Friday, March 20, 2015

MEREKA... yang kenal sejak kecik dulu...



minggu lepas.. kiteorang gi wedding kat senawang negeri sembilan..
wedding anak pada kawan baik arwah mak aku...cik nomah aku panggil..
alhamdulillah.. dapat jugak aku pergi..
dah buat 4 kali wedding anak die tak silap aku..
baru sekali aku pergi duluuuuu....
bawak mak aku masa tu...sebab ayah aku tak de [tahun biler tak ingat aku]
sedang kan... bukan tak rapat..
kenal dari kecik...anak2 die pon sebaya2 aku dan adik badik aku jer masing2..
masa aku bertunang.. die tolong masakkan...
atas permintaan arwah mak aku -ayam merah die sedap sangat..!!
masa aku nikah kawen.. die datang anak beranak meraikan..
raya.. tetiap tahun derang anak beranak berderet datang beraya umah kiteorang..
mak aku sakit.. satu keluarga anak menantu cucu menziarah spital-rumah..
aku..?? allahu....
nak datang saja2..memang tak lah..
jemputan pon.. mak aku pergi..dah aku anggap cukup lah tu...
rumah die pon lupa jalan...
biler di jemput wedding anak2 die kali ni..
cik normah kol aku sendiri jemput..!!
segan aku nak mintak alamat..memang langsung aku tak ingat..!!
mintak ayah aku bagi direction jalan jer... 
teruk kan aku..!!!! 

berat rasa dada saat ni biler teringat akan semua hal ni..
moga di beri kesempatan tuk terus mengekalkan silatulrahim yang dah terjalin 
sangat2 lama ni...

biler arwah mak dah tak de..
tak nak terus memutus kan silatul-rahim..
sedangkan..makcik nomah ni.. rajin menelepon aku 2-3 bulan sekali tanya kabar..

sedih kan..
tuk aku lah....

jadi.. jemputan 2 orang anak die serentak kali ni..[anak lelaki dan anak perempuan die]
aku awal2 dah janji pada diri sendiri -MESTI DATANG-
kali terakhir jumper die.. masa arwah mak sakit-meninggal hampir 2 tahun lepas..
berjanji2 nak beraya ke rumah die..tapi tak pergi pon..... 

sigh..

tu biler jumpe die wedding anak2 die minggu lepas..
ketat2 die peluk aku...pegang tangan aku.... 

iyeerrr.. die.. makcik normah.. dan anak2 die.. [suami dah meninggal]
mereka... yang aku kenal sejak 30 tahun lepas..
dari aku kecik..!!!
mak aku dan cik normah.. kawan baik..kawan sangat baik..
pernah jaga adik2 laki aku masa mak aku mengajar..
hubungan kiteorang 2 keluarga memang rapat..membesar bersama..
balik kampung sama2..
kampung belah die.. kiteorang ikut..
balik kampung belah aku... derang ikut.. seronok tau masa tu..
kecik2 lagi... main sama2..
hujung2 minggu mak aku datang buat kuih kat umah cik normah ni sama2..
kiteorang pon lepak gak lah sana...
tapi tu lah..biler masing2 dah dewasa..
hubungan anak2 dah makin jauh..
yer lah anak2 die lelaki kan..jaga batasan...
tapi yang masih kekal.. hubungan arwah mak aku ngan makcik normah..
kekal hingga mak aku menutup mata..

cume kenangan tu..kiteorang anak2.. tetap ada...kekal hingga sekarang..








aku ngan ayah aku [yang pakai baju batik merah tu]
dan mak baru tak berapa nak baru..heheh.. ummie [yang pakai tudung biru tu]
tak datang serentak pon.. jumper kat senawang tu jer..
ayah aku datang awal.. borak2 ngan anak2 die..
anak2 cik normah ni.. 6 lelaki.. dan 2 jer perempuan..
yang bagus nya.. semua belajar agama tinggi2..allahu.. malu aku ngan derang..
sedang kan kiteorang membesar sama..sekolah dan memdapat pendidikan yang lebih kurang sama..

anak kedua die.. jadi salah seorang imam kat masjid besi putrajaya tu..
dan sejak beberapa tahun lepas bawak orang gi tunaikan haji..
muda lagi tau... alahai.. 'sejuk' nya lah untuk mak ayah die..

