Tuesday, April 14, 2015

18 april 2015 - QALEEF EEMAN Turn 3 !!





"selamat hari ulang tahun in advance sayang anak mama Qaleef Eeman.."

kamu salah satu hadiah terindah dalam perkahwianan mama abah..
dan menjadi cinta pertama buat mama abah..








untuk aku..selama 3 tahun pertama ni..
qaleef anak yang sangat2 baik.. anak yang sangat2 mudah di jaga
aku ada pengalaman menjaga adik2 lelaki aku [3 orang]
jadi aku tau maksudnya [untuk diri sendiri] macamane budak yang mudah di jaga tu.. hahaha..

sebagai mak yang membesarkan dan mendidik qaleef sendiri..
aku cukup gembira ngan tingkah laku serta akhlak yang qaleef tunjuk kan..
qaleef orang nya lembut..
mak mertua aku cakap.. qaleef sangat2 sopan..
alhamdulillah...
aku harap qaleef akan kekal ngan akhlak yang mulia dan terpuji sehingga dewasa..
insyaa Allah..

bagi aku.. tak de yang terbaik dari membawa akhlak yang terpuji sebagai manusia..
mencontohi akhlak nabi Muhammad..
insyaa Allah... aku akan cube memperbaiki lagi diri aku sebagai mak dan pendidik..
supaya mampu di contohi qaleef serta anak2 yang lain...
tu jer aku mahukan sebagai mak..
anak di senangi kerana akhlak nya...


2 tahun pertama [1-2 tahun] memang tak nafikan..
qaleef teramat lah aktif..dan memenatkan...
tak reti berjalan sebab memanjang nak berlari jer..
sampai lelah aku di buaat nya..pheeww..
teringat aku waktu tu.. susah sangat rasa nya nak handle die sorang diri..

tapi.. masuk 2 ke 3 tahun ni..
qaleef anak yang sangat menyenang kan...
nampak sikit kematangan qaleef..-walaupon sebelum bakal bergelar abang lagi-
qaleef lebih mudah di uruskan.
sangat mendengar kata...[alhamdulillah]
lebih bersikap lembut [gentleman]

itu qaleef 3 tahun sekarang..
harapan aku sebagai mak.. semoga qaleef tetap dengan akhlak yang baik insyaa Allah..
terus menjadi anak yang cerdik..
menjadi anak yang soleh dan mampu menjadi abang yang boleh di contohi adik2 nanti..
tak de apa aku mahukan sebagai mak selain dari qaleef akan 'menyenangkan' aku dan fared saat kami di alam barzakh nanti...

qaleef 3 tahun..

qaleef kuat bercakap..!!
jenuh melayan die bercakap tak renti2..pokpekpokpek..
sampai ko tutup mata nak tido pon tak renti die bercakap..
ada jer pulak tu bende die nak borak kan..
lagi2 kalau dalam kereta..
mak abah nya langsung tak boleh nak menyembang sebab die dok tengah2..
bercakap ngan kiteorang..
so far.. walaupon tak lancar lagi..
tapi boleh lah paham apa die borak kan..dan maksud kan..
boleh dah lah buat ayat panjang2 sikit sekarang..
tapi biasa lah kalau mak nya jer paham orang lain tak berapa paham kan..huhu

sebelum ni kan aku macam risau2 konon nya die lambat bercakap..
tak pon sebenarnya..
selagi belum 4 tahun..
kalau die dah boleh buat ayat.. menyembang..
dan tak menunjukkan tanda2 die pasif..
jadi.. tak perlu dirisaukan..
insyaa Allah.. selebih nya.. kite sebagai parent ni lah perlu alert..

qaleef 3 tahun..

qaleef pelat sebut L-Y tau..
apa jer yang ada sebutan L.. die akan bunyik kan macam Y..

contoh nama die sendiri..

qaLeef  jadi qaYeef
Lu'lu jadi yuyu
soLat jadi soYat
peLuk jadi peYuk

banyak lagi lah..
obvious gak lah...
jenuh aku betulkan.. tapi die tak boleh ikut..
tapi.. since bukan lah pelat yang keterlaluan ala2 baby2 sangat tu..
ok jer.. tu pon aku atau orang lain boleh jer paham.. 


qaleef 3 tahun..

penggeli..!!! nyampah aku kekadang nengok nya..
montot pon mak ko yang cebok.. hahaha..

qaleef ni memang pembersih sangat2...puufftt..
kekadang melampau2 lak aku rasa..
rambut melekat kat kaki pon dah bising macam terpijak taik kucing..
kekadang aku hengat apa lah bianatang kot gigit die ke hapa kan..
upernya.. rambut ker melilit kat jari kaki...tah apa2..

kalau kate lantai tu berminyak ker..[macam dapur contoh nya]
die jalan jengket2 kaki... eleeeyyy.... nyampah mama tengok tau..
kekwat sangat tau...

kalau makan.. tisu memang selambak die perabehkan..
pantang meleleh sikit.. die lap..
kalau tumpah keluar dari pinggan.. die bersihkan laju2..

hingus ker hapa.. laju2 die carik kain ker tisu soh aku lapkan...
kalau jumpe taik cicak.. atau bende2 pelik yang bukan najis langsung pon..
die dah "eeeii.. eeeiiii.. apa tu...."

