Saturday, March 14, 2015

mengandung boleh telan panadol / actifast..??








aku tanya korang ni..



sebab semalam tetibe jer aku migrain..
sakit kepala aku bagai di rentap2...
lama giler tak kene...
makan tahun gak aku rasa tak kene migrain nih..
rasa nya lah..
sebab aku tak ingat pon biler kali terakhir..
rasa masa aku kerje dulu..sebelum mengandung..kot..

tah apa kene tetibe petang semalam tetibe macam kene 'karen' kepala aku..
memula macam sikit2 jer rasa..
tapi makin kuat pulak..
tunggu isya' terus naik katil..
ingat kan nak layan movie narnia kat tv3.. aku suka cerite tu..
tapi dah macam tu..tak dapat lah..
gamak nya malam tadi aku yang jadi singa Aslan dalam cerita tu.. hahaha...

ok..tak kelakau..

so aku try tido..tanpa makan apa2 ubat..
laki aku ada tolong urut2 kepala aku sikit..
kejap jer jer hilang nya...
tak ley tido lena pon..
sakit pala cucuk2..
kejap2 terjaga..
ubat migrain pon dah tak de.. sebab dah lama nau kan tak kene..
kalau ada pon.. tak berani lak aku makan time2 ngandung ni..
sebab aku rasa dose ubat migrain ni tinggi..rasa nya lah...
ko makan mesti terus ngantuk...
tu orang pegnan tak ley makan kot..kot lah..aku pon tak pasti sangat..

so..dah tak makan apa2..aku paksa gak diri aku tido..
tapi tak boleh..!!
anak aku tu pulak nak baca buku lah hapa lah..
ko tau lah kan..
aku dah tak tahan.. soh laki aku carik panadol kat bawah..
tak ada..
carik ubat tahan sakit..
tapi aku tengok tarikh dah 5-6 bulan lepas punya..
masa awal2 aku ngandung sakit gigi tu..
tak konpiden lak aku nak makan..
dah lah ngandung kan.. nak makan lebih tarikh ni..kang apa2 jadi meraung ko pulak..

aku dah hangen semacam..
siyes..ko migrain tak ley tahan ooii..
sapa ada migrain... tau lah camana..
kalau jenis tahap kritikal tu.. sanggup ko hantuk kepala ko kat dinding..
aku siyes ni...hoho..

teringat cerite kak liza dak opis aku dulu2..
teranjat gegel die masuk bilik guru besar anak die kat sekolah..
masuk2 tengok rambut guru besar mengerbang semacam..
sedangkan guru besar tu pakai tudung..
goper nya ngah migrain.... hahaha..
dasat kaaaann....

ooii.. dasat migrain ni hokeh..

aku semalam masih ok2 lagi..
ok2 pon.. tak tahan gak la..
nak paksa diri tido gak..ubat tak de...
laki aku pukul 12 tengah malam tu... gi 7e belikan active fast..
takut gamak nya bini rambut dah macam hantu mak lampir..
ok tipu.. rambut aku pendek jer paras bahu tak sampai..
tapi.. dah kusut masai gak lah..
aku dah tarik2 rambut aku kat bahagian sakit tu..
mata aku pon dah bengkak dah..
hahaha... 
tu laki aku gi gak lah kedai tengah2 malam tu..
aku masa tu pon rasa memang tak tahan sangat..
tu gamak nya kalau ada pain killer tu sanggup jer aku telan asal kan sakit pala hilang..

lepas makan 2 biji active fast.. baru lah lega sikit...
terus lelap tido..sampai ke pagi.. bagun ok..
pandang ubat kat side table baru terpikir..
tak per ker aku makan active fast tu sampai 2 biji time2 ngandung ni eh..

baru nak mula risau....






4 comments:

wani ezryl * said...

kalau ikut experience time pregnant dulu, sy akan mintk ubat kt klinik. sbb doktor akan bagi dose paling rendah. mmg xpernah mkn panadol tu. better apa2 pun minta drp klinik sbb dose panadol ni kuat. tp jgn risau2 insyaAllah tak ada apa2.

Salhah Suhot said...

Xde ape aty. Sy pun kalo mograin telan je panadol biasa atau actifast. Janji yg 500mg punya. Sbb bila migrain dtg, xkan hilang ngan tdo je..

NuR aTiQ said...

salam kak..tahniah di atas kandungan kedua nie..semoga sihat sentiasa hendaknya..sini saya nk kongsi cite..officemate saya pn penah makan panadol gk ms pregnant tp tue pn setelah dia dpt advice dri doc..so far stakat nie ok n baby die pn da 2 tahun ++..now dia pun tgh pregnant y ke2 n law dia sakit kpala dia still mkn panadol gk..xde masalah sy tgk..so ok kot..xde mslh lah..doa n tawakal kak semoga semua selamat..amin

Leeza NM said...

Salam. Panadol @ Upamol boleh je. Time akk peknen klu demam or sakit kepala uphamol je la doktor bagi. Activefast tu akk tak pasti sebab x penah ambik. Akk biasa migrain ambik air kosong banyak dah try utk cool down releasekan sakit tu sendiri...