Thursday, March 12, 2015

kaedah pengulangan :: macamane nak bagi anak mudah menghafal..??




tak kisah lah nak hapal apa pon..
hafal sifir ker..hafal lagu ker.. hafal pantun ker..hafal sajak jer..hafal doa ker..
even hafal step pergerakan bagai...
dan paling2 penting..mengahafaz surah dan ayat alquran
kaedah pengulangan adalah salah satu cara kite boleh apply pada anak
bile nak anak kite tu menghafal sesuatu..
ulang dan ulang...
even kite sendiri.. kalau di ulang pada sesuatu perkara..
sendiri pon dah hafal jugak kan..
jadi kaedah yang sama kite boleh buat pada anak kite..
untuk die mengingat atau menghafal sesuatu tu.. insyaa Allah..

tu yang aku belajar dan buat pada qaleef selama ni..
sampai qaleef boleh menghafal fatihah dan surah2 pendek..
surah pendek dulu...surah2 yang mak nya hafal jugak dulu....ngeeee...
nanti2 pelan2 baru masuk surah2 panjang..





alhamdulillah...
terime kasih atas pujian..
semua nya milik Allah..


ko tanya cara mudah eh...

hurrrmm....

aku pon tak pasti lah cara aku ni susah ker senang..hahaha..
tapi.. aku share jer lah..1-2 cara yang aku buat ni..
ini untuk surah2 mudah bacaan kit hari2 tu..


tapi asas yang sama..
iaitu pengulangan..

dari qaleef lahir2...dari baby...
aku akan bacakan sendiri surah alfatihah pada qaleef setiap kali qaleef nak tidur..
tak kisah tidur siang atau malam..
baca lah seberapa banyak sampai die tidur..
aku nak ayat alquran tu adalah ayat terakhir yang die akan dengar dan bawak masuk dalam 'mimpi'
tapi aku memang berniat nak die menghafal surah tersebut sebagai surah pertama dia..
mungkin masa tu nampak macam sia2..
sebab die baby lagi...tau ek ok ek ok jer kan..
tapi aku percaya apa yang aku tau..
die sedang 'menyerap' semua tu..
dan die dah hafaz pon..cuma die tak mampu nak kuarkan jer sebab tak boleh nak bercakap..
aku tak kisah..
bagi aku yang penting..
semua tu dah berada dalam otak die...
die dah hafal semua tu..
otak bayi kan macam span.. akan serap segala bende dan perkara..insyaa Allah..

memang kekadang ada rasa macam qaleef ni dengar ker idak aku baca kan tuh..
lagi2 biler die dah makin besar dan banyak main..
biler aku baca.. die buat hal die jer..
pandang mama pon idak.. apetah lagi nak bagi tumpuan..
tapi aku tetap percaya.. die sedang menyerap semua tu...
aku yakin ngan kemampuan budak...
dan terbukti kepercayaan aku tak sia2...alhamdulillah..
dalam tak sedar.. sampai satu masa..qaleef boleh jer baca sendiri 
anak aku tu.. depan aku beriye baca..
tapi biler soh baca depan abah nya..atau orang lain..
wat tak tau jer..geram sangat tau...
walaupon masa tu masih pelat2 dan mungkin orang tak paham pon sebutan nya..
-termasuk fared sendiri ! -
tapi aku sebagai mak... tau dan paham butir dan apa yang di sampaikan...
yang waktu tu qaleef sedang membaca alfatihah..!!

iyerr.. aku buat dengan aku bacakan sendiri sampai berbuih mulut..hahaha..
bukan tuk qaleef jer lah maknenya kan..
aku buat tuk diri aku sendiri..
biler aku baca ayat2 tu.. insyaa Allah aku sedangkan membersihkan hati aku sendiri jugak..

macam tu gak ngan surah2 lain..
lepas jer qaleef mula ber-reaksi boleh membaca sendiri alfatihah seawal 2 tahun..
-sebab qaleef ni lambat sikit boleh bercakap-
aku mulakan pulak ngan surah2 pendek lain..
surah 3 qul...
sama...aku buat sebelum die tido jugak...
surah2 basic lah kire nya.. 
yang aku pon hapal kan..

