb dah ada yg sulung tu. dulu masa first baby kite ngulit badan sndiri je. la ni ada abg pulak nk diuruskan. x sabo nk banak sbb mlm2 keje aku mengaduh sakit pingggang je..wahaha

Asma said...

Sebenarnya kalau guna kapas @ cotton face lagi bersih nak bersihkan poo baby. letak air suam semangkuk dan sediakan plastik siap2 nak buang. celup,perah sikit, lap, buang. last baru guna wipes.

Salhah Suhot said...

Guna. Ntok cuci tali pusat. Say buat cam nurse ospital buat. Letak kapas dlm bekas, tuang ubat cuci tu sampai kapas basah betul.