Thursday, February 26, 2015

SUSUN ATUR :: Dalam almari 'adik baby'



di sebab kan adik baby masih tak ada 'bayang' nama..
jadi.. masih lagi panggil adik baby..
kalau next2 time aku dah beranak..
dah ada nama...
aku nak bagi tau ko ni..
adik baby ni anak kedua aku.. hahaha...
ya hampun ko apa ke pikir jauh nau..
yer lah.. entry aku ni bukan hari ni ko baca terus hilang kan...agagaga..

what eveerrr...

malas nak layan ko aty ooii..


masa lepas beli lemari untuk adik baby..
part2 menyusun atur memang aku suka..
tapi tak de apa sangat pon..
macam tu jer lah ghoper nya aku mengemas kan..
tapi mak yong ko ni nak gak lah tunjuk kat ko... lalalala...




ni almari abang qaleef [kiri] dan almari adik baby [sebelah kanan]
tapi sebenarnya..kedudukan dah berubah..
almari qaleef dah alih ke bahagian katil die..
tapi beza almari abang ngan adik ialah saiz laci bawah sekali tu..
yang 4 laci tu abang punya..
dah yang besar bawah tu si adik punya..




bahagian dalam kosong lagi..
baju hanger tak banyak.. selalu baju jalan jer aku gantung
ada lah setakat 7 helai jer kot.. beli on9.. buat baju raya nanti..
so terus ke bahagian bawah

yang bekas bulan 1-2-3 tu aku isi barang personal anak
macam sikat-nail clipper-bedak-minyak 
keperluan2 kegunaan baby tu... sama macam dalam lemari qaleef pon..
ada bekas khas macam tu..



yang bawah ni siap ber-label 
simpan barang2 baby yang macam label tu..
bekas tu berpenutup aku beli kat kedai plastik harga Rm 12 sebekas
nak putih jer semua..tapi habes stock pulak..


bekas MITTENS N BOOTIES 
untuk sarung tangan dan kaki baby

tak banyak aku beli baru..sebab yang ni aku tau..memang pakai sekejap jer dalam 2 bulan kot
lepas tu aku lebih suka latih pergerakan motor2 tangan serta kaki
belajar memegang menyentuh dan pergerakan kaki
bende yang sama aku buat pada qaleef dulu..
cuma pastikan kuku anak pendek sentiasa-tuk elakkan mencakar muka
tapi so far.. alhamdulillah ok..

jadi.. sebab tu.. aku tak beli banyak sangat mitten booties ni..
yang baru aku rasa ada 3 atau 4 pasang jer kot..
yang qaleef punya semua elok2 cantik..
berbulu2 semua aku dah buang.. huhu...


bekas STOCKING N TOPI
ni semua adalah stoking qaleef..
stocking kecik2 tuk khas untuk baby..
tu aku double kan tu.. ada banyaaaaaakkk... lebih kurang 30 pasang dalam tu
comel2 jer kecik.. heheh...

topi tu pon abang qaleef punya..
nanti adik baby dah kuar baru mam belikan baru banyak2 ikut keadaan..



bekas BONNETS 
aku asing kan macam ni sebab.. dalam topi baby tu.. 
ada satu set sekali topi + mitten n booties 
kalau nak kuar jalan2 ke gi klinik ker.. suka pakai comel2 pasang2 ni kan...
ni pon sebahagian abang punya.. sebahagian aku beli baru...



bekas2 ni tak lama pon aku rasa..
sebab.. lepas sebulan-2 dah tak pakai semua ni simpan balik semua2 tu kan..
tapi simpan pakai bekas macam ni lebih kemas dan senang nak aku hangkut ke mana2 nanti..[kot la]

bahagian atas ni jer lah..

jom tengok bahagian bawah -berlaci- pulak




LACI PERTAMA 

bahagian atas sekali aku susun baju harian siang malam baby
kalau almari qaleef.. aku asing kan baju siang dan baju malam
tapi babju baby ni tak banyak mana lagi..jadi simpan dalam satu laci jer..
tu pon ada ruang lagi sikit tu boleh tambah lagi baju tuk baby.. ngeeeee...

90% adalah baju baru
hanya beberapa helai baju dari abang

aku ngan pikir acaner nak label semua ni..
untuk almari qaleef.. aku asing kan mengikut laci.. senang..
jangan kan kate abah sado.. qaleef pon tau baju siang laci mana baju malam laci mana.. huhu
tapi untuk almari baby ni.. semua dalam satu laci..
kalau aku memang tau lah bahagian mana baju tidur lengan panjang.
bahagian mana baju lengan pendek + seluar panjang
dan bahagian mana baju+seluar pendek tuk siang kan
kalau ko tanya laki aku mau selai2 die bukak gamak nya nanti..
tu ngan pikir acaner aku nak labelkan atau bahagi2 kan..






LACI KEDUA

aku simpan tuala2 / napkin [kat bahagian belakang2] / barut / bedung baby

ni pon sementara jer..
lepas sebulan-2 dah tak pakai.. semua simpan elok2 balik tuk generasi seterus nya.. ahaakkss..