leceh..??

nak care lagi mudah..??

kalau ko rasa ko tak mampu nak bacakan sendiri ulang2 berpuluh kali..
ko buat care ni pulak..
senang jer..
sapa2 boleh lakukan..semua orang tak kire yang bekerje yang dok umah
yang ngah bizi ker hapa..
yang tak hafal sekali pon..
mesti boleh buat cara ni...

ko letak/donlod surah yang ko nak anak tu hafal kat dalam hp canggih ko tu..
dan sebelum-masa anak nak tido..
ko pasang slow letak tepi telinga bawah bantal ker bagi anak tu dengar..
jadi.. anak akan menyerap waktu tu...
ulang sampai die lena dan setiap hari..
insyaa Allah dia akan hafal surah tersebut...
cara mudah sangat kan..
percaya pada kemampuan anak...
yakin pada die...
surah2 alquran kot.. mendayu.. penuh JIWA...
kalau ko tengok anak ko boleh hafal lagu yang bukan ko ajar secare langsung pon..
hanya dengan derang dengar dari tv..atau radio..
macam tu jugak lah ngan surah2 alquran ni...
lembut hati anak kalau selalu membaca dan di bacakan ayat alquran..
insyaa Allah baik akhlak nya nanti..

itu yang aku mahukan pada qaleef..dan anak2 aku yang lain jugak..insyaa Allah...
aku mahu anak2 aku menjadi penghafaz alquran..
tak kisah die nak belajar tinggi mana pon..
nak bekerjeya hebat pon...
kalau mampu dan die mahu..pergi luar negara belajar..aku akan hantar..
tapi satu perkara.. mesti menghafaz alquran terlebih dahulu...insyaa Allah..
kejar dulu ilmu yang satu ni..
insyaa Allah kejayaan akan mengejar nya jugak nanti..
semoga allah perkenan kan doa aku...
tu cita2 aku..
dan jadiakan cita2 korang semua jugak...
rugi kalau tak letak kan perkara yang satu ni sebagai salah satu perancangan masa depan anak..

kenapa..??

ni aku share sikit kelebihan seorang penghafaz al-quran..

 :: Mafhum sabda Rasulullah s.a.w.: “Sesiapa membaca al-Quran dan menghafalnya, maka Allah akan memasukkannya ke dalam syurga dan memberikannya hak syafaat untuk 10 orang anggota keluarganya yang mereka semuanya telah ditetapkan untuk masuk neraka.” (Riwayat al-Tirmizi dan al-Nasa’i)



aku nak access cepat masuk syurga....!!
melalui anak2 aku...
[dengan cara yang betul]
insyaa Allah..
semua orang nak mudah masuk syurga kan...
giler kalau ko kate ko tak nak senang2 masuk gitu2 jer...
jadi ni lah salah satu jalan selain dari amalan2 kite..insyaa Allah...
janji Allah tu pasti.. tu ko baca.. yang memang dah ditetapkan ke neraka..
tapi seorang anak yang menhafaz Alquran mampu menarik ahli keluarga nya
masuk ke syurga.. mudah-mudahan.. insyaa Allah..


jangan kate aku... 
siap2 Tina pesan jugak kat qaleef  "qaleef nanti kalau jadi penghafaz alquran..insyaa Allah kalau masuk syurga jangan lupa tarik bawak mami ngan abi ngan lu'lu sekali yer.."

inikan aku dan fared kan...hahaha...


 :: Kedua-dua orang tua penghafal al-Quran diberi dua helai pakaian baru dan bagus, malah harganya tidak dapat dibayar oleh penghuni dunia keseluruhannya. Kedua-dua orang tua itu kemudian bertanya: “Kenapa kami diberi pakaian begini?”Kemudian dijawab: “Kerana anakmu menghafal al-Quran.”

