Wednesday, February 11, 2015

Senarai [List] keperluan barang baby





dah beli macam2 baru nak buat list.. uhuukkss..

memang kali ni tak de list sendiri..
tak sempat2 aku nak buat..
tapi aku selalu gugl tengok list keperluan barang orang..
lagi pon.. anak dah nak masuk 2 kan [insyaa Allah]
dah ada pengalaman membeli dulu..
jadi.. ingat2 gak lah apa yang patut dan idak..

tapi ada gak lah aku macam lupa2 ingatan hapa bende nak di sediakan..
tengok update kengkawan..
baru teringat.. dah lalu patpolohlima kali depan kedai tu..
tapi tak rasa nak beli..
kali ni..lalu lagi.. aku nak singgah beli...
ada lah barang nya....

kalau ikut kan.. banyak lagi aku nak kene beli..
tapi tak perasan sangat..
sebab tak de list khusus lah konon nya nye.. ihiikkss.. ngada...
tu rini.. aku nak buat jugak...
so boleh tengok lebih details kan...

alaaa..copy paster jewwwww... ngeeeee...


amik dari blog blogger Erin 
dan edit2 tambah-tolak ngan yang lain jugak..
sebab die nye list ada headband bagai.. aku nan hado hokeh... heheh..


BARANG BABY

1) Baju Siang -DONE
2) Sleeveless Romper - DONE
2) Short Sleeve Romper - DONE
3) Baju Malam Lengan Pendek - DONE
4) Baju Malam Lengan Panjang - DONE

5) Sleepsuit

6) Baju Jalan - BAJU RAYA
7) Mitten and Booties - DONE
8) 1 Set Napkin - DONE [abang qaleef punya]
9) Topi - DONE
10) Sapu tangan kecil - DONE

11)  Tuala  - DONE
12) Bedung - DONE - [abang qaleef punya + baru]
13) Stokin - DONE
14) Barut - DONE [abang qaleef punya]



TOILETRIES

1) Bedak
2) Losyen
3) Diaper Rash Cream - DONE
4) Minyak Telon - DONE [ Gantikan dengan minyak kelapa dara]
6) Mandian Top to Toe 
- DONE [ Gantikan dengan minyak kelapa dara]
7) Drypers Newborn 2 pack - DONE
8) Nasal Aspirator - DONE
9) Hair Brush - DONE

10) Thermometer - DONE
11) Baby Wipes
12) Changing Mat - DONE
14) Nail Clipper - DON
15) Toiletries Travel Set
16) Cotton Bud - DONE

14) Tuam Baby - DONE

EQUIPMENT

1) Rocker - DONE- FISHER PRICE ABANG QALEEF PUNYA
2) Carseat - DONE - ABANG QALEEF PUNYA

3) Stroller
4) Penyidai Bulat
5) Penyidai Bulat with clipper

6) Baby cot
7) Set Tilam
8) Kelambu - DONE
9) baby hanger
10) baby support/lapik stroller


BARANG MOMMY

1) Mandian Herba - DONE
2) Stokin
3) Set Pantang Shaklee
4) Lulur
5) Pad
6) Gamat Healin
7) Disposable Panties

8) Nursing Bra [Nak beli lagi 10 pasang]


BREASTFEEDING / HOSPITAL / BERPANTANG

1) Breastpump - untuk bawa ke hospital
2) Reusable Ice Pack
3) Storage Bottles - untuk bawak ke hospital
4) Ziplock Storage Bag
5) Cooler Bag
6) Washable Breastpads - DONE

7) Avent bottle 
8) Thermos air panas - DONE
9) Bag baru - untuk bawak ke hospital 


STORAGE / SIMPANAN BARANG BABY

1) Almari - DONE
2) Bakul pantang - DONE


Ohooiii.. apesal rasa macam banyak lagi aku tak beli niiiiii.....

ni update setakat hari ni - 11 feb 2015 -

biler dah buat list baru nampak satu persatu apa yang perlu dan apa yang tak..
senang gak lah keje..
ada sbahagian barang.. boleh share2 ngan abang..
kalau beli sampai 2 dah kategori membazir kalau penggunaan nya tak kerap
seperti nasal-aspirator dan thermometer tu kan contoh nya...
STROLLER aku memang ngah survey2 sekarang..
nak beli baru tuk adik baby..
pasal stroller aku akan share kendian...
Lagi satu pasal baby cot.. bende yang tak pernah berkesudahan cerite nya dari anak fes dulu.. huhu..
tapi buat masa ni.. fokus pada barang2 simple jer dulu...







belanja teaser sekeping pakaian baby dah siap susun dalam almari












DAPATKAN PACK EPHYRA DENGAN HARGA KASIH SAYANG

dengan harga LEBIH MURAH...


DI SINI !!!










PREMIUM PACK [30 SACHETS [SEBULAN]

 :: FREE BOTOL SHAKER
:: FREE POSTAGE SEMENANJUNG




TRIAL PACK 10 SACHETS

FREE POSTAGE SEMENANJUNG







-bahan2 dalam ephyra dan kelebihan nya-






WHAT'S APP / SMS :: 019-2085089
[untuk urusan jual beli sahaja..tolong jangan call]
EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com












8 comments:

DYatie ABakar said...

Yatie belum buat check list lagi aty..
Awal lagi kononnya..
Hehe..

Nurzakiah Hanum said...

bagus entry nie bleh buat rujukan

dorsett pink said...

anak no.2 pun banyak juga kan nak kena beli.. bukan no.1 aja banyak.. tahniah aty, dah banyak dah tersedia.. pasti tak sabar kan nak tunggu baby baru

Nad MamaZN said...

ya Allah, bestnya tgk baju2 dah siap susun sume tu.. kite amik ek (kopipes) list ni.. nak pi menyoping weekend nnt. tq in advance! :)

mommychaa said...

banyaknyeeeeeee baju!
bestnyeeee!
macam nak tambah koleksi baju bile tgk baju ko banyak ni.
hahahahaha!
ok esok gaji nak g serbu jusco!
kihkih!

Nurul Aziz said...

Wahhhhhhh dah hampir complete dah.. Siap susun lagi.. Kita belum beli pape pun lagi.. Adala duatiga helai baju je.. Kononn awal lagi.. Hihihi..

eima said...

wahhh bgs betui list down cam ni ... nanti aku nk beranak lg boleh rujuk balik sini ... wlupun anak ke2 pun sampai masa nanti mmg lupa ...


yang set pantang shaklee tu ...jgn lupa cari aku ...hehehe

Ain Shaklee said...

kemasnya. suka tgk. thanks kak aty. pls follow me :)

http://www.strawbeerykebun.blogspot.com/