aku tak pernah pulak lah buat ker tunjuk cegitu kat die pon..
dan idak lah cerewet cegitu sekali..
ni hover tau pembersih nya....huhu



qaleef 3 tahun...

pagi2 kejut adik baby...
" baby... bangun... jom main "

"baby.. tengok chugginton " -ajak tengok katon train kegemaran qaleef sekarang


aku dapat bayangkan keadaan nya nanti biler adik baby dah lahir.. hahaha...haruuuuuuuuuu...

kekadang qaleef malu nak tunjukkan kasih sayang die pada aku sekarang..
macam kiss aku..tak macam sebelum2 ni..
kalau mintak.. die akan senyum simpul..
tapi.. selalu kiss adik baby...[kiss perut aku]
"sayang baby"- qaleef kata

kelakar nya.. die selalu gomol2 perut aku..
biler aku marah sebab sakit..
qaleef cakap.. "nak main ngan baby"

begiteewwwwww ko main yer...hoho...


qaleef 3 tahun..

suka di peluk..

"mama..peyuk"

selalu nya lepas mandi.. die sejuk.. soh peluk seminit macam tu..

"ok..dah..dah..."

ngan aku jer tau.. ngan abah sado tak de.. hahaha..

malam2 tido pon macam tu..

"nak mama peyuk..tido ngan mama"




qaleef 3 tahun....

hujung2 aku nak bersalin ni..
qaleef manja sangat2.. extra manja..!!
setiap tengah malam atau hampir subuh..
qaleef [tidur sendiri] akan bangun dan datang tidur kat aku..
tidur berpeluk..!! die akan tarik tangan aku tuk peluk die..
sampai sakit pinggang aku kekadang sebab tidur satu posisi jer nak kene peluk die..
kekadang.. aku perasan.. die peluk lengan aku rapat2 kat dada..
walaupon aku rimas..[hahaha]
tapi... aku rasa sangat2 dekat dan di sayangi qaleef...
rasa sangat2 diperlukan...
dan rasa qaleef sangat2 rapat pada aku..-die memang rapat ngan aku-
tapi waktu tu.. perasaan nya lebih lagi..
kekadang.. aku terpikir.. macamane keadaan qaleef nanti biler adik baby dah lahir..
dan akan tidur di sebelah aku sepanjang malam....
kalau die sedar aku bangun solat subuh pagi..
die akan tunggu aku sampai aku habes solat..
dan datang tidor kat riba aku..
sambil zikir pelahan.. die letak tangan aku kat kepala die-suruh gosok pelan2..
tak pon kat belakang badan die...
alahai anak mama....qaleef eeman...

qaleef 3 tahun...

itu part sweet..
part tak berapa nak sweet biler die jadi cengeng..ggrrrrr....
sebab kan manja nau.. 
die nak biler die celik mata.. aku ada depan mata..
kalau tak.. die punyer melalak.. atas bawah boleh dengar..
sedangkan kalau sebelum tu.. ok jer..
pandai jer bangun turun katil carik mak nya ni sendiri..
lepas tu.. ada mud die jugak kekadang..moody tak tentu hala..
kerenah selambak sampai ko tak tau apa yang die nak sebenarnya..
part tu agak menguji kesabaran aku...hohoho..

qaleef eeman 3 tahun.. macam tu lah...





qaleef ngah tengok semut sebenarnya ni..ralit dok peratikan semut tu kuar masuk sarang die




qaleef eeman...
3 tahun..
terima kasih Allah sebab meminjamkan-menghadiahkan anak seperti qaleef eeman pada kami..
panjang kan lah umur nya..
limpahkan lah rahmat ke atas nya..
pelihara die dari kezaliman manusia dan tipu daya syaitan...
jaga kan lah die untuk kami...


selamat hari ulangtahun kelahiran anak...
semoga Allah sentiasa bersama mu...melindungi mu...

Amin...







































8 comments:

fazian batrisyia said...

happy birthday qaleef...abg to be...jadi anak yg solah.

eima said...

alhamdulillah ....
sweetnye anak ko wei ... qaleef ...qaleef ....

tp boy mmg cam tu ... mama die no 1 wei ... fahim aku pun cam tu

Azziah Nawawi said...

hepy besday abg qaleef... be a gud boy yeh?

Puteri Satu said...

happy besday in advance qaleef.. semoga membesar dengan sihat dan bijak.. menjadi anak yang soleh... untuk ibu dan ayah...

p/s : pada mata akak.. qaleef sebijik salin rupa ayah dia.. mcm tengok Fared masa kecik jek...

juicy X said...

byk jgk persamaan qaleef dgn my son...

hr ni bday my son tp 18/4 ni baru celebrate sbb weekend heee

hpy bday in advance qaleef!

Mila Ahmad said...

abg-abg sangat Qaleef. Heppy besday Qaleef

Fifi Nadhrah said...

wah.. qaleef da 3 tahun.. lagi beberape hari je..
Allah hu akbar.. kejap je anak2 membesarkan..
ufairah sebaye qaleef..

mynameiseuaez said...

Ape maksud qaleef?