TUALA adik baby semua baru aku beli kan..
nak asingkan abang dan adik punya..
aku beli satu kaler jer tuk adik iaitu biru jer semua..




yang ni pulak BARUT baby..
ada 2 helai jer baru tu pon orang hadiahkan..
selebih nya semua abang punya..
ni tak yah nak membazir2 sangat beli baru..pakai kejap jer..
yang kuning2 tali bergulung.. aku tak nak guna..
yang elok2 cantik pon aku rasa cukup banyak dah ni..
tu nampak besar kecik tu sebab mengikut saiz...


bahagian tengah antara tuala dan barut tu bedung2 baby..
acaner ley lupa lak nak amik gambar...
pon tak de yang baru... abang punyer cantik2 lagi..
sebab pakai tak lama mana kan...
napkin ada gak dalam ni..kat bahagian2 belakang bedung ni..



bahagian dalam laci kat barut2 tu
ada tuala kecik tuk baby
sebab kan aku tak pakai kain napkin..
jadi aku memang sediakan tuala kecik macam ni lebih banyak..
pakai lama gak ni.. dan kebarang kalian nak hilang/tercicir tu pon tinggi.. hahaha..
tu pasal aku siap2 kan jer banyak2 macam ni..
lagi pon.. kalau ko beli set rompers/jumper bagai tu..
dalam nya mesti dapat free sampai 5-6 lai sekali gus..
tu yang banyak nau berpuluh lai pulak jadi nya tu..




tu jer susun atur ringkas dalam almari adik baby...
bagi aku yang penting kemas dan praktikal susunan nya...
aku memang sukakan lemari berlaci sebab lagi senang nak susun dan capai..giteeeww..

bahagian laci bawah penuh barang ngan pampers tak berbukak..
ngan wet tissue ngan bag baby.. ngan macam2 barang besar lah dalam tu..
tak yah lah ko tengok..penuh..!!

susun atur ni akan berubah2 mengikut peringkat umur nanti..
biler dah tak pakai semua2 tu -macam barut/bedung/mittens booties
simpan dan ruang yang ada letak keperluan lain pulak kan..
macam almari qaleef la..
laci seluar2..seluar jeans semua dah ada laci lain...
tuala pon jenis besar2.. bahagian lain..
stocking pon bekas lain..
so nanti adik baby pon macam tu lah jugak...

tapi buat masa ni.. 
cukup dah la macam ni..
tak de apa pon nak di beli lagi..
tambah2 baju siang sikit.. dan mula hunting tuk baju raya-jalan yang comel2...
cuma ada plan nak tambah lagi 2 para kat bahagian atas sekali..
atas tu ada ruang besar lagi tau...-aku tak tunjuk-
almari ni kan tinggi panjang ke atas..
boleh letak barang2 jarang pakai kat situ...insyaa Allah..
malas dah cegini nak gi ikea nak membeli para tu semata..
nanti2 lah.. tak keperluan sangat pon lagi..



ok.. jumpe next entry








KORANG KALAU NAK DAPATKAN PACK EPHYRA DENGAN HARGA KASIH SAYANG

dengan harga PASTI LEBIH MURAH...


boleh dapatkan DI SINI !!!










PREMIUM PACK [30 SACHETS [SEBULAN]

 :: FREE BOTOL SHAKER
:: FREE POSTAGE SEMENANJUNG




TRIAL PACK 10 SACHETS

FREE POSTAGE SEMENANJUNG
FREE BOTOL SHAKER [SEMENTARA MASIH ADA STOCK]









WHAT'S APP / SMS :: 019-2085089
[untuk urusan jual beli sahaja..tolong jangan call]
EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com




15 comments:

Ummialyaanas said...

perfect nye kak...kagum saya...
blh jd sumber ilham nih..

Irma Putri said...

aty!!! ko dah kemas barang2 adik baby.. aku yg dh nk bsalin nih..basuh baju baby pon belum...lemari mmg takde lagi.. semua masuk box ikea nnti hangkut bawak balik kampung dulu nak berpantang...jelesnye lahai

lieyalatif said...

kemas tersusun like usual aty...nak amik pun kene kemas2 kan...bagus camni....sedap mate memandang....tgk baju2 anak2 aty ni teringat dah lame tak sort baju budak2 nie....mane yg tak muat nak boh dlm stor or sedekah ....

Jueliza Jamani said...

kemasnyaaaa

Lea IsNawi said...

kemas je susun atur almari dia

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
singgah pagi
sangat kemas

eima said...

Waaahhh ..kemas dah dpt jimat ruang tu

LisaLisut said...

bole x i yg stress tgk kemas sgtttt. jeles. hahaha. i lipat elok2 memula je lps tu abis tunggang terbalik huwaaaaa. suke tgk u kemas huhu

eika_jps said...

Kagumnya tgk aty kemas barang2...sumber ilham nie...satu2 eika cuba praktiskan kat umah mengikut cara susun atur aty....memg berjaya tp umah eika tak seGah umah aty...

Chekgu Azrine said...

kemasnya aty...suka akk nengok...

Nurulhuda Abdul Latip said...

Sangat kemas, kagum laa..Nak buat macam tu jugak laa..

Ida Hussain said...

Kemas dan functional :)

Nursaila Norman said...

mana aty beli bekas yg ada number tu? comel! kemas btl baju2 baby..huhuhu! cantik..

wani ezryl * said...

kemasnya! suka tengok. aty pandai gunakan benda2 yg ada and arrange sampai nampak neat macam tu. kudos!

nadiah hanum said...

Baca entry ni tetiba rasa rindu nak cium bau baby...ehhhh...