Monday, March 23, 2015

outfit dan shopping :: meneman Qaleef shopping






outfit santai nak gi kuar detim ngan abah sado dan abam manja minum petang hujung minggu..
sebenar nya nak meneman qaleef shopping..
suka tudung tu... buat koleksi pulak dah sekarang ni...
dapat jer pos laju hantar tengahri..petang tak sabau2 terus pakai..
lama dah nak beli tudung corak2 hitam putih cegini..
sekarang memang suka sangat pakai tudung square..
aku ni kalau shawl pon memang pakai gaya tuduk petak gak...
muka aku cam tak sesuwai jer pakai jenis lekap2 tu.. 
tu aku beli square jer terus senang..
besar pon ok gak..material besh aku suka sangat..
sebab..tak payah gosok.. muwahahaha.. 
ko pon tau.. aku memanh 'dasar' sangat.. dasar malas menggosok... lalala


aku jarang pakai hitam berbanding putih.. jarang sangat2..
tapi tak sedar aku jugak banyak outfit hitam..
cume kalau kate nak pakai all black macam ni di banding kan ngan all white tu jarang sangat lah..
feeling2 nasha aziz ko pakai semua putih... ahaaakksss...

biler pakai hitam cegini.. nampak kurus sangat kan.. 
memang lah dah kurus..sebab tu lah kot jarang nak pakai hitam atau warna2 gelap..
sebab tak nak nampak sangat2 kuwus giteeww... 
tu pewot 28 minggu terus tak berapa nak nampak..









balik2 mak nyer shopping..
kali ni aku ajak qaleef shopping pulak..
saja2 hujung minggu ritu.. ajak die masuk book store kat AEON rawang tu..
tu jer lah peberet dak qaleef biler ajak die membeli kan..
ko nak ajak die beli kasut ke baju ker.. tak kose die nak layan..
tapi kalau masuk kedai buku...
haaa... memang tak tentu arah macam mak nya tengok sales kasut discount 70%.. agagaga....

memang kalau hujung2 minggu.. kalau sabtu ahad tak de apa2 aktiviti..melepak jer kat umah..
petang2 mesti ajak kuar gi minum kat mana2..
selalu gi minum kat tepi tasik kundang tu..tapi sekarang dah roboh dah..
so..takde port..

dah ni.. kebetulan..memang nak ngajak qaleef gi beli buku2 die..
dah janji dari malam semalam nya lagi..
qaleef pulak sekarang ni ingat jer tau kalau aku berjanji..
pagi2 celik mata dah cakap.."amma..beli new book "

bahek lah... ngan bebudak..kalau ko berjanji wajib tunaikan... 
tak baik mungkir janji..
jadi.. moh lah kite gi shopping buku baru..





terus2 jer masuk popular kat tingkat atas tu..
aeon ni kecik jer pon.. popular ni pon memang popular lah..ramai orang memanjang..huhu..



aku pon mula tunjuk2 kan buku kat qaleef..
cerite kan..kot die suka...

selalu nya die akan pilih sendiri buku2 die..tapi aku akan tolong lah..
ikut kesesuaian.. mula lah aku.." waaaahhh... tengok ni.. " nak tarik perhatian qaleef konon nya..



ni die tak nak.. die soh simpan balik....



gigih mak ko mencangkung nak ooii...
mencarik buku anak punya hal kan.. banyak buku menarik..
tapi kene yang betul2 qaleef tertarik...



qaleef ni bermusim gak.. buat masa ni.. die memang giler kan transportation..
apa2 saja yang berkaitan kenderaan.. menan ke.. coloring book ker..sticker ker.. 
memang tu paling2 die tertarik dan suka sangat sekarang..
tak kisah lah..truck ker..airplane ker..helicopter ker.. crane ker.. forklift ker.. fire engine ker..
ape2 sahaja yang berkaitan kenderaan..

so..buku pon die tak nak dah yang binatang2 bagai tu..
kalau ko beli buku aktiviti [buku menulis atau mewarna] pon kene yang ada gambar atau kaitan ngan kenderaan.. 


tengok buku die pegang tu..
tapi aku tak kasi beli.. tak ingat kenapa.. rasa macam tak sesuai kot..
so aku kat belakang tu ko tengok pilih buku tuk die..