Allahu.... besar kan ganjaran nya...
jadi.. tugas aku lah sebagai mak tuk jadikan qaleef dan anak2 yang lain seperti ini..
penghafaz alquran...
itu amanah yang perlu aku pikul...
ganjaran nya sangat hebat di akhirat nanti..
sapa tidak mahu ganjaran sehebat ni...

dan sebab ganjarang nya sangat besar..
jadi amanah ini bukan lah satu perkara yang senang..
pasti ada ranjau..pasti ada ujian..
menguji kekuatan hati..
moga aku di tetapkan hati dlm membentuk anak2 aku ke jalan Nya..
amin...

lagipon..semua ni jugak untuk anak2 tu sendiri..
aku mahu anak2 aku lembut hati nya...
tinggi nilai akhlak nya...
baik kata2 nya...

kalau kite bangga ngan pencapaian akedemik anak2 kite..
kepandaian derang pada sesuatu perkara..
percaya lah cakap aku..
korang akan lebih bangga kalau anak korang mampu menjadi imam di mesjid..
dan boleh menghafaz alquran...


Dari Abi Umamah ra. ia berkata, “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda maksudnya : “Bacalah olehmu al- Quran, sesungguhnya ia akan menjadi pemberi syafaat pada hari kiamat kepada para pembacanya (penghafalnya).”
(Hadis Riwayat Muslim)




tapi apa2 pon..
doa ibu bapa tu penting..
jangan lupa jugak berdoa tuk anak die setiap sujud dan solat...
insyaa Allah.. Allah maha mendengar lagi maha mengetahui...







aku pernah baca satu tips ni -doa tuk anak-
tapi tak dapat carik link...
lebih kurang macam ni..

biler ko doakan tuk anak tu..
selalu lah sebut doa2 tu ngan jelas di telinga die..
waktu borak ngan die..waktu die nak tido...
ringan kan sebut depan muka die.. dan hembus..

aku selalu saja2 hembus kuat2 kat muka die..menyembur..
saja nak nyakat qaleef...hahaha..
aku memang cegitu ngan qaleef.. 
kekadang qaleef dah sedar biler aku mula baca doa ngadap muka die..
"Ya Allah..lembutkan lidah qaleef...lembutkan hati qaleef...lapangkan dada qaleef...kuatkan ingatan qaleef... jadi kan lah qaleef dan anak yang ku kandungkan ini sebagai penghafaz ayat2 mu Ya Allah "
setiap kali..
suka bacakan kuat2 depan qaleef..
nanti qaleef mula nak bangun..
sebab tau aku akan hembus kat muka die kuat2.. 
menyembur2 gamak nya..tu die nak lari...hahaha..
saja ok..sesaja....
aku bukan main2 dengan doa atau semua tu..
tapi aku nak qaleef dengar dan sedar akan doa mak nya ni...
sebab aku benar2 memaksud kan nya...


ok..tu jer lah perkongsian aku yang tak seberapa..
moga2 korang yang membaca nya pon dapat manfaat..
insyaa Allah..
yakin dan percaya pada kemampuan anak...
buat pelan2...
jangan rasa tertekan... ikut pada perkembangan anak tu sendiri...
jangan sia2 kan amanah yang Allah bagi..
yang kite2 sama2 akan dapat manfaat nya sebagai ibu bapa atau penjaga...




notatanganAty :: kalau tak mampu tuk menghafaz.. sekurang2 nya kite membaca dan mengamal kan nya [alquran]












7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bagus kan

Aeen said...

thanks for sharing aty..info yg sgt berguna...

Puteri Satu said...

Ty, mesti comel qaleef baca ayat2 tu kan... sebab kecik lagi dah boleh hafal... klu sempat letak video nak tengok mulut comel dia baca al fatihah... mesti cute.... :)

eima said...

Tq aty....inshaaAllah berguna sgt ni

Nadiah Hanum Wahab said...

Ciknad pon sama, impikan anak2 menjadi Al-Hafiz...sekarang anak yg sulong (11thn) sedang ikuti program tahfiz harian...semoga Allah permudahkan semuanya...& semoga Qaleef juga akan menjadi Al-Hafiz...Insyaallah

Wizana Arbain said...

Thks aty sudi share, insya Allah nk cuba utk anak sy :)

ija shariza said...

Assalam aty,

nak minta izin share nie kat my blog boleh?
Ilmu yg sgt berguna utk parents!