Thursday, February 12, 2015

Bilik Anak :: almari baru adik baby...




semalam aku ada cerite pasal bilik anak2...
sebelum tu lagi dah plan macam2..
tapi satu barang yang aku nak beli untuk adik baby..
yang aku anggap satu keperluan..
adalah almari pakaian..

dulu.. masa qaleef pon..
sebelum bersalin.. almari menjadi salah satu dalam senarai keperluan..
kiteorang belikan qaleef..
almari jenis berlaci yang menjadi fenomena waktu tu...
beli kat IKEA..sekarang dah murah dah lemari tu.. 
waktu tu.. dah habes besh dah rasa dapat lemaru tu.. hahaha..
tapi biler sampai satu masa.. almari tu tak multifuction pon..
tak praktikal..
sampak aku beli almari baru tuk qaleef lepas pindah umah baru ni ha..
atas sebab2 tertentu -yang malas aku nak cerite lagi-
aku tukar almari yang lebih jimatkan ruang dan lebih praktikal memenuhi kehendak serta keinginan..
giteewww...

sebelum tau jantina adik baby..
aku masih berkire2 nak beli perabot yang satu ni..
sebab ada banyak idea dalam kepala otak..
konon nya.. nak buat yang berbeza dari bilik qaleef sekarang..
tapi biler dapat tau aku akan dapat anak lelaki..
jadi... aku hanya pikir untuk beli almari yang sama ngan abang qaleef die..
bukan pasal adil..hahaha..
tapi nak kasi 'pair'.. seragam satu bilik..
dan lagipon.. almari qaleef praktikal penggunaan nya..penting
dan tak makan ruang.. serta boleh tambah-ubah seperti apa yang kite mahukan..
ko tau lah perabot IKEA..

oohh yer.. pada yang tak tau.. almari qaleef dan almari baby aku tunjuk semalam tu..
beli dari IKEA jer....

hari ni aku nak share susun atur bilik anak2 lelaki aku ..
bilik qaleef dan bilik adik baby...










sikit jer berubah..
kalau ko perasan..
bahagian laci bawah tu..
satu almari [sebelah kanan gambar] besar dan hanya ada 3 laci
satu almari lagi ada 4 bahagian laci..
sebab.. lepas guna-pakai yang hanya 3 laci tu tuk qaleef..
rasa laci tu tak fully utilize penggunanaan nya..
dan tak besh nak susun atur..huhu..

jadi.. untuk almari baru...
kiteorang ubah sendiri.. beli 4 unit laci..
tapi.. kalau ko nak tau.. almari 4 laci tu [sebelah kiri] jadi almari tuk abang qaleef..
dan almari kanan tu almari adik baby..
sebab bahagian laci besar tu..
aku simpan barang2 besar baby seperti blanket dan set bantal-tilam

dan kalau ko perasan sebelum ni.. semua laci tu kaler putih kan..
tapi masa beli tuk adik baby.. 
kiteorang beli 2 set laci kaler biru dah tukar-pasang pada almari lama..
jadi lah die macam tu...

mungkin ada yang pelik..
tapi kalau ko biasa beli barang ikea..
ko akan tau.. barang ikea ni ko kene beli satu2..
konsep suai padang sendiri..
die tak datang seketul macam tu..
tapi biasanya.. di berikan kan guide kat showroom tuk ko pilih bahagian2 tu kat kilang die..

ko boleh cut cost jugak..kalau ko rasa ko tak nak bahagian [dalaman] seperti di cadangkan
tapi macam almari kiteorang ni..
terlebih cost..sebab aku tambah para banyak dalam setiap satu almari..
satu para tambah Rm 20 sekeping..
sebab kan almari ni tinggi panjang..
dan baju2 anak tak lah labuh mana..
jadi aku fully utilize kan ngan penambahan para..

tentang susun atur bahagian dalam aku akan share kendian yer..macam biasa..




gambar atas ni.. kat bahagian tepi sekali - kiri
ada ruang letak papan hitam..
ruang tu.. ngam2 tuk letak lagi satu katil yang sama ngan katil qaleef sekarang
nanti akan nampak macam 'mirror' dengan perabot yang selari..

