Monday, March 16, 2015

misteri qaleef dan kedai makan..





saja lah nak cerite ngan ko kan..
anak aku dak qaleef tu...
aku perasan 'sesuatu' sangat tau..
biler melibatkan kedai makan...

haaa..macam saspen mukadimah ko kan..huuuu...

aku perasa lama dah ni..
dari biler qaleef pandai 'mengekspresikan' [betul dok ejaan nya tah]..
maksudnya.. pandai nak menyatakan..nak atau tak nak..
suka atau tak..
die akan bagitau atau tunjuk kan ngan cara die..
yang mungkin.. aku jer paham..

contoh nya.. macam kedai makan tadi aku nak cerite tu..
pasal 'sesuatu' sangat tu..

aku ni bukan lah jenis memilih kedai makan..
restoran mewah..sampai warung tepi jalan..aku ok jer..
tak de masalah nak bawak diri..
kedai tepi longkang pon kalau rasa bersih..
aku belasah jer..warung bahek lah kan...
asalkan ada bende aku nak makan tu.. 

qaleef pon jenis suka lah ikut mak nya makan kedai..hahaha..
lagi2 time abah sado tak de gi out station..
petang2 boring ajak die minum teh tarik kat kedai..
qaleef suka..!! memang bujang sangat mamat kecit tu tau...
request jer lah nak makan apa...

mamak pon die boleh jewww..

tapi qaleef ni..
aku perasan ada satu perkara pada die...

ada sesetengah kedai makan...
die tak nak masuk..
bukan sebab kedai tu warung ke hapa..
bukan sebab kedai tu tak ber-ekon bagai..
budak besar tu.. bukan peduli sangat kan cantik ke idak kan..
[qaleef ni pembersih.. die sensitip sikit ngan bende2 tu]
tapi ni terjadi tak tentu kedai..
maksud nya.. kalau lah kate restoran tu cantik lampu lip-lap2 bagai
Restoran kire nampak standard bagai..
atau nampak selesa pon..
tapi qaleef tak nak masuk restoran tu..
Taknak..yang kite boleh nampak dari air muka nya
Yang die rasa 'sesuatu'..
aku mula lah rasa tak sedap hati...

yer lah.. sebab macam aku cakap tadi..
qaleef bukan lah kesah mana pon...

tapi kalau qaleef sendiri tak nak masuk tanpa sebab yang aku tak nampak pon apa kurang nya secara mata kasar...
mesti lah aku pelik kan...

Biasa jadi dari awal2 sampai.. Masa ajak die kata nak makan.. 
kalau waktu die cakap tak nak tu..
die akan ajak aku gi tempat lain..
belum masuk kedai lagi die dah tarik2 tangan aku dah..
Dia akan cakap.. Taknak taknak..
kalau aku masuk jugak.. nak makan kat situ..
die macam tak tentu arah - macam tak selesa..
pastu ajak aku kuar.."jom..jom"
sedangkan belum order pon lagi..

haaa.. tak yah lah ko makan kat situ..
dulu aku tak perasan gak..
ingat die mengada2...atau saja nak ajak gi tempat lain..
tapi beberapa kali terjadi..reaksi pelik pada qaleef..

aku mak die.. aku tau lah..

ada tempat die ok..ada tempat jer die akan bagi reaksi bukan2..
lagi2 kalau restoran tu fes time nak singgah makan..
jadi.. aku tak akan singgah masuk..
aku pon tak yakin nak makan..

kite tau lah kan..
anak kite tu macamane..
fared pon tak perasan selalu nya..
tapi qaleef memang akan bagi reaksi yang berbeza pada sesetengah keadaan..
sebab ada tempat die memag ok jer...
tak kisah langsung pon..walaupon bukan lah restoran yg menari perhatian..

sesuatu sangat kan..

selalu aku tak nak buruk sangka..
nanti boleh menimbulkan fitnah..
tapi aku percaya pada qaleef..