so.. ni antara buku yang die suka.. disney's book PLANES tu..
memang ngah peberet sangat ni...
dah dapat satu buku ni.. memang terus diam dok naik sendiri dalam stroller die..
mula die membaca.. ko nak hamek bayar pon jenuh berebut tak nak die lepas..
soh pilih buku lain pon.. die dah tak nak..
biasa aku akan beli gak lah 2-3 buku termasuk buku aktiviti menulis tu..
waktu tu memang tak heran dah la.. tunggu ko balik umah nanti..





tak gi mana.. singgah food court jusco nak minum2 makan ringan..
mengandung kali ni..aku ketagih teh tarik..kronik gak lah aku rasa..
teh ni pulak memang pekat melekat... ni lah punca aku tak ley tido malam tu.. puufftt...


makan ngan pizza.. rm 6 hengget jer ni


6 hengget pon sedap ooii.. tak cukup 4 slice 3 beranak..





lepak2 kat situ...makan ringan2 cegini.. ok lah tuk aktiviti hujung minggu kalau tak kemana2..







satu perangai qaleef ni.. kalau dapat bende2 macam ni ni.. yang die suka..
memang bende ni jer lah die akan hadap..tak nak lepas berhari2 berminggu2..



tu ko baca.. tu keje aku lah tu.. baca kan tuk die tuh siap sound2..siap suara2 besau kecik besau kecik...huuuu...





hujung minggu memang biasa cegini lah..
menikmati waktu bertiga..
lepas ni ber-4 dah.. seronok.. tapi keadaan dah berbeza lah kan..
sekarang dak qaleef dah besar..senang nak handle..
nanti ada adik baby kecik.. aku masih tak dapat nak pikir dan bayangkan
keadaan kiteorang..hahaha...
selagi tak lalui memang tak akan tau..
korang yang ada pengalaman..cer share  acaner hujung minggu korang..
masa baby masih kecik..
dok terperap kat umah ker..
atau sama jer keadaan nya..
sebab macam aku ni memang jenis tak gheti dok diam atau dok umah jer kan..
haa..tu dok pikir..apa yang akan berubah lepas ni..






11 comments:

Mona Lea said...

comel je mak buyung ni. kita pun suka pakai tudung macam ni. shawl tak sesuai ngan muka...

Nurzakiah Hanum said...

xtvt yang bagus

Amy Hilmirda Daud said...

cantik tudung tu, Amy pun tak gheti pakai shawl.

eima said...

wahhhh bgs betui aktiviti korg ni tau ...

nayfatimah rasyid said...

best nyer Qaleef dapat beli buku baru ;)

rini.borhan said...

Kita pun kalau tak kemana aeon rawang tu gak lah tempat melepak..sebab dak Rizq suka gi Chicken Rice Shop..siap mkan ajak balik..tak menyempat mak nk round2 hehe..

Ntah tak igt sgt masa adik Raifa baby camne kuar berjalan..senang sikit kot sbb adik nak dok dlm carrier pastu bfeed so takde byk beg nk kena prepare klo nk kuar berjalan..

amboi 3 perenggan komen..haha..

jaja_NorLiza said...

Kalau dah kaki jln x kira anak kecik ke hape..redah jer..aysara baru 2 bln dah pegi merata..balik kg 2 kali kedah, teganu. Hujung minggu ronda2 tasik..gi mall..ptg hari2 biasa siap bwk gi playground! Heheh

Nad MamaZN said...

klu aty asek ngan teh tarik, saya plak teh ais.. adoi, xleh klu xminum dlm sehari huhu..
saya pun jenis berjalan.. takleh dok umah sesaja..kang mcm cacing kepanasan, menggelupur je, haha!
tu sbb masa nayli umo 4bln dah masuk wayang dah kekekeke...

Chekgu Azrine said...

inshaAllah..qaleef suka buku..
boleh jadi ahli cerdik pandai nih..
hehehehe

comel mama dia preggy..makin comel

Nadiah Hanum Wahab said...

Bagus biasakan anak dgn buku2 ni...ciknad anak dah 3 org, klu masuk kedai buku naknya berjam-jam kat situ...memasing beriya nak pilih buku...

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam atie,
iols ni masa mengandung memang suri rumah penuh masa
tapi tak semepuh masa pun dok rumah
tetipa hari mesti keluar
dari 10am-4.30 pm gitew
kiranya lewat sket kluor dan cepat sket balik dari time orang koje gitew he3
BERJALAN,SOPIN,MAKAN itu ajer :P