atau pon baby cot nanti..-masih dalam perancangan-
abah sado berbelah bagi nak beli terus katil macam si abang..
atau pon baby cot idaman hati die sendiri - aku mengalah kali ni-
izinkan die beli baby cot tuk anak sebab dulu masa qaleef aku tak kasi.. hahaha..
so kali ni.. ikut jer lah.. dah die teringin sangat..

tapi..untuk sementara...
keadaan akan macam ni hingga adik baby lahir nanti..

kat mana rak menan..
tivi video..??

tu aku akan share kendian..
ngah planing tuk pasang rak penuh -pasang siap- khusus tuk bilik ni
masih dalam perancangan..
kalau ada perubahan..aku akan cerite yer...



jadi.. setel perihal-almari adik baby-
menggantikan bakul baby yang tak muat nak letak barang..
barang baby jugak banyak perlukan ruang khas die sendiri..
tak suka tengok bersepah2...
jadi.. banyak kos yang di potong tuk keperluan lain..
dan buat pelaburan tuk beli almari anak ni..

kalau korang tanya harga sebiji almari ni..
yang qaleef dan adik baby punya harga - bermula dari Rm 500- sebijik..
tapi kos tuk aku sendiri bertambah biler aku menambah banyak lagi para kat bahagian dalam tu..
total kesuluruhan.. aku tak pasti

korang boleh dapat kan jugak ngan harga serendah rm 300 tuk almari bentuk macam ni..
tapi ngan saiz yang berbeza -lebih pendek-

almari ni munkin nampak tak menarik..
tapi macam aku pernah cerite sebelum ni..
apa yang aku nak hanya praktikaliti dan menjimatkan ruang..
lebih2 lagi biler abang dan adik akan berkongsi bilik..





NotatanganAty :: ada rasa nak makeover dinding-warna bilik ni.. tapi tak rajin nak buat sekarang.. mungkin tunggu si abang besar sikit kot...














IKLAN


MANIPULATIVE PLASTIC TOYS








TONGCAI :: HOUSE BLOCK


STOCK TERHAD !! SAPA NAK LAJU2 ORDER YER...




HARGA :: RM 25
POSTAGE RM 6 
[SEMENANJUNG MALAYSIA]


sertakan kan bersama print screen gambar untuk tempahan


WHAT'S UP / SMS :: 019-2085089
[hanya untuk urusan jual beli sahaja]

EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com













16 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantik dan nampak teratur je

diana kushairi said...

Lama dah aim nak beli almari Ikea ni...cantik deco bilik qaleef dan adik baby :)

Eny Abdullah said...

dah lama tak dtg sini sejak tukar blog. Tahniah ye kak nak dpt baby baru :D

Puteri Beribiru said...

kemasnya bilik budak ni....
pandai akak cari barang untuk hias..

Fiza Rahman said...

Cantik bilik qaleef. Suka tengok ☺

Dils said...

Menarik la letak para antara 2almari tu. Nanti nak pinjam idea tu. Hehe. Sebab beli almari yg sama gak. Tapi baru beli satu. Nanti adik dah besar sikit beli yg kedua lak utk letak sebelah

lieyalatif said...

aty mmg rajin...tgh sarat pun ade ajek mood nak kemas2 susun atur....bab bile mmg takyah komen byk dah mmg kemas cun n superb.....bertuah qaleef ade bilik cun...

el said...

cantek sgt..nak jugak lah nk buat bilik anak one day nti hehe

dorsett pink said...

cantiknya bilik dia.. tema biru.. ni barang2 dalam bilik ni pasti banyak dibeli di ikea kan

cik hani said...

suka nya dengan almari tu..lawa sangat

DYatie ABakar said...

kemas sangat! aty bab susun atur ni memang thorbaik!

Balkidz Hunny said...

aku ni pakkal lah duduk jauh. kalau tak agaknya ikea tu jadi tempat aku lepak tiap minggu agaknya!

Nor Faizah said...

Cantik warna bilik tu..deco pown simple..sesuai untuk bilik kanak2..

Gieyana said...

Cung babeh..weh, almari ni angkut dlm keta must kn?

Suffiah zee said...

tantekknyeeeeeeeeeeeeeeeeee...sumber inspirasi sy

fazian batrisyia said...

cantik....sy suka, kemas, tersusun, teratur, praktikal dll