bebudak ni kat istimewa.. hati nye bersih.. 
dan hijab nya masih di buka..

aku percaya tu..




teringat ada akak ni cerite dulu2..
masa aku masih bujang..
anak die pandai cakap dah lah..
memang hijab die di buka kot lagi...
boleh nampak kalau ada sesuatu 'tak kene'..
selamber jer die cakap ngan mak die
" mami.. apa pakcik tua tu buat atas bumbung [kedai] tu ?"

tapi mak nya dan orang lain tak nampak pon pakcik tua bertenggek tu...

ko seram tak nak masuk hagak2 ko...hahahaha....

tu biler jadi pada qaleef...
aku teringat anak akak tu..
ni bukan drama melayu tau..
ni melibatkan apa yang masuk dalam badan kite jadi darah daging..



ko paham2 sendiri sudah hokeh... ngeeeee....








"jaga2... ada yang memerati...." - qaleef propa




9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

comelnya dia

nor azerin said...

sama mcm anak erin dia mmg akn nmpk sesuatu 2.....kanak2 mmc ada hijab nye

Che kem said...

weh, aku pun pernah dgr cerita lebih kurang, anak sepupu bos aku,

bos aku cerita,
masa tu ada org nak blackmagic kenduri sepupu bos aku, sebelum keadaan huru hara, masa budak tu sampai kat kenduri tu, awal-awal lagi dia bagitau makpak dia, ada perempuan tua rambut putih kat dlm rumah .padahal xde pun yang berambut putih atau orng tua mcm nenenk kebayan dlm rumah tu.

lepas aje dia cakap macam tu,sepupu yang bakal bertunang tu hesteria.gilalah aku dgr,

bila panggil ustaz,dan dlm proses ustaz tu cuba pulihkan, tetiba budak tu ckp, nenek tu dah keluar. tak ke seram.

tapi budak tu mmg di buka hijabnya, mak dia selalu lah takut,bila lalu bawah pokok besar, cepat-cepat tutup mulut anak dia, dan anak dia dan-dan tgk kat atas pokok besar, masuk rumah, terus anak dia ckap, ada kakak rambut pjg duk atas pokok.

seram beb,

apa yg aku nak kata, ank ko mungkin ada keistimewaan, tapi kalau dia ada ckp sesuatu yg agak menakutkan,ko kena kuat,dan jgn bagi ank ko takut nnt ank ko phobia, mcm mak budak tu, mula2 takut, dan ckp benda itu menakutkan, sampailah ada sorang ustaz, bagitahu, itu pemberian, pemberian itu adakalanya kelebihan utk diri dan org sekeliling,dan jika tidak sama2 membantu anak kita takut anak kita akan tertekan,

well, ko lebih kenal anak ko, kuatkan semagat dia dan kalau dia dah boleh baca sikit ayat,amalkan.


aku cerita based on bos aku punya pengalaman.since ko cerita ni, aku pun nak share.

apapun, itu anugerah dari Allah.

semoga qaleef sentiasa dalam lindungan ALLAH.

p.s : aku cerita ni bkn nk takutkan ko aty tau.just share.

Allene typicalmommy said...

haaa.. suspen plak klu tanya soklan yang last2 tu...

antalya said...

meremang bulu roma lepas baca entry ni

nadiah hanum said...

ALAMAKKK seram la pulak!! tapi betul la tu, ciknad percaya budak2 ni mmg ada 6th sense...

lia ummiirfan said...

sangat sesuatu..! suspen tau..!

wani ezryl * said...

baguslah if qaleef ada six sense yang Allah s.w.t kurniakan ni. bukan senang nak tau kedai makan mana yang ok tak ok. ada ayat al-Quran untuk dibaca, untuk elak daripada masuk kedai2 makan yang xtentu ni. tapi dah terhilang pulak ayatnya, xsempat nk menghafal haha. (nanti kalau sempat nak cari lah). semoga kita semua terhindar drp makan benda2 yg mudarat.

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam atie,
waaa
seram pulop iols he3