dulu.. masa wedding aku pernah bacakan doa tuk aku masa majlis...
anak fes dia baya aku..jadi ustaz kat sekolah..
aaaiihh.. kire.. makcik normah ni berjaya bentuk anak2 die seramai 8 orang tu dengan ilmu agama yang tinggi walaupon tanpa suami..
bayangkan..suami die..meninggal masa aku dan anak sulung die darjah 3-4 lagi tau..
aku ingat lagi waktu tu...
aku harap aku dan fared pon mampu membentuk anak2 aku macam makcik normah ni membentuk anak2 die..insyaa Allah..


anak ke-3 die pulak.. lelaki jugak.. kawan baik pada arwah adik aku yang ke-4
bawah Tina [aku tak pernah cerite pasal arwah]
meninggal masa umur 23 tahun [alfatihah]
anak cik nomah ni..kawan adik aku membesar bersama..
dan bayangkan.. sekarang die [anak makcik normah ni]
letak kan nama anak die dengan nama arwah adik aku..!!!
kata nya sebagai kenangan persahabatan mereka... allahu....

nama arwah adik aku mohd afiq.. 
nama anak lelaki ke-2 die letak  mohd afiq ape tah...[ada nama ketiga] 
anak perempuan die.. nur afiqah xxxx -tak ingat nama hujung
jadi..ko dapat rasakan tak macamane hubungan kiteorang semua 2 keluarga ni..
iyeerrr..sebab kiteorang membesar bersama..





ni lah makcik normah yang aku cerite kan tu..
kawan baik sahabat arwah mak aku sejak berpuluh tahun....



ni anak perempuan dia..anak ke 5 rasanya.. hahaha..malas aku nak kire..
aku panggil 'sayang'.. memang semua panggil sayang..
masih belajar dan muda lagi ni..awal 20-an...tapi dah bertunang
dulu kecik2.. aku sayang sangat ngan die ni..
anggap dan jaga macam adik sendiri..
sebab.. aku kan teringin nak adik pompuan [sekrang teringin nak anak pompuan pulak]
adik aku sorang jer pompuan si tina tu kan.. 
lepas tu.. semua adik2 laki berderet 3 orang kat bawah..
konon nya mencurah kasih pada si sayang ni lah..heheh..



tak dapat borak lama pon.. cuaca makin panas..orang pon makin ramai..
cik normah pon sibuk..yer lah tuan rumah kan..
ngan pengantin takde gambar..tapi aku jumpa naik atas tengok lah..
nanti2 lah raya ni ada kesempatan nak datang ziarah die insyaa Allah..
moga di beri kesempatan...
dan moga ikatan ukhwah ni aku dapat teruskan sampai bebila....
biler bersama cik nomah ni.. terasa sangat di hati yang begitu dekat ngan arwah mak aku... terasa mak ada di situ.... 
alfatihah tuk mak..
dan semoga makcik nomah ni di beri kesihatan yang baik..
dan dipanjangkan umur.. amin amin....































9 comments:

Kuazue Mohd said...

in shaa Allah.. termakbul doa.
apa rahsia makcik normah tu ya?

Amy Hilmirda Daud said...

Semoga pasangan pengatin behagia sehingga ke syurga.

fazian batrisyia said...

bagus la macam tu...kekalkan silaturahim. tabah makcik normah tu membesarkan ramai anak kan.

Nurzakiah Hanum said...

:)

Puteri Satu said...

sedih baca.... bila kenangkan keluarga yg rapat dengan keluarga kita masa kita kecik2 memang sebak... akak pun mcm tuh... tak per ty, time raya boleh ziarah makcik normah ni... senawang taklah jauh mana... alfatihah utk mak aty...

Zura Tahir said...

Teringat kawan sepermainan masa dok ampang...mmg kenangan yg xdpt d lupakan..

Nadiah Hanum Wahab said...

Ada sentimental value gituuu...kan!

Suriya Majid said...

bila mak ayah kita meninggal, orang yang kita perlu buat kebajikan adalah kawan baik mereka. sejuk hati baca cerita macam ini. semoga ikatan ukhuwah terus kekal.

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam atie,
AlFatihah buat arwah adik atie naaaa